Polyetenfilm (37 Bilder): 200 Mikron Och Andra Storlekar, GOST Och Produktion, Specifikationer Och Tillverkare, Svart Film I Rullar Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Polyetenfilm (37 Bilder): 200 Mikron Och Andra Storlekar, GOST Och Produktion, Specifikationer Och Tillverkare, Svart Film I Rullar Och Andra Typer

Video: Polyetenfilm (37 Bilder): 200 Mikron Och Andra Storlekar, GOST Och Produktion, Specifikationer Och Tillverkare, Svart Film I Rullar Och Andra Typer
Video: Mobil i mikron 2024, Maj
Polyetenfilm (37 Bilder): 200 Mikron Och Andra Storlekar, GOST Och Produktion, Specifikationer Och Tillverkare, Svart Film I Rullar Och Andra Typer
Polyetenfilm (37 Bilder): 200 Mikron Och Andra Storlekar, GOST Och Produktion, Specifikationer Och Tillverkare, Svart Film I Rullar Och Andra Typer
Anonim

Polyetenfilm är efterfrågad och används ofta på många områden. Materialet används mest aktivt inom trädgårdsskötsel, produktförpackningar och konstruktion. Filmen har ganska intressanta fysiska egenskaper, den är stark och elastisk. Det finns olika typer av PE, beroende på sammansättning och form av frisättning.

Bild
Bild

Vad det är

Polyetenfilm är mångsidig och kan hitta sin plats inom alla områden av mänskligt liv och aktivitet. Det kan vara primärt eller sekundärt, beroende på vilka råvaror som används. Det bör noteras att det inte bryts ner i naturen. De första tecknen på förfall uppträder bara 400 år senare.

Bild
Bild

Specialutrustning gör att du kan göra polymermaterial av PE -granulat och tillsatser. Extrusionsmetoden används vid tillverkningen. Här är de främsta fördelarna med film:

  • Materialet reagerar inte kemiskt med miljön. Tack vare detta kan filmen till och med användas för förvaring av mat.
  • Elasticitet och smidighet. Duken kan lätt sträckas för att linda ett föremål.
  • Ång- och fuktbeständighet.
  • Materialet skapar en barriär för luft och är lufttätt.
  • Omålade OH -film är transparenta så att du kan se innehållet.
  • Bra dielektriska egenskaper.
  • Lång livslängd.
Bild
Bild

Intressant nog kan en sådan film enkelt skrivas ut och på olika sätt. Därför är produktionen av dekorativt material populärt.

Bild
Bild

Det finns också nackdelar med plastfolie:

  • Materialet smälter vid temperaturer över 115 ° C.
  • Under påverkan av ultravioletta strålar förlorar den snabbt sina egenskaper, åldras och börjar sönderfalla.
  • Dålig tolerans mot låga temperaturer. Vid långvarig exponering blir materialet sprött.
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Plastfolie produceras av många företag. Alla egenskaper och specifikationer styrs av GOST 10354-82 . Grunden för produktionen är polyeten av olika kvaliteter och typer. Materialet i sig är en produkt av etenpolymerisation. Det har många egenskaper som redan har blivit bekanta för de flesta.

Det är viktigt att vara medveten om säkerhetsreglerna. Filmen mjuknar och börjar flöda vid en temperatur av 1000 ° C, brinner vid 2000 ° C och högre. Förbränning stöds dock inte.

Tänk på de viktigaste egenskaperna hos någon form av PE -film:

  • Drag- och rivstyrka. Den tål en tung belastning på 1 m2.
  • Ång- och vattenbeständig. Samtidigt är fuktabsorptionshastigheten inte mer än 2%. Det är värt att notera att det finns typer där ångpermeabilitet är närvarande.
  • Lufttäthet. Detta gör filmen till ett prisvärt material för lufttäta förpackningar.
  • Ofärgade filmer överför upp till 90% av ljuset.
  • PE är icke-ledande.
  • Reagerar inte med de flesta hushålls- och industrikemikalier. Även starka syror, bensinprodukter, alkalier och oljor är inte rädda.
  • Nedbryts inte naturligt. Ruttnande och svampbildning är uteslutna.
  • Behåller sina egenskaper vid temperaturer från -80 ° C till + 110 ° C.
  • Helt säker när den används i hemmiljö.
  • Under normala förhållanden varar det i flera decennier.
Bild
Bild

Den täta filmen är mycket hållbar och låter dig genomföra olika uppgifter . PE är lätt, flexibel och följsam. Du behöver inga speciella färdigheter eller kvalifikationer för att arbeta med film. Materialet är lätt att klippa och limma. När den sträcks ökar längden på PE, men bredden kan minska.

Bild
Bild

Översikt av arter

Polyetenfilm är vanligtvis transparent, men det finns också isolerande, svarta, vita, färgade filmer. Märkning hjälper dig att räkna ut vilken typ av material. Filmen skiljer sig åt i grundkomposition och ytterligare komponenter. Och det kan också ha en annan form av release.

Klassificeringen beroende på användningsområde innehåller flera punkter

Vanligt transparent . Ett bra alternativ för att packa föremål och bygga växthus.

Bild
Bild

Teknisk . Materialet är mycket hållbart, men ser mindre attraktivt ut. Det släpper in mindre ljus och kan ha en mängd olika fläckar. Används i konstruktion, produktion, under reparationer. Det bör noteras att denna art har en specifik lukt.

Bild
Bild

Svart av högsta betyg . Ett färgämne tillverkat av fint kolsvart används. Den kan användas för ogenomskinlig packning, grävning och mulching. Huvuddragen är att PE inte överför ljus.

Bild
Bild

Perenn . Designad för växthus och hotbeds, har en lång livslängd. Kompositionen innehåller stabilisatorer som gör materialet lämpligt för odling av växter.

Bild
Bild

PVC -film . Har högre transparens och utökningsbarhet. Samtidigt minskar inte elasticiteten även om den utsätts för låga temperaturer.

Bild
Bild

Luftbubbla . Designad för förpackning av ömtåliga föremål. Det finns luft mellan lagren av filmen, som skyddar mot stötar och mjukar upp dem.

Bild
Bild

Livsmedelskvalitet . Designad för förpackning av mat och färdigmat.

Bild
Bild

Inplastning . Förpackningsmaterial. När den utsätts för förhöjd temperatur krymper den och passar föremålet så tätt som möjligt.

Bild
Bild

Isolerande . Kan skydda mot vatten eller ljus, används i konstruktion. Och det finns också ett material med värmeisoleringsegenskaper.

Bild
Bild

Efter sammansättning

Det finns två huvudtyper: LDPE - högtryckspolyeten och HDPE - låg. De största skillnaderna ligger i den kemiska strukturen. Lågtrycksmaterial är inte rädd för mekanisk påfrestning, visar god ångpermeabilitet och elasticitet . Du kan till och med applicera en ritning på en sådan film. Det finns också linjär lågdensitetspolyeten (LDL), men det är mindre vanligt.

Bild
Bild

Filmen som produceras under högt tryck har inget kristallgitter. Materialet går lätt sönder vid ryck. Samtidigt är det hög plasticitet om materialet sträcks smidigt. En sådan film är mindre tät än HDPE. Det är därför LDPE vanligtvis är dubbelt.

Båda typerna av filmer kan vara enkellagerade, dubbla eller flera lager. Ytterligare tillsatser används för att förbättra fysiska egenskaper. Det finns olika typer av filmer beroende på komponenter, märken:

  • instabil, vanlig - inga tillsatser;
  • stabiliserad - stabilisatorn låter dig skydda materialet från direkt solljus, vilket ökar livslängden;
  • antifog (hydrofil) - tillsatser gör att vattendroppar rinner ut från materialet, detta förhindrar bildandet av en stor mängd vatten;
  • antistatisk - komponenterna stöter bort damm och smuts från materialet, filmen förblir ren och transparent längre.
Bild
Bild

Det finns modifierade filmer . Ytterligare kvaliteter beror på sammansättningen och tillverkningstekniken. Så filmen kan vara färgad, stretchig, teknisk och värmekrympbar. Skummade och förstärkta modifieringar hittas.

Bild
Bild

Genom släppningsform

PE tillverkas i fabriker i stora mängder. Frisättningsformen är annorlunda: tyg, ärm och halvärm, rör med veck, snitt. Allt beror på användningsområdet. Inledningsvis är filmen gjord i form av en hylsa, ett rör.

Om det behövs kan tillverkaren skära den på ena sidan. Då får du en halvärm. Om du gör ett snitt till kommer det att finnas dukar.

Bild
Bild

Materialet säljs i rullar. Kostnaden från tillverkaren beräknas vanligtvis i kilogram, inte meter.

Vid förpackning av stora möbler, för tillverkning av vattentätning och tak, används halva ärmar . Om rullen rullas upp för hand och filmen används i små bitar väljs en hel hylsa. Knivar används för att täcka jorden och annat jordbruksarbete. Och även detta alternativ är relevant om flera personer packar varorna samtidigt.

Bild
Bild

Dimensioner

Typiskt har PE en tjocklek i intervallet 20-200 mikron. Den exakta siffran beror på syftet, användningsområdet. Plastfolie säljs i rullar. Storleken kan nå 80-200 linjära meter. m. Det enklaste sättet att hitta på rea ärmar med en bredd på 1, 5 meter, varv med 3 meter, lindningar av 100 löpning. m.

I järnaffärer kan du köpa dukar i valfri mängd: minst 6 meter, minst 300 meter . Där kan du också hitta en tjock flerlagers PE -film med en tjocklek på 400 mikron. Inom byggbranschen används den oftast, men den är inte alls lämplig för förpackning. Det bör noteras att detta alltid är LDPE.

Lågtrycksfilmer kan vara tunnare . Så, tjockleken på sträckan, som vanligtvis köps av hemmafruar i köket, börjar från 7 mikron. Det är värt att notera att filmen för maskinförpackningar är lite tätare och varierar i intervallet 17-25 mikron. Inom jordbrukssektorn används filmer från 100 mikron. Det är sant att de flesta uppgifter kräver en densitet på 120-150 mikron.

Bild
Bild

Topptillverkare

Det finns många tillverkningsanläggningar på hemmamarknaden som använder modern teknik och högkvalitativ utrustning. De flesta företag har varit verksamma länge, har lyckats bli riktiga jättar i sin nisch. Stora företag har egna varumärken och patent. Det mesta av sortimentet produceras av flera inhemska företag:

  • Ufaorgsintez . Den äldsta produktionsanläggningen som har funnits sedan 1956. Vi har vår egen utveckling av varumärket LDPE. Erbjuder ett sortiment av 70 typer av PE.
  • Nizhnekamskneftekhim . I allmänhet är företaget specialiserat på konstgummi. Bland annat tillverkas dock också PE.
  • " Stavrolen ". HDPE tillverkas med modern högkvalitativ teknik. Företaget tillverkar sina produkter både för Ryssland och för försäljning utomlands.
  • Kazanorgsintez . Täcker en stor efterfrågan på HDPE och LDPE.
  • Salavatnefteorgsintez . Produktionen har patenterat sitt PE -märke och säljer det framgångsrikt.
  • Tomskneftekhim . Producerar grundläggande kvaliteter av PE enligt GOST. Specialiserat sig på polyeten med hög densitet.
  • Angarsk -anläggning . Ganska intressant tillverkare. Anläggningen producerar högtryckssyntetiserad PE.
  • " Tonar ". Sedan 1995 har HDPE och LDPE tillverkats här. Företagets huvudsakliga specialisering är emellertid paket.
  • Gammaflex . Specialiserat sig på flerlagers polymerfilmer. Slitstarkt material för packning av tunga och stora föremål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressant nog är alla ryska filmproducenter nära släkt med det petrokemiska företaget. Vissa är en del av det, medan andra har leveransavtal med det. PE används mycket aktivt i Ryssland. Detta beror på att landet har utvecklat bygg- och jordbruksindustri.

Bild
Bild
Bild
Bild

LDPE, HDPE och LLDPE produceras på världsmarknaden av många företag. Låt oss lista de bästa:

Chevron Phillips Chemical Company (USA) . Det finns ett märke som heter Marlex. Alla möjliga typer av PE tillverkas på fabriken.

Bild
Bild
Bild
Bild

LyondellBasell (USA) . Företaget är specialiserat på polymerprodukter. Bland PE finns det många egna kvaliteter med ökad styrka och förbättrade fysiska egenskaper.

Bild
Bild

GC Astor group (Kina) . Detta företag gör många typer av filmer. Bland annat finns det mat och de som är lämpliga för användning inom det medicinska området.

Bild
Bild

Unipetrol RPA (Tjeckien) . Ledare i sitt land. Producerar LDPE för alla branscher. Vi har vårt eget märke, som har 24 alternativ för PE.

Bild
Bild

MOL Petrochemicals Co. Ltd (TVK) (Ungern) . Företaget är ganska stort och har varit i drift i över 50 år. Säljer både LDPE och HDPE.

Bild
Bild

Var tillämpas

PE används i nästan alla områden. Materialet är det mest prisvärda, utbredda och praktiska för förpackning av olika föremål. Många livsmedelsprodukter, tyger, kläder, hushållsartiklar, industrivaror, leksaker är förpackade i primärfilm. Allt är packat i PE, från elitvaror till de vanligaste. Men det finns andra alternativ för att använda filmen:

  • Skyddande PE används för att packa ett stort antal varor som transporteras senare.
  • Shrink wrap används för att packa olika produkter innan de säljs. Sådant material har en minneeffekt, det kan krympa under påverkan av hög temperatur.
  • Inom jordbruksindustrin används PE för växthus och växthus, för att täcka marken.
  • Inom byggbranschen låter filmen dig skydda möbler och interiörer under renoveringsarbete. Täckläggnings -PE läggs för vattentätning. Och filmen fungerar också som ett vindskydd. Den kan användas vid tillverkning av värmeisolering.
  • Grunden för en mängd olika väskor och väskor.
  • Det används i produktionen för förpackning av råvaror och färdiga produkter.
  • I vardagen för att lagra mat och en mängd olika saker.
  • Kan användas för vindskydd i ett lusthus eller någon annan byggnad. Det räcker bara att täcka flera sidor med detta material.
Bild
Bild

Den utbredda användningen av plastfolie förklarar dess popularitet . I köket har alla denna typ av matförpackningsmaterial. I hus förvaras filmen vid renovering för att skydda möbler och saker. I sommarstugor är det värt att behålla rullar om du måste täcka marken eller uppdatera växthus. Materialets mångsidighet gör att det kan komma på alla nya sätt att använda det.

Bild
Bild

Hur man väljer rätt plastfolie för ett växthus i en sommarstuga kan du lära av följande video.

Rekommenderad: