Plexiglas: Vad Finns I Glas? Plexiglas GS Och Andra Typer, Materialformel Och Användning Av Ark

Innehållsförteckning:

Video: Plexiglas: Vad Finns I Glas? Plexiglas GS Och Andra Typer, Materialformel Och Användning Av Ark

Video: Plexiglas: Vad Finns I Glas? Plexiglas GS Och Andra Typer, Materialformel Och Användning Av Ark
Video: How to Bend PlexiGlass 2024, Maj
Plexiglas: Vad Finns I Glas? Plexiglas GS Och Andra Typer, Materialformel Och Användning Av Ark
Plexiglas: Vad Finns I Glas? Plexiglas GS Och Andra Typer, Materialformel Och Användning Av Ark
Anonim

Dekorativt hantverk, smycken, fat, vägg- och golvdekoration av transparent plast finns överallt. Ibland förvirrar vi till och med det med äkta glas, även om det är plexiglas, utan vilket det är svårt att föreställa sig den moderna världen. Det är värt att lära sig mer om detta underbara material, som är så efterfrågat på alla områden i vårt liv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Plexiglas kallas ofta plexiglas, och dess grundläggande sammansättning sammanfaller verkligen med sammansättningen av detta material . Märkets tillverkare har dock utvecklat speciella hjälpkomponenter, tack vare vilken den populära plasten har fått många användbara egenskaper som gör den till en populär, mycket använd produkt.

Produktens särdrag beror på dess fysiska egenskaper:

  • immunitet mot solljus, ingen missfärgning och gulning;
  • högre hållfasthet än kvartsglas;
  • hög ljusöverföring och förmåga att spara värme på grund av låg värmeledningsförmåga;
  • motståndskraft mot mikroorganismer, aggressiv kemi, högt temperaturintervall, fukt;
  • lätthet i jämförelse med vanligt glas med ett minsta lager på 1 mm (vikten på 1 kvm är bara 1, 2 kg);
  • vid bränning avger inte plexiglasprodukter skadliga ångor, och när de skadas bildar materialet inte farliga skarpa fragment;
  • polymeren är lätt att skära och ge den önskad form;
  • materialet är hygieniskt, kräver inte komplext underhåll, på grund av att dess yta är slät och smuts och dammpartiklar inte samlas på den.

Samtidigt har detta utmärkta syntetmaterial flera nackdelar: produkter tillverkade av det är mottagliga för yttre skador och tänds också lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ingår?

Plexiglas är en miljövänlig produkt baserad på polymetylmetakrylat . Dess andra namn är akryl, och det tillhör typen av artificiell organisk plast. Grunden för materialet är termoplastiska akrylhartser, närmare bestämt ett eller flera derivat av en karboxylsyra. Dessa är komponenter som överför ljus bra.

Den kemiska formeln för akryl är densamma som för plexiglas - (C5O2H8) n , men dessutom innehåller den många tillsatser som ger termoplaststrukturen speciella egenskaper, såsom hårdhet, flexibilitet, motståndskraft mot mekanisk påfrestning och skador, samt pigment som krävs för att erhålla en specifik färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns för närvarande två typer av material

Plexiglas XT - dessa produkter tillverkas med hjälp av en extruder. Under tryck passerar metylmetakrylat genom formningsverktyget på utrustningen, och från smältprodukterna erhålls i form av fasta paneler med en tjocklek av högst 25 mm, samt stavar, rundade profiler, ark med vågiga och reflekterande yta. Sådan plast har ökad elasticitet och flexibilitet, det är lättare att omvandla den till olika former, men vid höga temperaturer krymper den något och dess styrka lämnar mycket att önska.

Bild
Bild

Gjutet akrylglas anses vara mer hållbart. Plexiglas GS erhålls genom polymerisation i steget att bilda en akrylförform under påverkan av en aktivator. Under denna kemiska process är glasmolekylerna inbyggda i starka, långa kedjor, vilket maximerar produktens styrka. Dess vanliga former är rör, block med olika tjocklekar, monolitiska ark som är resistenta mot deformation och aggressiva miljöer. Men flexibiliteten hos denna art är mycket lägre än den för extruderingsversionen.

I allmänhet har akrylglas ökad slaghållfasthet, 5 gånger högre än vanligt glas.

Bild
Bild

Dekorativa möjligheter

Mångfalden av färger, texturer och lyster är huvuddragen i organiskt glas, vilket öppnar stora möjligheter för dess användning

Materialets färgpalett är inte bara enorm - det är oändligt, eftersom antalet nyanser av vilken ton som helst i varierande grad av intensitet är oändligt. Men ju rikare och djupare färgen blir, desto mindre transparent blir glaset. Det är lämpligt att välja olika alternativ för sådana produkter för bänkskivor, kök och gästsatser, för vissa attribut för ett badrum eller dusch.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ytbehandling har också en annan effekt , och beroende på idén kan du välja en mängd olika produkter.

    • Med en matt, satin yta, slät, men med en dämpad glans … De är lämpliga för dekoration i en skandinavisk eller minimalistisk stil.
    • Glänsande, blanka paneler som ser ljusa ut och mättar utrymmet med utstrålning.
    • Spegelbelagda delar i silver- eller guldfärger blir resultatet underbara reflekterande ytor som konkurrerar med äkta speglar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att polera, gravera och andra ytbehandlingsmetoder kan du uppnå en ovanlig, vacker struktur av plastark, men det mest lämpliga materialet för detta är färglöst plexiglas, som kan överföra ljus, men samtidigt kan du inte se något bakom det.

Kort sagt, användningen av akrylglas begränsas endast av vår fantasi, eftersom materialet har oändliga möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Oftast jämförs plexiglas med plexiglas. Vad är skillnaden? Faktum är att valet görs mellan samma produkter som har en organisk grund, men det finns olika typer av detta material och deras parametrar har betydande skillnader.

I grund och botten är avvikelserna i materialets egenskaper associerade med metoderna för tillverkning. Produkter som skapas genom extrudering är mindre hållbara än formsprutade. Men glöm inte att det finns andra sorter med sina egna specifika egenskaper.

  • Glansigt material har en blank yta och kan poleras. Och den har också en hög nivå av fuktbeständighet.
  • Honeycomb plexiglas Plexiglas SDP - två lager. Den används för utomhusdekoration på grund av dess höga slagmotstånd och immunitet mot yttre påverkan.
  • De flesta plaster är sårbara för skador men akryl SatinGlas inte utsatt för repor.
  • Det finns material som skiljer sig åt mjuk, sammetslen konsistens , närvaron av en fluorescerande effekt och en metallisk glans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte längre en fråga om skillnader, utan om syftet med valet och om ett visst material överensstämmer med det. När det gäller jämförelse av plexiglas med vanligt kvartsglas, även här är det omöjligt att tala om vilka produkter som är bättre och vilka som är sämre. Kristallklart bekant glas är UV -beständigt, hermetiskt förseglat och starkt material … Men även med ett sådant minus som bräcklighet är det inte alltid möjligt att ersätta det med akryl eller något annat.

I tur och ordning, polymeren går inte sönder och lämnar skräp, men den har också nackdelar . Några av dess typer förstörs under påverkan av solen, hushållsrengöringsmedel kan smälta. Å andra sidan, trots alla fördelarna med kvartsprodukter, tar akryl gradvis ledande position, och det beror naturligtvis på dess flexibilitet, styrka, hållbarhet, lätthet i bearbetning och lågt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Glasning är inte den enda applikationen av materialet, som är transparent och färgat, har de önskade egenskaperna. Plexiglas kan användas:

  • för skapande av skyltar, utställningsutställningar, dekorativ efterbehandling av bostäder och offentliga lokaler;
  • en mängd olika färger och höga driftskvaliteter gör att den kan användas för tillverkning av hemmöbler, attribut som krävs i handelsinrättningar och kaféer;
  • ett ark av akrylplast används ofta för att få kläddetaljer för byggnadsfasader;
  • en mängd olika hushålls- och dekorativa behållare, ekosystem för att odla växter och hålla fisk, belysta golv, tak, nyanser för belysningsarmaturer, badkar är tillverkade av syntetiskt glas;
  • plexiglas är relevant för tillverkning av smycken - utmärkt bärnsten erhålls från det, nästan omöjligt att skilja från det verkliga;
  • inom oftalmologi används produkten för att skapa linser som ersätter ögonlinsen när det blir grumligt inom tandvården - för tillverkning av fyllningar och implantat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorelement från dessa produkter är omfattande och ljusa, kan dekoreras med gravyr, förgyllning och silver på grund av enkel bearbetning . I interiören används plexiglasmaterial för konstruktion av ursprungliga interiör- och zonpartitioner och väggar, från vilka spektakulära hyllor och ställningar, dörr- och väggglasfönster och paneler, trappor av inre trappor skapas. Transparenta inredningstillbehör är inte mindre attraktiva, deras tillämpningsområde är fasaddekorationer, möbelglasering, dekoration av skyltfönster, golvbeläggningar.

Billets gjorda av formsprutade och extruderade akryl i olika storlekar används av designers i sina djärva experiment för att skapa en extraordinär stil i lägenheter och privata hus. Plastprodukter hjälp med att designa fönster utanför lådan, skapa intressanta mosaiker i köket och badrummet, använd plexiglas för tillverkning av bänkskivor av målade material med en texturerad yta . Gjutet plastglas låter dig dekorera bostadshus och stadsbyggnader, skapa en spektakulär heminredning och göra den unik.

Många av de föremål som vi använder eller beundrar dagligen är skapade av detta fantastiska konstgjorda material.

Rekommenderad: