Glasfiberreparation: Hur Man Limar Glasfiberdelar Och Glasfiberbehållare Med Egna Händer. Reparationssats

Innehållsförteckning:

Video: Glasfiberreparation: Hur Man Limar Glasfiberdelar Och Glasfiberbehållare Med Egna Händer. Reparationssats

Video: Glasfiberreparation: Hur Man Limar Glasfiberdelar Och Glasfiberbehållare Med Egna Händer. Reparationssats
Video: HOW TO REPAIR FIBERGLASS DAMAGE WITH LIMITED ACCESS! 2024, April
Glasfiberreparation: Hur Man Limar Glasfiberdelar Och Glasfiberbehållare Med Egna Händer. Reparationssats
Glasfiberreparation: Hur Man Limar Glasfiberdelar Och Glasfiberbehållare Med Egna Händer. Reparationssats
Anonim

Gör-det-själv-reparation av skadade glasfiberprodukter är inte särskilt svårt om du känner till processens teknik och metoder. Det är lika viktigt att ha rätt verktyg och material till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadetyper

Det första steget i arbetet är behovet av att undersöka den skadade ytan för att veta vad som exakt måste möta under reparationen. Det finns flera möjliga typer av skador:

  • spill av delar av skadade delar;
  • repor av varierande djup;
  • kränkning av integriteten i form av bristningar och utbrott;
  • djupa och inte särskilt bucklor.

Dessa är de vanligaste skadorna att hantera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg

För att reparera skador hemma behöver du en uppsättning obligatoriska verktyg som ingår i reparationssatsen:

  • kompressor;
  • bygga hårtork: detta gör att du kan värma upp arbetsytan så att bucklor och utskjutande stötar kan jämnas ut;
  • kvarn eller kvarn med en speciell skiva för att skapa en perfekt plan yta;
  • sprutpistol: behövs för den efterföljande slutmålningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom en uppsättning verktyg kommer material att behövas för reparationer:

  • glasfiberreparationssats, som inkluderar glasfiberduk och epoxihartser;
  • flera typer av kitt: bil- och glasfiberförening;
  • lösningsmedel och hartsborttagare i akryl;
  • primer, lack, små borstar 25-30 mm i storlek, silikonhandskar, tejp, andningsskydd;
  • det är önskvärt att ha en speciell komposition för att ta bort färg från glasfiberbeläggningar;
  • en uppsättning sandpapper med olika typer av spannmål;
  • finmaskigt metallnät för ytbeläggning av sömmar;
  • behållare för blandning av epoxiharts, blandningsverktyg, papper för täckning av arbetsfria ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Som ett exempel på reparation av en glasfiberprodukt ger vi restaurering av en skadad bilkaross eller stötfångare. Under arbetet måste man komma ihåg att reparation och brådska i detta fall är olämpliga, eftersom även de minsta bristerna kommer att vara tydligt synliga i slutet av arbetet . Det är nödvändigt att rengöra det skadade området noggrant från rost, korrosion, färgrester.

Om stötfångaren ska repareras, tas den bort och installeras på en horisontell yta . Kanten av brottet skrapas för att ta bort resterna av glasfiberfibrerna. Därefter rengörs ytan på ett avstånd av 10-15 cm runt skadestället. Avfetta den behandlade ytan.

Bild
Bild

Under restaureringsarbete på glasfiberpaneler rekommenderas det inte att reparera flera skador samtidigt.

Glasfiber som läggs på flera områden på en gång stör högkvalitativt arbete och ser orörligt ut, detta kommer att märkas särskilt i slutet av reparationen. Bearbetningen av det ena området efter det andra är mycket effektivare och bättre.

Bild
Bild

Hur man limar med egna händer?

Det kan uppstå flera skador och reparationen beror på graden av problem.

Spricka

Reparation av glasfiber är inte särskilt svårt om procestekniken följs. Efter avslutad slipning av kanterna placeras delen på en plan yta, kanterna sammanfogas för att kunna få den exakta storleken på plåstret . Vissa hantverkare föredrar att lämna kanterna på kanterna obehandlade och tror att plåstret kommer att hålla tätt.

Om du rengör ytan i skador upp till 5 cm kan du få en perfekt platt produkt . Sprickan och det intilliggande området med ett avstånd på cirka 10 cm måste repareras med polyesterharts. Därefter täcks området med harts med glasfiber av 300 grader. Vänta sedan tills hartset är helt torrt och applicera ett lager kitt. Efter slutlig torkning av alla lager utförs den slutliga rengöringen med en slipduk eller en kvarn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bryt eller bryt

Rekonstruktion av det resulterande hålet tar längre tid än att reparera sprickor. I detta fall appliceras en lapp med hänsyn till att det är nödvändigt att omedelbart förbereda mer glasfiber och kitt. Den skadade ytan rengörs på samma sätt som vid sprickor. Efter avskalning limmas tejp på den sömlösa sidan, sedan appliceras harts på den och på ett avstånd av 20 cm runt.

Bild
Bild

3-4 rader glasfiber placeras på hartset, anslutningen blir starkare, desto fler lager finns. Vid läggning täcks varje lager med harts.

Efter fullständig torkning påbörjas rengöring av området . Det utskjutande lagret avlägsnas med sandpapper eller en hartsvals, sedan rengörs denna plats igen. En primer appliceras på en plan yta, varefter spackling utförs. Ett metallnät appliceras över kittet för att undvika mikrosprickor. Det resulterande resultatet kan torkas med en konstruktion hårtork, sedan slätas ut med en kvarn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bucklor och repor

Dent reparation beror på dess skick. Om bucklan är stor måste du limma den som ett hål, det vill säga glasfiber skärs ut och limmas . Små deformationer repareras genom uppvärmning och utjämning för hand. Ibland skärs den utskjutande delen och täcks med harts, fördjupningarna är också fyllda med harts och täckta med kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klyvs

Vid spallning återställs den förlorade delen med hjälp av glasfiber. Svårigheten ligger i det faktum att det kommer att vara nödvändigt att noggrant upprepa formen på spallen . Spaltkanten rengörs. Plåstret jämnas med sandpapper. Fogarna är fyllda med harts och täckta med glasfiber, förstärkta från insidan med ytterligare lager av glasfiber. De sista förfarandena är polering och målning.

Reparation av glasfiberbehållare och produkter utförs med samma teknik som reparation av karosseri och stötfångare .… Om det finns ett behov av att göra en glasfiberartikel, kommer du definitivt att behöva en blank. Stansen är tillverkad av olika material: trä, lera, plast, ibland plasticin. Om produkten är stor rekommenderas att stansen är gjord av skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matrisens väggar smörjs med en speciell förening för att underlätta dess extraktion. Hartset blandas med härdaren enligt instruktionerna.

Impregneringen av glasfiber med den beredda kompositionen bör vara enhetlig, för detta är det bättre att sprida det på en horisontell glasyta . När impregnerat glasfiber appliceras på ämnet måste man vara noga med att se till att inga luftbubblor finns kvar. Lager staplas i tur och ordning, medan långa pauser inte bör tillåtas, annars kan föregående lager torka ut. Det tar cirka 3-4 dagar att torka produkten helt. Stansen kan sedan avlägsnas försiktigt.

Rekommenderad: