Utrustning För Tillverkning Av Beläggningsplattor: Vibropress (maskin) För Tillverkning Av Gatsten Genom Vibrokomprimering Och Annan Utrustning

Innehållsförteckning:

Video: Utrustning För Tillverkning Av Beläggningsplattor: Vibropress (maskin) För Tillverkning Av Gatsten Genom Vibrokomprimering Och Annan Utrustning

Video: Utrustning För Tillverkning Av Beläggningsplattor: Vibropress (maskin) För Tillverkning Av Gatsten Genom Vibrokomprimering Och Annan Utrustning
Video: STENSÄTTAREN 2 TEKNIK 1 KLYVA GRANITSTEN 2024, Mars
Utrustning För Tillverkning Av Beläggningsplattor: Vibropress (maskin) För Tillverkning Av Gatsten Genom Vibrokomprimering Och Annan Utrustning
Utrustning För Tillverkning Av Beläggningsplattor: Vibropress (maskin) För Tillverkning Av Gatsten Genom Vibrokomprimering Och Annan Utrustning
Anonim

Tillverkning av beläggningsplattor kan vara ett bra alternativ för ditt eget företag - det krävs inte mycket investeringar för att öppna en verkstad. Samtidigt är det viktigt att köpa rätt utrustning som hjälper till att producera högkvalitativa och hållbara varor som kan ge sin tillverkare ett anständigt rykte.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att tillverka kakel själv, måste du välja en av två metoder för produktionen - vibrocasting eller vibrokomprimering . Utrustningen i de två fallen kommer att vara helt annorlunda, så låt oss överväga vad som är användbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du för att göra kakel genom vibrationsgjutning?

För tillverkning av beläggningsplattor med vibrationsgjutningsmetoden används en tjock men samtidigt relativt flytande betongmassa som råvara . I korthet är principen för tillverkning av varorna följande: betong hälls i speciella former och sedan placeras behållarna på ett vibrerande bord. Den senare, vibrerande, säkerställer korrekt packning av ämnet, så att inga luftbubblor kvarstår i dess tjocklek. Således komprimeras massan utan användning av en press i den utsträckning att beläggningsplattorna, när de stelnat, ges den erforderliga hållfastheten och hållbarheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss förtydliga det direkt Vibrationsgjutning är inte det optimala sättet att producera gatsten . Trots att brickan har en chans att bli bra kommer den fortfarande att ha en ganska hög vattenabsorptionskoefficient och detta kommer inte att påverka styrkan och hållbarheten till det bättre. Men i oberoende hemmaproduktion visar sig den här metoden vara billigare och enklare, därför väljer enskilda ägare den personligen för sig själva och till och med små provinsverkstäder.

Bild
Bild

Betongblandare

Du behöver inte uppfinna hjulet här igen - en vanlig betongblandare som fungerar tack vare tyngdkraftsprincipen kommer att fungera för hemmabruk . Du kan köpa detta i alla stora järnaffärer och det kommer att kosta billigt.

Bild
Bild

Det är viktigt att välja rätt volym på betongblandarens päron . Om du verkligen inte planerar att öppna ditt eget företag, men bara vill göra stenläggningsplattor till din egen gård med egna händer, räcker det med en liten volym - det blir billigare.

Det är ingen mening att köpa en stor betongblandare för en amatörproduktion - om det inte finns tillräckligt med formar för att hälla kommer den återstående betongen att skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Kärnan i tillverkningen av kakel ligger i bildandet av betong, så du kan inte klara dig utan formar . För att göra produkterna varierade och se vackra ut i uppsättningen är det lämpligt att ta olika formar - minst två typer. Vanligtvis rekommenderar experter att inte experimentera med oberoende tillverkning av formulär, eftersom några av dem initialt kommer att vara defekta, och den andra delen kommer inte att motstå belastningen och vibrationerna, eller helt enkelt hålla sig till betong, vilket gör det omöjligt att extrahera plattorna. Utan erfarenhet är det osannolikt att du kan göra bra former för hand, så det är mycket mer praktiskt att köpa dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste formmaterialen idag är plast, glasfiber och silikon .… Nappar i silikon är dyrare än andra, men de anses vara det mest praktiska och lämpliga valet.

Faktum är att de, till skillnad från konkurrenter, har en viss elasticitet, så det är inte så svårt att ta bort dem från hemlagade gatstenar. Innan de färdiga produkterna tas bort måste plast- och glasfiberformar värmas upp, och detta kan i princip inte göras direkt, särskilt hemma, där uppvärmning endast är möjlig i små omgångar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Formar vibrerande bord

Egentligen den viktigaste enheten för tillverkning av gatstenar, utan vilken ingen produktion kommer att fungera alls . Det ser ut som en rejäl och pålitlig bordsskiva, som är rörligt fäst vid sängen. En motor är dold i enhetens tjocklek, vilket ger bänkskivan kontinuerlig vibration - på grund av detta skakar de installerade formerna med flytande betong hela tiden i många timmar.

Under sådana förhållanden stiger eventuella luftbubblor i huvuddelen av det flytande materialet upp till ytan. Den resulterande plattan visar sig vara tät och utan främmande inneslutningar, vilket har den mest positiva effekten på dess styrka.

Bild
Bild

Värmekammare och skakbord

Vi sa ovan att hemma kommer många typer av formar att vara svåra att släppa från innehållet utan uppvärmning. Samtidigt gör industriföretag naturligtvis inte detta på en vanlig köksspis, som du kanske redan har tänkt göra - istället köper de specialutrustning.

Ett av alternativen är ett termobad - en speciell behållare med en konstant hög temperatur inuti . Formerna som placeras i den värms upp snabbt och expanderar från detta, så att den härdade betongen kan separeras från dem. Skakbordet fungerar enligt en princip som liknar skakbordets arbete - fina vibrationer är utformade för att bryta instabila fogar, och sådan är den härdade betongens kontaktlinje med formen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning för vibrokomprimering

Vibrokomprimering är redan mer typiskt för stora företag i den meningen att produktion av varor kommer att kräva inköp av seriös utrustning … Detta kan dock ses som ett självklart plus - formningsprocessen är helt automatiserad. Dessutom kan du nu redan köpa en manuell minimaskin, som kostar mycket mindre och kan löna sig baserat på resultaten av produktionen av även en liten sats produkter.

Bild
Bild

Den grundläggande skillnaden mellan tillverkning av beläggningsplattor med pressmetoden är att betongen i detta fall inte behövs våt, utan halvtorr … På grund av detta kommer en vanlig betongblandare för gravitation inte längre att fungera för oss - den tjocka massan inuti kommer att hålla fast vid den och hålla sig till väggarna, på grund av vilken ingen blandning verkligen fungerar. Den som vill behärska denna produktionsmetod måste köpa en dyrare betongblandare med forcerad knådning.

Observera att detta inte bara är ett päron som roterar tack vare en elmotor, utan en struktur, inuti vilken det finns roterande blad, som ger ungefär samma effekt som en köksvisp.

Bild
Bild

Vibropress betraktas vanligtvis som en seriös industriell utrustning .- åtminstone har den ett inbyggt hydraulsystem för ett tillräckligt kompressionsförhållande och en egen styrenhet. I detta sammanhang kan handpressen utsättas för samma kritik som den vibrerande gjututrustningen - utan hydraulisk drivning blir presskraften inte så imponerande och detta kommer oundvikligen att påverka den färdiga produktens prestanda. Av detta skäl bör ett lönsamt företag spendera på en vibrerande press - denna investering bör löna sig över tid.

För en person som just har lärt sig om förekomsten av ett formande vibrationsbord för första gången kan en vibrerande press tyckas för dem, eftersom det också är en ram med en vibrerande motor . Men i detta fall är utrustningen mer komplex - den kompletteras med en tryckpress, som också är utrustad med en vibrationsmotor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vibrocasting kräver fullfjädrade former för tillverkning av plattor, används i vibrokomprimering endast ramar som liknar en bikaka med önskad form .… Eftersom en halvtorr blandning används för produktion, som inte är benägen att spridas, hälls den i ramar utan botten, installerad direkt på sängen - materialet kommer fortfarande inte att kunna läcka ut. Därefter är ramen täckt med tryckplattor (faktiskt med vanliga metallplattor med dekorativa skåror), och belastningen med den medföljande vibrationen ovanifrån överförs till dessa plattor.

Bild
Bild

Det visar sig att den halvtorra blandningen i ramen upplever vibrationer både uppifrån och underifrån - en så intensiv vibration gör att du helt kan bli av med massan av de minsta luftinneslutningarna. Det faktum att ämnet komprimeras under stort tryck bidrar också till att öka effekten. På grund av det faktum att det från början inte fanns någon fukt i det, kan det inte avdunsta och lämna tomrum - vilket innebär att absorberat atmosfäriskt eller grundvatten inte kan frysa i betongproduktens tjocklek, vilket gradvis skulle förstöra beläggningsstenarna.

Det är därför produkter som tillverkas med vibrokomprimering anses vara mer tillförlitliga, och ju torrare blandningen den är gjord, desto bättre.

Bild
Bild

Förvärvsnyanser

Observera att köp av specialutrustning för tillverkning av beläggningsplattor endast för dina egna behov aldrig kommer att vara det bästa alternativet ur praktisk synvinkel - helt enkelt för att den nödvändiga utrustningen inte kommer att ha tid att betala sig på en så liten sats av varor . Det är därför vibrocasting hemma är mer populärt än vibrokomprimering - ett formande vibrerande bord kan designas även med dina egna händer av improviserade material, och dess avfräsningsversion eller ett termobad kommer inte att behövas om silikonformar används.

För tillverkning av ett vibrerande bord behövs ett vanligt bord som inte kommer att stå på golvet utan hänga i luften och fixeras på en hemgjord hållbar metallram genom fjädrar eller gummipackningar. Från undersidan är en tillräckligt kraftfull elmotor ansluten till den, vilket oundvikligen ger vibrationer under drift - detta är tekniken och är klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en vibrerande press är uppgiften för oberoende produktion mycket svårare - en extremt noggrann ritning behövs, annars skadas ritningen på brickan hopplöst. Med tanke på detta är det i de flesta fall mer praktiskt att köpa en vibropress och inte tillverka den själv - även om det inte lönar sig att uppfylla dina behov kan den åtminstone säljas i framtiden . Egenproduktion av sådan utrustning är inte bara fylld av katastrofala fel, utan också med en enorm tid, trots att det inte finns några särskilda ekonomiska besparingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den allvarligaste nackdelen med vibropressen är att den är konfigurerad för tillverkning av en specifik typ av gatsten, och tryckplattorna när det gäller ytarea måste exakt matcha bordets dimensioner . För att göra en helt annan kakel måste du demonstrera dans med en tamburin - köpa ett nytt matrisblock och börja omkonfigurera enheten. I många fall är det så svårt för lekmannen att han föredrar att föredra vibrocasting - där ändras sortimentet genom att helt enkelt köpa en ny form.

Rekommenderad: