Polyuretanprodukter: Produktionsteknik Och Metoder För Tillverkning Av Polyuretandelar, Tillämpning Av Produkter

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanprodukter: Produktionsteknik Och Metoder För Tillverkning Av Polyuretandelar, Tillämpning Av Produkter

Video: Polyuretanprodukter: Produktionsteknik Och Metoder För Tillverkning Av Polyuretandelar, Tillämpning Av Produkter
Video: Basics of Polyurethane 2024, Maj
Polyuretanprodukter: Produktionsteknik Och Metoder För Tillverkning Av Polyuretandelar, Tillämpning Av Produkter
Polyuretanprodukter: Produktionsteknik Och Metoder För Tillverkning Av Polyuretandelar, Tillämpning Av Produkter
Anonim

Egenskaperna hos denna polymer är så mångfacetterade att den helt enkelt har obegränsade möjligheter. Många säger att detta är framtidens material. Det fantastiska, fantastiska materialet, som kommer att diskuteras i artikeln, kallas polyuretan.

Bild
Bild

Särdrag

På 40-talet av förra seklet i Europa, efter långa experiment, syntetiserade en tysk kemistekniker vid namn Bayer ett material som hade fantastiska egenskaper. Polymeren fann utbredd användning efter så många som 20 år. Det började användas i många grenar av mänsklig aktivitet.

Bild
Bild

Råvaran för polyuretan är råolja, baserad på isocyanat och polyol.

Produkten innehåller också andra komponenter: reagenser, emulgeringsmedel, polyestrar . Och tillsatser av katalysatorer och jäsmedel förändrar strukturen hos slutprodukten fullständigt. När det gäller antalet variationer överträffar polyuretan sådana polymerer som PVC, polystyren och polyeten.

Bild
Bild

Polyuretan kan presenteras i flera möjliga tillstånd: i vätska med hög viskositet, som mjukt gummi, är det mjukt (skumgummi) och hårt (skumplast). Det kan också ha både hög och låg elasticitet och kan skummas som ett polyuretanskum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den ursprungliga färgen på polyuretanen är gulbrun . Det är kemiskt inert, motståndskraftigt mot oljor, ultraviolett ljus, samt aggressiva miljöpåverkan, svampar och bakterier. Materialet har låg toxicitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymeren är ganska hård, slitstark, men samtidigt lätt.

Polyuretan i någon av dess manifestationer förlorar inte sina egenskaper även med temperaturfluktuationer (i intervallet från -60 till +80 grader) därför tjänar sådana produkter människor i fjärran norra delen och i öknen. Förresten, i jämförelse med samma gummi förstörs inte polyuretan av ozon.

Bild
Bild

Polymeren är icke-ledande.

Dess fantastiska elasticitetsparametrar är imponerande - polyuretansträckan når 650% utan betydande skada . Den väger också ganska mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även om gummi, plast och metall anses vara dess främsta konkurrenter, är de under vissa egenskaper sämre än polyuretan

  • Polyuretan kännetecknas av höga elasticitetskoefficienter, slitstyrka, åldras långsammare än gummi . Den tål mekanisk påfrestning bättre, dessutom, efter eventuell deformation, återgår den snabbt till sin ursprungliga form.
  • I jämförelse med olika metaller är polyuretan lätt, tålig mot slipmedel . Och viktigast av allt är att produktionen av polymer är mycket billigare. Maskindelar av polyuretan skapar mycket mindre buller.
  • Polyuretan är överlägsen plast när den används i varmt eller kallt väder , spricker inte vid inverkan.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att vara rättvis är det nödvändigt att säga några ord om polyuretans svagheter . Polymeren är lufttät och skumdelarna krymper. Och det finns också en ökning av bräcklighet och hårdhet med långvarig exponering av produkter i kylan. Men den största nackdelen är komplexiteten i återvinning av polymerprodukter.

Bild
Bild

Tillverkningsteknik för delar

Tillverkningen av polyuretandelar utförs på flera sätt. Det finns olika tekniker: gjutning, extrudering, pressning och gjutning.

Gjutning är den absolut vanligaste . Tillverkare använder denna teknik för att skapa en mängd olika delar. Hällmetoden är populär på grund av att formarna är billiga. Som ett resultat är den resulterande produkten anmärkningsvärd för sitt låga pris.

Bild
Bild

Tre teknikalternativ används: roterande gjutning, fri gjutning och formsprutning.

Med hjälp av roterande gjutning täcks stora ytor eller cylindriska delar med polyuretanråvaror. Med hjälp av datoriserad utrustning appliceras en sådan polymer på en axel som roterar. Processen sker utan uppvärmning, praktiskt taget finns inget avfall kvar.

Bild
Bild

Med fri gjutning är det möjligt att skapa mer komplexa former. Den använder också datoriserad kontroll. Råvarorna förs in i formen föremål för noggrann kontroll av dosering, temperatur och tryck . Produkterna håller hög kvalitet. Den använder formar av silikon, med hjälp av denna teknik skapas huvudsakligen begränsade serier av delar. Bland fördelarna är produktionshastigheten och den låga kostnaden för produkten som ett resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av formsprutning påskyndar själva produktionen avsevärt - denna teknik behövs vid tillverkning av stora satser av produkter.

All produktionsteknik gör det möjligt att uppnå en tydlig ytavlastning, korrekta produktdimensioner och hög produktkvalitet.

Bild
Bild

Ansökningar

Polyuretanprodukter är ännu vanligare än du kan föreställa dig. Det finns många användningsområden: från metallurgi och skapande av vattenkraftsanordningar till inredning för lägenheter och hus . De finns också inom rymdindustrin, medicin, konstruktion, teknik och oljesektorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För metallurgisk industri är rullar, rullar, fjädrar tillverkade av polyuretan . När det gäller nötningsbeständighet lämnar de gummi långt bak.

Bild
Bild

Polyuretanfärger och lacker är efterfrågade inom tryckning, papper, kemiska sfärer och garvning . Denna syntetiska råvara används för tillverkning av tätningsmedel och lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är också bildäck, rör, transportband, stötdämpare på järnvägar, lager. Och naturligtvis, polyuretanråvaror används aktivt vid tillverkning av efterbehandlings- och dekorationsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utbudet av alternativ för inredningsprodukter är verkligen obegränsat.

Och detta är bara en enkel förteckning över all förmögenhet som är gjord av polyuretan:

  • takuttag, caissons, gesimser, hörn, kanter;
  • halvkolonner, pilaster, lister, socklar, pelare;
  • dekorativa eldstäder, piedestaler, falska balkar;
  • friser, parenteser, huvudstäder och mycket mer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymeren imiterar perfekt trä, till exempel färgen och strukturen hos sådana arter som björk, ek, lönn, valnöt etc . Dekorativa föremål av polyuretan är inte rädda för fukt, absorberar inte det, ruttnar inte, behåller inte lukt, de är lättare än analoger och billigare - ibland.

Bild
Bild

När det gäller byggindustrin är dessa inte bara skumisolering - polymeren används ofta för att producera olika former, sandwichpaneler, i plywoodskivor håller den ihop flis. Men det är inte allt. Materialet används framgångsrikt inom radioelektronik - de används för att hälla isolering.

Bild
Bild

Polyuretan är efterfrågat inom lättindustrin, nämligen – inom textil- och skosektorn . Skosulor, innersulor samt dragkedjor, olika nitar och till och med mattor är gjorda av materialet. Polymer används för att skapa fashionabla kläder. Så, polyuretan -100 är en utmärkt läderimitation - den är ännu bättre än sin naturliga motsvarighet, den är lättare, mjukare, mer miljövänlig och mycket mer hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan används i textilfabriker som rullar, vävbälten, tygunderlag, lim, garnvalsar. En betydande andel polyuretan används vid tillverkning av madrasser . Här verkar det i form av skum - detta material erhålls efter bearbetning av syntetiska återvinningsbara material.

Bild
Bild

Och även polyuretan används av oljearbetare för utmärkta oljebeständiga ventiler och läkare - för proteser, katetrar och medicinska rör. Dammar och vallar tål storm och väderförhållanden om de förstärks med polyuretanlösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sport stod inte heller åt sidan . Här används polyuretan ofta vid tillverkning av sportutrustning, specialbeläggningar för arenor och löparbanor. Överraskande nog är över 80% av surfbrädorna polyuretan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på färdiga produkter

Arkitektonisk inredning av polyuretan är ett alternativ till traditionella gipslister. Designers har länge uppskattat de oändliga möjligheterna för moderna polymermaterial.

Inredningsprodukter av polyuretan är inte bara populära idag - de blir klassiker.

Bild
Bild

Separata element pryder taket, taklistar, lister, golvlister ser bra ut på väggarna, elegant och delikat inramade dörr- och fönsteröppningar. Polyuretandelar kan användas separat, eller de kan anslutas till varandra (som konstruktör), delta i att skapa en komplett bild, de passar perfekt in i alla inredningskoncept.

Bild
Bild

Spegelramen är bara ett av alternativen för att använda polyuretan i interiören . Det finns lika många alternativ för inramning av speglar som det finns modifieringar av själva spegelytorna.

Denna rektangulära golvspegel ger lyx till interiören. Och vid första anblicken verkar det som att ramen är gjord av metall. En liten rund spegel, dekorerad med rik polyuretan stuckaturgjutning, täckt med guldfärg, kommer att göra alla rum soliga, mysiga och lyxiga på samma gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lätt polyuretan är det bästa valet för tillverkning av takrosetter . De kan vara både mycket komplexa och utsmyckade och enkla, men samtidigt eleganta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och här är ett exempel på hur sofistikerad inredning helt i polyuretan kan vara. Det finns allt här: pelare, lister, gesimser, golvlister och, naturligtvis, ett uttag för en chic ljuskrona.

Bild
Bild

En utsökt båge som stöds av pilastrar. Allt är ganska återhållsamt, men väldigt elegant, och man skulle inte ens tro att det här också är polyuretan, och inte gipsgjutning.

Rekommenderad: