PET -film: Vad är Det? Lavsanfilm PET-E, Metalliserad Mylarfilm Och Andra Typer, Deras Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: PET -film: Vad är Det? Lavsanfilm PET-E, Metalliserad Mylarfilm Och Andra Typer, Deras Egenskaper

Video: PET -film: Vad är Det? Lavsanfilm PET-E, Metalliserad Mylarfilm Och Andra Typer, Deras Egenskaper
Video: This Woman Is Caged And Treated Like A Pet | Movie Story Recapped 2024, Maj
PET -film: Vad är Det? Lavsanfilm PET-E, Metalliserad Mylarfilm Och Andra Typer, Deras Egenskaper
PET -film: Vad är Det? Lavsanfilm PET-E, Metalliserad Mylarfilm Och Andra Typer, Deras Egenskaper
Anonim

Lavsan förpackningsfilm är tillverkad med mekanisk metod av fluoroplast. Sådant material har blivit allestädes närvarande: inom kemi, livsmedelsindustri, medicin och farmakologi, instrument och maskinteknik. Det officiella namnet på denna typ av polymerduk är PET -film.

Bild
Bild

Vad det är?

Bland ett brett urval av polymerförpackningsmaterial är PET (polyetylentereftalat) film efterfrågad. När det gäller dess fysiska och operativa egenskaper liknar det plexiglas och polykarbonat, men med högre prestandaparametrar . Materialets egenskaper kan variera beroende på användningen av vissa tillsatser. Mylarfilms unika egenskaper kombineras med en överkomlig kostnad och möjligheten att återvinna begagnade produkter. Allt detta leder till en genomgående hög efterfrågan på sådana filmer inom en mängd olika branscher.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyetylentereftalat produceras i form av flingor eller små granulat 3-4 mm i storlek.

De kan spela rollen som halvfabrikat för efterföljande teknisk bearbetning eller användas som helt färdiga produkter .i det senare fallet måste de genomgå formning (elektriska isolerande produkter, textilfibrer), extrudering (tunn film) eller högtrycksinjektion (förpackning för produkter i flytande form).

Bild
Bild

På grund av införandet av komplexa tillsatser är det möjligt att uppnå den önskade mattan hos den färdiga produkten och den önskade färgen ., justera parametrarna för styvhet och elasticitet. Det är möjligt att ändra egenskaperna hos den färdiga produkten genom att successivt ersätta stadierna för kylning och uppvärmning mellan det initialt amorfa tillståndet och det kristallina tillståndet som uppstod under uppvärmning till 80 grader eller mer.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Polyeten-tereftalatfilmer produceras i strikt överensstämmelse med GOST 24234-80.

De viktigaste egenskaperna hos mylarfilmer inkluderar:

  • ökad chockmotstånd vid temperaturer från -75 till + 150;
  • förstörelse av materialet börjar vid uppvärmning från +300 grader;
  • inertitet mot alla större kategorier av kemikalier;
  • minskad fukt- och gaspermeabilitet;
  • möjligheten att måla utan behov av metallisering;
  • elasticitet i kombination med hög draghållfasthet;
  • enkel färgutskrift på PET -ytan;
  • låg värmeförbrukning vid formning av produkter;
  • möjligheten att använda olika typer av återvinning och bearbetning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

PET -film är tio gånger mer hållbar och starkare än dess motsvarighet i polyeten. Den har den svagaste hygroskopiciteten och den högsta dimensionsstabiliteten.

Termisk svetsning av detta material innebär emellertid vissa svårigheter på grund av kristallisation och krympning, vilket ökar materialets sprödhet

Bland filmens nackdelar kan man skilja på minskat motståndskraft mot långvarig verkan av alkaliska lösningar, därför används den sällan för förpackning av flytande tvål, schampo och vissa andra typer av produkter som innehåller alkalier.

Bild
Bild

Översikt av arter

En mängd olika filmprodukter produceras på basis av polyetentereftalat, som kan skilja sig åt i sin strukturella struktur och följaktligen i driftsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackning

Förpackning representerar kärnegmentet i vilket filmbeläggningar ursprungligen introducerades. Idag används PET -film för höljen för kosmetika, hushållskemikalier och foder. Beroende på materialets struktur skiljer sig följande typer av förpackningsfilm:

BOPET - kännetecknad av hög punkteringsmotstånd, optimal för att skapa flexibla plastförpackningar, därför används den aktivt för förpackning av viskösa och flytande produkter;

Bild
Bild

PET-G - används vid tillverkning av krympsetiketter;

Bild
Bild

ETT HUSDJUR - på grund av dess exceptionella motståndskraft mot stötar och termiska effekter i kombination med hårdhet har den funnits bred tillämpning vid tillverkning av förpackningsbehållare för frysta produkter.

Bild
Bild

Under de senaste åren har en flerskiktsförpackningsbehållare blivit utbredd, bestående av en treskiktsfilm, en kartongbas, en metalliserad beläggning och en yttre pappersbeläggning.

Utanför är denna struktur också täckt med PET -film.

Bild
Bild

Vid tillverkning av detta förpackningsmaterial används vanligtvis flera tekniska metoder:

  • coextrudering - laminering;
  • laminering - extrudering etc.

I denna typ av förpackningar blir polymeren ett viktigt element, eftersom det är han som skyddar produkten från läckage och försämring. Lavsanfilm skyddar förpackningen från att patogen mikroflora hamnar i den färdiga produkten, från ultraviolett strålning, värme och fukt. Det används ofta för förpackning av barnmatssaft och fermenterade mjölkprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera typer av förpackningar är skapade av PET -film:

  • bilateral - består av två lager, sammankopplade med ett lås, varje del har utsprång och urtag, upprepa formen av behållarens innehåll;
  • vikta blister - innebär placering av en bas av kartong eller plast;
  • tuba - praktisk och original förpackning, ganska mångsidig;
  • clearing - visuellt liknar en låda, optimal för förvaring av kosmetika, brevpapper, leksaker och souvenirer;
  • korrigeringar - används för förpackning av produkter;
  • PET -montrar -enkla och lättanvända demonstrationsanordningar, optimala för att dekorera försäljningsställen för varor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polygrafisk

Materialet har en styv struktur, därför används det oftast för utomhuslamination. Denna kategori inkluderar PET -film i ark; den används för att täcka alla typer av tryckprodukter för att skydda dem mot negativa mekaniska skador.

Bild
Bild

Isolerande

En separat modifiering av mylarfilmer som används för att skapa effektivt elektriskt skydd av elektroniska enheter och maskiner utan att deras funktionella egenskaper reduceras. Vissa versioner har funnit tillämpning vid skapandet av kabelhöljen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metalliserad

Dessa filmer är relaterade till byggfältet.

De representerar en tunn polymerbas med liten tjocklek, på vars yta en legering av mikropartiklar av nickel, silver, krom eller guld appliceras.

Filmen används ofta på metall-plastfönster. Dessutom används produkterna i stor utsträckning som en värmebesparande beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

De viktigaste användningsområdena för mylarfilm:

  • produktion av fibrer av olika slag (lavsan och andra);
  • produktion av filmer av olika slag (laminat, vakuum, krympning, polarisering, tryckning, stretch, holografisk);
  • tillverkning av förpackningar både i strukturen för flerlagersprodukter baserade på en kombination av papper och flera lager plast, och separat.

En relativt ny riktning för att använda lavsanfilm kan kallas bilindustrin, där den används för att täcka element i kompressorer, elektriska brädor, autokroppselement samt kontakter, pumpar och andra delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ökad styrka och jämnhet i tjockleken över hela ytan, liksom låg krympning vid förhöjda temperaturer, i kombination med brandfarlighet, avgör efterfrågan på produkter som bas för filmband, fotografiska filmer och bandinspelningar.

PET-film används i motorer, transformatorer och andra elektriska apparater, där den fungerar som en värmebeständig isolering i lindningen. En sådan kabel behåller sin integritet och funktionalitet under påverkan av väderförhållanden, havsvatten och hög jordsyra.

Lavsanfilm är efterfrågad vid tillverkning av behållare, konstgjorda tyger samt bildäck . Många kompositmaterial som används inom maskinteknik är baserade på PET -filmer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lavsanfibrer används ofta i olika sektorer av den utländska och ryska ekonomin . De fungerar som grund för tillverkning av polyestermaterial för en mängd olika ändamål: förstärkta drivslangar och bälten, markisdukar, förpackningstejp, bilkrockkuddar, golvbeläggningar, kardangtyger samt geofabricage och banderollskydd. Högkvalitativa värmeförpackningsfilmer används för förpackning av parfymer och farmaceutiska produkter. I de flesta fall är förpackningar för hushållskemikalier också tillverkade av polyesterfilm.

Mer än 80% av all PET -förpackning är tillverkad av granulat.

Bild
Bild

Tillverkare

På vårt lands territorium öppnades produktionsföretag som sysslar med produktion av PET -filmer på 70 -talet av förra seklet. Den ena är baserad på ett militärt företag i Vladikavkaz, och den andra är i Vladimir på Vladimir Chemical Plant. Ändå är Ryssland fortfarande beroende av importerade råvaror.

Om vi betraktar den internationella marknaden som helhet, då ur produktion och konsumtionssynpunkt är de största "aktörerna" företag i Nordamerika.

Bild
Bild

Men i vårt land används främst europeiska och asiatiska råvaror. Det finns en ganska intressant trend här. … Historiskt sett finns de mest kraftfulla tillverkningsanläggningarna för lavsanfilm i asiatiska länder . Detta segment utvecklas mest aktivt i Sydkorea, Japan och Indien - det är indiska växter som har varit bland världsledarna under de senaste åren. Produktionen av PET -filmer i Kina växer snabbt, kinesiska företag närmar sig indiska när det gäller produktionsvolymer, men hittills är produkterna nästan helt sålda på deras lands territorium.

Bild
Bild

Mot den bakgrunden ligger europeiska företag långt efter . Endast ett fåtal tillverkare arbetar här, 2/3 av hela den europeiska marknaden täcks av Mitsubishi (Tyskland) och Torey (Frankrike). Mylar PET-E Mylar ligger något bakom dem från DuPont-oro (Storbritannien, Luxemburg).

Bild
Bild

Bearbetning

Tack vare utvecklingen av teknik för återvinning av plastmaterial blev det möjligt att avsevärt sänka kostnaden för PET -filmproduktion. Denna process inkluderar skott och krossning av de använda lavsanförpackningarna . Efter det går det krossade materialet igenom en rad cykler med rengöring från tillsatser och tvätt, det torkas och går igenom lossningsstadiet. De resulterande flingorna går direkt till produktion eller granuleras. Om den återvunna plasten har rengjorts ordentligt kan den användas utan några begränsningar.

Den enda nackdelen med den resulterande filmen är försämringen av plastens egenskaper: filmen blir mer ömtålig och mindre transparent.

Bild
Bild

Men med detta m även den mest undermåliga återvinningsbara polymeren kan användas för att skapa förpackningar.

Genom att sammanfatta ovanstående kan det noteras att Idag har PET-baserade filmprodukter blivit en oumbärlig teknisk produkt som ofta används i produktionsverkstäder för olika ändamål . Trots det stora utbudet av analoger gjorda av andra polymera material vinner lavsanfilmen i förpackningsbehållarnas nisch på grund av dess unika kombination av prestandaegenskaper. Användarvänlighet och hållbarhet kombineras med materialets miljövänlighet - det är denna faktor som gör att det kan användas i stor utsträckning för livsmedelsindustrins behov.

Rekommenderad: