Stolar För Skolbarn: Välj En Skolstol För Ett Barn Och En Arbetsstol För Studier. Skrivna Modeller På Hjul Från IKEA Och Andra Märken

Innehållsförteckning:

Video: Stolar För Skolbarn: Välj En Skolstol För Ett Barn Och En Arbetsstol För Studier. Skrivna Modeller På Hjul Från IKEA Och Andra Märken

Video: Stolar För Skolbarn: Välj En Skolstol För Ett Barn Och En Arbetsstol För Studier. Skrivna Modeller På Hjul Från IKEA Och Andra Märken
Video: Introducing SitRite Ergonomic Kids Desk Chair 2024, April
Stolar För Skolbarn: Välj En Skolstol För Ett Barn Och En Arbetsstol För Studier. Skrivna Modeller På Hjul Från IKEA Och Andra Märken
Stolar För Skolbarn: Välj En Skolstol För Ett Barn Och En Arbetsstol För Studier. Skrivna Modeller På Hjul Från IKEA Och Andra Märken
Anonim

Skolelever lägger mycket tid på läxor. Långvarigt sittande i felaktig sittställning kan leda till dålig hållning och andra problem. Ett välorganiserat klassrum och en bekväm skolstol hjälper dig att undvika detta.

Bild
Bild

Egenskaper, fördelar och nackdelar

Bildning av hållning hos ett barn varar länge och slutar endast vid 17-18 års ålder. Därför mycket det är viktigt från barndomen att skapa förutsättningar för eleven att utveckla och behålla rätt hållning genom att välja rätt elevstol.

För närvarande produceras de så kallade ortopediska skolstolarna och fåtöljerna. De är utformade för att förhindra uppkomsten av skolios och andra sjukdomar i skelettet hos ett barn. Utformningen av sådana stolar är utformad för åldersrelaterade förändringar i barnets kropp.

Huvuddragen i dessa stolar är att säkerställa rätt vinkel mellan kroppen och höften på den sittande studenten, vilket leder till en minskning av spänningen i ryggmusklerna och ryggraden.

Bild
Bild

Detta görs med ett fällbart säte.

Alla barnstolar måste ha vissa egenskaper

Skolstolens form . Moderna modeller har en ergonomisk form. Ryggstödets form följer ryggradens silhuett, och sätet ger en bekväm vistelse under lång tid. Kanterna på stolens delar bör avrundas för att säkerställa barnets säkerhet, samt för att utesluta risken för nedsatt cirkulation på grund av tryck på blodkärlen i benen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrespondens mellan stol-stolens höjd och barnets höjd . Stolens höjd, precis som bordets höjd, beror direkt på elevhöjden, och stolen väljs för varje barn individuellt. Om barnets höjd är 1-1, 15 m, bör stolstolens höjd vara 30 cm, och med en tillväxt på 1, 45-1, 53 m är det redan 43 cm.

Bild
Bild

Säkerställa rätt landningsställning: dina fötter ska vara platta på golvet, med vinkeln mellan dina vader och lår ska vara 90 grader. Men om barnets fötter inte når golvet, bör ett fotstöd installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av ortopediska egenskaper . Stolen ska ha ett sådant djup och form att elevens rygg är i kontakt med ryggen och knäna inte vilar mot sätets kanter. Det korrekta förhållandet mellan sittdjupet och längden på studentens lår är 2: 3. Annars kommer barnet, som försöker ta en bekväm position för honom, att ta en liggande position, vilket är mycket skadligt, eftersom belastningen på ryggen och ryggraden ökar, vilket leder till dess krökning i framtiden.

Bild
Bild

Säkerhet . Stolar för barn i grundskolan bör ha fyra stödpunkter, eftersom de är de mest stabila. Roterande modeller kan endast användas för äldre barn. Stödkroppen måste vara av metall och rullstolens bas måste viktas för att förhindra att den välter.

Bild
Bild

Miljövänlighet . Material för tillverkning av enskilda element bör endast vara miljövänliga, hållbara och högkvalitativa material - trä och plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med en ortopedisk stol är följande:

  • säkerställer den anatomiskt korrekta positionen på ryggen, vilket bidrar till bildandet av korrekt hållning;

  • förhindrar utvecklingen av olika sjukdomar i muskuloskeletala systemet, synorgan;
  • förbättrar blodcirkulationen och blodtillförseln till organ och vävnader, förhindrar överbelastning av musklerna i nacke och rygg och förekomst av smärta;
  • förmågan att korrigera ryggens och benens position;
  • komfort under lektionerna, som genom att förhindra trötthet förlänger barnets aktivitet och prestanda;
  • kompakt storlek gör att du kan spara ledigt utrymme i rummet;
  • höjdjusterbara modeller kan enkelt justeras till barnets höjd;
  • varaktighet för modeller med höjdjustering.

Nackdelarna med dessa stolar kan bara hänföras till deras höga kostnad.

Bild
Bild

Enhet

Designen på vilken stol som helst innehåller flera element.

Tillbaka

Ryggstolen är utformad för att stödja ryggen och ge pålitligt stöd för barnets kropp, för att korrigera hållning, för att korrigera slouching och små avvikelser i hållning.

Det måste vara anatomiskt korrekt.

Bild
Bild

I enlighet med designfunktionerna finns det dessa typer av ryggar

Vanligt fast . Det motsvarar fullt ut sitt funktionella syfte och fixar studentens kropp på bästa sätt.

Bild
Bild

Dubbel konstruktion . Denna typ är avsedd för barn med rätt hållning och som inte har några av dess kränkningar. Ryggen består av 2 sektioner, vilket gör att ryggmusklerna kan slappna av utan att ändra ryggradens position och utesluta utvecklingen av dess krökning och bildandet av en böjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryggstöd med stöd . Sådana modeller ger ytterligare stöd för ryggen.

Bild
Bild

Sammanträde

Det är också ett viktigt element i utformningen av stolen. Det ska vara tillräckligt fast för att barnet ska sitta upprätt. Att sitta i form kan vara anatomiskt eller vanligt . Det anatomiska utseendet har ytterligare stoppningstätningar på vissa ställen för att skapa rätt kroppssilhouett.

Bild
Bild

Armstöd

Armstöden är valfria för barnstolen. Vanligtvis släpps stolar utan dem, eftersom när barn lutar sig mot dem har de en böjning. Korrekt fysiologisk hållning när du arbetar vid skrivbordet kräver underarmens position på bordsskivan och tillåter inte närvaro av armstöd som ytterligare stöd för händerna.

Men det finns modeller med detta element. Armstöd är av olika typer: raka och lutande, med justering.

Justerbara armstöd med justerbar höjd och lutning horisontellt ställa in den mest bekväma armbågspositionen.

Bild
Bild

Klädsel och fyllning

Uppgiften för detta strukturella element är inte bara att skapa ett vackert utseende av möbler, utan också att säkerställa barnets komfort under lektionerna. Överdraget på barnstolen måste vara andningsbart och allergivänligt och får inte kräva komplext underhåll.

Ofta är modellerna täckta med naturläder, ekoläder eller tyg . Det bästa alternativet är tyg och eko-läderklädsel, eftersom de snabbt får temperaturen på barnets kropp. Att ta hand om dem är mycket enkelt: smuts kan tas bort med en fuktig trasa.

Bild
Bild

Vaddering, tjocklek och kvalitet påverkar mjukheten och komforten hos sätet och ryggstödet. På ett säte med ett mycket tunt lager är det svårt och obehagligt att sitta, och med ett alltför tjockt lager av vaddering kommer barnets kropp att sjunka för mycket i det. Det bästa alternativet för förpackningens tjocklek är ett lager på 3 cm.

Bild
Bild

Används som fyllmedel:

skumgummi - det är ett billigt material med god luftgenomsläpplighet, men det skiljer sig inte i hållbarhet och håller inte länge;

Bild
Bild

polyuretanskum - har större slitstyrka, men har också en högre kostnad.

Bild
Bild

Bas

Designprincipen för stolens bas är en fem-balk. Basens tillförlitlighet och kvalitet påverkar direkt produktens användbarhet och hållbarheten. Materialet för tillverkning av detta element är stål och aluminium, metall och trä, plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stolens stabilitet beror på basdiametern. Barnstolen får inte vara mindre än 50 cm i diameter . Basens form är annorlunda: rak och krökt, samt förstärkt med metallstänger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fotstöd

Detta strukturella element fungerar som ett extra stöd för kroppen, vilket förhindrar trötthet i ryggen. Muskelbelastningen rör sig från ryggraden till benen, vilket främjar muskelavslappning. Bredden på stativet ska matcha längden på barnets fot.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Justering

Modeller kan justeras. Dess syfte är att installera vissa strukturella element i det mest bekväma läget för barnet. Justeringen utförs med följande enheter:

permanent kontakt - utformad för att korrigera höjden och vinkeln på ryggstödet;

Bild
Bild
Bild
Bild

fjädermekanism - ger stöd och stöd för ryggstödet och justerar dess lutning;

Bild
Bild

svängmekanism - hjälper till att slappna av om det behövs, och efter svängningens slut är stolen inställd på sitt ursprungliga läge.

Sitthöjden är justerbar med hjälp av en gaslyft.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns två typer av skolstol för ett barn - klassiskt och ergonomiskt.

Den klassiska stolen med en hel del i ryggen har en styv struktur som fixerar barnets hållning . Utformningen av denna modell tillåter inte asymmetri i axelbältet och har dessutom ett speciellt stöd på nivån på ländryggen. Samtidigt som stolen säkert fixerar kroppens position, har stolen fortfarande inte en fullständig ortopedisk effekt.

Bild
Bild

Det kan dessutom ha följande element:

  • en ergonomisk rygg och säte utrustad med en justeringsspak;
  • fotstöd;
  • gångjärn;
  • nackstöd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom sådana modeller inte har full ortopedisk effekt, rekommenderas det inte att använda dem under en lång tid för första klassens skolbarn.

Ergonomiska studentstolar presenteras i följande typer:

  • Ortopedisk knästol . Designen ser ut som en lutande stol. Barnets knän vilar på ett mjukt stöd, och ryggen är säkert fixerad av stolens rygg. I denna position rör sig barnets muskelspänning från ryggraden till knäna och skinkorna.

    Modeller kan ha justering av höjd och lutning på sätet och ryggstödet, de kan vara med hjul, vilket gör att de enkelt kan flyttas, liksom med låshjul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ortopedisk modell med dubbel rygg . Ryggstödet består av 2 delar, vertikalt åtskilda. Varje del har samma krökta form för att noggrant följa konturerna av barnets rygg. Denna ryggstödsdesign fördelar jämnt muskelspänningar på ryggraden.

Bild
Bild

Transformatorstol . Fördelen med denna modell är att den kan användas under lång tid. En sådan arbetsstol för en student har en sitt- och höjdjustering, vilket gör det möjligt att välja rätt position för alla barn, med hänsyn till hans höjd och anatomiska egenskaper.

Bild
Bild

Sittande-stående modell . Denna uppfattning är uteslutande för gymnasieelever. Modellen har en ganska stor höjd. I en sådan stol är tonåringens ben nästan räta, och ländryggen och bäckenområdet är säkert fixerade i stolen, vilket eliminerar hållningens asymmetri.

Bild
Bild

Balans eller dynamisk stol . Modellen ser ut som en gungstol utan armstöd och ryggstöd. Designen har förmågan att röra sig utan att tillåta långt orörligt sittande. I detta fall är belastningen på ryggraden minimal, eftersom det inte finns någon statisk hållning av kroppen.

Bild
Bild

Tillverkare

Barnmöbelmarknaden representeras av många tillverkare. Vid tillverkningen av studentstolar har sådana märken visat sig bättre än andra.

Duorest

Ursprungsland - Korea. De mest populära skrivstolarna med hjul av detta märke är:

Barn DR-289 SG - med ett dubbel ergonomiskt ryggstöd och alla typer av justeringar, med ett stabilt tvärstycke och 6 hjul;

Bild
Bild

Barn max - med ergonomiskt säte och ryggstöd, justeringsmekanismer och ett avtagbart, höjdjusterbart fotstöd.

Bild
Bild

Mealux (Taiwan)

Utbudet av barnstolar av detta märke är mycket brett och representeras av modeller för olika åldrar:

Onyx duo - har ortopedisk rygg och sits och hjul med automatisk låsning;

Bild
Bild

Cambrige duo - modell med dubbel rygg, justerbart säte och rygg, gummerade hjul.

Bild
Bild

Ikea

Skolstolar av detta märke anses vara en kvalitetsstandard. Alla modeller är ergonomiska:

" Marcus " - en arbetsstol för ett skrivbord med en mekanism för justering av elementen och deras fixering, med extra stöd i ländryggen och 5 hjul med blockering;

Bild
Bild

" Hattefjell " - modell på 5 hjul med armstöd, svängmekanism, ryggstöd och justering av sätet.

Bild
Bild

Förutom dessa märken produceras också högkvalitativa möbler för skolbarn av tillverkare som Moll, Kettler, Comf Pro och andra.

Hur väljer man rätt arbetsstol?

Moderna barn tillbringar mycket tid hemma vid bordet, gör sina läxor eller bara vid datorn. Därför är det så viktigt att hitta rätt stol för din träning. Av design bör stolen vara stabil, bekväm och pålitlig. Först och främst bör du vara uppmärksam på modellens ergonomi.

Stolstolens rygg ska nå mitten av axelbladen i höjd, men inte högre, och bredden är bredare än barnets rygg. Sätet ska vara måttligt fast . Det är bättre att välja skolstolar med ortopediskt säte och ryggstöd, som är justerbara i höjd och djup. Det är önskvärt att modellen har ett fotstöd.

Bild
Bild

När du väljer en stol för ett barn på 7 år är det bättre att välja en modell utan hjul och armstöd och föredra en transformerande stol. Det är önskvärt att sätet har en förtjockning längs kanten: denna del tillåter inte barnet att röra sig ur sätet . För yngre skolelever rekommenderas det att köpa en stol, justerbar i höjd, i kombination med ett transformerande skrivbord.

För en tonåring och gymnasieelev kan du köpa en arbetsstol med hjul i kombination med ett skrivbord. När du väljer en sådan modell bör du komma ihåg att det inte får finnas mindre än 5 hjul. De måste nödvändigtvis ha ett lås.

Om stolen inte har höjdjustering ska modellen väljas i enlighet med elevens höjd . När du väljer en stol som är justerbar i höjd bör du kontrollera tillgängligheten av justeringsmekanismer och deras funktion. Det är önskvärt att modellen är utrustad med gaslyft och stötdämpning.

Bild
Bild

Du måste också vara uppmärksam på modellens stabilitet. Det är bättre om basen är gjord av stål eller aluminium, och ytterligare element är gjorda av plast och trä: armstöd, justeringsknappar, hjul . Det är oacceptabelt att modellen lutar starkt (med 20-30 grader) under påverkan av barnets vikt: detta kan leda till att stolen välter och skadar barnet.

Alla modeller måste ha certifikat, som förvaras tills de säljs av säljaren.

Om barnet har några sjukdomar i ryggen och ryggraden bör du först rådgöra med en ortoped.

Rekommenderad: