Transparent Plexiglas: Hur Man Gör Akrylplåtglas Transparent? Ark 3-5 Mm Och Andra Storlekar På Bordet

Innehållsförteckning:

Video: Transparent Plexiglas: Hur Man Gör Akrylplåtglas Transparent? Ark 3-5 Mm Och Andra Storlekar På Bordet

Video: Transparent Plexiglas: Hur Man Gör Akrylplåtglas Transparent? Ark 3-5 Mm Och Andra Storlekar På Bordet
Video: Lasergravering på glass og plast 2024, Maj
Transparent Plexiglas: Hur Man Gör Akrylplåtglas Transparent? Ark 3-5 Mm Och Andra Storlekar På Bordet
Transparent Plexiglas: Hur Man Gör Akrylplåtglas Transparent? Ark 3-5 Mm Och Andra Storlekar På Bordet
Anonim

Plexiglas är ett vanligt material som ofta används inom konstruktion, medicin, maskinteknik och till och med inredning. Marknaden erbjuder ett brett urval av organiskt glas i alla storlekar, så att du kan välja produkten själv efter att ha studerat de tekniska egenskaperna och fördelarna. Detta material används regelbundet vid tillverkning av möbler, klockor och olika apparater.

Bild
Bild

Särdrag

Plexiglas tillhör kategorin miljövänliga och säkra material. Det är lätt, det kan enkelt ges vilken form som helst, medan de optiska egenskaperna inte kommer att störas . När det gäller tekniska specifikationer bör det noteras att materialet kan bearbetas med hjälp av utrustning som sågar, routrar och slipmaskiner. Hög termoplasticitet möjliggör användning av plexiglas i olika områden. Materialet är hållbart och har också ett antal fördelar.

Jämfört med vanligt glas är plåtorganiskt material mer hållbart, det är inte så lätt att bryta, så många saker idag är gjorda av det . Materialet lämpar sig för bearbetning, det är möjligt att skapa produkter av vilken form som helst, därför kan det ofta hittas i möbelstrukturer och andra inredningsartiklar. På grund av sin låga vikt är transportprocessen förenklad, samma kan tillskrivas enkel installation.

Graden av transparens i plexiglas är hög, den kan kombineras med pigment i olika färger, vilket ger en originaleffekt, som används aktivt av många designers . När det gäller motståndskraft mot kemiska angrepp och extrema temperaturer kan organiskt glas inte behålla sin integritet under sådana förhållanden. Det är nödvändigt att ta hand om produkter tillverkade av sådant material noggrant med produkter som inte innehåller aceton eller alkohol för bearbetning. Trots sådana mindre nackdelar har plexiglas i akryl många fler fördelar, vilket gör att det kan användas av tillverkare av olika produkter och mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Inom maskinteknik är plexiglas ett värdefullt material som kan installeras på olika enheter. För tillverkning av fartyg av alla storlekar används en sådan produkt som glasrutor och interna skiljeväggar . Vid konstruktion av arkitektoniska strukturer är plexiglas en populär komponent, eftersom den kan användas för att göra strukturella element, skiljeväggar, markiser och mycket mer.

När det gäller interiör, bör det noteras här att designers särskilt blev kär i plexiglas, från vilket du kan skapa fantastiska mönster, originallampor, extraordinära akvarier och vackra glasmålningar. MEN På grund av sin flexibilitet kan plexiglas formas till valfri form för att dekorera rum, inklusive halvklot, kuber och många andra.

VVS från sådant material är också mycket efterfrågat; bord och andra möbler kan vara gjorda av plexiglas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reklamprodukter, i synnerhet utomhuskonstruktioner, stativ, stativ, utställnings- och handelsutrustning är ofta gjorda av plexiglas. Detta material används också för tillverkning av kontaktlinser och skyddsglasögon, detsamma gäller för medicinska instrument, utan vilka endoskopiska operationer inte kan göra.

Det är säkert att säga att organiskt glas har fastnat i människors liv, och det kan hittas nästan överallt

På grund av dess utmärkta egenskaper är materialets tillämpningsområde ganska omfattande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över typer och storlekar av ark

Plexiglasplattor erbjuds på marknaden i olika storlekar, och denna indikator påverkar materialets flexibilitet, styrka och andra egenskaper. Parametrarna 2050x3050 mm med en tjocklek på 1,5 mm anses vara standard, vikten av ett sådant element är cirka 11 kilo . Denna tjocklek är lämplig för tillverkning av reklamstrukturer, visitkortshållare, häftehållare, dessutom är råvaran mycket flexibel och det är lätt att skapa önskad form av den.

Materialet är 2 mm tjockt, används för tillverkning av skyddsskärmar i målningar och fotografier . Akrylplåt 3 mm tillverkas i en mejeriversion, därför är den ofta lämplig för belysta reklamprodukter. När det gäller transparent plexiglas med denna tjocklek, används det för tillverkning av vindrutor i motorcyklar.

Om ett material med större hållfasthet krävs, där flexibilitet inte spelar någon roll, kan du vara uppmärksam på 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm och 10 mm plexiglasark . Vissa produkter produceras i storleken 1525x1025x4 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sorterna är plexiglas uppdelat i matt, transparent och genomskinligt, och var och en av alternativen på marknaden har sina egna egenskaper och funktioner.

Matt plexiglas är skapat med hjälp av speciell teknik och tillsatser . För produktion kan gjutning eller extrudering användas. Om en blank matt yta krävs, tillsätts kemikalier i kompositionen som minskar transparensen, medan du kan ge önskad färg till utgångsmaterialet. För att uppnå en bländningseffekt använder tillverkarna en formsprutningsmetod. På båda sidor av formen appliceras ett mikronät av mönstret, varigenom en satinfärdig yta skapas.

Genomskinligt slätt akrylglas är ett arkmaterial med en perfekt plan yta som har en stark glans . Objekten som visas i den är inte förvrängda och konturerna blir lika tydliga. Det är värt att notera att färgegenskaperna kan vara antingen ljusa eller dämpade.

På marknaden kan du hitta extruderingsrött, blått, grönt, gult glas i olika nyanser, vilket gör att du kan välja den perfekta designlösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En blank mejeriprodukt kännetecknas av låg transparens och kan i vissa versioner inte överföra ljus alls . Ytan är slät på båda sidor, har en idealisk glans, medan formen inte är motståndskraftig mot mekanisk skada, så fingeravtryck, repor och flisar blir lätt kvar på en sådan beläggning.

En annan typ av plexiglas är satin, som kännetecknas av förekomsten av grovhet, vilket gör det genomskinligt. Om du använder en förstoringsanordning kan du se mikroskopiska defekter, genom vilka brytning och diffusion av ljus sker. Varje matt plexiglas finns i en mängd olika färger, eftersom speciella färgämnen kan läggas till kompositionen.

Korrugerad plexiglas har en rad åsar och fördjupningar på ytan . Det är denna "defekt" som skapar mönstret, så att du kan maskera repor, mindre mekaniska skador, så det ser presentabelt ut under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man plexiglas transparent?

Om en plexiglasprodukt har använts länge har den förmodligen tappat sitt tidigare utseende, men det betyder inte att den behöver kastas. För att rengöra det från grumlighet behöver du bara studera rekommendationer från specialister och följa instruktionerna - då blir ytan nästan som ny.

En av de vanligaste metoderna är polering . För detta är det bättre att använda GOI -pasta, som är lätt att hitta i alla hårdvaru- eller järnaffärer. Det finns dock andra typer av poleringspasta på marknaden, så du kan prova dem.

Denna metod låter dig bara återställa plexiglas i fall där det inte finns några djupa repor på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bli av med allvarliga mekaniska skador och återvändbarhet måste du utforska andra metoder för att uppdatera plexiglasprodukter. Konstigt nog kan vanligt klart nagellack hjälpa till att hantera detta problem. Detta är ett prisvärt alternativ som inte kräver pengar och mycket tid. … Med en så enkel anordning kan plexiglaset återställas till sitt tidigare utseende så snart det torkar . Samtidigt är det viktigt att se till att det inte bildas bubblor i lackets tjocklek, och för detta bör du inte använda en hårtork eller andra enheter för att påskynda torkningen.

Efter det måste du polera ytan med medelhårt sandpapper tills det blir grumligt och sedan gå till papper nr 0, vilket tar bort mindre repor. För att återställa transparensen måste du använda en filtduk tillsammans med GOI -pasta - och glaset blir perfekt igen.

Om det finns många repor på ytan måste den rengöras och sedan behandlas med dikloretan . Denna produkt löser upp plexiglaset, som i tjock form rinner in i sprickor och tätar alla defekta fläckar. När allt är torrt måste du polera det enligt beskrivningen ovan. Dikloroetan är giftigt, så först måste du se till att rummet är väl ventilerat och dina händer skyddade. Lycka till!

Rekommenderad: