Finlinerad Faner: Vad är Det? Hur Skiljer Man Rekonstruerat Konstruerat Faner Från Naturligt? Färger Valnöt, Ek, Wenge Och Andra Vid Tillverkning Av Innerdörrar Och Olika Ytor

Innehållsförteckning:

Video: Finlinerad Faner: Vad är Det? Hur Skiljer Man Rekonstruerat Konstruerat Faner Från Naturligt? Färger Valnöt, Ek, Wenge Och Andra Vid Tillverkning Av Innerdörrar Och Olika Ytor

Video: Finlinerad Faner: Vad är Det? Hur Skiljer Man Rekonstruerat Konstruerat Faner Från Naturligt? Färger Valnöt, Ek, Wenge Och Andra Vid Tillverkning Av Innerdörrar Och Olika Ytor
Video: Engineer Ply (New)-Decorative Veneer Plywood & Doors Manufacturer 2024, Maj
Finlinerad Faner: Vad är Det? Hur Skiljer Man Rekonstruerat Konstruerat Faner Från Naturligt? Färger Valnöt, Ek, Wenge Och Andra Vid Tillverkning Av Innerdörrar Och Olika Ytor
Finlinerad Faner: Vad är Det? Hur Skiljer Man Rekonstruerat Konstruerat Faner Från Naturligt? Färger Valnöt, Ek, Wenge Och Andra Vid Tillverkning Av Innerdörrar Och Olika Ytor
Anonim

En av de senaste utvecklingen inom innerdörr- och möbelindustrin är en variant av den naturliga finishen - finfasad fasad. Även om den tekniska processen för att skapa en produkt i sig är mycket mer mödosam och overhead, är den mycket efterfrågad på grund av dess låga pris, utmärkta estetiska egenskaper. Beläggningen har framgångsrikt använts för att täcka dörrar, möbeluppsättningar och andra inredningsartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

De flesta experter säger att finlinjefiner är ett bra alternativ till vanligt faner, med en bra imitation av värdefulla träslag. Fastän reliefen på ytan på denna faner liknar plast, till sin natur är det ett naturligt och inte ett syntetiskt material som har många fördelar och ett mer överkomligt pris , om man till exempel jämför med priset på faner från dyra arter. Materialets namn kommer från den engelska kombinationen av två ord finlinje, vilket betyder "fin (utmärkt) linje".

En av fördelarna med detta material är den bredaste färgpaletten, fina linjer lämpar sig perfekt för dekorativ och konstnärlig bearbetning . De allmänt accepterade efterbehandlingsmetoderna är utmärkta för applicering av materialet. I alla avseenden bör finkorn betraktas som en rekonstruerad (eller konstruerad) faner tillverkad av billiga träslag.

Den tekniska processen för fanerskapande bestämmer dess färgning, vilket som ett resultat ger den färdiga produkten utseendet på en förstklassig stilisering för dyra träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Om du lägger fina linjer på samma bräda med PVC-filmer eller andra liknande motstående material, överträffar det väsentligt dessa material. Vi har redan lärt oss vad finlinjen är, nu återstår att överväga dess fördelar och nackdelar för att specifikt säkerställa behovet av denna produkt.

Fördelarna inkluderar ett antal viktiga punkter

  • Ekologiskt rent . På grund av att mer än 92% av texturen tilldelas naturligt trä klassificeras materialet som miljövänligt. Dessutom orsakar dess produktion ingen särskild skada på naturen, eftersom materialet är framställt av snabbt växande trädslag.
  • Ganska bra estetisk prestanda . Som nämnts ovan har dukarna en plastliknande yta, eftersom det inte finns grovhet eller knutar på den. Efter bearbetning ser ytorna fashionabla och dyra ut.
  • Plast . På grund av böjningsstrukturen och höga plasticitetsparametrar kan arken ta olika geometriska konfigurationer och återställa sin ursprungliga storlek och form efter deformation. Ark används för att förfina nästan vilken yta som helst (dörrbeklädnad, pelare, bordsskivor, dekorativa element).
  • Pris . Jämfört med klassisk naturfaner är den fina linjen relativt billig.
  • Stabilitet och driftstid . Materialet är mycket motståndskraftigt mot temperaturfluktuationer. Dessutom fungerar finishen bra på platser med hög luftfuktighet.
  • Ett imponerande sortiment . Det finns ett brett urval av olika texturer, prydnader, färger på marknaden. Detta gör det möjligt att välja ark med den mest optimala designen, som motsvarar den inre interiörens allmänna stil.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men trots massan av positiva egenskaper har materialet också fel

  • Styrka . Eftersom det mesta av materialets struktur är barrved, kan det inte kallas hållbart. Därför erhålls en ganska ömtålig beläggning, som har låg motståndskraft mot mekanisk spänning. För att fixa detta på något sätt appliceras flera lager slitstarkt lack på materialets yta.
  • Inhomogenitet . Även när duken är gjord av samma träslag kan dess struktur och färg variera. I detta avseende, när du köper partihandel, är det lämpligt att beställa en fin linje från en sats.

Vid denna tidpunkt tog de negativa egenskaperna hos den konstruerade faneren slut. Men till ovanstående måste det tilläggas att finlinjen förutsätter överensstämmelse med den etablerade limningstekniken och användningen av specialiserade lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Förfarandet för tillverkning av en konstruerad faner innehåller ett antal viktiga punkter

  • Längsgående skärning (avskalning) av stockar till blad - stocken löses upp i ett band med en viss tjocklek. Den resulterande tejpen skärs i ark av en viss storlek.
  • Torka fanerark och deras fördelning beroende på färgen.
  • Djup färgning - faner doppas i en specialbehållare fylld med färgämne.
  • Limning . Fanerplattorna förimpregnerade med färg staplas och täcks med ett specialiserat lim med ett färgämne så att faner har mellanlager av ett bindemedel. Vid limning bildas en ganska stark vidhäftning mellan de enskilda fanerplattorna, och på grund av tillsats av ett färgämne till limkompositionen har det färdiga finkorniga faneret en speciell visuell effekt.
  • Brådskande . I detta skede pressas den limmade fanebalen under högt tryck.
  • Hyvling . Från det resulterande blocket görs ark av finlinjet konstruerat faner med ett specifikt mönster och en färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fanernas struktur framställd enligt metoden ovan:

  • naturligt trä - 92-94%;
  • limkomposition - 7-8%;
  • färgämne - 0-2%;
  • mängden vätska i det producerade materialet är 8-12%;
  • materialets specifika vikt (allt beror på typen) varierar från 450 till 600 kg / m3, tjockleken är från 0,35 till 5 millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgspektrum

Estetik är det viktigaste kriteriet enligt vilket konsumenter föredrar finlinjefiner. Detta motstående material kan ta utseendet på absolut alla träslag, även de mest värdefulla arterna - ingen plastglans, onaturliga färger och lukten av kemi.

Modern teknik gör det möjligt att måla faner i önskad färg och applicera originalmönster på den som förmedlar texturen av natursten, krokodilhud, tyg och så vidare. Materialets yta är extremt slät, utan oegentligheter och knutar som är karakteristiska för naturligt massivt trä och faner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man sig från naturligt?

Den rekonstruerade finfina fasaden har en solid och solid konsistens. Den är gjord av mindre värdefullt barrved, till exempel afrikanska ayos, poppel. På den naturliga faner bevaras det naturliga mönstret.

Detta är ett dyrare material. Det produceras främst av värdefulla träslag, som ek, lönn, valnöt, wenge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Fine-line faner används främst för slutbehandling av olika föremål, inklusive innerdörrar. Inom industridörrindustrin har den fått den största efterfrågan, eftersom den har attraktiva yttre egenskaper, en mängd olika färger, texturer och ett överkomligt pris.

Så, under tillverkning av dörrar, skapas en massiv ram av massivt trä, täckt med en MDF-platta och sedan möts dörren med finfasad fasad. Fördelarna med sådana dörrar framför gjorda helt av trä:

  • praktiskhet;
  • mindre vikt;
  • stabilitet mot temperaturförändringar;
  • litet pris.

Ofta praktiseras detta material för dekoration av designerprodukter eller för tillverkning av golvbeläggningar. Dess användning för motstående verk ger föremål ett utsökt, ädelt utseende. En extraordinär inredning med användning av konstruerad faner kan erhållas genom ytfanering.

Rekommenderad: