Travertin Fasad (29 Bilder): Alternativ För Fasad Med Fasadsten, 3D-fasad Av Huset Och Annan Design

Innehållsförteckning:

Video: Travertin Fasad (29 Bilder): Alternativ För Fasad Med Fasadsten, 3D-fasad Av Huset Och Annan Design

Video: Travertin Fasad (29 Bilder): Alternativ För Fasad Med Fasadsten, 3D-fasad Av Huset Och Annan Design
Video: 3D травертин | Очень красивый фасад 3D TRAVERTIN 2024, April
Travertin Fasad (29 Bilder): Alternativ För Fasad Med Fasadsten, 3D-fasad Av Huset Och Annan Design
Travertin Fasad (29 Bilder): Alternativ För Fasad Med Fasadsten, 3D-fasad Av Huset Och Annan Design
Anonim

Travertin är en sten som fungerade som byggmaterial för våra förfäder … Det romerska Colosseum, byggt av det, stod i flera årtusenden. Idag används travertin för ytterbeklädnad av byggnader och för inredning. Det är populärt för sitt attraktiva utseende och bra valuta för pengarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Travertin tillhör kalkstenstuffar, även om det är en övergångsform till marmorstenar . Det bearbetas enkelt, som kalksten, men trots den lägre densiteten är strukturer gjorda av det kännetecknas av sin hållbarhet . En sten som bildas i stillastående vatten får en tätare och mer sammanhängande struktur än en sten som bildas på platser med en turbulent ström.

Travertin bryts i Ryssland, Tyskland, Italien, USA och ett antal andra länder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beklädnadsmaterialet har två huvuddrag - porös struktur och diskreta färger. Båda egenskaperna tillskrivs samtidigt fördelarna och nackdelarna med denna natursten. Faktum är att porerna absorberar fukt som en svamp. Denna egenskap hos materialet påverkar dess styrka och utseende negativt. Om det efter regn faller kraftigt i temperatur till påtaglig frost, fryser, expanderar vattnet och förstör berget. Men vanligtvis sjunker inte temperaturen så snabbt, fukt hinner försvinna från porerna och skadar inte byggnaden, det här är det stora pluset med den porösa strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna inkluderar andra egenskaper hos det motstående materialet

  • Lätthet … På grund av porositeten är travertinplattor lättare än täta produkter av granit eller marmor, vilket gör att de ger mindre belastning på väggarna. Detta gör att travertinfasader kan monteras även på små betongkonstruktioner.
  • Miljövänlighet … Travertin har inte någon radioaktiv bakgrund alls, så den används inte bara för utvändig beklädnad, utan också som inredning av rum, för att skapa bänkskivor.
  • Resistent mot temperaturer . Om du inte tar hänsyn till de skarpa hoppen, tål stenen en stor temperaturkörning - från hård frost till långvarig värme.
  • Ventilerande egenskaper . Den ventilerade fasaden är en annan fördel relaterad till den porösa strukturen, tack vare dessa egenskaper "andas" huset och ett trevligt mikroklimat skapas i lokalerna.
  • Efterlevnad fasadmaterial gör det lättare att reparera eller minska installationstiden. Det är lätt att skära, skala, ge vilken form som helst.
  • Tack vare porer murbruk absorberas snabbt, och utmärkt vidhäftning av skivan till ytan skapas, vilket också påskyndar kakling.
  • Stenen är bra värme- och ljudisolator .
  • Utmärkt brandbeständighet låter dem kakla eldstäder och grillplatser.
  • Byggnad med travertinfasader besitter en ädel, diskret skönhet .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar samma porositet hos materialet, vilket gör att det inte bara kan absorbera fukt utan även smuts, samt avgaser, om byggnaden ligger nära motorvägen . I detta fall kommer fasadens underhåll att vara problematiskt, eftersom det inte rekommenderas att utföra det med aggressiva vätskor och med hjälp av slipande rengöringsmedel. Det finns moderna sätt att hjälpa till att stänga grottor av travertin och göra det mindre mottagligt för nederbörd och andra manifestationer av den yttre miljön. Till detta använder tillverkarna tvåkomponentslim. Materialets densitet beror också på platsen för dess extraktion, det vill säga det är viktigt att förstå miljön där berget bildades.

Travertin har relativt låg kostnad , men det varierar beroende på egenskaperna som erhålls under olika bildningsförhållanden och förstärks med en industriell metod. Påverkar priset bra balans av densitet, porositet, sprödhet, kristallisation, liksom andelen kalciumkarbonat . Prover nära marmor anses vara de mest värdefulla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu gå vidare till funktionerna i färgschemat. Travertin har inte en märkbar variation av nyanser och mönster; dess tonalitet är nära sandiga versioner. Men även i detta lilla sortiment kan du hitta många nyanser av vitt, gult, gyllene, beige, ljusbrunt, grått. En trevlig naturlig tonalitet i kombination med ett diskret mönster ger fasaden ett ädelt snyggt utseende och gör ett oförglömligt intryck.

Bild
Bild

En mängd olika färger och texturer uppnås med enkla tekniker . Till exempel på grund av plattans längsgående eller tvärsnitt kan ojämlika variationer i mönstret erhållas. Och från en förändring i slipningsriktningen visas olika nyanser inom samma tonalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den raffinerade elegansen hos travertin gör det möjligt integrera den i vilken design som helst av en arkitektonisk ensemble … Den möter trenderna klassicism, högteknologi, ekostil, skandinaviska och västeuropeiska designtrender. Stenen passar bra med betong, metall, glas och alla typer av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasader av flytande travertin i 3D -textur ser fantastiska ut. Denna konststen är en dekorativ gips med travertinflis. Det minskar kostnaden för vändning, men är inte mycket sämre i utseende än plattor av naturmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsalternativ

Det finns två sätt att montera naturliga travertinplattor på byggnadsfasader

Våt fasad . Denna metod är enkel och ekonomisk att göra husbeklädnader med en limbas, varför det kallas "vått". Ett speciellt konstruktionslim appliceras på den sömlösa delen av plattan. Travertin läggs på en förberedd, noggrant planerad väggyta och observerar den perfekta raden. Tallrikar bör väljas i små storlekar som kan hållas med hjälp av en limkomposition. Materialet kan monteras utan söm eller lämna ett mellanrum mellan plattorna på 2-3 mm, som sedan målas över till väggarnas allmänna ton. Den våta fasadtekniken används i de flesta fall av ägarna till privata hus.

Bild
Bild

Ventilerad fasad . Detta är en dyrare klädmetod, eftersom det kräver kostnader för svarv. Den installeras från metallprofiler längs hela ytan på väggarna. Det är svårare att montera travertin på svarven än att lägga den på väggplanet med en våt metod. För att inte skada plattorna överlåts arbetet till kvalificerade specialister. Det fria utrymmet mellan stenen och väggen fungerar som en luftdyna, vilket bidrar till isoleringen av byggnaden. Men i kalla områden, för en större effekt, läggs en värmeisolator under lådan. Ventilerade fasader installeras på offentliga byggnader som kan överstiga storleken på privata hus.

Bild
Bild

Flytande travertin refererar till en konstgjord sten, den innehåller stenfragment inneslutna i en akrylbas . Dekorativt gips skapar en obetydlig belastning på väggarna, det är resistent mot temperaturkörning från - 50 till + 80 grader, ändrar inte färg under påverkan av solljus, imiterar skickligt natursten.

Bild
Bild

Flytande travertin appliceras på en väl förberedd, jämn väggyta . För detta späds den torra blandningen med vatten i de proportioner som anges i instruktionerna. Först appliceras det första gipsskiktet och får torka helt. Det andra lagret 2 mm tjockt ritas med en pensel eller en styv pensel, vilket skapar det mönster du gillar.

Bild
Bild

Du kan omedelbart applicera gips på väggen i ryck och ändra ytans struktur. De frysta topparna gnids med sandpapper. Denna metod hjälper till att skapa en annan tonalitet i bilden.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att inte skapa problem för dig själv i framtiden är det bättre att omedelbart revetera huset med plattor av täta grader av travertin. Eller köp material som bearbetats med speciella föreningar i produktionsskedet. Stängda porer förhindrar att smuts förstör fasaden. Efter flera års drift kommer det att vara möjligt att fräscha upp väggarna med ett enkelt vattentryck från en slang.

Bild
Bild

Syror som ättika och andra aggressiva vätskor får inte användas för att ta hand om stenen. Om det finns behov av mer grundlig vård kan du köpa speciallösningar för travertin i järnaffärer.

Bild
Bild

Travertin är ett fantastiskt vackert och elegant naturmaterial. Fler och fler byggnader som står inför det finns i våra städer. Med rätt stenval kommer det att hålla i många år och kommer att glädja mer än en generation av familjen med sitt utseende, utan reparation och särskild vård.

Rekommenderad: