Hur Lägger Man Ett Förkläde I Köket Från Kakel Med Egna Händer? Hur Beräknar Man Storleken? Vi Lägger Plattorna På Väggen Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Lägger Man Ett Förkläde I Köket Från Kakel Med Egna Händer? Hur Beräknar Man Storleken? Vi Lägger Plattorna På Väggen Korrekt

Video: Hur Lägger Man Ett Förkläde I Köket Från Kakel Med Egna Händer? Hur Beräknar Man Storleken? Vi Lägger Plattorna På Väggen Korrekt
Video: köksrenovering| Hur Kaklar man Kök - Gör det själv [Steg för Steg] 2024, April
Hur Lägger Man Ett Förkläde I Köket Från Kakel Med Egna Händer? Hur Beräknar Man Storleken? Vi Lägger Plattorna På Väggen Korrekt
Hur Lägger Man Ett Förkläde I Köket Från Kakel Med Egna Händer? Hur Beräknar Man Storleken? Vi Lägger Plattorna På Väggen Korrekt
Anonim

I köksarrangemanget är varje liten sak viktig. Förklädet, som ligger i arbetsrummet i detta rum, kan för många tyckas vara en obetydlig detalj. Faktum är att mycket beror på det. Ett väl valt och installerat förkläde kan dekorera interiören, vilket gör det mer attraktivt, harmoniskt och komplett. Idag kommer vi att analysera i detalj hur man dekorerar ett arbetsområde i köket med egna händer med plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kakelrekommendationer

Kakel är ett av de mest populära och vanliga materialen som valts för att avsluta ett förkläde i köket. Denna design finns i många interiörer. Det är fullt möjligt att utföra det på egen hand, utan att tillgripa ett team av erfarna avslutare. Plattorna måste dock väljas korrekt. I detta fall bör vissa nyanser beaktas.

  • Förklädet, som äger rum i kökets arbetsområde, måste nödvändigtvis ha en slät och opretentiös yta, som lätt kan rengöras från smuts och feta fläckar. Glaserade plattor uppfyller detta krav.
  • Detta efterbehandlingsmaterial måste väljas så att under installationsarbetet separeras en minsta yta vid sömmarna. Detta beror på att det oftast samlas mest smuts i sådana områden, och det kan vara svårt att rengöra det där.
  • Färgen på bakplattan är också viktig. Det ska överlappa med köksmöblernas färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av kakel som är lämpliga för att dekorera arbetsområdet i köket. Låt oss bekanta oss med dem.

Keramisk

Sådana plattor är rektangulära eller fyrkantiga plattor. De är gjorda av en eldad lösning bestående av lera, kvartssand och mineraler. Dessa komponenter ger materialet hög hållfasthet och hög temperaturbeständighet. Keramiska plattor tillverkas med olika tekniker: med en eller två glödgning. Grunden för materialet är hög och låg porositet. Kakelens främre del kan vara glasad eller slät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaik

Detta material består av små keramiska bitar som limmas på väggfoten. I de flesta fall vänder man sig till sådana produkter om det är nödvändigt att noggrant ordna rundade ytor. Mosaikplattor säljs i form av rullar eller fyrkantiga ark. Det läggs på ett speciellt kakellim. Efter torkning blir den suddig. För närvarande presenteras mosaikmaterial i ett stort sortiment. Butikerna säljer alternativ i en mängd olika färger och texturer. Det är möjligt att välja en glaserad eller matt version.

Detta material har dock ett stort antal sömmar - de mest sårbara områden där föroreningar ofta samlas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vildsvin

Detta är namnet på keramiska rektangulära plattor av standardstorlekar, som har fasade hörn i 45 grader eller rundade kanter. Ursprungligen tillverkades "svinen" uteslutande för yttre efterbehandling, men med utvecklingen av teknik som förbättrade egenskaperna hos detta material började de använda det för inredning. "Kabanchik" kännetecknas av utmärkta hållfasthetsegenskaper, ett brett sortiment (det finns både glasade och enkla versioner till salu), ett stort urval av färger. Standardinstallationen av detta material i köksarbetsområdet utförs på ett förskjutet sätt, som murverk. I slutet av efterbehandlingen stängs alla skarvar med en fuga.

En analog av "svin" är en dekorativ gipsplatta, målad i olika nyanser . I grund och botten är det bara privata företag som producerar sådant material. Gips absorberar fukt väl och kan inte skryta med höghållfasta egenskaper, så denna typ av finish används extremt sällan i köksdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinker

Denna kakel är tillverkad av olika typer av lera med färgämne och speciella tillsatser. Klinkern kännetecknas av hög hållfasthet på grund av den höga glödgningstemperaturen. Klinker används för både inredning och exteriör.

Bild
Bild

Fotokakel

Med tillkomsten av modern fotoutskriftsteknik blev det möjligt att tillverka kakel med alla mönster och bilder. Tidigare applicerades de bara på speciella keramiska plattor, på vilka det finns en speciell polymersammansättning. Idag har möjligheterna utökats - bilder kan nu appliceras på vilket material som helst. Med hjälp av väl valda fotokakel har ägarna möjlighet att effektivt och originellt inreda köksarbetsytan.

Dessa material läggs på samma sätt som de klassiska alternativen, men de ser mycket mer intressanta ut. Fotoutskrifter kan vara både på hela plattans yta och bara i vissa områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Om du planerar att lägga ut ett förkläde från en kakel i köket på egen hand, måste du först beräkna mängden material korrekt. Du kan utföra alla beräkningar med hjälp av en bekväm onlinekalkylator eller göra allt själv. För att göra detta kommer det att vara nödvändigt att klargöra måtten på det område (och längd, och bredd och höjdparametrar) på vilka efterarbetet kommer att utföras. I det här fallet måste du lita på standardparametrarna.

  • Arbetsområdet är vanligtvis cirka 55-57 centimeter högt från bänkskivornas linje. Naturligtvis når denna parameter ibland golvnivån - allt beror på hur piedestalerna är placerade.
  • Keramiska plattor måste nödvändigtvis gå under bänkskivorna med minst 20 mm så att vatten och smuts inte samlas i sömmarna.
  • I den övre delen är förklädet installerat före själva huven - denna utrustning är vanligtvis monterad på en höjd av 65-75 centimeter från spisen.
  • Den horisontella arbetsyteparametern är hela väggens längd. Det är möjligt att stanna och endast vid sektionen "diskbänkande arbetsplatta".

Var noga med att utföra alla nödvändiga beräkningar. För att kunna beräkna och göra allt korrekt måste du bestämma på vilket sätt du ska lägga plattorna till förklädet. Layouten är mycket viktig här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murverk alternativ

Det finns många alternativ för att lägga bakplattor. Det är värt att lyfta fram de mest populära sorterna:

  • standard (eller grundläggande);
  • diagonal;
  • under tegelverket.

Det är den grundläggande layouten på brickan som erkänns som den enklaste. Om du väljer det kan du räkna med att överskridandet av material blir obetydligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg installationsanvisningar

Det är möjligt att lägga ett förkläde från en kakel med egna händer. Det viktigaste är att lägga materialet korrekt och göra allt i enlighet med instruktionerna. Låt oss i steg överväga hur installationen av en sådan finish utförs.

Först måste du förbereda väggfundamenten. Detta görs enligt följande.

  • Rengör väggen noggrant från den gamla beläggningen. Om det tidigare fanns en kakel måste den rengöras med en perforator. Det är nödvändigt att rengöra basen upp till gipsskiktet. Lämna inga spår av den gamla ytan, annars kommer det färska materialet inte att fästa bra på ytan eller ligga ojämnt.
  • Se till att väggens gipsskikt sitter ordentligt. Partiklar som utsätts för lossning måste tas bort från basen. Därefter måste alla ojämna områden jämnas ut.
  • Försök att göra det mest korrekta och jämna hörnet om beläggningen går från en vägg till en annan.
  • Det är bäst att lämna skåror på väggarna så att limkompositionen bättre fäster vid basen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett väggen kan du säkert gå vidare

  • Gör en linje enligt förklädets storlek. I detta skede bör noggrannhet och noggrannhet observeras så att du under ytterligare arbete inte stöter på en skillnad mellan enskilda delar.
  • Placera ett jämnt träblock på en horisontell nivå - det kommer att spela rollen som att stödja materialet i den nedre delen och förhindra att det rullar ner.
  • För att förbereda ett vertikalt märke, fixera lodlinjen korrekt - spetsen med en vikt måste ställas på toppen av väggen, varifrån den kommer att gå ner och bilda en perfekt platt bas för märkning.
  • Efter att ha markerat basen på vilket slutmaterialet kommer att läggas, kommer det att vara nödvändigt att korrekt förbereda limkompositionen. Om du gör detta fel, i strid med tillverkarens instruktioner, blir det självhäftande skiktet snabbt värdelöst och plattan faller helt enkelt, så du måste agera i enlighet med alla regler.
  • Använd inte lösningar som börjar torka ut under arbetet. Deras upplösning kommer att vara värdelös - vidhäftningsegenskaperna hos sådana blandningar kommer fortfarande att gå oåterkalleligt förlorade. Plattorna kommer inte att hålla länge på dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nu kan du börja lägga förklädet. Det är bäst för en oerfaren DIYer att lägga en sådan finish med en ordnad stylingmetod. Inte minst spelar rollen av kakelns dimensionella parametrar - ju större den är, desto lättare blir det att arbeta. Det blir också färre fogar, så underhållet blir också lättare. Det är därför erfarna hantverkare inte råder nybörjare att genomföra installationen av finish, som består av ett stort antal små delar.
  • Först måste du lägga ett lager lim på väggen. Sprid det jämnt över substratet med hjälp av en spatel. Som ett resultat måste väggen vara helt täckt med ett räfflat lim.
  • Kaklet måste limmas, pressa det försiktigt mot basen med lim. Efter det måste du ta en gummiklubba. Krympa brickorna med denna armatur.
  • Om du började lägga ut materialet från kanten, lägg hörnet i samma ögonblick. Kontrollera sedan den horisontella och vertikala delen av den installerade delen med en speciell liten nivå (det kommer att vara obekvämt att arbeta med ett vanligt stort verktyg i sådana områden).
  • Resten av brickorna i denna rad ska läggas med samma metod.
  • Du bör fortsätta med installationen av nästa rad först när den föregående torkar ut till slutet. Kom ihåg att startraden är den viktigaste, eftersom alla andra rader kommer att passa utifrån dess plats. Låt den första stylinglinjen torka i 24 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I det sista steget måste du trimma enskilda element och lägga de återstående resulterande bitarna. Snittlinjen måste ritas med en linjal på baksidan och sedan använda en kakelskärare, en slipmaskin eller en glasskärare.
  • Så snart hela arbetsytan i köket är helt anlagd och plattan är helt gripen med basen kan den försiktigt knackas med en klubba. Ett tråkigt ljud vid knackning indikerar att brickan inte passar särskilt bra. Sådana delar måste tas bort och installeras om.
  • När kvaliteten på läggningen upphör att tvivla kan du säkert fortsätta med injekteringen. Innan detta måste ytan tvättas från damm och smuts. Lederna gnids med en gummispatel. Sedan får lederna torka i 0,5-1 timmar. Därefter jämnas och bearbetas ytorna med trasor.

Kom ihåg att injektionsfärgen ska matcha skuggan på plattorna du väljer att avsluta. Lyckligtvis säljs i hårdvaruaffärer idag kompositioner av en mängd olika färger, så att välja rätt alternativ är inte svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta exempel

Ett köksförkläde av kakel är en mångsidig och praktisk lösning. Smuts, fett och sot tvättas lättare av plattorna. Med sådant material kan du vackert lägga upp arbetsområdet i vilken stil som helst: från klassiker till avantgarde. Färger kan också vara vilken som helst, liksom deras kombinationer.

Låt oss överväga flera intressanta och harmoniska alternativ

Mot bakgrund av ett minimalistiskt svartvitt kök med metallbeslag kommer ett förkläde som är trimmat med mosaik att se underbart ut. I en sådan beklädnad med en övervikt av vita, gråa, svarta, bruna, kan beige färger också kombineras

Bild
Bild
  • Bakom en mysig uppsättning av naturligt chokladfärgat trä kan du lägga ut en diskret kräm eller gulaktig beige kakel, där en vanlig duk späds ut med små bilder av höstlandskap. Med en sådan finish kommer interiören att se lugn och välkomnande ut.
  • En modern stil med skänk med ett tydligt visuellt trätryck och blanka svarta bänkskivor, det kommer att gå bra med en kaklad backsplash. I det senare kan lakoniska vita plattor kombineras med bilder av kaffe, cocktails och andra drycker. En sådan tandem bör spädas med kromdelar. Slutresultatet är en mycket snygg, modern och dyr ensemble.

Rekommenderad: