HDF (20 Bilder): Vad är Detta Material? Vad är Skillnaden Mellan HDF Och Fiberboard? Avkodning, Laminerad Vit HDF I Möbler Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: HDF (20 Bilder): Vad är Detta Material? Vad är Skillnaden Mellan HDF Och Fiberboard? Avkodning, Laminerad Vit HDF I Möbler Och Andra Alternativ

Video: HDF (20 Bilder): Vad är Detta Material? Vad är Skillnaden Mellan HDF Och Fiberboard? Avkodning, Laminerad Vit HDF I Möbler Och Andra Alternativ
Video: Utnyttja det dolda golvutrymmet - OptiLine ingjutningslåda | Schneider Electric 2024, April
HDF (20 Bilder): Vad är Detta Material? Vad är Skillnaden Mellan HDF Och Fiberboard? Avkodning, Laminerad Vit HDF I Möbler Och Andra Alternativ
HDF (20 Bilder): Vad är Detta Material? Vad är Skillnaden Mellan HDF Och Fiberboard? Avkodning, Laminerad Vit HDF I Möbler Och Andra Alternativ
Anonim

Byggmaterial i trä kan vara i form av virke eller träkomposit. Komposit trä halvfabrikat presenteras vanligtvis i form av limmat trä eller ett material baserat på strimlat trä. De efterfrågade trä-rakningsprodukterna inkluderar MDF, liksom dess typ av HDF.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Alla vet inte hur HDF står för. Förklaring till den engelska förkortningen HDF - high density fiberboard … Grunden för tillverkning av arket är spån från träbearbetningsindustrin. Vid tillverkning av detta material används grödor som skärs ner under skogens sanitära bearbetning.

Sammansättningen av HDF -panelen är en pressad fin fiber i form av chips … Tack vare användningen av högt tryck, betydande temperatur och tillsats av sammandragande organiska ämnen, produceras hållbara ark av miljövänligt material. Vid tillverkning av fiberboard utförs följande steg:

  • screening, tvättning av chips, följt av att förvara dem i en panna av matlagningstyp under ett tryck på 10 bar;
  • blanda träflis med lim;
  • blåsa den resulterande blandningen i ett torkrör;
  • efter att ha uppnått önskat fuktinnehåll överförs fibern till en separator, där den rengörs noggrant;
  • fibermatning till presslinjen;
  • trimningskanter;
  • komprimering av materialet under verkan av en temperatur på 240 ° C;
  • trimning, vägning och riktning av HDF till kylskåpet.

Som ett resultat av genomförandet av alla ovanstående åtgärder erhålls hårda ark med goda kvalitetsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Generella egenskaper

HDF -skivor säljs med en tjocklek på 2,5 till 6 mm. Standardmåtten på arket är 2, 5 vid 2, 8 och 2, 07 med 2, 8 m. Materialets densitet kan vara upp till 1000 kg / m3. De främsta fördelarna med HDF:

  • miljösäkerhet och renlighet;
  • ökad styrka;
  • ytans planhet utan avvikelser;
  • slitstyrka;
  • motståndskraft mot aggressiva ämnen;
  • varaktighet.

Fuktresistent material lämpar sig väl för alla typer av bearbetning. Användningen av HDF bidrar till god ljudisolering av rummet. Det finns praktiskt taget inga nackdelar med pressade brädor.

Men experter lyfter fram deras otillräckliga fuktmotstånd, vilket begränsar deras användning i fuktiga rum. Men denna nackdel kan korrigeras genom att applicera en speciell komposition på hela ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Konsumenten jämför HDF med liknande material och vill ta reda på vad som är skillnaden mellan dem och vilken produkt som är bättre för en viss uppgift. Skillnaden mellan fiberboard är att detta material inte tål tung belastning. Samtidigt kommer HDF -trängsel inte att orsaka deformation, sprickor eller sprickor.

HDF skiljer sig från MDF genom att MDF används för tillverkning av stödsidan av möbelstrukturen . Av denna anledning har arket alltid en tjocklek på 4–5 cm. I detta fall har HDF, när det används för ovanstående syfte, en tjocklek på nästan 10 gånger mindre. Till skillnad från plywood lämpar sig HDF bra för målning och har ett mer attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Tack vare modern teknik har konsumenten möjlighet att köpa det material som kommer att tillfredsställa honom så mycket som möjligt i alla avseenden. HDF säljs i flera sorter, nämligen: polerad och dekorerad.

Slipad på båda sidor

Material av hög kvalitet med dubbelsidig slipning finns i 2 klasser. Mellanstora HDF finns i form av ark med en slät sida. High-end-produkten kännetecknas av hög densitet och identiska ytegenskaper. Detta pressade material bearbetas inte externt.

Bild
Bild

Dekorerad

Lackade brädor är gjorda av slipade. De är av 2 typer.

  • Laminerad … De säljs inte ofta, eftersom de kännetecknas av lågt slitstyrka.
  • Laminerad … Denna produkt säljs i ett brett utbud av färger och texturer.

Dekorerade brädor kan grundas och användas som en idealisk bas för att göra möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika färger

HDF -material kännetecknas av god horisontalitet, högpresterande egenskaper. Lackerade paneler ser snygga och attraktiva ut, eftersom de kan ha en mängd olika färger: de finns i vitt, svart, grått och andra färger. Dessutom finns HDF -ytor tillgängliga i färgerna wenge, lönn, bok och metallic. Tillverkare säljer följande typer av perforerade panelark i färg: hilt, gloria, veron, stad, techno.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Den höga densiteten och styrkan hos HDF -skivor bidrar till deras användning för golv . Ofta är undergolv gjorda av detta material. Eftersom plåtarna klarar alla typer av mekanisk påfrestning och laserskärning används de som grund för laminat eller naturfaner. HDF -materialet har hittat in i möbelprocessen. Den överkomliga kostnaden för plattorna gör att de kan användas för tillverkning av de element i möbelstrukturer som är gömda under fasaden. Till exempel används de för att göra dörrar, bakväggar i möbelkonstruktioner och grunden för lådor. HDF används också ofta för att göra bildramar, handelsställen och olika dekorativa element.

Eftersom HDF -plåtar har en minimal avvikelse från tjockleksindikatorn anses de vara en idealisk grund för utjämning av en vägg eller golv. I lokaler för icke-bostäder bildar de ett undertak, med vilket du kan dölja elementen i ventilation och kommunikation. Inom bil- och järnvägsbyggande är HDF ett material som används för att dekorera de inre ytorna på en buss eller spårvagn. Det är svårt för industriell produktion att klara sig utan tillverkning av behållare och förpackningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggpaneler är tillverkade av HDF -skivor, som skapar imitation av sten och kakel. I det här fallet är materialet ett utmärkt alternativ för att dekorera väggar och ett kök backsplash. Glöm inte att HDF -partitioner kommer att vara ett bra alternativ till gips, och till och med överträffa dem på många sätt. En sådan struktur kommer inte att vibrera och kommer att behålla sin styrka under lång tid.

I kontorslokaler och korridorer utförs ofta väggbeklädnad med HDF -ark. Med deras hjälp installeras ett vertikalt staket till full höjd och en trottoarkant bildas. HDF -blad är en utmärkt grund för en innerdörr, eftersom den kommer att ha en liten massa i jämförelse med en massiv trädörr . Du kan göra sådana dörrar hemma, utan att kräva betydande material- och fysiska kostnader, samt specialkunskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Träbaserade paneler kräver särskild omsorg. För en lång livslängd för HDF är det värt att lyssna på följande rekommendationer:

  • håll ytan på materialet ren;
  • använd inte aggressiva kemiska rengöringsmedel vid våt rengöring av ytan;
  • installera inte värme- och värmeanordningar i omedelbar närhet av HDF -produkter;
  • utsätt inte materialet för kraftig mekanisk spänning.

Att sköta HDF -produkter innebär inga svårigheter. De ska torkas av med en fuktig trasa fuktad med ett milt rengöringsmedel. Det är värt att komma ihåg att vårdåtgärder inte bara ska vara korrekta utan också regelbundna.

Bild
Bild
Bild
Bild

HDF -väggpanelen har inte bara ett estetiskt syfte, utan kan också skydda ytan från för tidig förstörelse . Om du vill köpa ett billigt material för att klä väggar, golv eller bygga en dörrkonstruktion, bör befälhavaren vara uppmärksam på HDF -ark. Denna produkt avger inga giftiga ämnen och har ett europeiskt hygiencertifikat. Vid reparationer och andra arbeten rekommenderar experter att köpa HDF -ark , eftersom de inte bara är billiga, utan också har många fördelar med nästan inga nackdelar.

Rekommenderad: