Ekmöbelpaneler: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra Storlekar, Massiv Och Skarvad Massivt Träpanel, Produktion Och Råd Om Val

Innehållsförteckning:

Video: Ekmöbelpaneler: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra Storlekar, Massiv Och Skarvad Massivt Träpanel, Produktion Och Råd Om Val

Video: Ekmöbelpaneler: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra Storlekar, Massiv Och Skarvad Massivt Träpanel, Produktion Och Råd Om Val
Video: Hur gör snickaren - Montering av liggande panel 2024, Maj
Ekmöbelpaneler: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra Storlekar, Massiv Och Skarvad Massivt Träpanel, Produktion Och Råd Om Val
Ekmöbelpaneler: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra Storlekar, Massiv Och Skarvad Massivt Träpanel, Produktion Och Råd Om Val
Anonim

Ekskiva behåller träets struktur och färg. Den består av små fragment (lameller) och liknar parkett i utseende. Interiören, som använder ekpaneler, ser presentabel ut och är fylld med en trevlig träig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Möbelpanel är en solid monolit tillverkad av ek eller andra träslag genom industriella processer . Vid skapandet används massivt naturligt trä, inte spån eller sågspån, som vid tillverkning av spånskiva och MDF. Därför är den starkare, dyrare och har ett stort estetiskt värde.

Tillverkningen av paneler gör det enklare att installera väggpaneler och skapa möbler. De är oumbärliga varhelst träplåtar med specifika dimensioner krävs, och inte brädor eller massivt trä. Möbelpaneler tillverkas på ett visst sätt.

  • Fällad ek med specialutrustning sågade till plankor vissa storlekar och torkade, vilket ger fuktnivån till 8%.
  • Mottagna material upplösa i ännu mindre fragment som kallas lameller.
  • Vid ändarna av ämnena skärs tandade spikar längs GOST 19414 - 90 .
  • Ovanpå spikarna appliceras ett speciellt snickerilim och anslut lamellerna till långa remsor . Ge dem tid att torka.
  • Utför sedan kalibrering av lameller . Det vill säga, med hjälp av fräsmaskiner tar de bort alla oegentligheter, resterna av torkat lim och skapar en geometriskt jämn yta.
  • Beredda remsor fixa ihop med Kleyberit lim , skapa ett skalplan. Limning sker under tryck. Under insamlingen av skölden beaktas skillnaden i fibrernas riktning. Detta minskar nätets inre spänning och ökar dess styrka.
  • Färdigt möbelskikt fastklämd i en skruvstång och fick torka i 3-4 dagar.
  • Producera sedan igen ytkalibrering med avlägsnande av limrester.
  • I sista etappen finns det klippa dukarna i paneler med önskade dimensioner och deras fräsning.
  • Färdiga blad undersöks för äktenskap . Små sprickor förseglas med ett kitt, i färg, som helt sammanfaller med ekskuggan. I den slutliga versionen blir restaureringen av skölden helt osynlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanserna på panelerna kan förstärkas med olja eller lack, samtidigt som ekets struktur behålls. Alla växtens egenskaper bevaras också. Dessutom förvärvas nya, förbättrade fastigheter.

  • Möbelskiva som har klarat en lång och svår torkningsprocess spricker inte med tiden .
  • Till skillnad från naturliga träpanelskivor krymper inte .
  • Deformeras inte plan och ändsida under påverkan av den yttre miljön.
  • Produkterna har hög stabilitet mot nötning och annan mekanisk belastning.
  • Duk miljövänlig , i dess bildning används giftfria lim.
  • Skölden är begåvad förbättrade prestandaegenskaper och en längre livslängd än fiberboard, spånskiva och MDF.
  • Vikten av produkter tillverkade av möbelskiva är betydligt mindre än av massiv ek … Mantlar väggarna med dem kan du räkna med en rimlig belastning.
  • Mångsidighet Med denna produkt kan du använda den för mångsidig inredning (möbler, väggpaneler, designelement).
  • Utseende målningar är vackra och felfria, de ser presentabla och dyra ut.

Skåp, bänkskivor, sängar och trappor kostar mindre än naturligt trä, men dyrare än andra typer av pressade produkter (fiberboard, MDF). Därför kan möbelpanelen inte kallas budget, detta är dess enda nackdel. Om skölden är gjord med kränkningar av teknik behöver du inte lita på bra driftsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Möbelpaneler är inte fanerat material, de är gjorda av barer och har en naturlig ekstruktur . De kan klassificeras efter kvalitet, tillverkningsmetod och färg. Ibland indelas produkterna efter livsmiljön för specifika trädsorter, till exempel europeisk konjak, Fjärran Östern eller kaukasisk eksköld.

Färgpaletten på denna växt är mångsidig - från nästan vit till en ädel mörk nyans. Men de överraskande mjölkvita eller askvita möbeltonerna lurar. Ek har den här typen av trä endast i ung ålder. Bräckliga träd används inte i träbearbetningsindustrin, därför appliceras speciell kemisk teknik på träet, genom vilket en vacker blekt ek erhålls.

Designers använder ofta sköldar med nyanser av sonoma ek, det kallas också för ljustyper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Branschen erbjuder ett stort urval av möbeldukar i gyllene sandfärger, nära den naturliga nyansen av halm. Denna kategori färgpalett inkluderar sådana typer som "Golden Oak", "Rustic", "Sedan".

Mörka ekytor ser särskilt ädla ut. De uppnås på tre sätt.

  • Den första är naturlig . I Europa växer en fantastisk variation av ek "Cognac", som har ett naturligt lyxigt mörkt trä.
  • Konstgjord mättnad av tonalitet erhålls med metoden värmebehandling .
  • Genom färgning uppnå den sällsynta kastanjen, choklad och andra nyanser.

Eksköldar presenteras också i en mängd olika grå och klassiska bruna nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvalitetsklassificering har sina egna nyanser. Klassificeringen av produktsorter anges endast med tre bokstäver A, B och C, men genom att kombinera dem kan du få information om många typer av material.

  • Betyg A avser produkter av hög kvalitet, där det absolut inte finns några defekter, fiberstrukturen och färgen beaktas. Duken är en harmonisk yta med fullständigt sammanfall av nyanser och mönster.
  • Grad B i kvalitet är det sämre än den första typen, syftar på skarvade lameller. Samma tonalitet i bilden observeras, men små sprickor är tillåtna, förseglade med ett speciellt kitt.
  • Betyg C är av dålig kvalitet kan spår av knutar och sprickor ses på ytan. Den kostar mindre än de två föregående typerna och är inte lämplig för fasaddelar av konstruktioner.
Bild
Bild

Det ska noteras att försäljningen går till produkter märkta med två bokstäver samtidigt, som var och en bär information om båda sidor av skölden … Detta gäller fast material. I beteckningen splitsade sköldar framför läggs bokstaven "C" till de två huvudbokstäverna. Därför kan den färdiga produkten klassificeras, till exempel "AA", "AB" eller "SVV" och andra liknande alternativ.

Brädorna har olika limningstekniker . Lamellerna som brädorna är gjorda innehåller en liten bredd - från 20 till 120 mm. Detta hjälper till att klara träets inre spänning och som ett resultat dess deformation.

Tekniken för att limma träplattor har två sorter - skarvade och massiva laminerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Splitsad

Denna typ av produktion innefattar limning av lameller till ett enda ark längs längden och bredden, det vill säga från fyra sidor. Arbetsstyckenas längd sträcker sig från 200 till 500 mm, och bredden klassificeras som "smal" (20 mm) och "standard" (40-50 mm) . Avfallsmaterial från produktionen av laminerade paneler används för tillverkning av smala lameller. Trots den höga konsumtionen av lim och en mer noggrann monteringsprocedur, produkter är billigare än standardalternativ.

Standard splitsad teknik innebär användning av större arbetsstycken. De limmas ihop och pressas under tryck. Till skillnad från massiva träprodukter, som ser monolitiska ut, liknar det skarvade tyget ett parkettgolv. Den stora mängden lim som används vid tillverkning av skarvade paneler gör produkterna otroligt hållbara. Köksbänkar av detta material kan hålla i många år. Men trappor gjorda av limmade plankor kommer inte att se attraktiva ut, de kommer att behöva en mer holistisk struktur, som kan erhållas med en fast-lamell limningsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela lameller

I motsats till den skarvade metoden, vid hel-lamellproduktion, används större ämnen som limmas ihop på båda sidor (längs hela längden) och sedan skickas till pressen. Ett perfekt matchat mönster skapar ett sammanhängande utseende på duken. Rändernas längd beror på skärmens storlek och bredden är av olika typer:

  • standard - 40-50 mm;
  • bred - från 60 till 120 mm.

Valt trämaterial används för massivt virkesproduktion, och dess rester används för tillverkning av sammansmältade paneler. Därför är kostnaden för det första alternativet mycket högre än det andra. Priset på det skarvade tyget sätts per kubikmeter, oavsett produktens längd.

När det gäller en solid panel påverkas kostnaden för en produkt av dess längd: ju större den är, desto dyrare är duken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Med tanke på produktionen av sköldar med skarvade och fasta trämetoder, kom vi på det lamellernas längd och bredd kan variera avsevärt . Deras bredd är 10, 28, 30 mm och mer än 100 mm. När det gäller skärmens övergripande dimensioner visade det sig att på hemmamarknaden är de mest populära produkterna med dimensioner på 900 x 2500 mm, även om andra alternativ kan köpas. Ekonomiklassens tjocklek överstiger inte 16 mm, standarden är 18-20 mm och lyxklassen är 35-40 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Möbelbrädan har antagit alla sina underbara egenskaper från ek, ner till en behaglig träig doft. Designers använder den gärna i interiörer. Detta material används:

  • för tillverkning av möbler - garderober, sängar, piedestaler, bänkskivor, headset;
  • för spektakulär efterbehandling av tak, golv, väggar i bostadshus, kaféer, klubbar, hotell;
  • för tillverkning av trappor, räcken, dörrar, fönsterbrädor;
  • för att ordna gårdar och gator med bänkar, lusthus, bänkar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Valet beror på investeringen, det vill säga att du måste bestämma om du behöver en bra sköld eller en billig. Den bästa duken uppfyller följande egenskaper:

  • ju mindre produktens bredd och desto större tjocklek, desto starkare blir materialet;
  • paneler av högsta kvalitet är klass A och extraklass;
  • om insidan inte syns i den färdiga produkten kan du välja en duk, vars ena är av högsta kvalitet, och den andra är av klass B eller C;
  • Massivvirksskölden när det gäller egenskaper, utseende och överstiger följaktligen skarvade produkter när det gäller kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Ekmöbelskiva har utmärkta driftsegenskaper, men för att den ska fungera länge behöver den lite omsorg. Produkter ska inte förvaras vid temperaturer under 0 grader, i för varma förhållanden eller i rum med överskott av fukt. Använd inte medel med aggressiva vätskor under rengöringen; det räcker med att torka av dammet med en fuktig trasa.

Möbler av ekskiva är inte sämre i kvalitet och utseende än trä, men det är billigare. Det kan säkert introduceras i din inredning.

Rekommenderad: