Termisk överföringsfilm: Reflekterande Flexfilm För Termisk överföring Till Tyger Och Andra Typer. Hur Använder Jag Det?

Innehållsförteckning:

Video: Termisk överföringsfilm: Reflekterande Flexfilm För Termisk överföring Till Tyger Och Andra Typer. Hur Använder Jag Det?

Video: Termisk överföringsfilm: Reflekterande Flexfilm För Termisk överföring Till Tyger Och Andra Typer. Hur Använder Jag Det?
Video: GIO FLEX 3D E-Catalog Video - PU Puff Heat Transfer Film Vinyl 2024, Maj
Termisk överföringsfilm: Reflekterande Flexfilm För Termisk överföring Till Tyger Och Andra Typer. Hur Använder Jag Det?
Termisk överföringsfilm: Reflekterande Flexfilm För Termisk överföring Till Tyger Och Andra Typer. Hur Använder Jag Det?
Anonim

Att ändra din bild för att sticka ut från andra är ganska enkelt - termisk överföringsfilm, även känd som flexfilm, hjälper till i denna svåra uppgift. Det är hon som är van att applicera olika applikationer, bilder, inskriptioner och klistermärken på ett tyg eller annan yta. Med hjälp av detta ovanliga material, som kommer att diskuteras i artikeln, kan du dekorera allt (från kläder till vackra hantverk eller inredningsdetaljer) och få en uttrycksfull och levande bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Termisk överföringsfilm är ett material tillverkat av PVC eller polyuretan, på ytan av vilken någon form av bild appliceras, liksom ett limskikt. Som regel använder tillverkarna en värmebeständig komposition för detta. Oftast används film för utskrift av strykningsprogram på vilken tygyta som helst . Limet, som är fast under normala förhållanden, smälter vid en viss temperatur och fixerar fast filmen på basen.

Denna teknik skiljer sig från sublimeringsprocessen när man applicerar ett mönster på tyg . Sublimeringstryck har ett antal begränsningar för tyget, dess typ och färg. Oftast används vit syntetmaterial för sublimering.

Samtidigt kan överföringsfilmer skrivas ut med sublimeringsfärger, som appliceras genom termiskt överföringspapper, samt lösningsmedelsbaserade bläck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också andra fördelar med materialet:

  • lämplig för absolut alla typer av tyger, förutom de som behandlats med vattenavvisande silikonimpregnering;
  • mångsidighet att använda - det kan vara både enkla kläder och speciella uniformer, väskor, flaggor och mycket mer;
  • det appliceras utan mycket ansträngning, det tar inte mycket tid - några sekunder räcker;
  • enkelt klippt av en plotter, kan du göra detta arbete i en hemverkstad;
  • filmen fäster perfekt på materialet, tappar inte ljusstyrka och klarhet efter tvätt, bleknar inte i solen;
  • när den bärs rynker den här bilden på samma sätt som själva materialet, därför ser den naturlig ut;
  • ett stort urval förutsätter utförandet av någon, även den mest vågade designidén.

Filmen produceras i rullar, medan den har en tjocklek på cirka 60 mikron. Vid överföring av fullfärgsbilder eller fotografier till tyg är termisk överföringsfilm lämplig för laser- eller bläckstråleskrivare.

I det här fallet kommer bilden att visa sig vara mycket ljus och tydlig, den kommer att hålla på en tygbas länge, även efter många tvättar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Värmeöverföringsfilmer för tyger klassificeras enligt olika kriterier.

Efter tjocklek

Detta är en ganska allvarlig indikator, och det är viktigt att vara särskilt uppmärksam på den, eftersom termisk överföringsfilm först och främst är en klistermärke. Bildkvaliteten beror på dess tjocklek. Ju tunnare filmen är, desto bättre är kvaliteten på den tryckta bilden. Det tunna skalet anpassar sig till varje material och är lättare att skära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter sammansättning

Sammansättningen av sådana filmmaterial kan vara av två huvudtyper - det är antingen polyuretan eller med en polyvinylkloridbas

  • Pvc - det här är de mest budgetfilmerna, de är tjockare och mer oelastiska, har en mer blygsam färgpalett, ofta är de inte utrustade med ett självhäftande underlag. De används på täta tyger, för skärning och limning av större delar, ofta kan sådana element ses på overaller. Bland fördelarna, förutom det låga priset, kan man notera en ganska hög tvätttemperatur (80–90 ° C).
  • Polyuretan (PU) Är den bästa termiska överföringen. Materialet har en komplex produktionsteknik, därför har det också ett ganska högt pris. Den är tunnare och mer elastisk. Det kännetecknas av sin mångsidighet: detaljer, både de minsta, medelstora och stora, skärs perfekt ur den. Överföringen av bilder är bättre. På grund av sin låga tjocklek lämnar polyuretan inga märken.

Materialet gör att du kan arbeta med olika typer av tyger, både naturliga och syntetiska, blandade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flexfilmer är ganska olika, de kan klassificeras efter färg och textur

  • Standardfärg (dessa är absolut alla populära färger, men paletten kan skilja sig från företag till företag).
  • Fluorescerande (neonfärger) - neonorange finns oftast, liksom rosa, gul, blå, grön.
  • Metallisk - filmer kan målas i guld och silver.
  • Speglade färger - det här är blanka alternativ för förgyllning och silver.
  • Med glitter - filmer av alla möjliga nyanser, kännetecknade av närvaron av glänsande glitterinneslutningar.
  • Reflekterande flex . Reflekterande (aka retroreflekterande) film innehåller reflekterande element, som i vardagen kallas reflektorer - detta begrepp används i vardagligt tal. Det här är först och främst ljusremsor som särskiljer specialkläder, till exempel trafikpoliser, vägarbetare. Med dess hjälp är all utrustning markerad, och det är också möjligt att använda den för reklam- och informationsändamål.
  • Lätt ackumulerande termisk film . Denna unika typ av fotoluminescerande film ackumulerar energi under dagsljus och kan sedan lysa i mörkret i 6 till 8 timmar. Det används ofta för tillverkning av identifieringsmärken, som används i reklamprodukter. Nyligen har T -shirts med sådana bilder blivit på modet - de är populära bland den yngre generationen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är inte allt - det finns andra typer av värmeöverföringsfilmer

  • Värmefilm för så kallade svåra tyger , nämligen: silikoniserad, behandlad med vattenavvisande föreningar. Som redan nämnts kan enkla termiska filmer inte limmas på en sådan yta. Men enskilda tillverkare har ändå utvecklat ganska unika produkter - deras filmer är lämpliga för att överföra mönster till liknande underlag.
  • Filmer med hög elasticitet - sådan utveckling används uteslutande för känsliga, töjbara stretchtyger. Detta är ett bra alternativ för att förvandla dina sportkläder. Filmen deformeras inte ens när den sträcks starkt när du springer eller utför andra övningar.
  • Massa termiska filmer . Dessa produkter kan göra en volymetrisk värmeöverföring som sticker ut över materialets yta.
  • Termisk överföringsflock - ett intressant och känsligt material med en sammetslen yta. Produkter med denna finish ser utsökta ut. Fluffiga bokstäver eller mönster kommer att dekorera många produkter. Flock produceras i en rik färgpalett. Materialet har en intressant egenskap - efter den allra första tvätten blir produkten ännu mer attraktiv, eftersom fibrerna kommer att räta ut och bli fluffigare.
  • Filmer med 3D -effekt uppta en separat nisch. De hjälper till att skapa en tredimensionell bild som är särskilt sant.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

På marknaden för värmeöverföringsfilmer är ett stort antal företag engagerade i deras släpp. Italienska tillverkare, som Siser, anses vara ledande inom tillverkning av kvalitetsprodukter . Det är också värt att notera det koreanska företaget CE-301, liksom märken som Chemica från Frankrike, tyska Poli-Tape, tillverkare från USA-CAD-CUT.

Billiga filmer tillverkas främst i Mellanriket. Man tror att kinesiska produkter är något sämre än europeiska och amerikanska. Men i allmänhet produceras bra produkter i Kina. Till exempel kan vi citera det välkända företaget Econoflex på hemmamarknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer flexfilmer är det viktigt att överväga ett antal kriterier.

Tillverkare

Det finns ett rikt sortiment av värmeöverföringsfilmer på marknaden idag. Film från europeiska (tyska, franska och italienska) och amerikanska tillverkare är särskilt efterfrågad . Och detta är inte förvånande, eftersom de tillverkar kvalitetsprodukter och levererar dem till alla hörn av världen.

Men för enklare arbete och för att spara pengar använder många både kinesiska och koreanska produkter, som också är av god kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Film tjocklek

Flexfilmer finns i olika tjocklekar (inom intervallet 60–150 mikron), så du bör välja den som passar din specifika uppgift. Den mest populära anses vara en filmtjocklek på 90-100 mikron - en sådan produkt är lämplig för en mängd olika jobb.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limskikt

Det är omöjligt att bedöma kvaliteten på dess limskikt enbart utifrån termofilmens utseende. Samtidigt är denna parameter en av de viktigaste. Det finns bara en utväg: först kan du testa ett litet urval av en eller annan version av filmen . - detta gör att du kan göra ditt val och köpa den mängd material som krävs av anständig kvalitet. Ett högkvalitativt limskikt skiljer sig åt genom att limmet inte rinner ut ur det vid applicering på basen, inte färgar det, inte smälter, medan filmen själv kommer att fördelas jämnt över hela ytan, och efter kylning kommer inte att släppas.

Kostnaden för termiska filmer beror också på vilka material som används . Så om du står inför ett inte särskilt komplicerat arbete, liksom med en liten budget, är ditt val PVC -film. Om smyckesutförandet av en invecklad design eller text med små bokstäver är viktigt, om du också behöver elasticitet, slitstyrka, en icke-standardfärg för en ovanlig design, är detta verkligen en polyuretanfilm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Termisk överföringstryck är inte så svårt att arbeta med som det kan tyckas för många. I processen är det dock värt att följa vissa regler. Det första du ska göra är att klippa ut den valda bilden eller inskriptionen … Det finns en nyans här - du måste klippa den i spegelbild. Det är viktigt att bilden överförs till tyget korrekt. För denna operation används en plotter, varefter det så kallade urvalet görs: överflödiga element tas bort - en ren bild (inskrift eller teckning) ska finnas kvar, bara det som kommer att skrivas ut senare. Urvalet kan göras med en nål eller en skrivarkniv, gör detta mycket noggrant.

Därefter placeras den termiska överföringsfilmen som framställts på detta sätt på en baksida på en T-shirt , t.ex. Bilden ska visas horisontellt på samma sätt som för sublimering. Sedan utsätts filmen för hög temperatur. För detta används en värmepress, som värms upp till 150 grader och högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillräcklig exponering i 15 sekunder. Detta sker i professionella verkstäder utrustade med specialpressar . Hemma, för en sådan kreativ process som scrapbooking, räcker det med ett vanligt järn. Limmet kommer att smälta och fästa bilden stadigt till önskad plats på plagget. Efter avslutad procedur måste underlaget avlägsnas försiktigt.

Vissa experter bränner igen . Det behövs för att "tätt" fixera den termiska överföringsfilmen. Det är viktigt att ta hänsyn till en nyans till - du kan ta bort underlaget när det är kallt, men det blir mycket lättare att arbeta med en varm. Samtidigt är det ganska enkelt att skilja varmt från varmt: rör det med handen - om din hand tål temperaturen kan du skjuta. Det är allt - du kan stolt ta på dig produkten, bära den och sticka ut från mängden.

Samtidigt kommer ingen fysisk påverkan att vara fruktansvärd för en unik garderob.

Rekommenderad: