Lägga Plywood På Ett Betonggolv: Utjämningsregler. Hur Fixar Man Det Och Hur Lägger Man Det? Installation Utan Fördröjning Och Med Dem

Innehållsförteckning:

Video: Lägga Plywood På Ett Betonggolv: Utjämningsregler. Hur Fixar Man Det Och Hur Lägger Man Det? Installation Utan Fördröjning Och Med Dem

Video: Lägga Plywood På Ett Betonggolv: Utjämningsregler. Hur Fixar Man Det Och Hur Lägger Man Det? Installation Utan Fördröjning Och Med Dem
Video: How to Level a Concrete Floor | This Old House 2024, Maj
Lägga Plywood På Ett Betonggolv: Utjämningsregler. Hur Fixar Man Det Och Hur Lägger Man Det? Installation Utan Fördröjning Och Med Dem
Lägga Plywood På Ett Betonggolv: Utjämningsregler. Hur Fixar Man Det Och Hur Lägger Man Det? Installation Utan Fördröjning Och Med Dem
Anonim

Ofta, när golv installeras, används efterbehandlingsmaterial, vars installation innebär en perfekt plan basyta. Många ägare av stugor och lägenheter, som vill göra sin egen bostad bekvämare att leva på, övar inte på cementbeläggning för att jämna golvet, utan varmare material.

Ett särskilt populärt alternativ anses vara plywood som täcker en betongbas för linoleum, parkett eller laminat . Användningen av laminerat laminerat trä beror på att det finns många positiva egenskaper i det. Materialet är prisvärt och enkelt att installera. I artikeln kommer vi att beskriva hur man utför arbetet korrekt och vilka material som kan användas i det här fallet.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Det finns ett antal viktiga regler för att lägga plywood på en betongbas (däck, golv):

  1. golvet måste vara rent och torrt;
  2. för att öka skyddet mot vatteninträngning används ett specialiserat underlag eller en tät cellofanfilm - den täcker hela golvytan med en överlappning, sömmarna fästs med vanlig tejp;
  3. ett stort massivt ark bör läggas från tröskeln, eftersom denna plats kommer att ha den största belastningen och fogar rekommenderas inte;
  4. plywoodskivor staplas förskjutna så att sömmarna inte bildar en enda linje och lämnar ett litet gap;
  5. plywood är inte lätt att spika på ett betonggolv, därför kommer det inte att klara sig utan hammarborr, det är nödvändigt att borra med hårdmetallborrar;
  6. locken på de självgängande skruvarna ska vara något större än borrens diameter så att den självgängande skruven inte passerar genom materialet;
  7. plastpluggar installeras i de borrade hålen, i vilka självgängande skruvar skruvas in;
  8. plywoodskivor är fixerade i mitten och längs konturen;
  9. överskottets längd av arket skärs av med en elektrisk sticksåg;
  10. i slutet av installationen, kontrollera om alla skruvar är väl infällda för att inte förstöra golvbeläggningen - kork, linoleum eller matta.
Bild
Bild

Material (redigera)

Det finns flera typer av plywood på golvet. Så det finns ett material med vattenavvisande egenskaper. Vid tillverkningen av dessa plåtar används tunna lager (ark) av trä, som limmas ihop med specialiserat syntetiskt hartslim. Sådan plywood kan enkelt användas i bostadslokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också plywood som inte har förslipats . Efter installation av detta material utförs slipning. Slutligen finns det plywood som bearbetas endast på framsidan. När det gäller tjockleken på dessa ark, som är fixerade på en betongbas, bör den vara minst 1, 2 centimeter.

Bild
Bild

Varianter av lim för plywood

Valet av limkompositionen är inte mindre viktigt, eftersom läggningstekniken och slutresultatet till stor del beror på detta. Att lägga materialet på en betongbas innebär användning av specialiserade lim . Det säkraste är vattenbaserat lim. Denna produkt är luktfri och kan blandas med vanligt vatten. Detta ämne torkar dock ut ganska långsamt. En liknande vidhäftningskomposition används tillsammans med spikspikar.

Lösningsmedelsbaserat lim är acceptabelt och torkar inom 2 dagar . När du använder den krävs också ytterligare fästelement i form av spikdynor. Nackdelen med detta lim är en skarp lukt.

Den snabbaste installationen görs med ett tvåkomponentslim. Det torkar helt inom 24 timmar. Användning av pluggar är valfritt.

Bild
Bild

Monteringsmetoder

Det finns två sätt att fästa plywood på en betongbas:

  • med hjälp av en limkomposition, när installationen utförs direkt på en betongbas;
  • när basens kvalitet långt ifrån är idealisk kan du utföra installation på loggar.

Förutom skillnaderna i läggningsmetoden gör dessa tekniker det möjligt att eliminera en mängd olika problem. De väljs utifrån behovet av att lösa ett specifikt problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Innan du fortsätter med installationen av plywood krävs förberedande åtgärder.

Bild
Bild

Träning

Först och främst är det nödvändigt att kontrollera betongbasens jämnhet med hjälp av en nivå - om imponerande skillnader observeras (mer än 5 millimeter), är det nödvändigt med ytterligare inriktning med cement -sandbeläggning. Om allt gjordes korrekt och basen är platt, tas de för ytbehandling.

Bild
Bild

Primärt, det är nödvändigt att kontrollera om betongen är torr, eftersom det är oönskat att lägga plywood på vått material . För att göra detta, lägg en cellofanfilm på golvet, tryck ner den längs kanterna och låt den stå i 8-12 timmar. Kondensbildningen indikerar att betongen fortfarande är våt, cellofanytan måste vara absolut torr, vilket indikerar att avjämningen är helt torr.

Bild
Bild

Ytan rengörs från smuts och damm, alla feta fläckar tas bort - annars kommer de att störa materialets vidhäftning, plywooden i detta område fastnar helt enkelt inte.

Bild
Bild

Efter rengöring av golv tas de för applicering av en primer. För att göra detta, använd en färdig grundfärg (impregnering) för djupt genomträngande betong, eller ta en limkomposition som kommer att användas för limning av plywood, lös den med ett specialiserat lösningsmedel. Primern appliceras med en rulle eller en pensel. Det är orimligt att ignorera denna process, eftersom impregnering inte bara förbättrar vidhäftningsegenskaperna utan också förstärker ytan, motverkar absorptionen av limkompositionen med betong , vilket avsevärt minskar sin förbrukning, absorberar damm. När du köper en impregnering, var uppmärksam på dess struktur, den bör innehålla svampdödande tillsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oerhört viktigt att välja rätt plywood, i tjocklek bör det vara från 12 till 15 millimeter . I ett sådant fall är det lämpligt att använda fuktresistenta ark, som är gjorda på basis av tunna ark och syntetiskt hartslim, denna plywood bör inte innehålla fenol. Som nämnts ovan kan plywood opoleras och slipas, opolerat bearbetas dessutom efter installation på en cementbeläggning.

Bild
Bild

Montering

Efter att du har klippt arken och applicerat impregneringen kan du börja lägga. Det är nödvändigt att förlita sig på den tidigare gjorda numreringen. Proceduren utförs i flera steg.

  1. En limkomposition appliceras på betongunderlaget . Skikttjockleken bör inte överstiga 2 millimeter. Experter rekommenderar att applicera kompositionen på inte särskilt stora ytor så att det finns tid att lägga plywood innan limet sätter sig.
  2. Bitar av plywood läggs på den bearbetade basen enligt ett visst mönster .
  3. Därefter fixeras arken med självgängande skruvar . Ark måste skruvas längs hela konturen och diagonalt. Steget ska vara från 15 till 20 cm. Det maximala avståndet från golvets kanter är 2 cm. Självgängande skruvar ska användas 3 gånger tjockleken på de ark som används i längd. Till exempel bör ark med en tjocklek av 12 mm fästas med självgängande skruvar som är 40 mm långa.
  4. Den lagda plywooden bearbetas med en slipmaskin med rätt fäste . Du kan också bearbeta det manuellt med sandpapper (men om området är stort bör du fortfarande använda verktyget). Tack vare detta förfarande kommer vi att utjämna avvikelserna i höjden på intilliggande ark och ta bort grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av stockar på en betongbas för plywood

Innan dess analyserade vi installationsmetoden utan fördröjning. Det är ganska enkelt, men du kan bara öva det när du behöver täcka små oegentligheter . När golvet inte är för krökt eller det är planerat att installera ett varmt golv, väljs just denna metod. Det viktigaste är att eftersläpningarna är rätt inställda. För att styra deras position måste du använda en nivå och en linjal.

Även här utförs först beredningen av basen . Om detta är en gammal golvbeläggning måste den rengöras utan rester från den tidigare beläggningen: matta, laminat eller linoleum. Kontrollera om det finns sprickor i planet. Om det finns några, använd en cementlösning och täck över skadan. Då behöver du en uppbackning. För detta kan du använda vanlig cellofan. Endast filmen måste vara lufttät och intakt - annars ger den inget resultat. Filmens kanter fixeras med tejp.

Bild
Bild

Ytterligare sådana åtgärder utförs

  1. Den lägsta punkten i rummet finns. Egentligen härifrån och det är nödvändigt att påbörja installationen av fördröjningen. De är monterade i rät vinkel mot det infallande ljuset. I detta fall bör avståndet mellan lagren inte vara mer än 50 cm. Det är också tänkt att arkens sömmar kommer att ligga på lagarna.
  2. Lagren är fastsatta på betonggolvet med ankare.
  3. En låda görs mellan fördröjningen.
  4. Värmeisolering installeras. Den passar in i lådans nät.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att montering av en stock på en betongbas under plywood har sina egna egenskaper . Så, tjockleken på fuktresistent plywood bör vara minst 18 mm. Ett mellanrum på 2 mm finns kvar mellan arken. I framtiden måste den fyllas med kitt. Rensningar behövs för att förhindra att botten förvrängs och, naturligtvis, utseendet av en pip när du går. När det gäller fästmaterialet används självgängande skruvar som det. Som nämnts tidigare bör de vara 3 gånger tjockleken på plywoodskivan i längd.

Man bör dock inte glömma att när plywood monteras på en betongbas med hjälp av en låda, reduceras takhöjden. Och om taket i rummet är lågt, är det lämpligt att överge denna metod och planera ytan på ett annat sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera arbetets kvalitet

Efter installationen av plywood på en betongbas är det nödvändigt att noggrant undersöka ytan. Det viktigaste är att plywood inte kommer i kontakt med väggarna . Expansionsfogar måste finnas på alla sidor. Du måste också se till att det inte finns några höjdskillnader. En skillnad på 2 millimeter är tillåten, men inte mer . Dessutom bör trägolvet efter installationen knackas med en klubba. Om det finns ett heterogent tråkigt ljud måste du korrigera arbetet. Detta ljud indikerar materialdelaminering från betongen.

Bild
Bild

Slutlig inriktning

Små plywoodskivor under installationen kan installeras ojämnt i förhållande till varandra. Här kan både ojämnheten i själva basen och den ojämna attraktionen hos olika delar av plywood med fästelement påverka.

Mjukt golv - linoleum och matta - visar alla brister som noterats efter en viss användningstid . Styv beklädnad - laminat, parkett - kan gå sönder under belastning på bristfälliga ytor.

Bild
Bild

För att jämna ut ytan, efter att ha fyllt fogarna med ett tätningsmedel och tätningsmedel, slipas eller cyklas hela planet på den grova basen, eller båda, baserat på materialet som ska installeras och storleken på oegentligheterna.

Rekommenderad: