Nötkranar: Vad är De? GOST, Kranar Med Krökt Skaft М4 Och М6, М8 Och Andra Storlekar, Materialkvaliteter

Innehållsförteckning:

Video: Nötkranar: Vad är De? GOST, Kranar Med Krökt Skaft М4 Och М6, М8 Och Andra Storlekar, Materialkvaliteter

Video: Nötkranar: Vad är De? GOST, Kranar Med Krökt Skaft М4 Och М6, М8 Och Andra Storlekar, Materialkvaliteter
Video: Мечикодержатель на скорую руку. 2024, Mars
Nötkranar: Vad är De? GOST, Kranar Med Krökt Skaft М4 Och М6, М8 Och Andra Storlekar, Materialkvaliteter
Nötkranar: Vad är De? GOST, Kranar Med Krökt Skaft М4 Och М6, М8 Och Andra Storlekar, Materialkvaliteter
Anonim

Den gängade anslutningen är en av de mest pålitliga och samtidigt universell, därför har den funnits utbredd användning i många tillverkningsindustrier. För att bilda denna typ av anslutning är det nödvändigt att klippa en tråd, och i detta arbete är det svårt att göra utan en mutterkran. Denna enhet har många typer, beroende på egenskaperna hos tråden som produceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

En mutterkran är i form av en skruv, som har raka eller skurna spiralformade spår som bildar skäreggar. Svanselementet på denna enhet är fäst på veven, och dess arbetsområde är fixerat i materialet där hålet är planerat att göras . Med hjälp av rotationer sker trådning. I mutterkranens arbetsdel finns både en skär- och en mätyta.

Denna enhet ger också ett ansikte, med hjälp av vilken friktion mot behandlingsobjektet förhindras . Antalet sidospår i detta verktyg kan vara från 2 till 6. Dessa element tar inte bara bort spån, utan utför även smörjning i det behandlade området. Kranens tappelement har en konform, vilket bidrar till att det inte finns några svårigheter när man kommer in i verktyget.

Bild
Bild

Gängverktyget används vid arbete med aluminium, koppar, mässing och andra viskösa metaller . För att göra jobbet med hög kvalitet behöver befälhavaren ofta cirka 3 typer av kranar. Om stål eller fast rostfritt stål bearbetas kan en uppsättning med 5 komponenter användas. Konsumenten kan också hitta en mutterkran som är lämplig för arbete med hård och mjuk plast.

Enligt GOST kan gängverktyg tillverkas av verktyg med hög kolhalt, höghastighetsstål och hårda legeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och märkning

Industriföretag producerar många olika mutterkranar, som har sina egna designfunktioner och driftsmöjligheter. Enligt designfunktionerna utmärks följande typer av verktyg.

Chip and groove . Kranen har en förkortad längd, med andra ord kallas den för en flöjt. Dess designfunktioner underlättar gängning i föremål gjorda av tufft lågkolstål, aluminiumlegering eller höghållfast legerat stål.

Bild
Bild

Har spår som löper längs skruvens linje . Installation av sådana kranar anses vara relevant i branscher med metallbearbetningscentraler. De används också ofta vid bildning av blinda trådtyper.

Bild
Bild

Utrustad med skärande tänder . Tänderna på denna enhet är förskjutna och avskurna efter en, därför observeras en minimal friktionskraft vid användning.

Bild
Bild

Steg . Denna typ av mutterkranar har ett par sektioner, som alla har ett specifikt syfte. Den första är baserad på generatorkretsen och den andra på profilen. I ett stegat verktyg handlar den första delen om skärning och den andra delen om anti-aliasing.

Bild
Bild

Kombinerad . Denna typ av armatur innehåller flera typer av gängade verktyg och anses därför vara universell.

Bild
Bild

Knacka - broaching har funnit sin tillämpning i bildandet av tråden i genomgående hål med olika parametrar. Med hjälp av dessa enheter utförs arbete på svarvar med en del fixerad i chucken. Således rör sig tråden automatiskt med hjälp av maskinsliden, och den roterar med spindeln.

Bild
Bild

Utrustad med ett inre hålrum . Under bearbetningen av delen observeras dess kylning. Tack vare användningen av kranar av denna typ observeras en hög produktivitet av gängning.

Bild
Bild

Ringklocka fann sin tillämpning när det är nödvändigt att skära inre trådar med en stor diameter. Denna typ av verktyg har en prefabricerad struktur, som inkluderar separata skärdelar.

Alla ovanstående gängade verktyg skiljer sig externt från varandra, så det är omöjligt att förvirra dem.

Bild
Bild

Enligt den typ av gänga som produceras är mutterkranarna indelade i dessa typer

  • Metrisk . Detta verktyg används för att klippa en metrisk typ av tråd. Som ett resultat av arbetet erhålls element med formen av en triangel. Märkningen av sådana delar har bokstaven "M". För att välja en kran för en specifik diameter, rekommenderar experter att använda en specifik tabell.
  • Tum verktyget kännetecknas av den koniska formen på arbetsdelen. För denna kran är måttenheten för diameter tum.
  • Rör . Denna typ av verktyg kan vara i form av en cylinder och en kon. Denna typ av enhet används vanligtvis för att bilda rörgängor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionen av långsträckta och andra mutterkranar som fungerar med manuell eller maskinstyrning regleras av GOST 3266-81 . Produkter med krökt skaft måste tillverkas strikt i enlighet med den speciellt utfärdade GOST 6951-71. Trådens typ och storlek börjar märkningen av armaturerna, till exempel M6, M8, M4, M5, M3, M2. Efter dessa beteckningar kan du se noggrannhetsklassen enligt ISO2 eller DIN. Materialets märke kan också finnas i kranens märkning.

Om verktyget har HSS -beteckningen betyder det att det är tillverkat av härdat stål . På svansdelen av en mutterkran kan du se information om trådkörningen, spårens lutningsvinkel, spiralspårens stigning, spårens rotation, applikationsgruppen, intern kylning.

Bild
Bild

Hur man använder?

För att muttern ska kunna klippas korrekt är det värt att komma ihåg reglerna för steg-för-steg-användning av verktyget

  • Förberedelsen av muttern för skärning består i korrekt val av en borr med en diameter som är optimal för vissa ändamål.
  • Exakt borrning av ett hål utan snedvridningar och skrot.
  • Knackning med vanliga kranar. För detta ändamål är det värt att placera kranen i en vinkel på 90 grader. Mästaren bör vidare utföra rotationsoperationer med särskild omsorg.
  • Efter var och en av varven krävs en halv varv bakåt för att ta bort spån från spåren.
  • Muttern ska träs genom skaftet och skärs sedan i en annan del.

När tråden är klar bör mästaren kontrollera trådens skick. Om arbetet utförs korrekt passar skruven korrekt utan motstånd och böjning. En mutterkran är ett gängverktyg som fungerar med muttrar av olika storlekar. Det är nästan omöjligt att ersätta denna enhet med en liknande, eftersom den kännetecknas av en unik design och funktionalitet.

Tack vare en mängd olika mutterkranar kommer befälhavaren att kunna välja exakt det verktyg som hjälper honom att lösa en specifik uppgift.

Rekommenderad: