Hur Limar Man Plast På Metall? Vattentätt Och Annat Lim För Tät Limning Hemma. Hur Klistrar Man Rätt? Väljer Det Bästa Kraftfulla Limmet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Limar Man Plast På Metall? Vattentätt Och Annat Lim För Tät Limning Hemma. Hur Klistrar Man Rätt? Väljer Det Bästa Kraftfulla Limmet

Video: Hur Limar Man Plast På Metall? Vattentätt Och Annat Lim För Tät Limning Hemma. Hur Klistrar Man Rätt? Väljer Det Bästa Kraftfulla Limmet
Video: Limma fanér 2024, April
Hur Limar Man Plast På Metall? Vattentätt Och Annat Lim För Tät Limning Hemma. Hur Klistrar Man Rätt? Väljer Det Bästa Kraftfulla Limmet
Hur Limar Man Plast På Metall? Vattentätt Och Annat Lim För Tät Limning Hemma. Hur Klistrar Man Rätt? Väljer Det Bästa Kraftfulla Limmet
Anonim

Limning av plast till metall krävs inom områden som konstruktion, datorteknik. Plast- och metallytor har olika fysikaliska och kemiska egenskaper. Därför kan det vara svårt att hitta rätt lim för att binda ihop dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka typer av lim kan användas?

Många föreningar används för att binda plast till metall. Detta är ett tätningsmedel, en tvåkomponents vattentät förening och många andra. För att skydda dig själv när du arbetar med en sådan produkt måste du känna till säkerhetsföreskrifterna och strikt följa dem:

  • du måste arbeta i ett välventilerat område;
  • vid användning av industriella lim måste andningsskydd användas för att förhindra lungskador.
  • Använd alltid handskar för att förhindra att lim och epoxier kommer i kontakt med huden;
  • det är bättre att bära skyddsglasögon;
  • Håll produkten borta från husdjur och barn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Polyuretan är en vattenbeständig polymer som bildas efter att ha kombinerat organiska enheter med karbamatbindningar. Detta är den så kallade uretanen från en viss grupp av alkaner. Det är värmebeständigt, därför smälter det inte vid uppvärmning . Numera tillverkas limmet med polyuretan och används ofta i många industrier. Det kan även användas med trä eller papper.

Ett av de tillgängliga alternativen är den fuktbeständiga och höga temperaturen Loctite PL . Denna produkt är lätt att använda tack vare den praktiska förpackningen. Lämplig för både kallt och varmt arbete. Den kan användas för både externt och internt arbete. Innehåller inte klorerade lösningsmedel. Det är en av de högsta kvalitetsprodukterna på marknaden idag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi

När det gäller lim för bindning av plast till metall är det bäst att använda en mängd olika epoxihartser. De består vanligtvis av två komponenter: harts och härdare, som lagras i separata flaskor eller fack i en spruta . När dessa komponenter blandas bildas en värmehärdande kemisk reaktion som får blandningen att stelna. Sådana produkter har som regel stor kemikaliebeständighet, vatten- och värmebeständighet.

Det bästa moderna valet är Gorilla 2 Part lim . Det skapar en oupplöslig bindning mellan två material, har den nödvändiga styrkan och är också idealisk för reparationer. Gorilla 2 Part epoxi är perfekt för att binda metall till plast, men det kan också användas med en mängd andra material.

Limmet härdar på 5 minuter, men torkar helt inom 24 timmar . Sprutan är utrustad med en tryckknapp, som gör att du kan fördela komponenterna omedelbart under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omrörning krävs innan limet appliceras på någon yta. Limmet torkar och blir genomskinligt.

Fenoliskt gummi

Denna produkt föddes 1938. Det första märket som släppte det var Sykeveld. Limet användes för att binda bilens kaross och det isolerande materialet. Två år senare beslutades att ändra kompositionen. Sedan 1941 har limmet använts i stor utsträckning inom luftfarten. Varje lim av denna typ kan karakteriseras som hög hållfasthet och kraftfull.

Låt oss ta följande produkter som ett exempel:

  • "VK-32-20";
  • "VK-3";
  • "VK-4";
  • "VK-13".
Bild
Bild
Bild
Bild

Kallsvetsning

Detta är ett annat av alternativen för hur du kvalitativt kan ansluta ytor av olika typer. Kallsvetsning upptäcktes först av det moderna samhället i början av 1940 -talet och sågs som ett nytt fenomen, men faktiskt har processen funnits i tusentals år . Det visade sig att två bitar av material skulle hålla ihop i ett vakuum tills de smälter ihop.

Under processen sker deformation, vilket gör att elementen kan komma i kontakt . Dessutom är de svetsade sömmarna mycket starkare än de som kan ses med andra medel. En annan fördel med kallsvetsning är att det inte är nödvändigt att använda mellanliggande material.

Funktionsprincipen för denna metod är inte komplicerad . När två ytor utan ett mellanliggande oxidskikt närmar sig varandra, tränger atomernas båda in i varandra. Forskning har visat att kallsvetsning också kan utföras utan överdriven kraft. Genom att applicera mindre tryck under en längre tid kan ett liknande resultat uppnås. Det finns en annan metod, som är att höja yttemperaturen för de två material som ska förenas under en kort tid för att påskynda molekylernas rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

De moderna tillämpningarna för kallsvetsning är många . Även om den används enligt situationen, och inte överallt, tillåter denna metod att den fungerar i många aggressiva miljöer, vilket tidigare var omöjligt. Det var till exempel omöjligt att svetsa underjordiska rörledningar med brandfarliga gaser. Men det finns ett problem: eftersom svetsen snabbt bildas och anses vara permanent är det mycket svårt att verifiera dess integritet, särskilt i tjockare metaller.

Kallsvetsning har vissa begränsningar . Anslutningen kan misslyckas i en reaktiv miljö eller ett område med högt syrehalt. Den är lämplig för nedgrävda rör och komponenter i rum där det inte finns någon risk för syreexponering. För att kallsvetsning ska vara effektiv måste ytorna borstas noggrant och grovt.

Om det yttre lagret av någon av komponenterna har ett högt syreinnehåll är det osannolikt att vidhäfta . En annan viktig faktor är duktiliteten hos de använda materialen. Minst ett av de två materialen som ska sammanfogas måste vara formbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den beskrivna metoden används inom nano- och mikroprocessorbaserade industrier inom högteknologiska områden. Denna metod används också inom kärnkraftsområdet.

Kriterier för val av sammansättning

När du väljer en lämplig formulering är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos de formuleringar som finns på marknaden. Det är bättre att välja en produkt som inte förlorar sina positiva egenskaper på gatan, har hög hållbarhet och har en överkomlig kostnad. På förpackningen anger tillverkaren om kompositionen är lämplig för limning av metall och plast eller inte.

För sådana produkter bör de obligatoriska egenskaperna se ut så här:

  • tillräcklig styrka;
  • skalning kan inte observeras efter limning av ytorna;
  • limmet måste vara värmebeständigt.

Till exempel ansluter det så kallade flytande gummit många ytor perfekt. Om du behöver en stark anslutning som tål dragspänning är detta den perfekta lösningen. 88-CA har visat sig ganska bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytor som är anslutna till detta verktyg kan användas även under vatten: både färska och salta.

Ytförberedelse

Innan ytor limmas måste de förberedas noggrant. Metall och plast måste rengöras med sandpapper och avfettas. Detta är det enda sättet att öka limets kapacitet. Dessutom är det sandpapper som snabbt och enkelt tar bort rost från metallytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur klistrar man rätt?

Innan arbetet påbörjas är det lämpligt att täcka bordets yta med papper för att inte fläcka det. Därefter förbereds ytorna. Plast och metall måste rengöras utan fel, annars fungerar det inte att limma dem tätt hemma. Båda ytorna ska vara något grova.

Därefter bör du följa följande instruktioner

  1. Blanda de två komponenterna i epoxilimet. Den erforderliga andelen anges på tillverkarens förpackning.
  2. Blandningen appliceras i ett tunt lager på båda ytorna. En pensel används för detta.
  3. Limmet stelnar inom två timmar, ibland tar det mer tid. För att förbättra resultatet kan du hålla delarna belastade under en dag.
  4. Överskott av lim tas bort efter fullständig torkning. Täck inte över föremålet under inställningsperioden, eftersom sömmen kräver luftcirkulation.

Rekommenderad: