Fanerade Golvlister: Installation Av Fanerlister, Vit Ek Och MDF -golvlister, Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Fanerade Golvlister: Installation Av Fanerlister, Vit Ek Och MDF -golvlister, Andra Modeller

Video: Fanerade Golvlister: Installation Av Fanerlister, Vit Ek Och MDF -golvlister, Andra Modeller
Video: Как вырезать и установить молдинг короны 2024, April
Fanerade Golvlister: Installation Av Fanerlister, Vit Ek Och MDF -golvlister, Andra Modeller
Fanerade Golvlister: Installation Av Fanerlister, Vit Ek Och MDF -golvlister, Andra Modeller
Anonim

Ett av de viktigaste efterbehandlingselementen är golvlisten, den är avsedd för att dekorera anliggningsområdet för väggen och golvet på den plats där expansionsgapet vanligtvis är beläget. Golvlister kan tillverkas i en mängd olika former, storlekar och material. Fanerade produkter är mycket populära på marknaden, vars särdrag är enkel installation och estetiskt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Till skillnad från golvlister av massivt trä, MDF fanerade produkter innehåller flera lager . Trä är dyrt och inte alla har råd, så tillverkare har hittat ett effektivt sätt att minska produktionskostnaderna. Vid tillverkning av vissa produkter är det mesta av strukturen gjord av billiga träslag, till exempel från tall, och en av de dyra arterna appliceras på den yttre främre delen med ett tunt lager - detta är faner. Det ger ytan ett estetiskt utseende, skyddar mot mekanisk påfrestning och fukt.

Med alla fördelar med en sådan lösning, glöm inte att tillverkning av fanerade golvlister kräver strikt efterlevnad av alla tekniska krav .… Om golvlisten är gjord på ett felaktigt sätt börjar den torka ut, faneren flagnar av och utseendet försämras. Eventuella skav, stötar och andra oegentligheter i beläggningen blir grunden för att erkänna golvlisten som defekt.

En annan egenskap hos fanerade produkter är dess särart . Du ska inte ens försöka hitta två produkter med samma mönster. Mönster och nyanser av faner i olika områden kan variera avsevärt. Detta är den speciella originaliteten hos fanerlister, vilket gör den relaterad till många andra naturmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Modern industri erbjuder flera alternativ för fanerade MDF -golvlister. Beroende på de tekniska egenskaperna hos infästningen kan de monteras i vinkel eller pressas mot hela ytan med bakväggen.

Golvlister har olika höjder . Denna parameter påverkar direkt estetiken i golvbeläggningens design. Även den mest primitiva strukturen och det okomplicerade mönstret av parkett eller laminat kan se ädla ut om de kompletteras med en uppblåst golvlist. Dessutom låter en sådan lösning dig täcka nedre delen av väggen och på så sätt skydda den från mekaniska skador, som ofta uppstår under rengöring.

Bild
Bild

Fanerade golvlister, med all likhet med deras standardstorlekar och former, kan ha ett ojämnt antal kanaler för att utföra teknisk kommunikation i dem. Om du planerar att köra kablar och sladdar under golvlisten måste du omedelbart beräkna hur många av dem som krävs och först då välja den optimala modellen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och färger

Oftast är fanerade MDF -golvlister gjorda av billigt gran- eller tallträ, och utsidan är täckt med faner från dyra träslag. Det är därför det är ganska svårt att visuellt skilja en sådan produkt från en helt gjord av massivt trä - du kan bara märka skillnaden genom att noggrant undersöka produktens slutdel.

Modern tillverkningsteknik för faner gör det möjligt att producera en mängd olika färgalternativ för golvlister från traditionell vit och wenge till artificiellt åldrade modeller , - de är oumbärliga när man inreder lokaler i stil med Provence, Shabby Chic och Art Deco.

När du väljer en färg är det nödvändigt att utgå från skuggan av golvet och innerdörrarna … Men många inredningsarkitekter rekommenderar att inte fokusera på detta. Trenden under de senaste säsongerna har blivit golvlister, anpassade till alla andra interiörkompositioner som du vill uppmärksamma (gardiner, tapeter eller soffa).

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det viktigt att på förhand bestämma exakt var golvlisten ska installeras. Så i korridoren är det bättre att föredra modeller av mörka nyanser, eftersom det i detta område ofta är ganska smutsigt. I sovrummet och vardagsrummet kan du sätta socklar i valfri färg, eftersom det alltid är rent där och sannolikheten för att färga sockeln är försumbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en golvlist bör du vara uppmärksam på ett stort antal mycket olika nyanser. Du måste tänka på:

  • produktens höjd;
  • dess färg och struktur;
  • utförande;
  • golvlister för infästningsteknik;
  • möjligheten att utföra dolda ledningar bakom den.

Den fanerade golvlisten måste genomgå slutlig torkning och bearbetning innan dekorativ efterbehandling . Vissa skrupelfria tillverkare försummar dock dessa steg. Därför är det viktigt att bekanta dig med de tekniska och operativa parametrarna för produkten. Det är optimalt att faner är tillverkad av vattentåliga träslag (ek, bok, samt gran och lärk). Dessa material är lätta att bearbeta och absorberar inte fukt. Men lind och annat mjukt träfaner rekommenderas inte, eftersom det spricker och deformeras när det torkar naturligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du köper en golvlist för att måla, spelar träets struktur och mönster ingen roll. i alla fall När du köper bör du kontrollera varje produkt med avseende på närvaro av knutar, eftersom de under installationen snabbt kan förvandlas till genomgående hål . Detta förvärrar inte bara konstruktionens utseende, utan försvagar också styrkan hos golvlisten och kan till och med leda till att den går sönder. I bästa fall kommer du att tvingas fylla upp de hål som bildas med kitt, i värsta fall måste du byta ut den defekta produkten mot en ny. Det bästa alternativet skulle vara produkter där det inte finns några knutar alls, eller om de finns i ett minimibelopp på produktens baksida.

Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av MDF -golvlister . De kan inte bara ha olika texturer och färger, utan också anta olika former och designfunktioner. Mycket mer eleganta lösningar erbjuds idag än de som fanns i butikerna för ett decennium sedan. Den moderna golvlisten liknar en stövel i sin form, medan dess nedre del varierar mellan 15-22 mm. Det finns också europeiska standardprodukter - en rak profil med en lätt avrundning i den övre delen.

Bild
Bild

Installationssteg

Du kan börja fixa sockeln först när takfodret med väggar är helt färdigt och golvbeläggningen har lagts . Håller med, även den dyraste golvlisten kommer att se väldigt löjlig ut, spikas fast med metallspikar eller vrids med självgängande skruvar. Sådan fixering kommer att förneka hela den estetiska effekten, därför bör installationen av strukturer närma sig så ansvarsfullt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förarbete

Först måste du bestämma hur många paneler som krävs. För att göra detta, mäta den totala längden på alla väggar i rummet. Och om de är av stor tjocklek, bör du också lägga till längden på sockeln för att vända mot dörröppningen. Alla erhållna resultat summeras och öppningarnas bredd subtraheras från det beräknade värdet.

Därefter måste du dela mängden som tas emot med längden på en typisk sockel (vanligtvis är det cirka 250 cm) och runda upp det. På så sätt kan du beräkna hur många golvlister du behöver.

Bild
Bild

Tips: erfarna efterbehandlare rekommenderar att du ökar det erforderliga antalet material med 10-15%, det vill säga köper en golvlist med marginal. Detta hjälper till om en av plattorna av misstag skadas under arbetet eller om ett fel uppstår under skärning / montering.

Bild
Bild

Efter att ha mätt rummet, markera och skär den fanerade MDF -profilen i flera snitt av önskad storlek på raka sektioner. På plana ytor är det enkelt att montera i enlighet med måtten, men i alla andra situationer uppstår svårigheter. Det är därför även innan arbetet påbörjas är det absolut nödvändigt att mäta vinkelns värde och ta hänsyn till dess utseende (externt eller internt) . För att göra ett snitt på fanerpanelen i önskad vinkel, ta en hacksåg med täta tänder eller en geringslåda - dessa verktyg hjälper till att undvika flisor och sprickor på faner.

När passformen är klar måste du tänka på hur du ska fästa golvlisten.

Bild
Bild

Alternativ för plankmontering

MDF -sockel installeras med någon av följande metoder:

  • styvt, så tätt som möjligt, vilket kallas "för alltid";
  • så att du när som helst enkelt kan demontera den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet är att fixera golvlisten med clips. Proceduren i detta fall inkluderar flera arbetsfaser.

  • Klämmor sitter fast i väggen och tryck den så hårt som möjligt mot golvet.
  • På väggen anger de platsen där du ska fixa fästelementen - ett litet hål borras på denna plats, en plugg sätts in i den, sedan fästs själva brickan. Steget mellan de enskilda elementen bör vara 45-50 cm. Efter att alla klämmor är fixerade kan du fortsätta med att fixa golvlisten själv.
  • Om golvytan är ojämn och har en grop kan du lägga till en extra förankringspunkt och försöka fixa sockeln genom att böja den något … Även om denna teknik inte alltid fungerar, är fluktuationer i golvets nivå ibland så stora att du måste tillgripa andra installationsmetoder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att lägga golvlisten med självgängande skruvar är praktiskt och pålitligt . Så att fixeringspunkterna inte är slående måste du ta långsträckta och tunna självgängande skruvar - då blir locket nästan osynligt och själva fästet visar sig vara pålitligt och hållbart. På golvlisten måste markeringar ritas, ett steg måste observeras mellan hålen, liksom mellan hålen och panelens kanter. I markeringspunkterna skruvas skruvar fast på väggen, sedan tas sockeln bort och hål bildas enligt märkena - och pluggarna skruvas in där. Sockeln fixeras igen på väggen och skruvas in, den här gången helt.

Bild
Bild

Installation på efterbehandlade naglar liknar denna teknik, den enda skillnaden är den här används inte självgängande skruvar, utan speciella spikar med en träpinne … Fördelarna med denna teknik är obestridliga - fästpunkterna är nästan osynliga från utsidan. Denna metod har dock sina begränsningar. Så, i väggar i gipsskivor såväl som i skiljeväggar av andra lösa material är det omöjligt att fästa en träplatta - det håller helt enkelt inte, därför bör andra installationsmetoder tillhandahållas.

Rekommenderad: