Yo (43 Foton): Vad är Det? Typer - Konstruktion Och Limmad, Färgad Och Vit, Lätt Och Icke Brännbar, Miljövänlig Och Andra Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Yo (43 Foton): Vad är Det? Typer - Konstruktion Och Limmad, Färgad Och Vit, Lätt Och Icke Brännbar, Miljövänlig Och Andra Egenskaper

Video: Yo (43 Foton): Vad är Det? Typer - Konstruktion Och Limmad, Färgad Och Vit, Lätt Och Icke Brännbar, Miljövänlig Och Andra Egenskaper
Video: Green Building Materials I Green Building I Sustainable Materials I echo friendly green architecture 2024, Maj
Yo (43 Foton): Vad är Det? Typer - Konstruktion Och Limmad, Färgad Och Vit, Lätt Och Icke Brännbar, Miljövänlig Och Andra Egenskaper
Yo (43 Foton): Vad är Det? Typer - Konstruktion Och Limmad, Färgad Och Vit, Lätt Och Icke Brännbar, Miljövänlig Och Andra Egenskaper
Anonim

Plywood är ett kompositmaterial tillverkat av naturligt trä. Den består av plåtar som bildas genom limning av 3 eller fler tunna skikt av trä. Materialet kännetecknas av exceptionell styrka och stabilitet med förändringar i luftfuktighetsnivåer, medan det jämförs positivt med massivt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Plywood är ett flerskiktsmaterial som erhålls genom limning av tunna träfaner. Det kännetecknas av ökat motstånd mot böjning och mekanisk deformation - detta uppnås på grund av materialets speciella struktur . Fanerarken som används för tillverkning av plywood staplas ovanpå varandra så att fibrernas riktning omväxlande ändras. Som ett resultat, under varje mekanisk verkan, bildar varje ark en böjning i dess riktning och kompenserar som ett resultat av deformationskraften hos de återstående skikten.

Plywoodproduktion är en mödosam process i flera steg som kräver noggrant urval av råvaror . I det inledande skedet behandlas stockarna hydrotermiskt. Under påverkan av vatten och hög temperatur får träfibrerna tillräcklig elasticitet, sedan avlägsnas barken noggrant i en speciell installation och skalning utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

En specialiserad maskin löser upp träet i tunna faner - tekniskt sett liknar processen att slipa pennor . Som ett resultat bildas en tunn lång tejp med ett snitt på 1-3 mm från stocken.

Faneren skärs i separata ark i enlighet med parametrarna för plywood . De torkar bra, sedan är de belagda med lim, vikta och kallpressade. Det resulterande ämnet pressas igen, redan under högtemperaturverkan - detta bidrar till polymerisationen av de huvudsakliga limkomponenterna. För större hållfasthet läggs de resulterande plattorna dessutom i stora högar, där de ligger under sin egen vikt i minst 20 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan plywood inte ersätta trä, men det har sina fördelar:

  • överkomlig kostnad;
  • lätthet;
  • enkel installation;
  • hög värmeledningsförmåga;
  • ljudisolering;
  • resistens mot mögel, svampar och annan patogen mikroflora.

Plywood har dock sina nackdelar:

  • rädsla för fukt;
  • låg, jämfört med trä, driftsparametrar;
  • vid mekanisk skada på plywood är dess delaminering möjlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Inte alla träslag har en uppsättning nödvändiga egenskaper för tillverkning av plywoodskivor. De vanligaste är barrträd och björk. Och plywood är också ek eller bok, mindre ofta är det tillverkat av poppel, ask, samt lind, lönn eller exotisk bambu. Förutom, kombinationspaneler finns att köpa - de är hämtade från flera träslag.

Björk . Sådan plywood är 85-95% björkråvara, det anses vara det starkaste materialet från allt sortiment som erbjuds i butiker. Materialets densitet motsvarar 600-700 kg / m3. Det är 20% starkare än sin furmotstycke. Det kännetecknas av en homogen struktur och estetiskt utseende. Hartsighet saknas.

Bild
Bild

Barr . Miljövänlig plywood, barrträd används för tillverkning av sådant material. Tack vare hartser som stöter bort svampar och mögel är det mycket motståndskraftigt mot sönderfall. Plywood säljs oftast i Ryssland.

Bild
Bild

Kombinerade, de starkaste typerna av plywood . Tillverkad på ett sådant sätt att uppnå hög motståndskraft mot alla typer av yttre mekaniska påverkan. Flera olika träslag används här. Som regel är kärnan formad av björk eller tall, och den yttre delen är gjord av lövträ med en dekorativ konsistens.

En separat typ av plywood är OSB -skivor - de är gjorda av pressat spån och sågspån.

Bild
Bild

Plywood har ett antal särdrag

  • Styrka . Beror direkt på träslag, liksom egenskaperna hos limning. Vanligtvis från 500-750 kg / m3.
  • Miljövänlighet . Toxicitetsegenskaperna hos plywood bestäms av dess utsläppsklass. För installation i bostadslokaler behöver du bara köpa miljövänliga material med en utsläppsklass E1 eller lägre. Alla andra sorter, i en eller annan grad, kan vara källor till formaldehyd och vara hälsoskadliga.
  • Biologiskt motstånd . Detta är inte att säga att plywood är helt skyddad mot mögel och råta. Men dess motståndskraft mot dem är mycket högre än vanligt trä. Detta beror på att plywood innehåller såväl fenol som karbamidhartser, de fungerar som fungicider. Under alla omständigheter är det lämpligt att behandla ytan med en antiseptisk komposition före användning.
  • Brandfarlighet . Plywood klassificeras som en produkt med hög brandfarlighet - detta bör man tänka på när man använder den.

När flamskyddsimpregnering tillsätts till limkompositionen erhålls obrännbara varianter av trämaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood används ofta för att skapa stängsel utomhus, och när det används på detta sätt måste dess isolerande egenskaper beaktas

  • Fuktpermeabilitet . Materialet kan absorbera vatten, när det fuktas på ena sidan kommer vatten säkert att falla på motsatt sida, och det kan också överföra till angränsande byggmaterial. Emellertid är dess permeabilitet kapillär till sin natur.
  • Värmeledningsförmåga . Denna parameter beror direkt på materialets densitet, vanligtvis är den inställd i intervallet från 0,1 till 0,25 W / (m • K). Värmeledningsförmågan hos de mest populära märkena är nära den hos naturligt trä.
  • Vattenångpermeabilitet . Ånggenomsläpplighet för ark är nästan 2, 5-3 gånger lägre än den liknande parametern för trä och 5 gånger mindre än för tegelverk. Det är därför som plywood ofta köps för ångspärr av innerväggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Plywood kan klassificeras enligt olika kriterier.

Med antalet lager

Plywood kan innehålla flera fanerark. De mest utbredda är lätta treskiktsprodukter, de har en tjocklek på 3-4 mm. Och även starkare produkter presenteras i butikerna:

  • 5 lager - 6 mm;
  • 7 lager - ca 9 mm;
  • 9 lager - 12 mm;
  • 11 lager - 15 mm;
  • 13 lager - upp till 18 mm;
  • 15 lager - 21 mm;
  • 17 lager - 24 mm;
  • 19 lager - 27 mm;
  • 21 lager - ca 30 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom fuktbeständighet

Vid tillverkning av plywoodskivor används lim, så materialet har en ganska hög vattenbeständighet. Det finns flera sorter.

  • FC är ett fuktbeständigt material . För limning av faner används lim baserat på urea-formaldehydharts. När du köper måste du vara uppmärksam på utsläppsklassen - den bör inte vara mer än E1, skadan på sådana plattor är minimal.
  • FSF är ett material med ökad fuktbeständighet . Här används samma lim, bara med tillsats av vattenavvisande komponenter. Denna plywood används ofta för yttre dekoration.
  • FSF-TV - sorter av flamskyddsfiner med flamskyddsmedel.
  • Laminerad - denna plywood är praktiskt taget okänslig för vattenpåverkan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med graden av ytbehandling

Beroende på metoden för ytbehandling av plattorna är plywood:

  • opolerad;
  • slipad på ena sidan;
  • slipad på båda sidor.

Slipning gör ytan mjukare, redo för varje finish. Detta är mycket bekvämt vid renovering och efterbehandling, liksom när du skapar möbelmoduler. Ytan på panelen kan dessutom behandlas med en fenol-formaldehydhartsbeläggning. Denna beläggning gör ytan hårdare och mer motståndskraftig mot slitage. Plattornas yta kan spåras, perforeras, borstas, fräsas och eldas.

Kommersiellt tillgängligt virke finns i vitt, svart, färgat eller lackerat. Vissa brädor är täckta med plastfolie.

Bild
Bild
Bild
Bild

För andra egenskaper

Plywood klassificeras efter dess funktionella syfte

  • Flyg . För att skapa ett sådant arkmaterial används den tunnaste faner med en sektion på 0,4 mm. Endast trä av högsta kvalitet väljs. Denna plywood är lätt, men har den högsta hållfastheten och densiteten. Det är motståndskraftigt mot mekaniska skador. Flygplywood är efterfrågad för flygmodellering och flygplatsklädsel. Vanligtvis tillverkas materialet i små omgångar efter order från militära företag.
  • Fartyg . Som namnet antyder används detta material vid montering av strukturer för flytande anläggningar. Det säregna med sådan plywood är närvaron av en speciell impregnering, vilket kraftigt ökar dess fuktbeständighet. En speciell typ av tropiskt trä används för detta material. Det mesta av skeppsplywood på byggmarknaden produceras i Amerika, liksom i Israel och Europeiska unionen. Inhemska företag har inte nödvändiga råvaror för att starta serieproduktion.
  • Möbel . Denna typ av plywood har ett mycket estetiskt utseende. Men när det gäller dess fysiska och tekniska parametrar är den underlägsen alla andra material. Används enbart för att skapa köksmöbler och badrumsskåp.
  • Formning . Detta material är idealiskt för grova arbeten, till exempel för att utforma formen före grovgjutning av betong. En karakteristisk egenskap hos sådan plywood är ett laminerat lager - detta eliminerar fullständigt blötläggning av brädorna under påverkan av vatten. Och dessutom ger den den enklaste möjliga rivningen från den härdade cementbruket.
  • Konstruktion . Ett mycket starkt byggmaterial som används för installation av en flexibel takram, vägg- och takbeklädnad. Byggplåtar är dyra, så de har en smal applikation.
  • Transport . Vackra täta material som är relevanta för mantel av vagnar och vagnar. Dessa ark kännetecknas av en halkskyddande beläggning, de kännetecknas av maximalt motståndskraft mot fukt och ökad hållfasthet. Tjockleken på denna plywood varierar från 6,5 till 27 mm. Förtjockad används för kroppsbeklädnad. Produkter med medeltjocklek är optimala för tillverkning av lätta skåpbilar.
  • Dekorativ . Detta är förmodligen den mest ovanliga typen av lackerad plywood. Det ser väldigt vackert ut, har en intressant konsistens och original färgschema. Uteslutande lämplig för renovering och efterbehandling.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och märken

Det finns flera vanliga kvaliteter av plywood

  • FSF - material limmat med fenol-formaldehydhartslim. Det är hållbart och vattentåligt. Används vanligtvis inom byggbranschen.
  • FC - här limmas de fanerade skikten med en karbamidförening. Ett sådant material har en något lägre hygrostabilitet, men uppfyller i större utsträckning kraven på miljövänlighet. Det är relevant för invändig beklädnad av konstruktioner och möbelproduktion.
  • FB - plywood limmad med bakelithartser. De ökar böjhållfastheten med 2-5 gånger, ökar fuktmotståndet med 60-70%och ger exceptionell ytdensitet.
  • FBS är den mest hållbara plywood som tillverkats med alkohollösliga bakelithartser. Materialet tål långvarig kontakt även med saltvatten, därför är element i skrovet på flytande fartyg gjorda av det.
  • FBV - för limning av fanerark används här vattenlösliga hartser, så det är 15% mindre fuktresistent än FBS.
  • FBA - det enda märket av 100% naturlig plywood utan fenol. I den limmas fanerplattor ihop med kasein eller albuminlim. Sådant material är helt säkert för människors liv och hälsa. Har låg fuktbeständighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificeringen av materialet beror på ytans kvalitet. Trä är ett material med en heterogen struktur, det finns sprickor eller röta på det - under skalning passerar alla dessa brister till faner. GOST innehåller en lista över alla möjliga brister. Alla sorter har sina egna möjliga brister och deras volym. Vissa avvikelser är tillåtna.

Elitklass E:

  • det bör inte finnas några märkbara defekter på ytan;
  • på barrträdsmaterial är närvaro av enstaka knop tillåtet;
  • för lövträ kan det finnas mindre strukturella förändringar i faner.
Bild
Bild

Klass 1:

  • knop / knophål;
  • enkla slutna sprickor av liten storlek;
  • blek grodd;
  • naturlig förändring i nyansen;
  • små fanerhål i de inre skikten;
  • slutfel.
Bild
Bild

Grad 2:

  • knutar / maskhål;
  • enstaka sprickor;
  • gro;
  • hartsfickor;
  • överlappande faner av det yttre lagret;
  • bucklor;
  • repor;
  • suger lim.
Bild
Bild

Klass 3: för denna sort är samma defekter typiska som för sort 2, men i något större mängder.

Betyg 4: för denna plywood har de flesta begränsningarna tagits bort. Detta är ett tekniskt material, det ställs låga krav på det för att bibehålla mekaniska egenskaper. Dessa typer av plywood används främst för kreativitet - modellering och bränning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Plywood kan tillverkas i olika storlekar, konventionellt är de indelade i standard och icke-standard. De förra regleras av GOST 3916.1-96, de senare produceras i begränsade mängder på beställning för stora industrier. Som regel är ark gjorda rektangulära, mindre ofta är de i form av en kvadrat. Beroende på måtten kan plywood vara i små och stora format.

De vanligaste storlekarna på plattor i små format inkluderar:

  • 1220x1220 mm;
  • 1525x1220 mm;
  • 1525x1525 mm.
Bild
Bild

Du kan arbeta med sådana blad ensam, utan hjälpare. Men när de fixeras till ytan märks ett stort antal lager. Det är därför som den optimala lösningen i vissa fall skulle vara att använda stora ark.

Storformatsprodukter tillverkas i flera storlekar:

  • 1830x1525 mm;
  • 3050x1525 mm
  • 3000x1500 mm;
  • 2500x1250 mm;
  • 2440x1220 mm.

När det gäller tjockleken, här kan du hitta material i storlekar från 1 till 40 mm. Vissa tillverkare gör tjockare modeller. De mest populära är plattor med en tjocklek på 6-27 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

En produkt av hög kvalitet kan bara identifieras med noggrann inspektion. Plywoodens utseende kan berätta mycket om en produkts prestanda . Var noga med att titta på arkets kant, kontrollera om lagren är noggrant limmade. Se vilken färg skivan har. Till exempel indikerar växlingen av färgade ränder en kombination av lövträd och barrträd. Den ljusa indikerar användningen av lövfaner och den mörka - för barrträ.

Många skrupelfria tillverkare försöker ibland lura konsumenterna . - de limmar endast panelens yttre yta med faner av hög kvalitet. I detta fall ändras driftsparametrarna praktiskt taget inte, endast utseendet på plywood förbättras. Sådant material kan endast användas för efterbehandling av beklädnad. Men för montering av möbler och andra allvarliga uppgifter är det olämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga veddefekter inkluderar:

  • fästa eller falla ut knutar;
  • sprickor;
  • skarpa skuggövergångar;
  • repor;
  • bucklor;
  • utbuktningar;
  • delaminering av fibrer;
  • Trä "lappar";
  • närvaron av röta;
  • lim på kanten.

Ett stort antal defekter indikerar att tillverkaren sparat på råvaror, brutit mot standarderna för lagring och transport av produkter eller försummat standarderna för den tekniska processen. Sådan plywood blir kortlivad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

När du använder plywoodskivor är det nödvändigt att tänka på några av finesserna i dess tillämpning. Genom att placera platta delar i ömsesidigt vinkelräta plan kan du uppnå produktens högsta hållfasthet . Det viktigaste är att korrekt omfördela belastningen på ytan och se till att fästet fixeras. Det är med stora svårigheter som spikarna kommer in i plywood; de håller inte alls i slutet. De används bara som pluggar - de körs in i förborrade hål. Denna lösning används under skjuvbelastningar, eftersom de har lite motståndskraft mot att dra ut.

Skruvar och självgängande skruvar motstår att de dras ut bra . Förborrning krävs dock vanligtvis för att installera dem. Tänk på att fanertår och ytflis ofta uppstår under denna operation.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få ett rent, jämnt snitt utan att förstöra materialet kan endast fintandade sågar eller laserskärning användas. En slipmaskin används för slipning, rörelser utförs längs kanten.

Plywood är en av de typer av möbler och byggmaterial som är gjorda av träavfall . Du bör inte förvänta dig att genom att köpa plywood får du en mångsidig råvara som gör att du kan skapa en stark och vacker struktur som inte är sämre i täthet än den libanesiska cedern. Men om du använder plywood i strikt överensstämmelse med tillverkarens rekommendationer, kommer detta material att tjäna dig i flera decennier.

Rekommenderad: