Ask (20 Bilder): Hur Ser Träd Och Löv Ut? Beskrivning Av Vitaska Och Andra Arter, Deras Frön. Askmöbelpaneler Och Dörrar I Loftstil. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Ask (20 Bilder): Hur Ser Träd Och Löv Ut? Beskrivning Av Vitaska Och Andra Arter, Deras Frön. Askmöbelpaneler Och Dörrar I Loftstil. Vad Det är?

Video: Ask (20 Bilder): Hur Ser Träd Och Löv Ut? Beskrivning Av Vitaska Och Andra Arter, Deras Frön. Askmöbelpaneler Och Dörrar I Loftstil. Vad Det är?
Video: Interesting Ash tree Facts 2024, Mars
Ask (20 Bilder): Hur Ser Träd Och Löv Ut? Beskrivning Av Vitaska Och Andra Arter, Deras Frön. Askmöbelpaneler Och Dörrar I Loftstil. Vad Det är?
Ask (20 Bilder): Hur Ser Träd Och Löv Ut? Beskrivning Av Vitaska Och Andra Arter, Deras Frön. Askmöbelpaneler Och Dörrar I Loftstil. Vad Det är?
Anonim

Ask är inte bara ett majestätiskt träd som pryder skogar och parker, utan också en leverantör av högkvalitativt virke . Dess många fördelar jämfört med andra grödor förklarar bredden av dess användning.

Bild
Bild

Vad det är?

Termen "aska" betyder ett släkte av lövträd eller flerstammade buskar, som tillhör familjen Olive och den tvåbladiga klassen . Växten sträcker sig i höjd från 5 till 25-35, och ibland 60 meter når diametern på den raka stammen en hel meter. Basen på den högt upphöjda kronan, som ser ut som ett ägg, bildas av tjocka, böjda skott som tittar upp. Den släta gråaktiga barken på ett lövträd är täckt med små sprickor i dess nedre del. Kraftfulla rötter saknar sin avgörande process.

Kulturens svarta knoppar är täckta med små fläckar. Formen på små, tunna blad, från 4 till 9 centimeter lång, liknar en lansett - denna typ kännetecknas av närvaron av en kilformad bas med en solid kant. Bladen kombineras i en mängd av 3 till 17 bitar på en vanlig skärning och bildar en komposition upp till 40 centimeter lång.

Asklöv är färgat i en mörkgrön nyans, och bladarrangemanget är motsatt. Blommande aska luktar inte alls.

Bild
Bild

Dess knoppar, målade i en lila eller brunaktig nyans, bildar en buntformad panik. Kulturens blomning åtföljs av bildandet av inte bara manliga och kvinnliga utan även bisexuella exemplar, och alla kan utvecklas på samma träd. Askfrukter är cirka 4-5 centimeter långa lejonfiskar. Grödans frön, som mognar i augusti, är platta och breda med en avsmalnande längst ner.

Askplantor tolererar skugga bra, men med tiden blir trädet mer och mer ljusälskande. På våren, runt april-maj, blommar kulturen . Detta händer redan innan bladbladen blommar, för att inte störa pollinering. Trots att frukterna mognar på hösten skördas de för bevarande på sommaren. I sig faller de bara av på vintern eller till och med i början av nästa vår. Askblad observeras på senhösten, och bladen kan fortfarande vara gröna . Trots att växten är frosthärdig kan den drabbas av återkommande vårfrost.

Bild
Bild

Spridning

Ask är en mycket vanlig gröda, som inte bara finns i skogar, utan också i parker och till och med längs transportvägar . Den nuvarande livsmiljön är dock fortfarande begränsad till norra halvklotet. Träd utvecklas mest aktivt på välfuktade och näringsrika jordar med en neutral surhetsgrad. I Ryssland växer den rikast i Volga -regionen, Tver -regionen, på Krim och Kaukasus, liksom i Amur -regionen. De flesta av askarterna - cirka 50, finns i Asien. Deras antal i Europa är begränsat till 10 sorter, och i Centralamerika - 16 sorter.

Vanlig aska och manchurisk aska har de mest omfattande utbredningsområdena.

Bild
Bild

Grundläggande egenskaper hos trä

Egenskaperna för askträ innebär att det är hårt och tungt, bearbetat huvudsakligen med mekaniska medel . Skönheten i materialets naturliga färg förklarar dess sällsynta färgning, men brädorna behandlas ofta med träfläck. För att undvika sprickor måste råvaran torkas. Trädets struktur kännetecknas av närvaron av ett långsträckt ovalt mönster. Materialets ljusa färg varierar beroende på ras: det kan vara gråaktigt, gulaktigt, rosa eller till och med lila.

Trots askens ganska höga hårdhet och omöjligheten till manuell bearbetning, torkade råvaror utsätts för mekanisk påfrestning utan problem . Hamrade spikar, självgängande skruvar och andra fästelement är säkert fastsatta inuti. Materialets struktur är sådan att färgskillnader observeras mellan kärnan och trädet: kärnan har en mer mättad nyans, och trädet har en ljusare, rosa eller gulaktig ton. Synligheten av ljusa fibrer på snittet hänvisar också till träets egenskaper, som tar en mörkbrun nyans med tiden.

Bild
Bild

Det elastiska materialet har ett litet antal hjärtformade strålar - högst 15% av den totala volymen samt hög viskositet . Värmeledningsförmågan hos behandlad aska är 20% mindre än för orörd trä. Ett lågt index, liksom en hög densitet, ger möjlighet att behålla värme, vilket innebär att de gör askträ lämpligt för att skapa varma golv.

Förresten, tätheten av sent trä är tre gånger högre än för ungt trä . Materialet absorberar inte yttre fukt särskilt intensivt, men under förhållanden med hög luftfuktighet kan det fortfarande öka något i volym. Denna egenskap gör det omöjligt att använda detta träd i inredningen av ett bad eller bastu.

När råvaror värms upp till 105 grader avdunstar fukt, och från 150 grader börjar bildandet av gasformiga produkter. Värmeavgivning är möjlig när den når 270 grader. Trädet är fullt kapabelt att fatta eld vid temperaturer i intervallet 450-620 grader.

Att vara en hård sten producerar aska en stor mängd aska. Pulverets höga kaliumhalt gör det till ett idealiskt gödningsmedel för många växter.

Bild
Bild

Beskrivning av populära arter

Idag identifierar experter mer än 60 sorter av aska.

Amerikansk

Amerikansk aska - ägaren till en bred ovoid krona, når en höjd av 20-35 meter . Stamdiametern är cirka 1 meter. Grå grenar med en blåaktig blomma och vitaktiga lenticeller kan vara något pubescenta. Röda matta knoppar är täckta med fläckar. Den ljusälskande och opretentiösa växten är mer frostbeständig än sina "släktingar".

Bild
Bild

Vanlig

Ett vanligt askträd sträcker sig i genomsnitt upp till 30 meter i höjd och dess diameter når 1,7 meter . Livslängden för denna art kan sträcka sig från 150 till 350 år. Den grönaktiga barken mörknar och spricker med åldern. Kolsvarta knoppar visas på nakna skott. Panikulära blomställningar bildas i maj, och frukterna mognar i början av hösten. Efter avverkning behåller vanlig aska förmågan att bilda pneumatisk tillväxt i 70 år. Den värmeälskande rasen fryser delvis över under svåra vintrar och lider i ung ålder av vårfrost.

Kulturen kräver bördig jord och reagerar extremt negativt på närvaron av läsk, natrium, kalcium och magnesium i jorden, liksom på ökad surhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

Höjden på vit aska varierar från 8 till 15 meter, och diametern på den korta stammen överstiger inte 20-30 centimeter … Den prydnadsväxtens rundade krona är lågplanterad. De pubescenta knopparna är svarta. Denna art älskar ljus, men kan utvecklas i skugga. Till skillnad från andra representanter för släktet visas behagligt luktande snövit blomställningar på den, som blommar någonstans i början av maj. Den utsökta rödaktiga nyansen av träet gör den attraktiv för konstruktion. Trädet är lämpligt för både singel- och gruppkompositioner

Bild
Bild

Nosoliferös

Askbladad aska känns igen av sin bruna bark, täckt med ljusa fläckar och sprickor. En vacker genombruten krona gör variationen oumbärlig i landskapsarkitekturen.

Växten växer ganska snabbt, särskilt de grova exemplaren, och är inte rädd för transplantationer, men den har låg frostbeständighet.

Bild
Bild

Fluffig

Fluffig aska är en av de lågväxande sorterna, och dess höjd överstiger aldrig 20 meter … En spridande krona med filtskott förklarar namnet på denna art. Anläggningen är opretentiös och kan därför utvecklas även längs floder eller i översvämmade områden. Den tål låga temperaturer mycket bra.

Bild
Bild

Grön

Grön aska är också känd som lansettformad . Den opretentiösa sorten är inte rädd för frost eller torka, och utvecklas också bra, trots jordens näringsvärde.

Bild
Bild

Smalbladig

Smalbladig aska är en prydnadsrepresentant för släktet, som ibland utvecklas i form av en buske … Dess unga skott har en grön, nästan svart nyans.

Utåt liknar denna växt skarpfruktig aska, som bara skiljer sig i storleken på lejonfisk och förekomsten av racemosblomställningar.

Bild
Bild

Manchurian

Manchurian ask liknar på många sätt vanlig aska … Dess raka stam, som påminner om en pelare, växer upp till 25 meter i höjd och cirka 1,5 meter i diameter. Trädets bark, som mörknar med åldern, är täckt med sprickor även hos unga individer. En frostbeständig kultur visar ändå särskilda krav på markens skick, inklusive fuktighetsnivån.

Bild
Bild

Fortplantning

I naturen förökas aska bara av frön - det vill säga av lejonfiskar, som bärs av vinden .… I princip kan samma metod användas för att odla en växt. Såmaterial groddar ganska framgångsrikt, men ger skott först under det andra levnadsåret. Mycket snabbare resultat uppnås med plantor. I plantskolan är det möjligt att köpa exemplar från 2 till 10 meters höjd, som perfekt slår rot under höst-vinterperioden. Deras avstigning är inte heller särskilt svårt.

Ympning används för att föröka prydnadsväxter. I det här fallet väljs ett ungt exemplar som erhållits från ett frö eller en planta som rotstam, och scionen erhålls från ett träd av den erforderliga sorten.

Bild
Bild

Jämförelse med andra träd

Trots att askan ibland är svår att skilja från ek, är de två arterna fortfarande olika i vissa aspekter . Exempelvis visar sig ekstrukturerna vara något starkare och följaktligen varar dyrare och mer budgetaktiga askalternativ inte så många år. Skillnaden i estetisk dragningskraft hos dessa två sorter är naturligtvis relativ, förutom att ek har en mer klassisk färg och ask gör att du kan experimentera med ovanliga trämönster.

Om vi jämför aska, bok och lärk, kommer den förra att bli bättre i alla aspekter: starkare, mer hållbar och attraktivare. Dess hårdhet är lämplig för att skapa alla typer av interiörprodukter, medan mjuk lärk, på grund av sin struktur, inte ens kan jämnas ut stabilt, och dessutom kommer den snabbt att täckas med repor och flis.

Bild
Bild

Ansökningar

Tidigare användes asket aktivt för tillverkning av vapen, jaktverktyg och till och med rätter. Idag används materialet mestadels för att skapa möbler, trappor, räcken, golv, trätavlor och fönsterkarmar.

På en trädgårdstomt används brädor som utsätts för en speciell impregnering ofta för väggbeklädnad av tvättstugor, mot terrasser eller till och med för att dekorera huvudlokalerna i ett lanthus.

Sådant trä kan bli grunden för ett antal möbler dekorerade med sniderier - rejäla kök, loftdörrar eller beklädda möbelpaneler.

Bild
Bild

Med tanke på att sådana råvaror böjer perfekt och inte är täckta med chips, produceras högkvalitativ sportutrustning av det: paddlar, golfklubbor, skidor, parallella barer, tennisracketar och annan utrustning. Askplywood är idealisk för dekoration av musikinstrument, bilinteriörer och till och med bilar.

Det är värt att nämna att två typer av råvaror oftast används i produktionen: värmebehandlas och skärs . Den första utsätts för höga temperaturer, vilket absolut förhindrar uppkomsten av svampar och reproduktion av skadedjur. Bearbetning förändrar träets molekylära sammansättning och skapar ytterligare skydd mot deformationer som uppstår när fuktnivån ändras. Strukturen hos sådan aska blir mer attraktiv och livslängden förbättras, men produktionskostnaderna ökar också. Kantad aska väljs främst för konstruktion - golv eller väggdekoration.

Rekommenderad: