Fasett (33 Bilder): Frostat Fasettglas För Glasmålningar Och Fasad Inredning, Krökt Bearbetning Och Rätlinjig, Andra Kanttyper

Innehållsförteckning:

Video: Fasett (33 Bilder): Frostat Fasettglas För Glasmålningar Och Fasad Inredning, Krökt Bearbetning Och Rätlinjig, Andra Kanttyper

Video: Fasett (33 Bilder): Frostat Fasettglas För Glasmålningar Och Fasad Inredning, Krökt Bearbetning Och Rätlinjig, Andra Kanttyper
Video: Del 5. Fönsterrenovering - bästa tipsen för kittning 2024, Maj
Fasett (33 Bilder): Frostat Fasettglas För Glasmålningar Och Fasad Inredning, Krökt Bearbetning Och Rätlinjig, Andra Kanttyper
Fasett (33 Bilder): Frostat Fasettglas För Glasmålningar Och Fasad Inredning, Krökt Bearbetning Och Rätlinjig, Andra Kanttyper
Anonim

Glasfasning är en vanlig teknik som används för att rama in glasytor. Olika typer av kantbehandlingar för glas, målat glas, möbelinsatser och speglar ger dem ett raffinerat och färdigt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Facet är ett franskt ord översatt till "facetterad yta". Inom industrin är detta namnet på tekniken för bearbetning av speglar eller glasögon. Fint material trimmas i en vinkel på upp till 45 grader och poleras till en hög glans. Metoden användes ursprungligen i smycken. I mitten av 1800 -talet började den användas för att rama in glasytor.

Designade med väl valda linjer, glasmålningar, fönster och speglar sticker ut som separata ljusa dekorativa element i interiören . Ljusstrålar spelar på ytan och en ljus och spektakulär glöd sprider sig i rummet. Tekniken för slutbehandling av material har fullt ut motiverat sig ur estetisk synvinkel. Av denna anledning har tekniken fortsatt att utvecklas, och idag är efterfrågad skärning i inredningen mycket efterfrågad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också andra fördelar. Oskarpa kanter skyddar dyra produkter under transport, förhindrar sprickor och små flisor . Säkerheten ökar många gånger eftersom det inte sker några snitt vid användning av behandlat glas.

Det är bekvämt att placera fasetterade plan i en ram, montera tillsammans med andra dekorativa element eller sätta in i möbler.

Dessutom noterar experter andra egenskaper hos facetten

  1. Ekologisk renlighet. Vid bearbetning finns det absolut inga hälsofarliga föreningar.
  2. Stabilitet i drift, liksom tillförlitlighet och hållbarhet.
  3. Skydd mot fukt. Kanterna utsätts inte för nötning på grund av miljöns fuktighet.
  4. Inert reaktion på skadliga ämnen som lösningar av syror och alkalier.
  5. Motstånd mot temperaturförändringar, tryckfall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under förra seklet bearbetades glas för hand, tekniken var ganska mödosam. Att klippa längs kanten bokstavligen med en millimeter krävde stor ansträngning, tid och erfarenhet från befälhavaren . Hittills har en maskin uppfunnits, på vilken skärningen utförs framgångsrikt. Den nödvändiga flänsbredden och lutningen ställs in automatiskt. Minsta kant är 5 mm och max är 50. I detta fall är skärvinkeln möjlig i intervallet från 1 till 45 grader.

I det första skedet skärs materialet i bitar av önskad storlek . Sedan slipar de gradvis längs kanten på maskinen, slipar och polerar djupt. Invecklade bitar är svårare att göra, dyrare, men ser ut som riktiga konstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Konstnärlig bearbetning av glas och speglar har blivit en utbredd dekorationsteknik. Skapandet av en fashionabel och ovanlig design av hög kvalitet kan inte klara sig utan den. En vacker inramad spegel, en snygg panel med flera element i en matsal eller vardagsrum är exempel på användning i en modern inredning. En korrekt vald ram av metall eller trä kommer att framhäva ytans glans och produktens design. Avfasade kanter är mycket bekvämare att sätta in i någon ram eller plats i möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärning används vid tillverkning av tvåglasfönster, ser bra ut på skåpdörrar och dekorativa trappsteg. Efter bearbetning kan speglar förbli transparenta, samt få en matt nyans, konvexa eller konkava modeller kan produceras . Färgning av ytor utförs med akryl och andra ihållande färgämnen. Tänkta produkter från speglar kan göras på beställning, vilket ger dem en snygg form - figurer av människor, silhuetter av djur och sagokaraktärer för barnkammaren.

För köket kan du köpa en elegant bänkskiva - i form av en rektangel, oval eller romb, och för köksfasader - mångfärgat fasettglas . Den senaste modetrenden är speglade plattor med fasade kanter som hjälper till att dekorera ett sovrum eller barnkammare. I korridoren kommer en gjuten massiv spegel med bearbetning att se perfekt ut.

Storskaliga glasmålningar och -paneler är populära i lyxiga interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Valet av produkter bland olika typer hjälper en professionell designer att genomföra

  • Enkel . Den rätlinjiga skärningen utförs i rät vinkel på medelstora produkter, med sidomått på minst 200 mm. Bladets tjocklek är från 3 till 16 mm. Ju tjockare glas, desto mer polering krävs.
  • Curvilinear . Sådan behandling möjliggör en hög densitet av produkten, från 10 mm till 20 mm. I detta fall börjar fasettfasettens lutning från 3 mm och når 4 cm. Lämplig för stora och icke-standardglasögon, med en storlek på upp till 50 cm på större sida. Så här är ovala och runda välvda exemplar fasetterad. Avfasningsprocessen innebär att justera vinkeln och snittlinjen.
  • Dubbel . Behövs i design för att skapa skikteffekt. Delarna är anslutna till varandra, efter att ha gjort en preliminär kontur av var och en av dem. Kanten består av två ränder, en smal och den andra bred, och ljuset bryts i dem på olika sätt. Resultatet är en fantastisk lysande glans.
  • Dubbelsidigt snitt . Den mest komplexa typen, när glaset skärs på båda sidor, använder man en liten fasett på en stor. Skärning utförs av professionella hantverkare och skär materialet i tur och ordning i olika vinklar. Så här skapas ett komplext glasmålningsfönster med en kombination av delar som matchar dem efter färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka inredningsstilar passar den?

Det finns inte en enda designstil som inte innehåller behandlade glasdekorationselement. I vilken stil att dekorera inredningen beror bara på smaken och önskemålen från husets eller lägenhetens ägare . Samtidigt är det ibland tillräckligt att göra med några ändringar, lägga till några nya element för att ta bort det vanliga från interiören och ta med en ny anteckning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk

Många tar det klassiska tillvägagångssättet, testat och diskret. Huvudelementet i den klassiska inredningen är en spegel i en genomarbetad ram. Ytan är tillåten i vilken lämplig form som helst. Ju rymligare rummet, desto större spegel och ram bör vara - guld eller brons . Om rummet är litet räcker det med en medelstor spegel i en sofistikerad spektakulär ram.

I det omfattande köks-vardagsrummet installeras skiljeväggar med fasetterade kakel, som har funktionen att zonera rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Engelska hus

Ett gediget utseende och mysig design är attributen för den engelska stilen i design, känd för alla. Du bör vara uppmärksam på hur harmoniskt passar in i ett sådant husobjekt med en fasettfinish . Det är lätt att se att förgyllda speglar tenderar att pryda området ovanför eldstaden. De placeras ofta ovanför soffan i vardagsrummet, där familjen samlas på kvällarna.

Ett tunt fasettsnitt förekommer överallt i interiören: på innerdörrens plan, på glasfönster, ytor på skåp och byråer. Detta betonar ytterligare skönheten och de höga kostnaderna för trämöbler på kontoret.

Bild
Bild
Bild
Bild

amerikansk stil

Här erbjuds stora och ljusa rum med lyxig inredning. Det amerikanska tillvägagångssättet kännetecknas av ett sug efter blanka och vita ytor, den utbredda användningen av en mängd olika glasprodukter. Dubbelskuret frostat glas är vanligare i rum; dörrar och skiljeväggar är gjorda av det och ersätter träkonstruktioner. Ljusa speglar av invecklad form i utsökta ramar samexisterar i den amerikanska inredningen med graciösa målningar på väggarna . Designen kompletteras med kristallampor, inramade i ljus metall och brons.

Bild
Bild
Bild
Bild

Art déco

Å ena sidan antyder en stil med ett sådant namn utrymme för designerns fantasi, och å andra sidan kan alla olämpliga element bryta harmonin. Inomhus används den visuella effekten av att expandera utrymmet ofta på grund av användningen av speglade fasade plattor . Speglarna är inramade i konstnärliga ramar i form av en sol med vita och gula strålar, vilket skapar en kontrast mellan glansen och det dämpade utbudet av huvuddekorationen. De dekorerar sovrummet och vardagsrummet i huset.

Ljus bryts och spelar på de blanka ytorna på väggar och skåp, på ett speglat inlagt golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern

Accenter i form av runda speglar i rektangulära ramar eller en sammansättning av flera delar uppfattas som ett attribut för stil. De används för att dekorera vardagsrummet eller sovrummet. I mitten av matsalen kan du placera ett stort bord med en fasetterad ram. Zoning med skiljeväggar är också lämpligt, liksom golvpaneler.

I små rum kommer spektakulära element att bli mysigare och utrymmet kommer att expandera visuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Loft

Tegel, trä, betong och andra naturliga material förknippas med denna stil. Och passar dem lika bra ett annat - glas. Massiva möbler och tegel kommer till liv bredvid en rund spegel i en bred ram. Det viktigaste för en designer är att korrekt välja glasmöbler, formen på en partition eller en konsol.

Zoning används ofta i rymliga rum, studiolägenheter, loftstil.

Rekommenderad: