Muddrar För Rengöring Av Reservoarer (20 Bilder): Minimuddrar För Dammar Och Andra, Principen För Drift Och Rengöring Av Reservoarer, "Neptune" Och Andra Märken

Innehållsförteckning:

Video: Muddrar För Rengöring Av Reservoarer (20 Bilder): Minimuddrar För Dammar Och Andra, Principen För Drift Och Rengöring Av Reservoarer, "Neptune" Och Andra Märken

Video: Muddrar För Rengöring Av Reservoarer (20 Bilder): Minimuddrar För Dammar Och Andra, Principen För Drift Och Rengöring Av Reservoarer,
Video: Rensning av dammar Kungsbacka Golfklubb 2024, April
Muddrar För Rengöring Av Reservoarer (20 Bilder): Minimuddrar För Dammar Och Andra, Principen För Drift Och Rengöring Av Reservoarer, "Neptune" Och Andra Märken
Muddrar För Rengöring Av Reservoarer (20 Bilder): Minimuddrar För Dammar Och Andra, Principen För Drift Och Rengöring Av Reservoarer, "Neptune" Och Andra Märken
Anonim

Ett bekvämt sommarlov i ett lanthus är oupplösligt kopplat till möjligheten att hoppa in i din egen reservoar. Tyvärr, förr eller senare, blir alla vattendrag igensatta och behöver därför särskild rengöring och fördjupning av botten. En praktisk och effektiv lösning på detta problem är användningen av en muddermaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En mudderapparat är ett flytande fordon vars huvudsakliga syfte är att pumpa siltad jord från botten av en reservoar till stranden . Detta är en populär inställning för att snabbt och effektivt ta bort alla slamavlagringar. Sådana system har blivit utbredda vid arbete med rengöring av naturliga eller konstgjorda reservoarer, avloppsinstallationer och en liten fördjupning av botten.

Mekanismen för alla muddrare har två funktionella enheter:

  • huvudenhet - en mekanism för markprovtagning, rörledningar, en kraftfull pump och installation för att transportera slammassa;
  • hjälpenhet - sekundära pumpar, en lyft- och sänkmekanism, ett elektrisk strömförsörjningssystem, en säkerhetsmodul, en styrmekanism, anordningar för mätning och styrning, ett brandsläckningssystem, värme- och ventilationsanordningar, kommunikationsanordningar.
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Dredger presenteras i en mängd olika modeller, de är klassificerade efter olika egenskaper.

I enlighet med prestandaparametrarna finns:

  • särskilt liten - mindre än 50 m³ / h;
  • liten - 50-200 m³ / h;
  • medel - 200-500 m³ / h;
  • stor - 500-1000 m³ / h;
  • extra stor - mer än 1000 m³ / h.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt designparametrar:

  • monolitisk;
  • hopfällbar.

Efter typ av kontroll:

  • fjärrkontroll;
  • om elektronisk kontroll;
  • på manuell kontroll.

Dessutom kan varje typ av muddrare ha sitt eget strömförsörjningssystem, utrustningsplaceringsparameter, transportfunktioner och antal pumpar för insamling av slammassa. Modeller kan tillhandahålla hytter för användaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest utbredda är dieselmuddrar . De används i fallet när reservoaren är överfylld med förorenande element eller om vattenvägarna har blivit oförkomliga. Sådana system används för att rengöra gårdens laguner, lagringsdammar för reningsverk och eventuella kommersiella dammar. Dieselenheter presenteras i en mängd olika modifikationer, vilket möjliggör markprovtagning på 5-6 m djup. Grävmaskinens effekt varierar från 75 till 325 hk. med., och pumparnas kraft gör att du kan pumpa ut från 30 till 120 kubikmeter föroreningar per timme.

För svåra arbetsförhållanden är det bättre att ge företräde elektriska muddermaskiner . De är optimala för insamling av bottensediment i nederbördsdammar, liksom andra tekniska reservoarer. Multifunktionella muddergrävare används för att utföra grundläggande arbeten.

Sådana installationer är inte bara specialiserade på rengöring utan även på kustrehabilitering, damm- och vallunderhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att samla flytande skräp från vattenytan är oumbärlig skimmer … Denna enhet kan samla stora mängder sopor upp till 100 cm i diameter. Sådana produkter är rörliga i vatten, de transporteras enkelt längs stranden och driften av installationen är baserad på användning av miljövänlig teknik. Dessutom når enheten omedelbart efter att den slås på, sin maximala prestanda.

För rengöring av privata dammar brukar de använda mini-installationer … Fördelarna med sådan utrustning är att den kan användas på sådana vatten där tillgång till större utrustning är svår. På grund av sin kompakta storlek och tillräckliga produktivitet används den på dammar och sjöar med en längd på flera hektar. Sådana installationer används ofta för att återställa övergivna stränder och skapa bekväma rekreationsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

" Krabba ". Utrustningen tillverkas i Vologda. Detta är en av de mest kompakta modellerna med små vikta mått, den transporteras enkelt i en vanlig "Gazelle". Har en produktivitet från 15 till 30 m³ / h. Kostnaden är cirka 200 tusen rubel.

Bild
Bild

Muddringen har liknande egenskaper " Neptunus ".

Bild
Bild

" Sandkrypare ". Utrustning producerad i Yaroslavl. Det skiljer sig åt i en pontongbas, därför används det oftare för industriell rengöring av dammar. Installationen väger nästan 1,5 ton, så specialutrustning krävs för att flytta den. Den mest utbredda "Gudgeon" erhölls vid rengöring av reservoarer, där den har en egen parkeringsplats. Timproduktiviteten är hög - den når 200 m³. Priset är 750-850 tusen rubel.

Bild
Bild

" Piranha ". Denna mudderapparat tillverkas i USA, det var där invånare i små bosättningar började använda den för att bli av med sand och bottensilt som orsakats av strömmen. Basen för muddraren är en katamaran, där all nödvändig arbetsutrustning finns. Enheten är utrustad med en bensinmotor för fri rörlighet i behållaren. Piranha är erkänt som den bästa lösningen för ägare av privata sjöar och dammar. Kapaciteten är 15 m³ / h, vilket är tillräckligt för att helt rengöra ett litet område nära piren eller tvätta en liten strand på några timmar. Installationskostnad - 600 tusen rubel.

Bild
Bild

Villkor

Det är nödvändigt att rengöra behållaren i följande fall

  • Vid byte av nyans och grad av genomskinlighet i vattnet - vanligtvis blir det en följd av övermättnad med biogena mikroorganismer. Dessutom leder en betydande mängd suspension från lera och fin sand till grumlighet.
  • Överdriven tillväxt av alger eller vass - ackumulering av skott gör reservoaren ytlig, vilket resulterar i att vattnet i det snabbt värms upp, och detta stimulerar den aktiva tillväxten av alla typer av vegetation.
  • Häftig lukt blir en följd av den aktiva reproduktionen av svampar och patogena bakterier i vattenförekomster .

Det är bäst att utföra rengöringsarbete i maj, vid en tidpunkt då växtlighetens blomning i behållaren just har börjat. Den optimala frekvensen av manipulationer är 1 år. För självrengöring av små privata dammar och sjöar används vanligtvis mini-muddermaskiner.

Trots sin kompakta storlek är de utrustade med en ganska kraftfull pump, därför kan de effektivt och snabbt samla in bottensediment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprocessen för alla typer av muddermaskiner är baserad på en enda princip:

  • först utförs beräkningar, som tar hänsyn till bottenblandningens matningshastighet, liksom de allmänna parametrarna för rörets passabilitet;
  • därefter sänks pumpen till botten av dammen och pumpar vatten i den;
  • starta sedan motorn och pumpa ut all luft från sugröret;
  • på grund av det bildade vakuumet dras vatten och slam inåt;
  • den uppsamlade blandningen pumpas till stranden eller samlas upp i lastrummet.

Efter rengöringsproceduren tar det ytterligare 3-4 månader för leran att sedimentera. När vattnet återgår till sin transparens kan fisk om så önskas sjösättas i dammen. Dammrengöring är den rekommenderade proceduren. Med överdriven förorening stör ekosystemet.

Dessutom beror behovet av rengöring på behovet av att behålla dammen estetiska utseende. Håller med, det kommer att bli mycket trevligare för alla att koppla av på stranden av en ren vattenkropp och inte sitta nära en avloppsgrop.

Rekommenderad: