Hur Limar Man Faner? Klistrar Med Kontaktlim Hemma Och Andra Limningsmetoder, Väljer Det Bästa Limet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Limar Man Faner? Klistrar Med Kontaktlim Hemma Och Andra Limningsmetoder, Väljer Det Bästa Limet

Video: Hur Limar Man Faner? Klistrar Med Kontaktlim Hemma Och Andra Limningsmetoder, Väljer Det Bästa Limet
Video: Webisode #9: How-to Use PVA Glue for Wood Veneer Application 2024, Maj
Hur Limar Man Faner? Klistrar Med Kontaktlim Hemma Och Andra Limningsmetoder, Väljer Det Bästa Limet
Hur Limar Man Faner? Klistrar Med Kontaktlim Hemma Och Andra Limningsmetoder, Väljer Det Bästa Limet
Anonim

Naturligt träfaner behåller träets korn och låter dig uppdatera eller dekorera ytorna på möbler, dörrblad, bänkskivor, gesimser, väggpaneler.

Du kan förlänga livslängden för en fanerad produkt om du limer faneraren på ytan med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limval

För fanering av träytor är det nödvändigt att välja en limkomposition. Arbetets framgång beror på rätt val av lim . Experter tror att det är bäst för faner att välja kompositioner vars princip är att organiska lösningsmedel avdunstar under polymerisationsprocessen, och polymerkomponenten som ingår i limmet säkerställer tillförlitlig vidhäftning av materialet till ytan som ska beläggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Följande limtyper används för limning av faner

Polyvinylacetat (PVA) lim . Det är en vattenhaltig emulsion av en polyvinylacetatkomponent med tillsats av mjukgörande komponenter. På PVA limmas faner för motstående ytor som är idealiskt anpassade till strukturen. För att utföra bindningen, använd metoden för varmlappning, utförd med ett uppvärmt strykjärn. PVA -limkompositionen har inga skadliga komponenter och utgör inget hot mot människors hälsa. Limmassan är lätt att applicera och sprida över materialets yta och garanterar god vidhäftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snickerilim . Det kan vara katt eller kött, till försäljning finns det i form av pulver eller granulat, som måste ångas med kokande vatten. Trälimning görs med varmt lim. När den tillsätts till glycerinsammansättningen ökar den vidhäftande massan dess motståndskraft mot höga temperaturer. Trälim har en mycket stark vidhäftningskapacitet och används för limning av stora fanerark.

Bild
Bild

Polyuretanlim . Tillhör klassen polymera syntetiska föreningar, som kännetecknas av filmbildning. Har en hög grad av motståndskraft mot syror, oljor, alkalier, bensin och så vidare. Det kan användas för limning av träfaner, eftersom det har en hög vidhäftningsgrad om limmet används korrekt.

Bild
Bild

Trälim . Det är ett färdigt lim för limning av träbaserade material. Varje tillverkare har sin egen patenterade formel, som har en specifik uppsättning egenskaper.

Bild
Bild

Epoxiharts . I vissa fall kan ett tvåkomponentsharts användas för att limma faner. Denna komposition har en hög grad av viskositet och utmärkta vidhäftningsegenskaper, den polymeriseras snabbt och bildar en monolitisk bindning av två material.

Bild
Bild

Innan du använder den här eller den typen av lim måste du bekanta dig med dess sammansättning och ta hänsyn till dess specifika egenskaper. För porös träfaner är det nödvändigt att välja viskösa och tjocka limkompositioner med god vidhäftning.

Populära tillverkare

Valet av limmärke beror på fanertjockleken och ytan på arbetsytan som faneras. Små delar kan limmas med en tjock PVA -komposition. För mer omfattande arbete måste du välja specialiserade professionella verktyg.

Moment Classic -lim från Henkelproducenten . Detta är en universell typ av lim som snabbt och pålitligt limmar varje ytstruktur, inklusive trä. Limmet innehåller formaldehyder, gummi, kolofoniumharts, aceton, polymertillsatser och andra komponenter. Limet av detta märke har snabb vidhäftningsförmåga, motståndskraft mot fukt och höga temperaturförhållanden, samt en hög grad av plasticitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kleiberit -lim från KLEBCHEMIE M. G. Becker GmbH & Co. KG . Limmärkena har olika varianter. Lim 300.0 innehåller PVA -dispersion. Den är lämplig för arbete med träbaserade material, samtidigt som den bildar ett transparent klisterskikt. Limet vidhäftning utförs vid rumstemperatur i 10 minuter. Lim 332.0 har också en vattenhaltig dispersion av PVA i sin sammansättning, har en medelviskositet och gör att du kan arbeta med det vid rumstemperatur. Vidhäftningstiden är 20 minuter. Lim 501.0 är en skummande enkomponent polyuretanförening utformad för arbete med trä. Den kan användas för att arbeta med böjda profilprodukter. Härdningstiden är 60 minuter vid rumstemperatur.

Bild
Bild

DUDITERM -lim från Durante & Vivan S. sid. A . Grade 715 är en polymerformulering med låg viskositet med lång härdningstid före vidhäftning. Designad för fanering av träytor och för limning av kanter. Grade 848 är ett pulveriserat lim som innehåller formaldehyd och urea. Den används för limning av enskiktad plywood och faner på spånskivor. För polymerisation är det nödvändigt att använda varmpressning.

Bild
Bild
Bild
Bild

UHU HOLZ -lim från tillverkaren GmbH, Bul (Baden), Tyskland . Limmet har en viskös vit struktur som blir transparent efter polymerisation. Vidhäftning sker på grund av svullnad av träfibrerna. Den självhäftande bindningen är mycket hållbar, motståndskraftig mot mekanisk påfrestning och verkan av kemiska komponenter. Upplöses med aceton och nitro -lösningsmedel.

Bild
Bild

För närvarande är valet av lim från olika tillverkare mycket olika. Du kan köpa lim för att arbeta med trä på alla järnaffärer.

Hur förbereder man ytan och materialet?

För att utföra fanering är det nödvändigt att förbereda materialet för arbete. Det köpta faneret måste justeras. För att göra detta rullas rullen ut på en horisontell yta, fuktas med en pensel och placeras under en press i flera dagar tills den torkar helt.

Nästa steg är att klippa arket. Fältet för fanering måste mätas. De erhållna måtten appliceras på ett fanerark, dessutom läggs från varje kant till 50 mm för tillägg från varje kant, vilket hjälper till med felaktiga mätningar . Efter märkning måste materialet skäras med en speciell steksåg eller plywoodkniv. Sax används inte för skärning, eftersom sprickor i materialet kan uppstå. Om faner är gjord i form av ränder är det nödvändigt att välja dem på ett sådant sätt att trämönstret passar fint.

Bild
Bild

Ytan som kommer att utsättas för limning av faner måste också förberedas för arbete.

Om du vill uppdatera dörrbladet måste du ta bort alla beslag och dekorativa element från det. Förutom, det kommer att bli nödvändigt att ta bort den gamla dekorativa beläggningen från träytan med en vass metallspatel . För att underlätta sådan avskalning värms spateln upp eller en byggnadshårtork används. När ytan rengörs undersöks den noggrant med avseende på förekomst av gropar, flisar, repor - alla dessa defekter måste elimineras med hjälp av träspackel. Efter att kittet torkat måste träbotten rengöras med sandpapper och en slipmaskin. Det sista förberedande steget före fanering är att avfetta träytan med aceton eller industriell alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limningsmetoder

Att klistra in en träyta med faner är ganska möjligt hemma. För att följa denna procedur korrekt, kolla in flera sätt att limma faner till MDF.

Kall nål

Materialet kan limmas på en rak eller böjd yta. Tekniken innebär användning av en vidhäftande komposition med en kort polymerisationsperiod. Limningen av delar med sådana lim är snabb, därför är det nödvändigt att utföra proceduren med en assistent för att arbeta med stora ytor . Eftersom faner kommer att sättas mycket snabbt till basen, måste fanering göras med stor omsorg och noggrannhet, eftersom det blir omöjligt att korrigera felen. En förutsättning för limning av materialet är att se till att faner pressas under installationen. Kontaktmetoden är mödosam, därför används den på arbetsstycken i ett litet område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varm

Tekniken innebär användning av en viskös limkomposition, som appliceras på arbetsytan på en träyta. Efter applicering ska limmet stå lite och torrt, varefter ett faner appliceras på arbetsstycket . Därefter slätas faner ut över arbetsstyckets yta med ett hett strykjärn som rör sig från mitten till kanterna. Den höga temperaturen smälter limet och ger en stark och enhetlig vidhäftning.

På detta sätt är det möjligt att limma faner på en ojämn yta, förutsatt att sådana ojämnheter är obetydliga - denna skillnad kan jämnas ut under ett lager av lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kallpressad

Kärnan i tekniken är att lim appliceras på arbetsstyckets yta och sedan limmas fanen. För att torka limet placeras arbetsstycket under en press och förvaras där tills limet är helt torrt. Plywoodskivor och snickeriklämmor används som en spännanordning . Det är bättre att använda denna metod på små arbetsstycken.

Bild
Bild

De listade metoderna för fanering är tillförlitliga och kräver inga speciella dyra armaturer samt professionella färdigheter.

Möjliga misstag

De vanligaste defekterna vid fanering är följande

  • Läckage av lim genom träets porer på produktens yta - detta kan hända om du väljer för flytande lim för arbete. Om limmet har en reversibel komposition fuktas den fanerade ytan med vatten, täcks med papper och passeras med ett hett strykjärn. Om faner är tillverkad med irreversibelt lim kan det inte tas bort.
  • Delvis materialdelaminering uppstår när limmet appliceras ojämnt. Defekten elimineras genom limning genom att applicera lim under fanersektionen som lyfts med en spatel. Efter limning torkas delen igen under en press.
  • Bubblor under faner . Anledningen till deras utseende är otillräcklig utsmetning av arbetsytor med lim eller fettföroreningar på arbetsstycket. Om du skär bubblan mycket längs mönstret och introducerar lim och sedan stryker detta område, kan problemet elimineras.
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta misstag kan undvikas om arbetsstycket förbereds så noggrant som möjligt innan fanering, och vid applicering av limmet, spara inte pengar utan belägg hela arbetsytan noggrant.

Rekommendationer

Om det efter fanering uppstår sprickor på materialets yta betyder det att arbetsstycket inte torkades tillräckligt. För att inte hamna i en sådan situation rekommenderas att endast arbeta med torkade arbetsstycken . Vid limning av faner är det dessutom bäst att placera fibrernas riktning på samma sätt som de är placerade på arbetsstycket.

I vissa fall, när limning av fanerremsor samman efter att materialet har torkat, kan avvikelser mellan dessa remsor bildas . Orsaken till detta problem ligger också i det faktum att arbetsstycket inte har torkats noggrant. För att rätta till defekten kommer fanerinlägg, anpassade till mönstret och matchning i textur, att hjälpa.

Rekommenderad: