Expanderad Polystyren (68 Bilder): Vad Det är - Egenskaper Och Densitet, Produktion Av Isolering Och Takplattor Av Material

Innehållsförteckning:

Video: Expanderad Polystyren (68 Bilder): Vad Det är - Egenskaper Och Densitet, Produktion Av Isolering Och Takplattor Av Material

Video: Expanderad Polystyren (68 Bilder): Vad Det är - Egenskaper Och Densitet, Produktion Av Isolering Och Takplattor Av Material
Video: DMH–Effektiv och snabb isolering som sparar tid och utrymme! 2024, Maj
Expanderad Polystyren (68 Bilder): Vad Det är - Egenskaper Och Densitet, Produktion Av Isolering Och Takplattor Av Material
Expanderad Polystyren (68 Bilder): Vad Det är - Egenskaper Och Densitet, Produktion Av Isolering Och Takplattor Av Material
Anonim

Det finns många krav på byggmaterial. De är ofta motsägelsefulla och har lite att göra med verkligheten: hög kvalitet och lågt pris, styrka och lätthet, professionella resultat för att lösa snävt fokuserade uppgifter och mångsidighet. Vissa material passar dock räkningen. Bland dem finns expanderad polystyren. Efter att ha studerat dess fördelar och finesser i användningen kan du framgångsrikt använda materialet för att lösa olika konstruktionsproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Expanderad polystyren är den senaste generationen byggmaterial. Dess produktion använder innovativ teknik, så det är svårt att gissa sin föregångare. Och expanderad polystyren "utvecklades" från det välbekanta till alla polystyren - ett material som skyddar hushållsapparater från skador under transport.

Skumets huvudsakliga egenskaper - ljushet och cellstruktur - har bevarats. Inuti de expanderade polystyrenskivorna finns en enorm mängd luftfyllda granulat. Dess innehåll når 98%. På grund av luftbubblor har materialet en låg värmeledningsförmåga, vilket är så uppskattat i konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenånga används vid framställning av skum. Detta gör materialet poröst, granulärt och sprött. Polystyrenskum är skummat med koldioxid, därför har dess egenskaper förbättrats. Det utmärks av:

  • hög densitet per kubikmeter;
  • mindre porös struktur;
  • utseende och struktur på ett snitt;
  • högre pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad (extruderad) polystyren går igenom åtta produktionssteg:

  1. Brandbekämpningsmedel - brandskyddsmedel - tillsätts råvarorna. Dessutom används färgämnen, mjukgörare, klargörare.
  2. Den färdiga kompositionen laddas i förskummande utrustning.
  3. Primär skumning och "åldring" av massan sker.
  4. "Sintra" och forma. Råmaterialets molekyler fäster vid varandra och bildar starka bindningar.
  5. Bearbetning på specialutrustning, vilket är nödvändigt för att ge ämnet dess unika egenskaper.
  6. Slutlig skumning och kylning.
  7. Ämnet stabiliseras och ytan slipas till ett slätt tillstånd.
  8. Skärning och sortering av plattor.

Resultatet är ett material som främst används som isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner: fördelar och nackdelar

Extruderad polystyren har fördelar och nackdelar som byggmaterial.

Fördelar:

  • Brett utbud av applikationer. Den används för inomhus- och utomhusarbete på olika ytor: golv, väggar, tak, som isolerande, förpackande och dekorativt material. Förutom byggindustrin är dess användning utbredd vid tillverkning av leksaker, hushållsapparater, hushållsapparater och den militära och medicinska industrin.
  • Låg värmeledningsförmåga. På grund av denna egenskap fungerar polystyren ofta som ett värmeisolerande material. Det förhindrar värmeförlust i rummet, vilket påverkar uppvärmningskostnaderna. Ju bättre isolering, desto billigare är det att värma huset.
  • Låg fuktpermeabilitetskoefficient. Inuti materialet finns förseglade granulat, i vilka en minsta mängd vatten tränger in. Det är så litet att det inte kan förstöra materialets struktur och påverka dess isolerande egenskaper negativt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förbättrar ljudisolering inomhus. För att uppnå maximal effekt måste du kombinera den med andra material, men i ett rum där problemet inte uttalas kommer det att räcka.
  • Lätt att klippa. Under installationsprocessen kan plattorna delas upp i fragment. Snittet kommer att visa sig vara jämnt, det kommer inte att smula. Detta är kännetecknet för kvalitetsmaterial.
  • Den har en relativt låg vikt. Ett par händer räcker för att arbeta med materialet. Dessutom är fördelen med låg vikt att polystyrenmanteln inte belastar väggarna eller golven i rummet mycket.
  • Lätt att montera. Inga speciella färdigheter krävs för att dekorera väggar, golv eller tak.
  • Resistent mot många kemikalier.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Okänslig för effekterna av levande organismer. Det vill säga, mögel bildas inte på den, insekter och gnagare förstör inte den.
  • På grund av sin inre struktur tillhör den "andnings" materialen. Detta är viktigt när du dekorerar väggar, eftersom kondens inte bildas.
  • Nivåer alla arbetsytor. En dekorativ beläggning sitter bra ovanpå.
  • Polystyrenskivor kan limmas direkt på en byggnads vägg (eller annan yta) utan att montera en låda för detta. Detta minskar tid och ekonomiska kostnader för reparationsarbete och förenklar dem ibland.
  • Minsta livslängd är 15-20 år.
  • Låg kostnad för efterbehandling per kvadratmeter.
Bild
Bild

Minus:

  • Isolering av ett stort område av väggar, tak eller golv kommer att bli dyrt även med en låg materialkostnad per kvadratmeter.
  • För maximal täthet av ytan kan ytterligare material behövas i form av konstruktionstejp och tätningsmedel.
  • Polystyrenhöljet reglerar inte rumstemperaturen av sig själv. Det fungerar enligt principen för en termos: den håller sig varm under den kalla årstiden, håller den sval när den är varm. Om rummet är dåligt konfigurerat termoreglering, är polystyrenens effektivitet noll.
  • Trots materialets "andningsförmåga", med kontinuerlig mantel av huset med expanderad polystyren, krävs installation av ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Materialet är rädd för ultraviolett strålning. Under påverkan av solljus förstörs inre bindningar i ett ämnes struktur och naturliga förhållanden påskyndar förstörelsen av extruderad polystyren.
  • Vissa typer av färger, ämnen baserade på petroleumprodukter, aceton, bensin, fotogen, epoxiharts korroderar expanderad polystyren.
  • En dekorativ finish ovanpå polystyrenskum krävs för att stänga alla sömmar och skydda den från solens strålar.
  • Materialets densitet är större jämfört med skum, men polystyren förlorar mot andra material enligt detta kriterium. Det är mer lämpligt för efterbehandling av tak och väggar, och krymper under golvbeläggningen under konstant punkt mekanisk verkan (gång, omarrangering av möbler).
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

För att följa byggnormerna är materialets tekniska egenskaper viktiga. Dessa inkluderar: märke, plåtens övergripande dimensioner, värmeledningsförmåga, fuktabsorptionskoefficient, brandfarlighet enligt brandsäkerhetsklass, styrka, livslängd, lagringsmetod. De tekniska egenskaperna är inte av största vikt är brädornas färg och struktur.

Storleken på ark (plattor) av expanderad polystyren beräknas enligt tre parametrar: längd, bredd, höjd. De två första indikatorerna är desamma om plattan är fyrkantig.

Bild
Bild

Standardmått på plattor är 100 cm breda och 200 cm långa för plåtmaterial, 100x100 för platta. Med sådana parametrar tillåter GOST en storlek större eller mindre än normen med 1-10 mm. Icke standard, men populära storlekar - 120x60 cm, 100x100, 50x50, 100x50, 90x50. Materialet är enkelt att skära, så du kan själv justera parametrarna efter dina behov. Tillåtna avvikelser från normen för icke -standardblad - upp till 5 mm.

Bild
Bild

För tjocklek är dessa indikatorer strängare, eftersom tjocklek är huvudkriteriet för att välja polystyrenskum. Den är variabel för olika typer av reparations- och byggnadsarbeten. Minsta värden: 10, 20 mm, 30, 40, 50 mm. Maximal är 500 mm. Vanligtvis är 50-100 mm tillräckligt, men på begäran kan vissa tillverkare producera ett parti med icke-standardtjocklekar. Enligt byggregler är den nödvändiga tjockleken för polystyrenisolering för de flesta regioner i Ryssland minst 10-12 cm.

Värmeledningsförmåga är en av de viktigaste indikatorerna. Det bestäms av tjockleken på luftgapet inuti materialets platta, eftersom det är luftanslutningarna som gör att det kan hålla värmen inne i rummet. Mätt i watt per kvadratmeter och i Kelvin. Ju närmare indikatorn är, desto mindre är dess förmåga att behålla värme i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För plattor med olika tjocklekar och densiteter varierar värmeledningsförmågan mellan 0,03-0,05 W / kvm. m till Kelvin.

Vissa tillverkare använder tillsatser av grafit. De stabiliserar värmeledningsförmågan på ett sådant sätt att densiteten slutar spela en roll.

Ett bra exempel på effektiviteten av expanderad polystyren är en jämförelse med mineralull. Värmeisoleringsegenskaperna hos mineralull anses vara bra, medan värmeisolering av 10 cm polystyren ger samma resultat som ett lager av 25-30 cm mineralull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Densitet

Mätt i kg / kvm. m. För olika typer av polystyren kan den skilja sig med 5 gånger. Så extruderad polystyren har en densitet på 30, 33, 35, 50 kg / kvm. m och stötsäker - 100-150 kg / kvm. m. Ju högre densitet, desto bättre materialegenskaper.

Det är nästan omöjligt att mäta hållfasthetsparametrarna för ett material på egen hand. Du måste vara uppmärksam på de certifierade uppgifterna. Normal tryckhållfasthet är från 0,2 till 0,4 MPa. Böjningsgrad - 0,4-0,7 MPa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare deklarerar ofta att materialets fuktabsorption är noll. I verkligheten är detta inte fallet, det absorberar upp till 6% av fukt som kommer på det under nederbörd och tvätt av fasaden. Brännbarheten hos expanderad polystyren är också kontroversiell. Å ena sidan gör tillsatsen av pyren materialet motståndskraftigt mot brand, å andra sidan betyder det inte att elden släcks när den kolliderar med materialet.

Polystyren smälter tillräckligt snabbt. Samtidigt avger högkvalitativt material inte skarp rök och smältningen avbryts 3 sekunder efter att branden slocknat. Det vill säga att andra material inte kan antändas från expanderad polystyren, men det stöder förbränning. Betyg från K4 till K1 har tilldelats olika märken. Material av märket K0 anses vara så säkra som möjligt, men expanderad polystyren gäller inte för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra viktiga parametrar:

  • Vattenångpermeabilitet. För olika typer av polystyren är denna indikator 0,013 - 0,5Mg / m * h * Pa.
  • Vikt. Börjar med 10 kg per kubikmeter.
  • Temperaturområde: lägre temperaturgräns -100, övre +150.
  • Livslängd: minst 15 år.
  • Ljudisolering - 10-20 dB.
  • Förvaringsmetod: i en förseglad förpackning, bort från solljus och fukt.
  • Betyg: EPS 50, 70, 80, 100, 120, 150, 200. Ju högre betyg desto bättre och dyrare material.
  • Färg. De vanligaste färgerna är vit, morot, blå.
Bild
Bild

Olika sorter

Polystyren är indelad i sorter enligt fyra huvudkriterier: struktur, produktionssätt, syfte, användningsområde.

Strukturera

Genom struktur skiljer man sig från ataktisk, isotaktisk, syndiotaktisk expanderad polystyren.

Det är ingen mening att fördjupa sig i den komplexa strukturformeln för ämnen. Det är viktigt för köparen att bara veta att den första typen är den mest produktiva och mest använda i privat och storskalig konstruktion, den andra kännetecknas av den största styrkan, densiteten och brandmotståndet och kan användas i rum med ökad brand säkerhetskrav, och den tredje typen är universell på grund av dess kemiska stabilitet, densitet och värmebeständighet. Den kan inte bara monteras i vilken typ av rum som helst, utan kan även beläggas med alla typer av färger och lacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metod för att få

Enligt metoden att erhålla finns det ett större antal typer av polystyren. Det vanligaste är extruderat polystyrenskum, eftersom det har alla de egenskaper som krävs för konstruktion. Men det finns andra sätt att producera också. Förändringar i vissa steg och sammansättning av råvaror gör det möjligt att erhålla material med olika egenskaper. Vissa är mindre täta, men brandfarliga, andra är de mest hållbara och brandbeständiga, andra är inte rädda för fukt, och den fjärde kombinerar alla de bästa egenskaperna.

Det finns totalt åtta sätt, varav två är föråldrade. I nästan ett sekel av polystyren och dess derivat har emulsions- och suspensionsmetoder tappat sin relevans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under moderna förhållanden produceras följande:

  • Extruderat polystyrenskum … Skummaterial med fina, enhetliga granulat. Koldioxid används istället för skadliga fenoler.
  • Extrudering … Nästan samma som extruderad, men den används främst i livsmedelsindustrin (förpackningar), därför är miljövänlighet viktigare än styrka bland dess egenskaper.
  • Tryck . Den genomgår en ytterligare pressning, därför anses den vara mer hållbar och motståndskraftig mot mekanisk påfrestning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bespressovoy … Blandningen svalnar och stelnar på egen hand i en speciell form. Vid utgången har produkten en bekväm storlek och geometri för skärning. Förfarandet kräver inget ingrepp (pressning), därför är det billigare än att trycka.
  • Blockig . Produkter som erhålls genom konvertering (flera bearbetningscykler i samma steg) utmärks av höga indikatorer på miljövänlighet och högsta möjliga kvalitet.
  • Autoklav . Ett slags extruderat material. När det gäller egenskaper skiljer det sig praktiskt taget inte, bara annan utrustning används för skumning och "bakning".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Enligt syftet är expanderad polystyren också annorlunda. Billig, men högkvalitativ polystyren för allmänna ändamål har blivit utbredd. Den skiljer sig inte åt i mekanisk stabilitet och densitet, anses vara ömtålig och har den minsta brandsäkerhetsklassen. Materialet är dock styvt och håller sin form, vilket gör det möjligt att använda det i fall där ingen mekanisk belastning kommer att utföras på det: belysningsutrustning, utomhusreklam, dekoration.

För mer komplexa uppgifter används polystyrenskum med hög effekt. Förutom att materialet är mindre skört och obrännbart innehåller det ämnen som är ansvariga för UV-beständighet och färgpigment. UV -stabilisatorer skyddar strukturen från förstörelse och färgen från blekning och gulning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högeffektiva polystyrenskivor har en yta med olika struktur: slät, korrugerad, matt eller blank, reflekterande och ljusspridande.

Polystyrenskum med hög effekt bör noteras separat. Det har ökat frostbeständighet och är mer effektivt som värmare. Det används också vid tillverkning av kylutrustning, eftersom dess "termosegenskaper" (för att hålla temperaturen inuti objektet) är högre än för andra typer. Slagfast polystyren används på många områden: tillverkning av leksaker, fat, hushållsapparater, efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Kategoriseringen av expanderad polystyren efter tillämpningsområden är mer omfattande. Det finns flera områden: för livsmedels- och livsmedelsindustrin, för grov och dekorativ efterbehandling, för inomhus- och utomhusarbete.

För livsmedelsprodukter (matlådor, behållare, underlag, engångsskålar) används polystyren med miljövänliga tillsatser. Liknande råvaror används i produktionen av icke-livsmedelsindustrin (barnleksaker, kylskåp, värmebehållare). Vid tillverkning av leksaker tillsätts fler färgämnen och komponenter som är ansvariga för produktens styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grov efterbehandling kan vara internt och externt. I alla fall används polystyren för att förhindra värmeförlust och / eller förbättra ljudisolering i rummet. Mindre vanligt används det för att jämna ut arbetsytan.

Inomhuspolystyren används i reparations- och byggnadsarbeten för beklädnad av olika ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I bostadslokaler:

För golvet . På hela undergolvets yta monteras polystyrenplattor när det finns behov av att isolera en flytande eller torr avjämning. För detta är materialet tillräckligt plant och tätt, bidrar till värme och ljudisolering. Du måste välja starka och täta plattor som tål mycket vikt per kvadratkubikmeter och har maximal tryckhållfasthet. Fördelen med att använda expanderade polystyrenplattor för golvmontering är att detta material inte ger en så stor belastning på golvet som en monolitisk avjämning. Relevant för gamla rum med svaga tak och för baser med hög fuktabsorption, på vilken det är svårt att hälla en monolitisk screed (i ett block eller trähus).

Dessutom ger polystyren en perfekt plan yta för att installera golvet. Det är ett vattentätt underlag för laminat, parkett och andra typer av hårda topplack.

Förutom att plattorna täcker hela golvytan kan den användas lokalt. Till exempel som en vibrationsdämpande bas för en sockel i ett golvljudisoleringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För taket . Egenskaper som täthet, styrka, lätt vikt och bekväm form gör materialet lämpligt för ljudisolerande tak. Det krävs ingen ramsvarvning under det, materialet kan limas direkt på limmet och hålrummen kan fyllas med ett icke-härdande tätningsmedel. Två lager av plattor monterade på avstånd kommer att ge ett märkbart resultat i kampen mot främmande buller i lägenheten. Det är bekvämt att montera ett undertak eller limma dekorativa plattor ovanpå en platt ljudisolerad kudde. Kaklet är i sin tur också ett polyuretanderivat med dekorativ behandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

För väggar … Polyuretan används sällan vid dekoration av vertikala ytor inomhus. Fel under installationen leder till att effektiviteten reduceras till noll, och rummet förlorar i volym inte bara visuellt - det användbara området i rummet lider också. Ibland används dock polyuretan för väggbeklädnad inomhus, för att rikta in dem eller för att bygga upp en lätt skiljevägg inuti rummet och dela den på mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • För tak … Här pratar vi om isolering av taket inifrån. Detta alternativ är relevant för bostäder på vinden och för värmeisolering av vinden i badet. Expanderad polystyren behåller samtidigt värmen, förhindrar kondens och kräver minimal vattentätning. Folieklädd polystyren anses vara det bästa alternativet för att avsluta vinden.
  • För rör . Rör och stigerör för olika kommunikationer skyddas från frysning med hjälp av folieklädd polystyren med liten tjocklek. Samma teknik hjälper till att förbättra ljudisoleringen.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall används polystyren för att skapa inredning i det inre av bostadslokaler. Kakel, taksocklar, dekorativa rosetter, lister, falska portaler för eldstäder är gjorda av det.

I vestibuler och tvättstugor (vid gatuhusgränsen):

  • för en balkong eller loggia;
  • för verandan och terrassen;
  • för källaren.

I alla fall används frostbeständigt polystyrenskum av folie, vilket förhindrar överdriven värmeförlust och inte tillåter att rummet värms upp för mycket i varmt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller den yttre finishen med polystyren kan den också vara grov och dekorativ. Grovning används för grund, fasad och tillverkning av permanent formning. Dekorativ - endast för fasaddekoration.

Isolering av fundamentet från utsidan skyddar det från frysning, sprickbildning och delvis från grundvatten. Påverkan av dessa faktorer övertas av polystyren, vilket avsevärt minskar livslängden. Det är klokare att montera plattorna från insidan (om fundamentet är tejp), så det kommer att hålla längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasadbeklädnad av bostäder och lokaler med polystyren för att förbättra värmeisoleringen är möjlig på tre sätt:

  1. Installation på ram eller ramlös väggdekoration utanför rummet. Detta gör det möjligt att kompetent organisera vattentätning och ångspärr vid behov, minskar värmeförlust, ökar ljudisoleringen. Sådan beklädnad kan demonteras vid renovering av fasaden.
  2. Väl murverk, som utförs samtidigt med byggandet av byggnadens väggar. I detta fall "väggas polystyren" in i en tegel- eller blockvägg och fungerar som ett värmeisolerande lager.
  3. Samtidigt dekorativt och värmeisolerande beklädnad. Det är möjligt när man använder SIP -paneler och ventilerade dekorativa paneler för fasaden. Utanför är panelerna gjorda av polymerer, och inuti finns ett tjockt lager av polystyren. Strukturen är monterad på en låda. Resultatet är en vacker, högkvalitativ, effektiv två-i-ett-finish.
Bild
Bild

Separat är det värt att notera möjligheten till yttre beklädnad av byggnader med polystyren. För det första kan det färgas och mantlas bekvämt. Och för det andra är fasadens dekorativa element gjorda av detta material: gesimser, pelare och pilastrar, plattor, termopaneler, 3D-figurer. Alla element ser snygga och realistiska ut och är flera gånger billigare än analoger gjorda av gips, sten och trä.

Tillverkare och recensioner

Produktionen av polystyren började i början av förra seklet och utvecklas i aktiv takt fram till idag, därför presenteras produkter från många konkurrenskraftiga företag på marknaden. Feedback från proffs och vanliga användare hjälpte till att identifiera ledare bland dem.

Ursa Är den enda tillverkaren som lagligt ger en produktgaranti i upp till 50 år. Om det under denna period inträffar negativa förändringar med materialet, som fastställs i garantivillkoren, kommer företaget att ersätta förlusterna.

Bild
Bild

Ursa polystyren väljs på grund av att du till ett överkomligt pris kan köpa en produkt som uppfyller alla tekniska krav för exteriör och inredning. Den är fuktbeständig, hög hållfasthet, fryser inte, absorberar endast 1-3% fukt, är lätt att skära och bekväm att installera. Produktionen använder endast naturgas och material som uppfyller den europeiska standarden. Detta gör polystyren säkert för människor och miljö.

Knauf Är en tysk tillverkningsjätt som tillverkar produkter för alla typer av efterbehandlingsarbeten. Visas ofta på listan över marknadsledare på grund av genomgående hög kvalitet och garantier. Kraftigt expanderad polystyren används inom alla områden, från livsmedelsindustrin till medicin. Han är till och med betrodd i utsmyckningen av kommunala lokaler och offentliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

På Ryska federationens territorium används Knauf -polystyren aktivt vid reparation och konstruktion av tunnelbanestationer i huvudstaden.

Produkterna från denna tillverkare skiljer sig i pris över genomsnittet, men de motiverar sig själva fullt ut.

De tre ledarna stängs av det universella värmeisolerande materialet från företaget TechnoNICOL . Innovativ teknik, ekonomi och hög kvalitet kombineras i XPS -serien. Tillverkaren är inhemsk, så produkten är tillgänglig i det lägsta prissegmentet.

Även bland de populära märkena är märkta " Penoplex " och " Elite-plast ".

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

För att expanderad polystyren ska fungera länge och klara av dess funktioner är det viktigt att välja rätt material och fixera det på arbetsytan med hög kvalitet.

Det rekommenderas att använda specialiserat lim för fastsättning. Den innehåller inte aceton, hartser och petroleumprodukter som kommer att korrodera materialet.

Vid val av polystyren rekommenderar tillverkare att ta hänsyn till flera faktorer: märke, densitet, vikt, styrka. Ju högre dessa indikatorer desto bättre materialkvalitet. Men med brännbarhet och värmeledningsförmåga är det motsatta sant - ju närmare indikatorn är till noll, desto bättre kommer materialet att visa sig i drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste kontrollera dessa uppgifter i de medföljande dokumenten, annars är det stor risk att förvärva en falsk.

Utan att granska certifikaten kan du kontrollera kvaliteten med ett litet knep. Du måste bryta av en bit expanderad polystyren från ett massivt ark och titta på skrotet: om det är jämnt och cellerna är små och lika stora är materialet fast. Polystyren av dålig kvalitet smuler och visar stora celler när den bryts.

Rekommenderad: