Möbelbrädor Av Bok: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra, Massiva Och Skarvade Brädor, Val Av Bräda Från Massivt Trä

Innehållsförteckning:

Video: Möbelbrädor Av Bok: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra, Massiva Och Skarvade Brädor, Val Av Bräda Från Massivt Trä

Video: Möbelbrädor Av Bok: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra, Massiva Och Skarvade Brädor, Val Av Bräda Från Massivt Trä
Video: Woodworking with Ipe: Tips for Finishing and Machining 2024, Maj
Möbelbrädor Av Bok: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra, Massiva Och Skarvade Brädor, Val Av Bräda Från Massivt Trä
Möbelbrädor Av Bok: 20-30 Mm, 40 Mm Och Andra, Massiva Och Skarvade Brädor, Val Av Bräda Från Massivt Trä
Anonim

Valet till förmån för massiva bokskivor görs idag av många hantverkare som sysslar med träbearbetning och gör heminredning. Detta beslut beror på materialets utmärkta egenskaper, frånvaron av defekter och ett attraktivt utseende. Hellaminerade och skarvade bokskivor med en tjocklek på 20-30 mm, 40 mm och andra storlekar används vid möbelproduktion, inredning och är lämpliga för att skapa fönsterbrädor och trappsteg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Miljövänliga och säkra massivträsmaterial är i alla avseenden överlägsna brädor av spån, sågspån eller flis. Bokmöbelbrädor erhålls genom att pressa och limma enskilda lameller - brädor eller stänger erhållna genom att såga en stock . Materialets produktionsteknik har varit känd i över 100 år och används överallt. De färdiga panelerna har en rektangulär eller fyrkantig form, i bredd och längd tillverkas de i ett bekvämare format än vanligt sågat virke och plattor erhållna genom radiell sågning av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av en möbelskiva sker ett noggrant avvisande av defekta områden. Knutar och röta tas bort, spruckna platser skärs ut.

Genom detta jämförs skölden positivt med matrisen - den saknar brister, har en yta som är oklanderlig i sin struktur och struktur. Det finns andra funktioner i denna typ av träpanel.

  1. Attraktiv konsistens . Hon behöver inte dekorativ efterbehandling.
  2. Enhetlig färg . Vid montering av möbelskivan väljs boklameller noggrant efter nyanser. Detta gör det möjligt att behålla materialets naturliga ton utan att ändra det.
  3. Lång livslängd . Färdiga produkter kan behålla sina ursprungliga egenskaper i 30-40 år.
  4. Stabila geometriska parametrar . Limning av lamellerna längs längden och bredden under tryck säkerställer att brädans dimensioner förblir konstanta. Det krymper inte, vridning utesluts. Det är därför materialet ofta används för tillverkning av dörrblad.
  5. Motståndskraftig mot slitage . När det gäller styrka är bok praktiskt taget inte sämre än ek. Tätt virke är inte rädd för mekanisk spänning, friktion och absorberar inte fukt väl.
  6. Miljövänlighet . Begagnade snickerilim innehåller inte skadliga och farliga ämnen, färdiga brädor kan användas även i sovrum och barnrum.
  7. Prisvärd kostnad . Splitsade delar är billigare än massivt trä motsvarigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan på bokmöbelbrädan är helt slät och väl avslutad. När de limmas korrekt är det nästan omöjligt att märka fogytorna.

Hela panelen ser ut som en enda produkt, vilket ökar dess visuella överklagande.

Samtidigt är materialet lätt att skära, lockigt skär . Det är möjligt att klippa ut detaljer och element av komplex form från den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Användningen av möbelskivor i bok är främst förknippad med tillverkning av strukturer för hemmabruk

  1. Tyg av innerdörrar . Med möbelskivan kan du få en produkt med exakta mått och geometriska parametrar.
  2. Detaljer om golv, tak . Detta inkluderar paneler med olika tjocklek, beroende på konstruktionsbelastningen.
  3. Delar av stege strukturer . Steg, plattformar, räcken är slitstarka och slitstarka.
  4. Köksbänkskivor, bardiskar . Den höga densiteten av trä gör dem motståndskraftiga mot slitage och fukt.
  5. Fönsterkarmar . Det är möjligt att producera en variant av en icke-standardstorlek med hög hållfasthet.
  6. Skåpmöbler . Den kan tillverkas i olika konfigurationer. Skölden går både till ramarna och till den främre delen.

Dessutom kan paneler i stort format användas för att dekorera väggarna i dagens fashionabla miljövänliga design, lantlig stil, loft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Möbelskivan av massiv bok tillverkas i flera standardstorlekar. Minsta tjocklek är 16 mm, max är 40 mm. För tillverkning av möbelkonstruktioner med låg belastning tas paneler på 20 mm, för hyllor och golv - 30 mm . Standardbredder är 30-90 cm, längden kan nå 3 m.

Alla produkter är indelade i 2 stora kategorier. Det kan de vara hela lameller - bestående av remsor som motsvarar längden på skivan. Med detta alternativ kan du uppnå en exakt likhet med massivt trä. Solid-plate-versionen ser mer presentabel ut, anslutningen sker bara i bredd.

Bild
Bild

Splitsad skölden monteras genom att pressa och limma korta lameller högst 60 cm vardera, vilket märkbart påverkar frontytans enhetlighet.

Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer en möbelskiva av bokträ för din egen möbelproduktion eller inredning är det viktigt att uppmärksamma några viktiga faktorer

  1. Luftfuktighet . För limmat virke anses indikatorer upp till 12% vara normen. Hög luftfuktighet indikerar en kränkning av lagringsvillkoren. En svamp kan utvecklas inuti sådant material, medan synliga manifestationer inte kommer att visas omedelbart.
  2. Allmänt tillstånd . Ganska strikta kvalitetsstandarder ställs för möbelskivan. Förekomsten av knutar, sprickor, områden som skiljer sig mycket i färg indikerar en låg grad av produkter. Dessutom ska det inte finnas några spår av tydligt mekaniska skador, mögel och röta.
  3. Klipptyp . Det kan vara tangentiellt - med ett uttalat trämönster som lämpar sig väl för mekanisk bearbetning. Det finns också alternativ från radiellt sågat material. I detta fall kommer produkten att ha en mer enhetlig struktur, hög hållfasthet och stabilitet hos egenskaperna.
  4. Klass . De bästa möbelbrädorna av bok klassificeras som A / A, råvarorna för dem väljs för hand, slipade till en perfekt släthet. Grad B / B innebär att man limar lamellerna med en limmetod, närvaro av små knutar i en liten mängd är tillåten. Grade A / B förutsätter att fronten och botten är av olika kvalitet. Slipning utförs inte inifrån och ut, defekter kan förekomma, vilket kraftigt minskar materialets värde.

När du väljer bokmöbelbrädor är det viktigt att vara uppmärksam på alla dessa parametrar. Tillsammans hjälper de dig att välja en produkt som uppfyller alla dina krav.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Det finns vissa regler som avsevärt kan förlänga livslängden för möbelskivan och produkter från den. De viktigaste vårdprodukterna är oljeimpregneringar och polermedel. Det rekommenderas att täckningen förnyas årligen. I det här fallet skyddas träytan på ett tillförlitligt sätt mot fukt, defekter och flis kommer inte att visas på det.

Dessutom kommer det att vara användbart att följa följande rekommendationer:

  • Använd och lagra produkter endast i rum med normal luftfuktighet, utan plötsliga temperaturförändringar;
  • undvik att placera en möbelskiva i omedelbar närhet av ljuskällor, värmebatterier, värmare;
  • skydda ytan från mögel och mögel med hjälp av speciella föreningar;
  • rengör och rengör endast med mjuka föreningar utan slipande partiklar;
  • undvik stötbelastningar på träytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det uppstår marker eller andra defekter kan möbelskivan återställas . Det räcker att förbereda en pasta baserad på liten sågspån och PVA -lim eller liknande i sammansättning, fylla upp oegentligheterna och sedan slipa problemområdet.

Rekommenderad: