Askmöbelpaneler: Massiva Och Skarvade Paneler 18-20 Mm Och 40 Mm, Andra Storlekar, Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Askmöbelpaneler: Massiva Och Skarvade Paneler 18-20 Mm Och 40 Mm, Andra Storlekar, Produktion

Video: Askmöbelpaneler: Massiva Och Skarvade Paneler 18-20 Mm Och 40 Mm, Andra Storlekar, Produktion
Video: Betsning av köksbord del 1 2024, Maj
Askmöbelpaneler: Massiva Och Skarvade Paneler 18-20 Mm Och 40 Mm, Andra Storlekar, Produktion
Askmöbelpaneler: Massiva Och Skarvade Paneler 18-20 Mm Och 40 Mm, Andra Storlekar, Produktion
Anonim

Efterfrågan på naturliga bygg- och efterbehandlingsmaterial ökar stadigt, eftersom den moderna konsumenten blir mer miljövänlig och börjar tänka på säkerheten i sakerna omkring honom. Askbrädor anses vara ett av de mest populära materialen för att skapa möbler och inredning.

Bild
Bild

Tillverkningsmetod

Möbelskiva är en halvfabrikat som erhålls i produktionen genom flera tekniska operationer som använder träråvaror av barr- eller lövträarter. Den kantade brädan placeras i torkamrar, sedan används maskinen för att lösa upp i lameller med en given bredd . Nästa steg är att klippa ut defekta fläckar och lamellerna trimmas längs längden. Tandade spikar bildas i ämnets ändar, biologiskt nedbrytbart lim appliceras på dem och skarvas. Sedan samlas ett monolitiskt sköldark upp från lamellerna, som limmas ihop med kanterna och arbetsstycket skickas under en het press. Och slutligen skärs en möbelskiva ur dukens felfria delar, som är kalibrerad och polerad till en perfekt yta.

Ytterligare operationer kan utföras med skärmen för att öka den dekorativa effekten: toning, beläggning med vax, lack eller olja, borstning ("Kamma ut" fibrerna med en speciell metallborste). För att ge skärmkanten en viss profil används rullning (fasning).

Bild
Bild

Särdrag

Möblerskivans driftskarakteristik överträffar egenskaperna hos annat plåt i ett antal indikatorer. Limmad skiva, till skillnad från massivt trä, är billigare, deformeras inte, eftersom det inte finns någon inre spänning, inte bildar sprickor och har låg krympning . Limningen och bearbetningen av lameller förbättrar endast träets hållfasthetsparametrar.

Bild
Bild

I jämförelse med spånskiva och laminerade spånskivor är brädor mer hållbara, men huvudsaken är att de är helt miljövänliga och säkra, vilket är mycket viktigt, särskilt när man gör möbler eller dekorerar ett rum för barn.

Asksköldarnas popularitet beror på det här lövträets anmärkningsvärda egenskaper. Dess trä är mycket spänstigt och hållbart. Modern teknik och utrustning gör det möjligt att bevara den naturliga konsistensen, som tydligt uttrycks i aska av vackra fibrösa linjer med lockar. Askmöbelpanel har ett antal kvaliteter som skiljer den från andra, här är de viktigaste:

  • miljövänlighet;
  • hög hållfasthet (enligt Brinell -metoden är indikatorn för aska 4, ek är 3, 7);
  • askdensitet är 680-750 g / m3, jämförbar med denna parameter för ek (cirka 700 g / m3);
  • plasticitet, elasticitet;
  • högt viskositetsvärde ger god flexibilitet;
  • enkel bearbetning;
  • slitstyrka;
  • estetik och en mängd olika nyanser-från vitgrått till guldbrunt;
  • känsligheten för sönderfall är låg, men det rekommenderas att behandla det med speciella medel, särskilt om det är tänkt att arbeta under ogynnsamma förhållanden med extrema temperaturer och hög luftfuktighet.
Bild
Bild

För att öka motståndet mot sönderfall, den yttre miljön och belastningar påverkas askbrädan vid temperaturer från 150 till 250 grader , får ett mångsidigt material - termoaska. Denna process modifierar träfibern och ökar hållfasthetsegenskaperna. En sådan möbelskiva kräver praktiskt taget ingen ytterligare skyddande beläggning mot penetrering av skadedjur och fukt. Termisk vakuumbehandling med varm ånga ändrar till och med trädets utseende: färgen blir mörkare och rikare, det uttrycksfulla mönstret verkar ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över typer och storlekar

Ask har cirka 70 sorter, men bara 4 av dem är utbredda i Ryssland. Av särskilt värde är Manchu (eller Fjärran Östern) aska, med ett gråaktigt trä som motstår att ruttna bättre jämfört med råmaterialet i vanlig aska.

Bild
Bild

Det finns två sätt att montera ett limmat ark från beredda lameller, beroende på vilka paneler som är indelade i två kategorier:

skarvade - från kort hyvlade brädor (lameller), som limmas ihop från alla sidor (längs bredden med släta delar och längs längden på en minispik) till en gemensam duk, har en sådan sköld hög böjhållfasthet;

Bild
Bild
Bild
Bild

hela lameller - de består av långa lameller som är limmade i bredd, har ett mer enhetligt naturligt utseende av en massiv träskiva.

Bild
Bild

Det beror på träets strukturella egenskaper och antalet defekter i strukturen till vilken klass produkten kommer att tillhöra

  • Extra - en homogen yta har inga sprickor och det finns inga knutar, tjärafläckar, maskhål på ritningen.
  • Betyg A - utseendet på små knutar med en diameter på upp till 3 mm, sällsynta lockar, korta sprickor är tillåtet. Lamellerna kan ha en något annorlunda nyans.
  • Grad B - det finns lätta knutar upp till 25 mm i diameter (förutom att falla ut), lockar, blindsprickor.
  • Betyg C - möjliggör flis, bucklor, ljusa och mörka knutar, brokiga nyanser.

Om lameller av olika kvalitet används på skärmens sidor finns det markeringar: A / B, Extra / A och andra alternativ.

Bild
Bild

Sköldar kan klassificeras enligt graden av enhetlighet i mönstret:

  • radiell - radiell sågning av trä ger ett ungefärligt ungefärligt kornmönster i likriktning med en enhetlig nyans och konsistens;
  • naturlig - duken har inga skarpa förändringar i nyanser, det finns ljusa ögon och multidirektionella fibrer;
  • klassisk - angränsande lameller av olika nyanser med tangentiell sågning och fri riktning av fibrer är tillåtna;
  • rustik - brokigt tyg: lameller med olika typer av fibrer, med en märkbar färgskillnad samlas in.

De vanligaste dimensionerna på askmöbelskivor är: 2000 x 950 x 18 mm; 2400 x 800 x 20 mm; 3300 x 620 x 40 mm; 3300 x 620 x 20 mm; 3300 x 620 x 40 mm. Vid tillverkning av möbler används produkter med en tjocklek av 20 och 40 mm oftast. Skivans maximala längd är 5500 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Tillsammans med ekprodukter anses asksköldar vara de mest hållbara. Omfattningen av deras ansökan är tillräckligt stor:

  • detaljer om trappor;
  • dörrblock;
  • fönsterkarmar;
  • partitioner;
  • bänkskivor, hyllor;
  • fundament för skåp och stoppade möbler;
  • möbler fasader av köksapparater, garderober;
  • golvbeläggning för podier och plattformar;
  • invändig beklädnad av husväggar, kontor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du köper en möbelskiva måste du ta hänsyn till hur den används och korrekt beräkna belastningen. För väggbeklädnad är det värt att använda tunna ark, för möbelfasader, dörrblad, bänkskivor, fönsterbrädor - tjockare. För trappsteg är en solid plattskärm med tillräcklig tjocklek (från 40 mm) lämplig . Splitsade versioner används ofta för tillverkning av konstruktionsmöbelelement.

För rum med hög luftfuktighet behövs termisk asksköld eller material noggrant behandlat med impregnering

Valet av arkets utseende, nyans och dekorativitet i dess struktur beror på personliga preferenser och på den övergripande lösningen av interiören.

Bild
Bild

Möbelskivan måste förvaras korrekt i ett ventilerat torrt rum på avstånd från radiatorer och staplas horisontellt. Under transport bör förändringar i temperatur och luftfuktighet undvikas.

Rekommenderad: