Spånskiva (58 Foton): Vad är Det? Avkodning, Densitet Av Fuktresistent Laminerad Spånskiva, Materialtillverkare, Väggpanelers Egenskaper Och Produktion, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Spånskiva (58 Foton): Vad är Det? Avkodning, Densitet Av Fuktresistent Laminerad Spånskiva, Materialtillverkare, Väggpanelers Egenskaper Och Produktion, Recensioner

Video: Spånskiva (58 Foton): Vad är Det? Avkodning, Densitet Av Fuktresistent Laminerad Spånskiva, Materialtillverkare, Väggpanelers Egenskaper Och Produktion, Recensioner
Video: How to Paint MDF - Video #1 2024, Maj
Spånskiva (58 Foton): Vad är Det? Avkodning, Densitet Av Fuktresistent Laminerad Spånskiva, Materialtillverkare, Väggpanelers Egenskaper Och Produktion, Recensioner
Spånskiva (58 Foton): Vad är Det? Avkodning, Densitet Av Fuktresistent Laminerad Spånskiva, Materialtillverkare, Väggpanelers Egenskaper Och Produktion, Recensioner
Anonim

En beskrivning av laminerad spånskiva och en förståelse för vad det är absolut nödvändigt för absolut all reparation och konstruktion, åtminstone för att jämföra alternativ. Det är kritiskt viktigt att förstå när man väljer ett material, vad är densiteten för fuktresistent laminerad spånskiva, vilka alternativ finns för deras användning, vilka materialtillverkare man ska lita på. Dessutom är det naturligtvis värt att studera väggpanelernas huvudsakliga egenskaper och egenskaperna hos deras produktion, recensioner av sådana produkter från konsumenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

För det första är det värt att påpeka att avkodningen av förkortningen spånskiva inte betyder mer än laminerad spånskiva, det vill säga en spånskiva täckt med en speciell film. Uppkomsten av plattor från spån går tillbaka till 1930 -talet. men de började massproduceras först under efterkrigstiden, vilket uppenbarligen hänger samman med den svåra situation som uppstod då.

Detta indikerade också en förändring i konsumenternas smak - tunga, konstnärliga möbler och dekoration förlorade popularitet. I beskrivningen av den tiden är det inte utan anledning att en oöverträffad hastighetsökning och dynamik noteras i allt, inklusive byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskivans huvudsakliga sammansättning är träbearbetningsavfall . Från dem, såväl som från avsiktligt krossade illikvida stammar, erhålls så viktigt material. Formaldehydharts används som en bindande substans.

Ämnena utsätts sekventiellt för kall och varm pressning. Slutkonsumenterna får dem redan sågade till ark i standardformat.

Bild
Bild

Hur tillverkas laminerad spånskiva?

Viss information om tillverkning av laminerad kartong från spån har redan getts i föregående stycke. Men detta är naturligtvis långt ifrån tillräckligt! Det sista steget i behandlingen är samma laminering, det vill säga limning av en speciell skyddsfilm . I vissa fall tillgriper de istället metoden för smidig laminering eller "laminering". Lamineringsprocessen innefattar limning av 1-2 lager noggrant förberett papper på basen.

De försöker göra papperet så tjockt som möjligt från botten . Endast under detta villkor är det möjligt att trycka igenom ritningen. Bottenlagret når ibland 1 mm. För den andra nivån behövs ingen sådan tjocklek - den kräver värden på skalan av tiondelar eller hundradelar av en millimeter. Den främre ytan bildas av ett annat lager, som bildas av en kombination av transparent papper med noggrant utvalda hartser; så snart detta lager värms upp, bildas en stark film som effektivt täcker den dekorativa ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För uppvärmning används en fortfarande het stämpel, vars mönster väljs individuellt. En sådan stämpel värms upp till 150-220 grader. Efter denna behandling fästs papperet ordentligt på plattan. Det bör noteras att på vissa fabriker fungerar de annorlunda:

  • anslut alla beläggningens komponenter till varandra;
  • torkning av ett sådant arbetsstycke;
  • redan i monolitisk form fäster de den på plattan.

Lamineringsmetoden innebär att tejpen fästs utan användning av lim. Hartser i denna utföringsform måste värmas tills de är helt smält. Vidare blandas de naturligt med hartset som är en del av plattan. För att alla lager av motstående material dock ska kunna anslutas tydligt är det nödvändigt att lägga ut dem i ordning och skriva ut mönstret med en kallpress.

Med hjälp av cylindriska formar kan ett band med nästan obegränsad längd bildas.

Bild
Bild

Små tillverkare lägger inte pengar på dyr utrustning för att få spånskiva med volymetrisk textur, utan köper hellre en helt färdig tejp . De har redan bara den slutliga revideringen av produkten. Denna tejp måste torkas och rullas ihop. Egentligen betyder laminering att klippa till storlek och lägga på en tallrik belagd med ett speciellt lim. Ett sådant arbetsstycke pressas med en press och upphettas till slutet av limpolymerisationen. Lamineringen gör att du kan påskynda faner genom att eliminera den kontinuerliga uppvärmningen av lagren. Som ett resultat växer den totala produktionen av produkter betydligt i jämförelse med andra metoder. Det vidhäftade materialet kommer dock inte att fästa väl än med "riktig" laminering.

Smidig laminering blandar hartserna i skivan och beläggningen . En annan fördel med denna teknik är möjligheten att överge användningen av en press, eftersom ritningen inte behöver skapas. En slät typ av spånskiva skapas genom att stapla två lager. Längst ner finns papper, och ovanför det finns en speciell film, som bildar ett starkt transparent område under uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att detta bara är en allmän, ungefärlig beskrivning. Alla anmärkningsvärda brädtillverkare experimenterar ständigt med dem. Och den senaste utvecklingen bevaras alltid i de strängaste kommersiella hemligheterna.

Oavsett specifikt kunnande måste dock GOST R 52078-2003 följas . I andra länder gäller standarden EN 14322: 2004. Skillnaden mellan reglerna gäller endast de krav som gäller för laminatet. Företagen har en mängd olika tekniska förutsättningar utvecklade för en specifik teknisk process. TU innehåller de parametrar som antingen skiljer sig från de allmänt accepterade normerna eller kompletterar dem (de är inte standardiserade på statlig nivå).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmningen av plattan under laminatorns press utförs med hjälp av en ång- eller oljebana. I vissa fall används matriser med olika mönster . Stora laminatorer klarar mycket stora arkstorlekar. Men det finns också måttligt stora och små laminatorer. Dessutom är dessa enheter uppdelade i enkelsidiga respektive dubbelsidiga typer, så att du bara kan limma filmen från ansiktet eller samtidigt applicera den på två sidor.

Bild
Bild

Grundläggande egenskaper

Vissa prover av laminerad spånskiva utmärks av en fuktbeständig yta. Denna värdefulla egenskap uppnås genom användning av speciella paraffintillsatser . I vissa fall används emulsioner av en noggrant utvald komposition. Viktigt: även om fuktbeständighet anges i beskrivningen av de tekniska egenskaperna betyder det inte att kaminen kommer att vara absolut fuktbeständig.

Sannolikheten för svullnad finns fortfarande, vilket innebär att sådant material ska hanteras så noggrant och noggrant som möjligt . Densiteten hos det laminerade materialet bestäms främst av substratets kvalitet. I de flesta fall ligger det i intervallet från 0,55 till 0,75 kg per 1 m3, vilket är tillräckligt för både möbler och dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

I materialcertifikaten noteras alltid klassens brandfarlighetsklass. Det bestäms av de tillsatta tillsatserna. Det är viktigt att förstå spånskivans säkerhet, eftersom det på många ställen finns referenser om att denna produkt är hälsoskadlig . Sådana bedömningar stöds av det faktum att lukten av nya möbler inte bleknar på flera veckor i rad.

Det är absolut omöjligt att undvika detta. Men laminerade möbler av hög kvalitet skadar inte - det avger bara en liten träig lukt . Utseendet på öppna ytor av spånskiva (inklusive skador under transport och användning) försämrar dock allt laminatskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Genom design

Spånskiva kan användas för konstruktion - sådana produkter används både inne och ute. Ytan är hållbar och fuktbeständig . Allmänna skivor är inte vattentäta. Namnet "speciella" tallrikar talar för sig själv - de är gjorda på beställning. Det serveras för att få unika dimensioner eller speciella egenskaper.

Monolitisk laminerad spånskiva dök upp först och främst . Det visade sig vara ett skört, lätt exfolierat material. Långa försök och misstag gjorde det möjligt att komma till den optimala varianten - en trelags konstruktion. Det är fast. Produkter med 5 lager är dyra och tekniskt utmanande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt utseendet

Spånskiva ser väldigt olika ut. Träffa:

  • vit;
  • grå;
  • matt;
  • träig färg;
  • målad i antracit;
  • glansig;
  • beige;
  • wenge färger;
  • ekfärg.
Bild
Bild

Efter yttyp

Lackerad laminerad spånskiva täckt ovanpå med ett lager lack 2 mm tjockt. En sådan beläggning ger en rik glansig färg. Plastbelagda produkter är också utbredda på marknaden. I detta fall är kvaliteten på den applicerade plasten i sig kritisk viktig. I en bra version, använd flerskiktsplast och separera den från basen med flera lager:

  • täcka över;
  • dekorera;
  • pysselpapper;
  • lim på en polyuretanbas;
  • faktiskt spånskiva.

När det gäller den räfflade typen av material skiljer det sig genom att två av panelernas ytterdelar är spår, och de andra två utför funktionen som en ås.

Bild
Bild

En sådan led är stark och stabil. Med hjälp av detta material skapas både grova och slutgolv. Men på en yta på mer än 100 m2 rekommenderas att lämna små luckor mellan panelerna. En mycket viktig konsumentindikator är formaldehydemissionsklassen. Det är säkert att formaldehyd är cancerframkallande. Därför är tilldelningen strikt reglerad. Säkerhet klassificeras i bra prover som E1 eller E2 . De strängaste kraven gäller för produkter märkta som E0.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

Hur förkortningen för laminerad spånskiva står är redan klar. Det bör dock noteras att detta material i sig är indelat i ett antal undertyper. Under de senaste åren, på grund av justeringen av standarder, har beteckningarna ändrats något, och det är värt att ta med dem alla, inklusive de som är bekanta för erfarna specialister . Laminerad spånskiva för allmänna ändamål tillhör P1 -klassen. En sådan produkt är avsedd att användas i torra miljöer där det inte finns något bärande.

Materialets ursprungliga fukthalt är begränsat till 13% . Den högsta tillåtna böjhållfastheten bestäms av tjockleken på plattorna. P2 - inomhusmaterial. Dess styrka är densamma som P1. Skillnaderna ligger i en minskning av antalet grovheter och en relativt mjukare geometri, varför P2 rekommenderas för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

2007 års standard gav beteckningarna P-A och P-B . Motstånd mot fukt visades med tilläggsbokstaven B. Numera är det fuktresistenta laminerade spånskivan märkt som P3. Den kan användas vid en relativ luftfuktighet på upp till 85% inklusive. Vid höga befuktningsvärden är endast kortvarig drift möjlig; men P3 är olämplig för tung last.

Fuktresistenta brädor är vanligtvis fyllda med melamin och paraffin . När det gäller P5 -märket skiljer det sig inte bara i motståndskraft mot fukt, utan också i lämplighet för strukturell användning: i golv och tak. Om du använder ett ark med en tjocklek på 1-2 cm är den högsta tillåtna böjhållfastheten ungefär densamma som OSB-3. Men när tjockleken ökar blir materialet onödigt sprött.

Bild
Bild

Tallrikar P7:

  • tillverkad för våta förhållanden;
  • låter dig bära en kraftfull last;
  • skiljer sig i böjhållfasthet från 15 till 20 MPa;
  • avsedd för våtsvullnad på 9-10%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

De dimensioner som motsvarar GOST är följande:

  • 183-568 cm i längd;
  • 120-250 cm i bredd;
  • 0,3-3,8 cm i tjocklek.

De mest efterfrågade plattorna på marknaden är:

  • 280x262;
  • 280x207;
  • 262x183;
  • 250x183 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på blocken bestämmer direkt användningsområdet:

  • produkter från 8 till 10 mm går till dekorativa skiljeväggar, utrullningsboxar, möbelfasader och andra lättladdade föremål;
  • ämnen från 16 till 18 mm används när du behöver göra möbler och lägga ut golvet;
  • Spånskiva med en storlek på 22-35 mm behövs för att göra en dörr, ett köksbord och annan produkt med en genomsnittlig belastningsnivå;
  • material med en tjocklek på 28-38 mm används för de mest laddade produkterna: bänkskivor, tunga hyllor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Bland företagen för tillverkning av laminerad spånskiva sticker positivt ut Österrikiska företaget Egger … De har tillverkat sådant material där sedan 1961. Till förmån för denna leverantör bör tillskrivas både utmärkta positioner i kvalitetsbedömningen och det bredaste utbudet av produkter. Det är också viktigt att betona att Egger har egna produktionslinjer i Ryssland.

För arbete använder detta företag förstklassigt barrved som inte innehåller främmande inneslutningar; hela produktionsprocessen är byggd enligt de säkerhetsstandarder som antagits i EU. Av recensionerna att döma, varor från företaget "Kronospan " … Totalt har denna oro samlat in 29 företag i 24 stater.

Bild
Bild

Kostnaden för varor är märkbart lägre än för Egger. Men det bör noteras att enligt vissa uppskattningar är denna typ av spånskiva benägna att splittras under bearbetning. Men variationen av nyanser och färger är fantastisk. Det är också en bra idé att välja en laminerad skiva. Byspan -märket ägs av Ivatsevichdrev … Det är en av de viktigaste vitryska producenterna av kartongprodukter. Företaget genomför aktivt den senaste tekniska utvecklingen.

Produkterna uppfyller 100% av företagets tekniska standarder, ännu strängare än de grundläggande kraven i Minsk -förordningarna. Sortimentet är mycket brett, designutveckling pågår ständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa tre tillverkare kan också tävla med:

  • Nevsky -laminat;
  • "Monzensky DOK";
  • Sheksninsky KDP;
  • Intrast;
  • "Shatura";
  • "Fanplit"
  • "Kronostar";
  • "Amur MDK".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Vid dekoration av väggarna används laminerade spånskivor med en tjocklek av 8 mm. De behövs också för att ta emot dekorativa möbler. Förpacknings- och fraktlådor erhålls också från sådant material . Slutligen bildas botten av utrullningsboxarna av den. 16 mm material gör en stor möbel.

Sådana plattor behövs fortfarande för att bygga interna skiljeväggar eller lägga golvet i den grova nivån. 18 mm laminerad spånskiva används för att skapa skåpmöbler för barn- och andra rum och även som bas för golvplattor. 20 mm täckning föredras för undergolv. För att göra bänkskivan och dörren, köksuppsättningen och stolarna behöver du ett material med en tjocklek på 22 mm. När det gäller 25 mm strukturer behövs de för att producera:

  • dörrar;
  • bänkskivor;
  • fönsterkarmar;
  • bärande delar av handelselement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

32 mm -blocket kan användas för alla de beskrivna ändamålen om du behöver bära en hög belastning. När det gäller väggpaneler för inredning kan de installeras på:

  • specialkomponenter (lister);
  • metallkista;
  • trälister.

Kökssatser baserade på laminerade spånskivor är mycket populära. Sådana lösningar är billiga, men de har ett imponerande sortiment. Designen är optimal för grundläggande (inte alltför överdriven) last. Rätt vård är avgörande. Sängar, garderober, soffor, sekreterare, byråer, VVS -skiljeväggar och så vidare är också gjorda av spånskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar man med materialet?

Skärning av spånskiva utförs enklast med en cirkelsåg med ett speciellt blad. Denna lösning minskar sprickbildning. Mer prisvärda sågar kan också användas, men de måste ha minst 40 hårdmetalltänder . Se till att använda personlig skyddsutrustning vid arbete. Inte bara damm är skadligt, utan också flisfasta partiklar som är ännu skarpare än glas, därför kan du inte klara dig utan glasögon. Förfästningen av laminerad spånskiva kompliceras av detta materials halka. Att hålla det på samma plan och borra samtidigt är mycket svårt. Att lösa problemet är dock enkelt - du behöver bara förfästa panelerna på varandra på en möbelhäftapparat.

Små kvarvarande hål är nästan osynliga . Man måste komma ihåg att alla typer av spånskivor inte håller skruvarna väl, och när de skruvas i bultarna kan de spricka; utgång - preliminär borrning. När du installerar hyllor från spånskiva måste du ta hänsyn till den troliga sjunkningen över tid. Massivt trä perimeterband hjälper till att förhindra detta. För detta arbete används en lamellskärare som gör det möjligt att använda en plywoodskiva. Spik används inte - du kan begränsa dig till trälim.

Bultarna måste skruvas in minst 50 mm från materialets kant, då är risken för sprickor väsentligt begränsad.

Rekommenderad: