Fasadplanka (55 Bilder): Beklädnad Av Fasaden Med Planka Av Lärk Och WPC, Fastsättning Och Installation Av Brädan

Innehållsförteckning:

Video: Fasadplanka (55 Bilder): Beklädnad Av Fasaden Med Planka Av Lärk Och WPC, Fastsättning Och Installation Av Brädan

Video: Fasadplanka (55 Bilder): Beklädnad Av Fasaden Med Planka Av Lärk Och WPC, Fastsättning Och Installation Av Brädan
Video: VERTICAL INSTALLATION OF WPC SLATTED CLADDING FOR OUTDOOR @MCKINLEY WEST | S.U.D PROJECT DETAIL 2024, Maj
Fasadplanka (55 Bilder): Beklädnad Av Fasaden Med Planka Av Lärk Och WPC, Fastsättning Och Installation Av Brädan
Fasadplanka (55 Bilder): Beklädnad Av Fasaden Med Planka Av Lärk Och WPC, Fastsättning Och Installation Av Brädan
Anonim

Beklädnaden av ytter- och innerväggar ser alltid elegant och högstatus ut. Det är också viktigt att det är helt miljövänligt. Sådana uppenbara brister i trä, såsom tendensen att absorbera fukt, ruttna, deformeras, i dag utjämnas på grund av speciell bearbetning. Som ett resultat framträder hållbara, fuktbeständiga material som tål temperaturförändringar och effekterna av negativa miljöfaktorer. Planken är en av dem.

Bild
Bild

Särdrag

Planken är en typ av bräda, ett träfasadmaterial, som dock också används för inredning av ett rum. Den har fasade eller rundade hörn, som uppnås genom fasning (fasning av hörnkanten) på alla fyra sidorna av materialet.

Utåt liknar det en ombord, men planken är tunnare (från 15 till 22 mm). Materialets bredd når 70–140 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana träslag som lärk, ek, tall, aska, cederträ blir ofta grunden för brädet. Plankor från dessa trädslag, liksom deras WPC -produkter, kännetecknas av hållbarhet och kan användas i upp till 25 år utan reparation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har ett brett spektrum av applikationer, särskilt används det för att utföra följande typer av arbete:

  • organisation av en ventilerad fasad av ett hus, uthus, ett bad;
  • golv- och takdekoration, räcken på verandor och terrasser i ett lanthus;
  • byggande av staket, staket av ett privat hus;
  • skapande av bänkar och bänkar;
  • produktion av element för lekplatser för barn;
  • mantel av ytor med den typ av horisontella däck.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från fodret har planken inte ett”törn-spår” -system, därför att när det utsätts för fukt eller höga och låga temperaturer, vrider det sig inte eller vrider sig. Och i händelse av skada, om installationen gjordes på ett öppet sätt, kommer det inte att vara svårt att byta ut det nödvändiga elementet. Med en dold installationsteknik kommer det att vara nödvändigt att demontera den del som är placerad ovanför brädet som kräver byte.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Brädet kännetecknas av måttnoggrannhet och oklanderlig geometri, vilket uppnås genom en automatiserad tillverkningsprocess. Naturligtvis underlättar detta installationen och gör att du kan få de mest plana ytorna.

På grund av materialets sortering samt noggrann kontroll av alla produktionsstadier innehåller plankesatsen nästan inget skrot.

Bild
Bild

Med andra ord är det ekonomiskt lönsamt att köpa det.

Bland fördelarna är följande:

  • hög motståndskraft mot temperaturförändringar och fuktindikatorer;
  • förbättrad prestanda för ljud- och värmeisolering;
  • lång driftstid, på grund av noggrann bearbetning av trä, frånvaro av knutar, hartsfickor på materialet;
  • imponerande ångspärrprestanda, på grund av vilket träet "drar" överflödig fukt från rummet och sedan från väggarnas yta;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • enkel installation, enkelt byte av det skadade området;
  • ingen vridning och deformation;
  • biostabilitet;
  • olika blommor och texturer, utsökt och ädel design;
  • brett användningsområde.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa fördelar uppnås på grund av kortvarig värmebehandling av brädorna. Värmebehandlat material tål olika miljöpåverkan utan att förlora sin estetiska dragningskraft.

Topplacken gör planken UV-resistent . Som ni vet, under påverkan av sådan strålning, torkar trädet ut, spricker och tappar sin färg. Värmebehandlade och sedan belagda med ett ytskikt, behåller brädorna sina höga tekniska egenskaper och attraktiva utseende under hela livslängden (20-30 år).

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med planken är dess höga kostnad.

Det finns en uppfattning att även med hänsyn till användningen av högkvalitativa material är priset på brädorna för dyrt. Vissa experter är överens om att det beror på materialets nyhet.

Bild
Bild

Förutom köp av plank kommer du att behöva spendera pengar på speciella fästelement, liksom ett speciellt ljusresistent hydro-vindtätt membran, en konventionell vattentät film med en öppen typ av installation fungerar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Beroende på hur man skär avfasningen finns det tre typer:

  • rak (monterad från ände till ände samtidigt som små luckor upprätthålls);
  • fasad (parallellpiped-formad, stapling utförs från ände till ände);
  • rak linje med sidor (utrustad med ett speciellt "krabba" eller "bro" fäste).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på materialtyp finns det:

  • brädor i "Extra" -klassen - är av högsta kvalitet, har inte flis, skador och hartsfickor på ytan;
  • "Prima" -produkter - små brister och ytsprickor är acceptabla;
  • brädklass "AB" - förutom sprickor finns andra brister, till exempel knutar;
  • "VS" -brädor - betydande ytdefekter, förekomst av knutar, mörka områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Planken kan också variera beroende på vilket material som används . Lärkprodukter är utbredda, som kännetecknas av förmågan att tolerera hög luftfuktighet väl, samtidigt som de bibehåller sina parametrar och geometri. Under påverkan av fukt och höga temperaturer får de dessutom ytterligare styrka och hårdhet.

Denna träslag lämpar sig inte för angrepp av skadedjur, varför den färdiga brädan behåller sin integritet. De angivna egenskaperna säkerställer hållbarhet, lärkplankans livslängd är 25 år.

Bild
Bild

Lärkprodukter är attraktiva och mångsidiga.

De passar bra med andra material, vare sig det är parkett eller konststen.

Kanadensisk ceder och tall används också för beklädnad. Stark, hållbar, med ett karakteristiskt mönster, produkten blir ett värdigt alternativ för inredning och fasaddekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Versionen av träpolymerkomposit (WPC) har högpresterande egenskaper. Dess grund är gjord av tall, slipat till smulor, som är fyllt med polymerer. Tack vare en sådan komposition är det möjligt att erhålla ett material som helt inte utsätts för sönderfall, kännetecknat av väderbeständighet, fuktbeständighet och lång driftstid. WPC -planken tål både höga (upp till + 70C) och låga (upp till -50C) temperaturer samt termiska "hopp".

Bild
Bild

Slutligen isoleras också värmebehandlad planka, som tack vare en specialbehandling har hög biostabilitet, inte utsätts för deformation och kännetecknas av lägre vikt.

Bild
Bild

Huvudinställningar

Som redan nämnts är brädans tjocklek cirka 15–22 mm. Om det behövs produceras dock planken med en större tjocklek. Materialets tjocklek påverkar direkt dess isolerande egenskaper, liksom dess livslängd.

Brädorna på brädorna är från 90 till 140 mm. Smala produkter (70-120 mm) används vanligtvis för inredning, bredare (120-140 mm)-för utomhusbruk. Längd - från 2000 till 3000 mm. Vissa tillverkare erbjuder alternativ upp till 4000 mm i längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Vanligtvis monteras brädorna horisontellt. Inget hindrar dig dock från att fixera plankan i vertikal eller diagonal riktning. Det är lättare att installera materialet horisontellt, det kräver speciella yrkeskunskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två monteringsmetoder: öppen och stängd . Det första installationsalternativet är lämpligt för fasade skivor. Det är mödosamt och tar mer tid, men resultatet blir effekten av en monolitisk vägg av trä, eftersom lederna och fästelementen inte är synliga. I avsaknad av färdigheter i arbetet med materialet är det bättre att överlåta stängda fästelement till en professionell.

Det är lättare att installera ett öppet system. Det innebär att fäst brädorna i lådan med hjälp av självgängande skruvar, därför blir fästelementen märkbara med denna fixeringsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mantelstadier

Först och främst är det nödvändigt att installera en låda, som är gjord av lärkstänger som har genomgått antiseptisk behandling. Med skruvmejslar fästs de på väggen över det värmeisolerande materialet. Stockarna är placerade på ett avstånd av 100 cm från varandra, deras riktning motsvarar brädornas riktning.

Om den tidigare beläggningen är stark (tegelbeklädnad) kan den behållas. Det är bättre att slå ner gipset, damma ytan.

Svarvsteget bestäms vanligtvis av isoleringsskivans bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom det vanligaste värmeisoleringsmaterialet är mineralull med en skiktbredd på 60 cm blir lutningens lutning 56–58 cm. När du väljer ett annat material ska du styras av att isoleringen ska passa tätt mellan elementen i delsystemet.

Före användning behandlas planken med ett antiseptiskt medel som ökar fuktmotståndet i trä . Vid skärning av material är det viktigt att bearbeta skärpunkterna. Om du planerar att måla eller applicera en annan dekorativ beläggning, är det bättre att inte täcka framsidorna med ett antiseptiskt medel. Ytterligare lackering kan vara ojämn.

Installationen startar från den andra raden.

Bild
Bild

Först används en lasernivå för att markera och fixera stången. En bräda placeras ovanpå den för att beskriva platsen för fästelementen.

På plankens baksida måste fästelementet monteras på ett sådant sätt att ett fästelement för den självgängande skruven finns kvar i dess övre del. Därefter skruvas den fast på fördröjningarna (svarvbalkar), och den nedre fixeras till fästelementen på den övre delen av föregående bräda.

Bild
Bild

De efterföljande raderna utförs på ett liknande sätt . Efter avslutat arbete bör du ta bort stången under den andra raden och fortsätta med installationen av den första. För att göra detta fixeras ett hörn på baksidan av planken och fästelement görs. Den "gömmer sig" bakom den andra raden, och hörnet från botten är fixerat till lagarna. Resultatet är en plan yta, alla luckor är dolda för nyfikna ögon och påverkan av den yttre miljön, vilket ökar livslängden för fästsystemet.

Installation av den avfasade plankan utförs med ett speciellt fästelement - planfix. Det är en metallplatta i form av bokstaven "L", som gör att du kan fixa brädor upp till 25 mm tjocka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fästet har en speciell spik som brädorna är monterade på. Installationen börjar också med värmeisoleringen av byggnaden och installationen av delsystemet. Den första raden fästs på lådan med bultar eller självgängande skruvar. Därefter ansluts planfixet till mantelstången och styrelsen på den första raden. Därefter trycks "remsan" på nästa rad på fästelementet. Alla plankor fixeras på samma sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Om du vill få en yta på vilken luckorna mellan brädorna inte kommer att synas, välj en avfasad planka. med en lutningsvinkel från 45 till 70 grader. Det rekommenderas också för regioner med hög luftfuktighet. Avfasade kanter och en dold installationsmetod utesluter bildandet av skarv mellan skivorna, vilket innebär att alla möjligheter till fuktgenomträngning genom dem utesluts.

Bild
Bild

Det rekommenderas att använda fästelement av rostfritt stål eller andra material för installation .med korrosionsskyddande beläggning. Plankans yttre yta efter installationen måste också skyddas - den kan beläggas med linolja, lack eller specialfärg.

Experter rekommenderar att du lämnar ett litet mellanrum mellan brädorna, eftersom de under drift kan öka något i storlek. I avsaknad av ett gap kan deformation av beläggningen inte undvikas.

Bild
Bild

Ursprungliga exempel

Planken ser lika imponerande ut både på stora ytor och när den används på kompakta byggnader. Byggnadens stil är inte heller av största vikt - materialet, korrekt valt i färg, ser harmoniskt ut på utsidan av vilken stil som helst.

Dess användning i inredningen lägger till sofistikering, lyx, mysighet och värme i interiören. Planken kan målas och kombineras med andra efterbehandlingsmaterial.

Rekommenderad: