Polystyrenark: Slagfast, Färgad Och Transparent Polystyren, Egenskaper, Dimensioner Och Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Polystyrenark: Slagfast, Färgad Och Transparent Polystyren, Egenskaper, Dimensioner Och Produktion

Video: Polystyrenark: Slagfast, Färgad Och Transparent Polystyren, Egenskaper, Dimensioner Och Produktion
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Polystyrenark: Slagfast, Färgad Och Transparent Polystyren, Egenskaper, Dimensioner Och Produktion
Polystyrenark: Slagfast, Färgad Och Transparent Polystyren, Egenskaper, Dimensioner Och Produktion
Anonim

Polystyren har funnits bred tillämpning på många områden i vår tid. Det är ganska miljövänligt, har termoplasticitet, är billigt, varierat i färger och former. För närvarande har detta material inga analoger som kan ersätta det i många avseenden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Polystyren är ett arkmaterial som erhålls genom polymerisering av vinylbensen (styren), som är det huvudsakliga kolet från vilket de flesta polymerer skapas. Polystyrenarket har en linjär struktur, det är lätt att bearbeta, men dess främsta egenskap är dess höga termoplasticitet . Detta gör att vi kan tillverka produkter med olika former, alla typer och märken. Tekniken för plastproduktion är ganska enkel, och när det gäller dess egenskaper är det ett hållbart och praktiskt material, kännetecknat av ökade stöttåliga egenskaper. Det ersätter framgångsrikt glas på grund av dess transparens.

Produktens färgpalett är mångfacetterad, vilket gör det möjligt att använda den i inredning . Dessutom används olika typer av plast för att få hushållsartiklar, medicin och konstruktion. Det används i militär- och livsmedelsindustrin. Många saker runt oss är gjorda av polystyren, inklusive alla typer av tekniska enheter, utan vilka det är svårt att föreställa sig det moderna livet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Enligt dess egenskaper och tillverkningsmetod kan polymeren vara av olika typer

  • Polystyrenplåt GPPS (allmänt ändamål).
  • Medelstort VIPS -material.
  • Skumplastplåt, märkt med EPS och EPS.
  • Produkter som släpps med hjälp av en extruder (EPS, XPS).
  • Hög slagfast polystyren (HIPS).

Det mest populära är ett transparent allmänt material, som har hög deformationsmotstånd och god säkerhetsmarginal, vilket beror på innehållet av gummi i dess sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess tekniska egenskaper:

  • färglöshet
  • låg fuktabsorption;
  • hög dielektrisk konstant;
  • strålningsmotstånd;
  • hårdhet och seghet;
  • bräcklighet;
  • exponering för ultraviolett strålning.

Sådan polystyren är resistent mot aggressiva kemikalier (alkalier, syror) och vatten, men är känslig för solljus och lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högkvalitativ plast är mer hållbar, men har nästan samma hårdhet och värmeledningsförmåga. Produkter som erhålls genom extruderingspolymerisation anses vara det bästa materialet för värmeisolering, och dess prestanda är unik.

  • Polymerark har god fuktbeständighet.
  • De tål lugnt temperaturer under noll.
  • De har ökad hållbarhet.
  • De är miljövänliga i sin sammansättning.
  • Inte påverkad av aggressiva medier.
  • De har låg värmeledningsförmåga och lång livslängd.
  • Rötna inte, rosta eller mögla.

Plastark av denna typ lämpar sig för olika bearbetningsmetoder - polering och lackering, fräsning, sågning, formning med vakuum och termisk verkan, färgtryck, metallisering och borrning. Den enda behandlingen som inte kan appliceras på materialet är elektrisk svetsning, eftersom plast har höga elektriska isoleringsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men extruderad polystyren har en betydande nackdel - en låg nivå av brandmotstånd. Produkten brinner dock inte ut, eftersom materialet är självsläckande. För olika ändamål används transparent eller vit polymerplast. Men det kan också färgas, vilket uppnås genom att tillsätta nödvändiga pigment under tillverkningen eller genom att applicera ett färgämne på redan färdiga ytor. Följande typer av produkter används ofta inom konstruktion:

  • blank polystyren;
  • plast med spegelyta;
  • matta produkter.

Måtten på arkmaterialet är olika: längden varierar från 1000 till 3500 mm, bredden är 1000-2000 mm. Tjockleken på produkterna varierar från 1 till 3 mm. Det bör tilläggas att arkpolymer är lätt att bearbeta, den har ett överkomligt pris, och detta påverkar också materialets konkurrenskraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Polystyren tillverkas med flera tekniker

Suspension metod . Ger polymerisation av fenyletylen under tryck med en gradvis temperaturökning. Under denna process genereras en suspension, som placeras i en centrifug för att erhålla slutprodukten. Därefter tvättas och torkas den färdiga plasten. Det anses redan som en föråldrad metod, därför används den huvudsakligen för tillverkning av sampolymerer och expanderad polystyren.

Bild
Bild

Modern blockteknik för att skapa polystyren . Den mest aktuella metoden som används idag i de flesta kemiska anläggningar. Dess fördelar ligger i det faktum att produkterna är av högre kvalitet, och produktionen av själva polymeren är praktiskt taget avfallsfri. Processen att tillverka materialet består av flera steg, men även här tillhandahålls en gradvis ökning av temperaturindikatorer enligt två vanliga scheman - ofullständig och fullständig konvertering.

Bild
Bild

Mindre vanligt erhålls produkten med hjälp av emulsionsmetoden . För att göra ett ark av polystyren polymeriseras styren i en alkalilösning under påverkan av en förhöjd temperatur (86-95 grader). Produkter erhålls med en stor molekylvolym, eftersom inte bara det ursprungliga kolet (vinylbensen), utan också ett emulgeringsmedel, vatten, organiska peroxider, som är aktivatorer (initiatorer) för polymerisation, tas som råvaror.

Enkelt uttryckt består processen med att skapa ett material av följande steg: uppvärmning av styrengranuler i en extruder, skumning och ytterligare omvandling av råvaror till rullar eller ark.

Bild
Bild

Ansökan

På grund av dess många positiva prestandaegenskaper och höga kvalitet används materialet aktivt inom följande områden

  • Som dekorativ inredning och exteriör. Sandwichpaneler, lim, ljudisolering och värmeisolerande produkter är gjorda av polystyren. Ytterfasader på hus och andra strukturer är isolerade med en skummad typ av material.
  • Inom det medicinska området. Materialet används för att tillverka instrument, droppare, sprutor, petriskålar och annan medicinsk utrustning.
  • Hög miljövänlighet och ofarlighet av polystyren för hälsan gör det möjligt att göra hushållsartiklar av det - fat, förpackningsmaterial, skrivredskap, barnleksaker, olika behållare för hushållet. Det är också perfekt för att skapa badkar och duschar.
  • Baser för screentryck är gjorda av polymer.
  • Polystyren sprider väl, därför produceras ramar för växthus och växthus för jordbruk, där glas ersätts med transparent plast.
  • Polymeren används för industriella och militära ändamål - den används för att konstruera tekniska byggnader, turbiner, utrustning, sprängämnen.
  • Plastbehållare för livsmedelsindustrin är också tillverkade av polystyren, till exempel förpackningsbrickor avsedda för förpackning av mejeriprodukter eller köttprodukter.
  • Inom elteknik används materialet som filmer för kondens i ledningar och kablar, liksom för tillverkning av höljen för hushållsapparater - tvättmaskiner, kylskåp och så vidare.
  • Dessutom har plast funnit tillämpning inom reklam - skyltar, skyltar, tallrikar på dörrarna till butiker, hotell, kaféer, statliga institutioner är gjorda av det.

Polystyren är ett budgetmässigt, hållbart och lätt material med många positiva egenskaper. Men det är också den billigaste plasten, vilket förklarar dess speciella popularitet och efterfrågan.

Rekommenderad: