Naturlig Terrassbräda: Tall Och Teak, Termoaska Och Ek, Massiva Granbrädor Och Andra Alternativ, Färg Och Impregnering För Bearbetning

Innehållsförteckning:

Video: Naturlig Terrassbräda: Tall Och Teak, Termoaska Och Ek, Massiva Granbrädor Och Andra Alternativ, Färg Och Impregnering För Bearbetning

Video: Naturlig Terrassbräda: Tall Och Teak, Termoaska Och Ek, Massiva Granbrädor Och Andra Alternativ, Färg Och Impregnering För Bearbetning
Video: Trä...Ett Levande Vackert Material 2024, Maj
Naturlig Terrassbräda: Tall Och Teak, Termoaska Och Ek, Massiva Granbrädor Och Andra Alternativ, Färg Och Impregnering För Bearbetning
Naturlig Terrassbräda: Tall Och Teak, Termoaska Och Ek, Massiva Granbrädor Och Andra Alternativ, Färg Och Impregnering För Bearbetning
Anonim

Att veta allt om naturligt däck är mycket användbart för att göra rätt renovering. Den är gjord av tall och teak, termoaska och ek. Du kan också ta massiva granplankor och andra alternativ, men i alla fall kommer rätt färg och noggrann impregnering att krävas för att bearbeta träet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Användningen av naturligt däck av trä kan knappast överraska någon nuförtiden. Detta material används aktivt även för utformningen av förortsutrymmet. Med hjälp av terrass kan erfarna designers enkelt dekorera alla rum. Den helt naturliga sammansättningen garanterar rätt säkerhetsnivå.

Det bör noteras att skivan är tillverkad med speciella polymertillsatser, som testas noggrant i produktionen.

I det här fallet finns det nödvändigtvis ett certifikat som bekräftar produkternas höga kvalitet . Någon specialbearbetning, förutom att ge önskad form och konfiguration, utförs inte. Trä av olika sorter och arter kan tas som grund. Bulkprodukter tillverkas av vanliga träd. De som vill sticka ut brukar köpa elitvedssorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Trädbrädan "tallnålar" är ganska populär - detta är dess officiella handelsnamn. En liknande produkt är överkomlig för de allra flesta kunder.

Dess livslängd är tillräckligt lång för att garantera tyst användning i många år. Alla virksytor måste vara noggrant hyvlade.

För att gå vidare till specifika arter är det värt att notera fördelarna med naturliga massiva tallplankor. Sådant material används ofta för att ordna:

  • omkretsen av poolerna;
  • bryggor;
  • olika terrasser;
  • stigar i trädgården.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Impregnerad tall kan också användas för terrass. Det är värt att notera att det är väldigt mjukt och kan klämmas av skor. Ibland är terrasserade tallskivor också gjorda av termosin, som värms upp till 190 grader, och därigenom uppnår en strukturell förändring på molekylär nivå . Denna behandling förbättrar mekanisk styrka och motståndskraft mot mindre skador. Avdunstning från termoträ under produktion av polysackarider minskar dess attraktionskraft för skadedjur och patologiska mikroorganismer.

Ett alternativ till termotall är termoaska . Enligt tillverkare är detta material ännu starkare än ek. Från naturen kännetecknas ett sådant träd redan från början av sin hårdhet, men det sticker också ut för sitt vackra yttre mönster. Askstrukturen väcker ofrivilligt associationer till bisarra målningar. Man bör komma ihåg att aska i sin naturliga form är benägen för kraftigt sönderfall under ogynnsamma förhållanden.

Bild
Bild

Men efter värmebehandling försvinner denna nackdel nästan helt . Samtidigt ökar materialets densitet, dess struktur korrigeras. Utifrån färgen kan man bedöma hur intensiv temperatureffekten var. Termosaska är mekaniskt stark och motstår fukt.

Man måste komma ihåg att skillnaden i pris mellan värmebehandlat och naturligt trä, oavsett tjocklek och andra parametrar, blir relativt liten och besparing på detta sätt är helt enkelt irrationell.

Många intresserar sig mycket för exotiska träplankor . Bland dem är en välförtjänt solid plats upptagen av teak. Virket av det är inte bara felfritt miljövänligt, utan också väldigt vackert. Med hjälp av en sådan bräda kan du dekorera trädgårdsvägar och pooler, utrusta utomhusområden. Det finns ingen speciell svårighet vid teakvård.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan relativt sällsynt träslag är akacia . Den växer under mer välbekanta förhållanden, men fungerar estetiskt som en nära analog av teak. Deras struktur är också mycket lik. Akaciaträdet har dock en gulgrön nyans som skapar en känsla av originalitet och friskhet.

Acacia är pålitligt och relativt billigt; det kan användas under våta förhållanden, för att dekorera bryggor och lekplatser.

Ett mer budgetalternativ är ett granterrasse . I vårt land presenteras sådana produkter väldigt massivt. Mycket långa brädor - upp till 6 m - är gjorda av gran. Tätheten för denna sten är låg, vilket ger upphov till både nackdelar (relativt låg hållfasthet) och fördelar (jämförande lätthet). Granbrädor kan värmebehandlas, vilket, liksom med andra arter, gör att de kan stelna och få ett vackert utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Endast speciell extra bearbetning hjälper till att skydda granbrädan från förfall. Om du väljer ett material enligt hårdhet bör du naturligtvis ge företräde blekt ek . Strängt taget kan detta namn referera till vilket blekt ek som helst. Den resulterande basfärgen passar perfekt in i en mängd olika inre och yttre miljöer. Dess möjligheter att utnyttja är nästan oändliga.

Asp kan användas mycket . Detta träd delas enkelt upp och skärs på något sätt.

Tyvärr är efterfrågan på aspbrädor av någon anledning låg och tillverkarna tillverkar dem främst på beställning. Det är mycket svårt att hitta en sådan produkt i fri direktförsäljning. Men när det gäller styrka kan endast sådana grödor som växer i stora mängder i Ryssland som ek och lärk jämföras med asp.

När det gäller cederämnen utmärker de sig positivt genom sitt trevliga utseende och doftande lukt . Fibrernas specifika arrangemang ger utmärkta mekaniska egenskaper. Och tack vare de hartsartade områdena garanteras motståndskraft mot förfall. Cedertavlan är mycket mjuk och extremt lätt att hantera. Det är sant att samma omständighet kan anses vara en nackdel - av en helt uppenbar anledning.

Bild
Bild

I många fall är däck tillverkad av lind . Det är särskilt lämpligt när du dekorerar en terrass vid utgången från badet. Färgen kan variera, det är både blekt vitt och brunt.

Sammanfattningsvis är det värt att beskriva nöt , kännetecknas av en imponerande hög kostnad, men samtidigt utåt vackert och iögonfallande.

När det gäller hårdhet sticker en sådan del av stammen ut som en nötborrning; i alla fall bör valnöt klassificeras som en elit träslag, och dess färg är mycket olika beroende på den specifika odlingsorten.

Tekniska indikatorer:

  • densitet - 560 kg / m3 i en särskilt torr form;
  • luftfuktighet - 15%;
  • svullnad - från 0, 18 till 0, 48%;
  • elasticitetsmodul - 11, 7/8, 33.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Naturligtvis behöver du bara kontakta en pålitlig tillverkare. Ugnstorkade brädor bör köpas när det är möjligt. På platser där den mekaniska belastningen är hög bör det mest täta materialet placeras. Det finns dock några fler viktiga punkter:

  • en hållbar fuktbeständig beläggning är alltid dyr;
  • halkskyddad yta är det bästa möjliga alternativet;
  • det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till brädans utseende och dess relevans i specifika utrymmen, miljöer;
  • du bör alltid vara uppmärksam på materialets tjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

Layout av däck bör gå över speciella stöd (lag). Om det görs vinkelrätt bör avståndet mellan lagren vara 50 cm, med en diagonal layout, avståndet reduceras till 40 cm. Den underliggande ytan jämnas ut genom att applicera en torr eller våt screed. Utomhusinstallation bör vara med en sluttning för optimal dränering av nederbörd.

Bild
Bild

Hur bearbetar man en däckbräda?

Korrekt bearbetning av däck innebär användning av tvättbara eller icke-tvättbara typer av impregnering. Antiseptika appliceras på baksidan av strukturen . Det är här fukt är mest troligt att samlas.

Ändarna är belagda med en vaxbeläggning av emulsionstyp. Framsidan är skyddad med konstruktionsfärger, oljor och olika lacker.

I de flesta fall används oljeblandningar . De skyddar träytan mycket effektivt mot fukt och smuts. Arbetet kan utföras för hand. När däckbrädan är belagd med olja kommer den inte att bubbla lika mycket som lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peeling utesluts , även om den ursprungliga grunden inte är helt perfekt. I det här fallet kommer träet inte att spricka. Det naturliga mönstret betonas positivt. Slutligen garanteras UV -beständighet. Däck kan målas med alkyd- och oljeföreningar.

Vattenbaserade färger är initialt redo att användas. Om de tjocknar kan du helt enkelt tillsätta rent vatten. Latexversionen har utmärkt vidhäftning och stannar på däckbrädan i flera år. Han luktar inte, men luften kommer att passeras ganska effektivt. Polyuretanfärger har högsta tillförlitlighet.

Rekommenderad: