Nivaki (51 Bilder): Från Gran Och Thuja "Smaragd", Lärk Och Lövträd (lönn, Ek), Från Enbär Och Andra Växter

Innehållsförteckning:

Video: Nivaki (51 Bilder): Från Gran Och Thuja "Smaragd", Lärk Och Lövträd (lönn, Ek), Från Enbär Och Andra Växter

Video: Nivaki (51 Bilder): Från Gran Och Thuja
Video: Leyland Cypress Evergreens 2024, April
Nivaki (51 Bilder): Från Gran Och Thuja "Smaragd", Lärk Och Lövträd (lönn, Ek), Från Enbär Och Andra Växter
Nivaki (51 Bilder): Från Gran Och Thuja "Smaragd", Lärk Och Lövträd (lönn, Ek), Från Enbär Och Andra Växter
Anonim

När man anordnar en privat plats eller ett offentligt område använder landskapsdesigners en mängd olika tekniker och tekniker. Vegetationsställen ser mest imponerande ut på platsen (särskilt om det kännetecknas av ett tillräckligt område).

Om du vill göra din webbplats unik och till skillnad från andra kan du använda den unika nivaki -tekniken . Idag i vårt material kommer vi att prata om vad nivaki -tekniken är, och vilka stilar som finns, och också överväga vilka växter som kan användas och hur man sköter dem på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Nivaki är en speciell grupp av träd som aktivt används för att ordna en trädgård i japansk stil. Förutom, samma namn betecknar konsten att "trimma" kronan och forma trädets utseende i enlighet med klart definierade estetiska standarder . Nivaki -växter kan användas för att skapa en unik trädgårdsstruktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av stilar

Idag finns det ett stort antal typer och stilar av niwaki, som skiljer sig åt i viktiga egenskaper. Låt oss överväga en detaljerad beskrivning av var och en av niwaki -stilarna.

Tecan

Vid bearbetning av anläggningar inom ramen för denna stilriktning ändras praktiskt taget inte trädets naturliga form. Endast onödiga grenar elimineras, och de grenar som finns kvar på trädet ligger i ett horisontellt läge . I det här fallet är det också nödvändigt att bilda stora tasslock i grenarnas ändar.

Trädens tillväxt är inte begränsad, den kan nå storskaliga storlekar. Som sådan är Tekan -stilen endast tillgänglig för utomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kyoto -form

Kyoto -formen av nivaki finns ganska ofta i den naturliga miljön - oftast på platser där avskogning tidigare utfördes. Efter att ha klippt ner stubbarna på en gång befintliga träd växer ofta nya unga skott, som samtidigt har en ganska icke-standard (kan man säga - en unik) form. Kyoto -formen förvärvas också ofta av de växter som har en skadad eller frusen topp.

Inom ramen för Kyoto -stilriktningen är det möjligt att bilda flera typer av fluffiga hattar: de kan vara både horisontella och vertikala . Om du formar trädet för den här stilen är det viktigt att försöka hålla det naturligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kotobuki

Kotobuki är en stil som inte bara har estetisk, utan också en filosofisk innebörd. Bredvid trädet, som bildas inom ramen för kotobukin, installeras utan problem en liten japansk Oki-gata-ficklampa . Således utgör kotobukiträdet och Oki-gata-ficklampan väktaren för hela trädgården. När det gäller trädets form bör det se ut som en hieroglyf för lycka.

I detta avseende bör det sägas att processen att bilda en lämplig växtform är ganska komplicerad . Om du inte är redo att ägna tillräckligt med tid för att bilda ett kotobukiträd och vill köpa en sådan växt, måste du vara beredd på att du kommer att spendera en ganska stor summa pengar.

Bild
Bild

Moegi

Grunden för moega -stilen inom niwakikonsten är fatet. Dess bildning ska motsvara en viss amplitud och vara placerad i ett enda plan. Precis som för kotobukis kräver myega -stilen ett noggrant, långvarigt och mycket uppmärksamt arbete.

Bild
Bild

Kongay

Bildandet av kongai-träd är relevant i ett icke-standardiserat landskapsmönster: till exempel på de platser där det finns sluttningar eller klippor. Det främsta kännetecknet för växter som bildas i denna stil bör vara det faktum att trädets rötter nödvändigtvis ligger ovanför de hängande grenarna . I detta avseende måste själva trädet ha en ganska hög flexibilitet.

Bild
Bild

Shakan

Denna stil är en av de mest populära och utbredda. Formen på stammen förblir rak, men måste fixeras i en vinkel mot marken . I processen med bildandet av shakanväxter är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till vindens riktning och styrka - så det finns möjlighet att skapa intrycket av att trädet inte bildades på grund av mänskliga ansträngningar, utan under påverkan av naturliga betingelser.

Bild
Bild

Vilka växter används?

Bildandet av en trädgård i nivaki-stil är möjlig med hjälp av flera typer av växter (både lövträd och barrträd), bland dem:

  • vanlig gran;
  • thuja "Smaragd";
  • lärkträd;
  • lönn;
  • ek;
  • Kosack och stenig enbär;
  • vide;
  • Äppelträd;
  • Björkträd;
  • lila;
  • Rönn;
  • ceder etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på hur du kan göra ett nivaki -träd av olika växtsorter

Tall i nivaki -stilen ser så imponerande och attraktiv ut som möjligt . Innan du börjar klippa och bilda en växt är det viktigt att noggrant studera den unga plantan för att förstå vilken av ovanstående stilar som är mest relevant. Det är också viktigt att ta hänsyn till dina egna önskemål och preferenser.

När du väl har bestämt dig för alla nyckelegenskaper är det mycket viktigt att göra en preliminär schematisk skiss (helst i hög upplösning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran . Det huvudsakliga förfarandet som krävs för att bilda en gran av nivaki-typ är en frisyr. De mest populära formerna är koniska och sfäriska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enbär Är en av de bästa och mest lämpliga växterna och planteras väldigt ofta i japanska trädgårdar. Unga skott av växten klipps med trädgårdssax eller beskärningssax. Du kan ge enbär absolut vilken form som helst - i detta avseende, styrs av dina smakpreferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thuja mycket ofta genomgår det modifiering i nivaki -stil, eftersom det är en kräsen växt och tolererar en frisyrbrunn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att bilda nivaki från idegran utförs enligt samma regler, förordningar och principer som för thuja.

Bild
Bild
Bild
Bild

I färd med att ta hand om en gran trädet kan klämmas för hand eller klippas (det senare alternativet är nödvändigt för att intensifiera kronans densitet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypress kan bildas på olika sätt: i form av bollar som ligger på grenar, eller i form av en växt som ligger ovanför marken i ett horisontellt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för bildande

Om du vill bli ägare till en unik japansk niwakiträdgård kan du välja ett av två befintliga alternativ: köp färdiga träd eller bilda växter själv med egna händer hemma. Det andra alternativet blir mycket billigare, men det tar mycket tid. De specifika termerna beror på vilken stilriktning du har valt.

Om det är nödvändigt att bilda en icke-standardform av en trädstam, är det mycket viktigt att starta modifieringsprocessen vid en tidpunkt då växten fortfarande är ung och bara börjar utvecklingsprocessen . Om stammen inte behöver bytas kan du börja bilda nivakiträdet i det ögonblick när växten har uppnått 5-7 års ålder. De angivna tiderna kan variera avsevärt beroende på den specifika träslagstypen. Så till exempel kan bildandet av en thuja ta från 2 till 4 år.

Man bör också uppmärksamma hur friskt trädet är. Om växten är smärtsam, bör du inte slösa tid på att bilda nivaki från den, eftersom dina ansträngningar kanske inte krönas med framgång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärningstips

I processen med att bilda en japansk nivaki -trädgård är det mycket viktigt att genomgå utbildning och bekanta sig med tekniken och befintliga beskärningsmetoder. Tänk på några experttips.

  • Det rekommenderas att använda trädgårdssax eller beskärningssax som huvudverktygssats. I vissa fall är det lämpligt att använda specialanordningar, som i sitt utseende liknar ramar som styr tillväxten av stammen och kronan i önskad riktning. Sådana anordningar är tillverkade av tråd, bambustänger, garn och säckväv.
  • Beskärning bör inte bara vara estetisk utan också sanitär. Sanitär beskärning bör göras på svaga eller skadade sticklingar.
  • Justeringar av trädets form bör vara regelbundna. Samtidigt är det absolut nödvändigt att utföra desinfektionsprocedurer vid beskärning av grenar. För att göra detta kan du använda blandningar och ämnen som trädgårdsvar, kol eller lysande grönt.
  • Det rekommenderas inte att trimma växter i regnigt väder.

Genom att följa dessa experttips kommer du att kunna uppnå önskat resultat och forma trädet i en stil som passar dig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att uppnå önskat resultat måste du följa alla regler och förordningar. Låt oss överväga de viktigaste.

Växter måste matas utan att misslyckas . Till exempel kommer bladmatning att vara relevant för barrträd (till exempel "Zirkon", "Epin Extra"). Dessutom bör kemiska föreningar som insekticider och fungicider användas vid vården av trädet. Det rekommenderas också att använda kelaterade gödningsmedel (till exempel YaraVita, Lignohumate, NTP-Sintez, etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig vårdpunkt är behandlingen av träd från skadedjur och sjukdomar . För dessa ändamål används läkemedel som "Confidor", "Skor", "Omite", etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig. Du bör omedelbart ta hänsyn till det faktum att nivakiträdet är resultatet av ett långt och noggrant arbete. Följaktligen måste du vara förberedd i förväg för detta.

I allmänhet kan vi dra slutsatsen att den japanska niwakiträdgården är ett unikt inslag i landskapsdesign, som kommer att dekorera både en privat plats och ett offentligt område . I det här fallet är det nödvändigt att på förhand bestämma vilken stil du ska bilda träd i, välja lämpliga sorter och börja bilda. Det bör komma ihåg att du måste lägga ner mycket tid och ansträngning innan du får en vacker trädgård. Samtidigt kommer det slutliga resultatet inte att lämna likgiltiga varken du, ditt hushåll, gäster, eller förbipasserande.

Rekommenderad: