Spånskiva: Hur Man Limar Kanten Med Egna Händer? Kantning Med PVC -kant Och Annat. Hur Skär Man Av Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Spånskiva: Hur Man Limar Kanten Med Egna Händer? Kantning Med PVC -kant Och Annat. Hur Skär Man Av Dem?

Video: Spånskiva: Hur Man Limar Kanten Med Egna Händer? Kantning Med PVC -kant Och Annat. Hur Skär Man Av Dem?
Video: Easy Edge Veneering | Tricks of the Trade 2024, April
Spånskiva: Hur Man Limar Kanten Med Egna Händer? Kantning Med PVC -kant Och Annat. Hur Skär Man Av Dem?
Spånskiva: Hur Man Limar Kanten Med Egna Händer? Kantning Med PVC -kant Och Annat. Hur Skär Man Av Dem?
Anonim

Laminerad spånskiva av kompositmaterial tillverkas genom att pressa små partiklar av trä blandat med ett speciellt icke-mineraliskt lim. Materialet är billigt och bra för montering av möbler. Den största nackdelen med laminerad spånskiva är att dess änddelar inte bearbetas, varför de i snitt kontrasterar skarpt med den släta ytan, dekorerad med ett texturerat mönster. Kantning av plattan låter dig ge den ett presentabelt utseende och dölja grova kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Laminerad spånskiva är döljandet av skivans änddelar genom att limma på dem en speciell dekorativ remsa eller kant, som antingen kan matchas till huvudytans färg eller skilja sig från den. Förutom att skapa ett elegant utseende eliminerar kantspånskiva också ett antal andra lika viktiga problem.

  • Skyddar insidan av plattan mot fukt . Efter att ha blivit våt kan spånskivan svälla och förlora sin ursprungliga form, bli spröd, vilket senare kommer att leda till delaminering och sönderfall av skivan. Kanten håller fukt borta från de utsatta ändkanterna. Detta är särskilt viktigt för fuktiga rum: kök, badrum, skafferi, källare.
  • Förhindrar att skadliga insekter eller mögel häckar i spisen . På grund av sin porösa struktur är spånskivor en gynnsam grogrund för olika mikroorganismer, som så småningom förstör det från insidan. Kanten hindrar insekter från att komma in och förlänger därmed brädans livslängd.
  • Skyddar mot avdunstning av skadliga bindemedel inuti produkten . Vid tillverkning av spånskivor använder tillverkare olika syntetiska formaldehydhartser. Under drift av möbler kan dessa ämnen frigöras och komma ut i miljön, vilket har en extremt negativ effekt på människors hälsa. Kantbandet håller hartset inuti och förhindrar att det avdunstar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla möbeltillverkare utför som regel bara kantning på de synliga änddelarna av strukturen . Denna åtgärd beror främst på deras önskan att spara pengar, men för slutanvändaren kommer detta så småningom att resultera i skador på produkten, behovet av att reparera eller köpa nya möbler.

Därför rekommenderas kantning av spånskivor inte bara vid montering av nya strukturer på egen hand, utan också omedelbart efter köp av färdiga möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och material

För att trimma plattan med egna händer kan du använda olika dekorativa element som skiljer sig åt i kvalitet och tillverkningsmaterial, utseende och kostnad. Valet beror på ägarens preferenser och ekonomiska kapacitet. Men hemma används oftast två typer av dekorativa ränder.

Melaminkant - det enklaste och mest budgetalternativet. Det används för att bearbeta billiga produkter och möbelstrukturer. Den största fördelen med detta material är den enkla limningen och överkomliga kostnaderna. Av nackdelarna kan endast en låg livslängd noteras, eftersom melamin snabbt förstörs av fukt eller mekanisk skada. Därför rekommenderas det inte att fästa det på möbelkonstruktioner i barnrum eller kök. Melamintejp är perfekt för korridorer, korridorer, när man monterar hjälpstrukturer, till exempel hyllor eller mezzaniner.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -kant - svårare att applicera hemma, eftersom det innebär användning av ytterligare specialverktyg. Produkten har dock högre hållfasthet, tillförlitlighet och hållbarhet. Tjockleken på PVC -kantbandet kan vara från 0,2 till 4 mm, beroende på typ och modell. PVC -kanten skyddar effektivt ändarna av konstruktionen från flis, stötar och andra mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att limma en tjock PVC -tejp på konstruktionens främre delar, eftersom de är mer mottagliga för mekanisk belastning. För dolda ändar räcker det med en tunn kant, eftersom det bara behövs för att skydda mot fukt och insekter. I allmänhet väljs tjockleken på en sådan tejp individuellt beroende på storleken på själva spånskivan. För korrekt limning av skyddskanterna behöver du följande verktyg och enheter:

  • hushållsjärn:
  • linjal av metall;
  • finkornigt sandpapper;
  • stor papperskniv eller kantmaskin;
  • filtduk;
  • sax.

För att applicera PVC -kant kan du också behöva en konstruktion hårtork, detta beror på materialvalet - det finns tejper till salu med och utan lim redan applicerat. Kanter med fabrikslim, eller, som det också kallas, smältlim, måste värmas upp så att det mjuknar och reagerar med en grov spånyta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur limar man kanten?

Innan arbetet påbörjas är det viktigt att förbereda inte bara själva kanten utan även spånskivans ändar - deras plan ska vara plant, utan vågor, spår och utskjutande delar. Det är mycket svårt att rikta in kanterna för hand, till exempel med en bågfil, det är bättre att göra det med en laserskärare eller beställa en tjänst från ett specialiserat företag där det finns speciella enheter och utrustning.

Om en ny del köps, är dess kanter som regel redan förberedda och skurna exakt.

Bild
Bild

Melamin

Innan limning är det nödvändigt att klippa en bit tejp så länge att det är bekvämt att lägga den på produktens ände. Du bör inte fästa många separata bitar på en yta, eftersom lederna då kommer att vara synliga, men det rekommenderas inte heller att omedelbart använda en lång tejp - då blir det svårt att styra och hålla den i önskat läge. Limning utförs i flera steg.

  • Fäst arbetsstycket så styvt som möjligt så att kanterna sträcker sig bortom arbetsytan.
  • Mät och stick en kant med önskad längd på brädans ände. Det är viktigt att se till att tejpen täcker hela spånskivans yta, så det är bättre att ta det med en marginal och sedan klippa av resterna.
  • Stryk melaminkanten genom ett pappersark med ett uppvärmt järn. Strykningen ska utföras gradvis och jämnt så att limmet fast fäster kanten på delen, och samtidigt finns inga luftbubblor kvar under tejpen.
  • Efter att limmet har svalnat avlägsnas kanterna på skivans sidor med en kniv. Det är också bekvämt att göra detta med en metalllinjal - efter att ha lagt det tätt på plattans plan, dra det över hela ytan och klippa av onödig tejp med "skjuvrörelser".

I slutet av arbetet måste du rengöra kanterna med fint sandpapper - ta bort eventuell grovhet och oegentligheter. Detta bör göras mycket försiktigt för att inte skada den släta laminerade kanten.

Omedelbart efter att tejpen har limts och strykts med ett strykjärn måste kanten fästas ordentligt tills luftbubblor avlägsnas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pvc

Det finns PVC -band till försäljning med och utan lim redan applicerat. I det första fallet behöver du en hårtork för att förvärma limmet, i det andra måste du köpa rätt lim själv. För dessa ändamål är "88-Lux" eller "Moment" perfekt. Arbetstrinn:

  • klipp av kantremsorna med önskad längd, med hänsyn till marginalen - 1-2 cm på varje sida;
  • applicera lim på tejpens yta i ett lika lager, jämna med en spatel eller pensel;
  • applicera ett lim direkt på ändarna av själva spånskivans ämnen och i nivå;
  • fäst PVC -kanten på plattans ände, tryck ner den och gå över ytan med en tung rulle eller filtbit, fixerad på en platt bräda;
  • låt torka i 10 minuter, tryck på och släta ut tejpens yta igen;
  • efter slutlig torkning, klipp av överflödig tejp och slipa med sandpapper.

Om en kant med en färdig fabrikssammansättning limmas behöver du inte vänta tills den torkar. Du behöver bara fästa ena kanten av tejpen till slutet av spånskivan och gradvis värma upp med en hårtork, sträcka ut den längs hela arbetsstycket och tryck på den. Jämna sedan ut och jämna ut kanterna tätt, ta bort grovheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Det är bekvämt att trycka tejpen till slutet med en elektrisk handhållen fräs - med hjälp av detta kommer kanten att fastna tätare och jämnare på spånskivans yta och luftbubblor kommer att avlägsnas bättre. Detsamma gäller klämmorna - i detta fall är de nödvändiga för att hålla plattan i upprätt läge och inte pressa kanten mot den. Om du vill kan du klara dig utan dem - kläm ihop produkten mellan knäna, men detta kommer att komplicera proceduren mycket, särskilt om arbetet utförs för första gången.

I avsaknad av professionella klämmor är det mycket önskvärt att komma med en fullfjädrad ersättning för dem, åtminstone från improviserade material, till exempel en kilklämma av trästänger och en skruv. Identiska stänger är anslutna i mitten med en skruv eller bult och mutter, som reglerar pressens kraft och densitet.

Om kanterna appliceras på den färdiga monterade möbelstrukturen, som i sig är i ett stabilt läge, behövs inte sådana armaturer.

Rekommenderad: