Klistra In För Glasmatta: Mattpasta Från 3M Och Andra Märken, Tillämpningsregler

Innehållsförteckning:

Video: Klistra In För Glasmatta: Mattpasta Från 3M Och Andra Märken, Tillämpningsregler

Video: Klistra In För Glasmatta: Mattpasta Från 3M Och Andra Märken, Tillämpningsregler
Video: Rostlagning och lackering Saab 9-3 - Del 1 av 2 2024, Maj
Klistra In För Glasmatta: Mattpasta Från 3M Och Andra Märken, Tillämpningsregler
Klistra In För Glasmatta: Mattpasta Från 3M Och Andra Märken, Tillämpningsregler
Anonim

Glasdekoration med frosting blir mer och mer populärt. I vår artikel kommer vi att berätta om vad mattpasta är och hur du använder det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Glasmatta är en speciell kemisk substans med vit färg och tjock krämig konsistens . Det är en fet substans vid beröring. Det har praktiskt taget ingen lukt, pH -värdet är 3,5. Produkten innehåller inte syror, under arbetet med det finns det ingen gasbildning.

Det låter dig skapa ett genomskinligt eller ogenomskinligt mönster på slätt glas. Tekniken innebär förstörelse av kiselkristallgitteret i det övre glasskiktet . Detta sker under påverkan av pastakemikalier på ett djup av 25 mikron.

Tekniken kallas etsning . Det låter dig dekorera ytan på alla glasprodukter. Tekniken innebär användning av filmmallar.

Förutom glas används materialet för arbete med keramik och granit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten är avsedd för ritning på ytor med hög kiselhalt (inklusive plexiglas och glaserat porslin). Samtidigt kan teckningar vara mycket olika, allt från enkla inskriptioner till komplexa konstnärliga kompositioner. I slutet av etsningen bildas ett sammetslen mönster.

Mattpasta kan användas för att dekorera:

  • köksförkläden;
  • plåtglas och speglar;
  • bröllopsglasögon;
  • målat glaskompositioner;
  • Köksredskap;
  • bilglas;
  • skyltfönster;
  • glashyllor, dörrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan den användas för att matta glasburkar, bordsskivor. Du kan använda den för att göra vanliga saker unika. Etsning gör att du kan skapa extraordinära souvenirer och presenter till födelsedagsfolk.

Egenskaper

Mattpasta har ett antal unika egenskaper. Att arbeta med det kännetecknas av minimal arbetskraft och investeringar. Materialet är lätt att använda och säkert för människors hälsa.

Produkten levereras till marknaden i form av ett färdigt ämne, förpackat i en försluten behållare. Produktens minsta hållbarhet är sex månader . Under lagring kan en liten andel flytande avfall tillåtas. Vid omrörning återgår kompositionen till sitt ursprungliga tillstånd.

Om den förvaras i en läckande behållare kan den tjockna. Om det behövs kan den omvandlas till flytande tillstånd. Detta förenklar hanteringen av stora glasytor. Krämen är inert mot vaxer, akryl, styren-akrylpolymerfilmer . De används för att begränsa mönsterytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pastan förstör metallen vid långvarig kontakt med ytan . Den används i industriell skala och utrustar rum med avgasventilation. Ämnet används upprepade gånger: efter användning samlas det i en separat behållare.

Den resulterande bilden raderas inte eller tvättas inte med vatten . Detta är dess främsta fördel jämfört med sandblästringsteknik i glas. Den ungefärliga materialförbrukningen är 1 kg per 24 m2 glasyta. I detta fall kan pastan återanvändas upp till 7-8 gånger.

Detta ämne kan föreslå klassisk och färgad mattning. På grund av konsistensen kan kompositionen appliceras inte bara på horisontella utan även på vertikala ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pastan säljs i behållare i olika storlekar: 200, 500, 1000, 2000, 3000, 5000 g . Det är lätt att använda, etsning behöver ingen hjälputrustning. Tekniken är praktiskt taget tyst, inte förknippad med föroreningar i rummet.

Etsningstekniken, i kombination med icke-eldad självlysande färg på glas, gör det möjligt att skapa ljusmönster och glasmålningskompositioner. Mattning är emellertid en process av irreversibel förändring av glasytan. Det kommer inte att vara möjligt att returnera originalglansen i framtiden.

Färgen tillverkas på beställning, så dess tillverkningsdatum sammanfaller faktiskt med tidpunkten för leveransen . Produkter för vertikala och horisontella ytor skiljer sig åt i konsistens.

Formeln för kompositionen är författarens utveckling av tillverkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Olika tillverkare bedriver tillverkning av mattpasta för glasbearbetning. Det är värt att notera produkter från flera företag som har den största efterfrågan från konsumenterna.

Noxton - en tillverkare av pasta för att skapa bilder av vilken komplexitet som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Aqua-Color " - en leverantör av högkvalitativ och billig pasta, bekväm och lätt att använda. Ger en komposition med terrakottaeffekt.

Bild
Bild

Sammaker ger en pasta med en behaglig konsistens för arbete på olika ytor.

Bild
Bild

Sammetglas - produkter för bearbetning av vertikala och horisontella ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

3M företag producerar en pasta som inte bara kan mattas utan även rengör ytan.

Bild
Bild

Hur man använder?

Proceduren för frostning av en glasyta utförs i flera på varandra följande steg. Så att inga tryck finns kvar på ytan används vanliga gummihandskar i arbetet. Dessutom måste du förbereda en spatel och tejp. Låt oss överväga de viktigaste stadierna av arbetet.

  • Förbered arbetsytan. Om det behövs rengörs det från föroreningar och avfettas sedan.
  • Beredda schabloner limmas på en ren yta. Överflödiga detaljer tas omedelbart bort.
  • Öppna behållaren med produkten och rör om produkten om dess struktur är heterogen.
  • Pastan appliceras med en spatel i ett 2-3 eller 3-4 mm tjockt lager. Skiktets tjocklek beror på vilken typ av specifik pasta som anges av tillverkaren på behållaren.
  • Pastan sprids snabbt och jämnt över stencilytan. Låt torka.
  • Efter cirka 8-15 minuter avlägsnas materialet från schablonerna och avlägsnas till en separat behållare. Förseglad för framtida bruk.
  • Stencils tas bort, för vilka glaset kan placeras under rinnande vatten. Återstoden av produkten tvättas av med vatten. Torka av ytan torr.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om kontinuerlig etsning krävs, bildas mönsterets kanter med en tejp . Därefter appliceras pastan och sprids snabbt över ytan i ett tunt lager. Med denna teknik görs olika bilder i workshops (upp till fotografier). Beroende på konsistensen kan pastan inte bara räkna ut stora, men också små detaljer i mönstret. Materialet används för att skapa en ritning av vilken komplexitet som helst . I det här fallet är det möjligt att utarbeta upp till halvtoner.

Bildens storlek kan vara väldigt varierande. I det här fallet kan flera mallar användas i arbetet samtidigt. Kompositionen för arbete med granit eller keramik har en optimerad formel för bättre penetration i de övre skikten av det bearbetade materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer att tänka på?

Det finns ett antal nyanser

  • En ren grund är nyckeln till ett kvalitetsresultat . Om pastan appliceras på oförberett glas blir mönstret inte enhetligt. Fläckar visas på området. Denna defekt kan varken maskeras eller göras om.
  • Stencilritningar för att arbeta med pasta kan göras oberoende eller beställas enligt din egen skiss . Sådana bilder skrivs ut på speciella enheter: plotters.
  • Övning visar: vissa typer av pasta kan framkalla allergiska reaktioner . Därför bör arbetet hemma utföras i ett välventilerat område.
  • Användaren kan ändra intensiteten på mattan . Detta bestäms inte bara av tiden för ämnets exponering för glasytan. Exekveringsmetoden spelar roll. Konventionellt kan den delas in i två typer: kallt (vid en temperatur på 20 ° C i 15 minuter) och varmt (vid en temperatur på 60 ° C i 15 minuter).
  • För samma exponeringstid är den kemiska reaktionen mer intensiv vid högre temperaturer . Emellertid resulterar denna etsningsmetod i suddiga kanter om pappersstencil snarare än film används. Detta beror på vattenånga som släpps ut från pastan. I det här fallet kommer papperet från glasytan, så pastan kan tränga in i de resulterande hålrummen.
  • Under arbetets gång får pastan inte få komma på glaset, där den inte tillhandahålls . Medlet reagerar omedelbart, därför måste den icke-fungerande delen av ytan isoleras från massans inträngning.
  • Du kan arbeta med komplexa ritningar i etapper . I detta fall är det emellertid nödvändigt att upprätthålla samma verkningstid för pastan på arbetsområdet.

Rekommenderad: