Möbelpaneler (48 Foton): Produktion Och Sorter Av Träpaneler. Vad Det är? Hellaminerad Kartong Och Laminerad Spånskiva, Massivt Trä Och Andra Typer Av Träskivor

Innehållsförteckning:

Video: Möbelpaneler (48 Foton): Produktion Och Sorter Av Träpaneler. Vad Det är? Hellaminerad Kartong Och Laminerad Spånskiva, Massivt Trä Och Andra Typer Av Träskivor

Video: Möbelpaneler (48 Foton): Produktion Och Sorter Av Träpaneler. Vad Det är? Hellaminerad Kartong Och Laminerad Spånskiva, Massivt Trä Och Andra Typer Av Träskivor
Video: Lundgrens Woodwork 2024, Maj
Möbelpaneler (48 Foton): Produktion Och Sorter Av Träpaneler. Vad Det är? Hellaminerad Kartong Och Laminerad Spånskiva, Massivt Trä Och Andra Typer Av Träskivor
Möbelpaneler (48 Foton): Produktion Och Sorter Av Träpaneler. Vad Det är? Hellaminerad Kartong Och Laminerad Spånskiva, Massivt Trä Och Andra Typer Av Träskivor
Anonim

Olika typer av träpaneler används framgångsrikt vid tillverkning av möbler och inredningsartiklar. Det är värt att förstå mer detaljerat vad det är, vilka typer av trämöbler som finns, hur de klassificeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Möbelskiva är ett plåtmaterial, oftast av massivt trä, som kombineras i form av enskilda stänger eller element till ett enda stycke . Den kan också tillverkas av spånskiva eller fiberboard, med hålrum inuti för att lätta strukturens totala vikt. I Ryssland är det traditionella materialet billiga barrträd, mindre ofta finns det produkter av hårdare björk och ek. Det huvudsakliga tillämpningsområdet för sådana ark är möbelproduktion, konstruktion, dekoration.

Sköldproduktionstekniken har använts i över 100 år. Ursprungligen utfördes kompressionen vid limning av elementen med hjälp av klämmor. Idag används kraftfulla pressar i produktionen. Massproduktion började på 70 -talet av XX -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets egenskaper är följande:

  • kvadratisk eller rektangulär form;
  • stavarnas bredd är 10-50 mm;
  • längd - 2-5 m;
  • tjocklek - 18-40 mm (upp till 80 för flerskikt);
  • bredd - 200-1200 mm;
  • materialfuktighetsnivå - 6-12%;
  • ytslipningskvalitet - 80-120 enheter.

Detta är de viktigaste parametrarna som möblerbrädor av hög kvalitet som produceras i Ryska federationen har. Produkter från utländska tillverkare kan ha andra parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Möbelpaneler tillverkas på träbearbetningsföretag . För produktion används råvaror i form av kantat eller okantat virke av lövträd och barrträ. Den sorteras utifrån kraven för en specifik typ av slutprodukt. I vissa klasser är användning av knutiga element eller stänger med hartsartade fickor oacceptabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att skapa limmade skivmaterial är uppdelad i vissa steg

  1. Torkning av det utvalda sågade virket.
  2. Trimning och sortering av arbetsstycken.
  3. Klipp till bredd. I detta skede skärs ofta ut defekta områden som inte är lämpliga för möbelskivan.
  4. Bearbetning. Arbetsstyckena måste förvärva de angivna geometriska parametrarna.
  5. Montera längs med tillsats av lim.
  6. Sista färdiga uppsättningen. Därefter skickas produkten till pressen.
  7. Kontrollera sömmarna.
  8. Kalibrering och slipning av det färdiga materialet.
  9. Skär den resulterande matrisen i separata paneler enligt de angivna dimensionerna.

Tillverkaren kan använda enskilda element från spånskiva eller fiberboard för att få en solid möbelskiva. I detta fall utförs monteringen med liknande teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Klassificeringen av möbelskivor kan utföras enligt olika kriterier . Bland de viktigaste skillnaderna finns tillverkningsmaterial . Det kan vara typinställande produkter av massivt trä, laminerad spånskiva. Efter typ av finish materialet kan vara fanerat eller laminerat. Den fuktresistenta versionen limmas, behandlas sedan med fuktsäkra material, ibland är den dessutom täckt med en värmekrympbar film.

Bild
Bild

Med limningsmetoden finns det två kategorier av möbelskivor

Hela lamellen … I den är limmat laminerat virke anslutet längs längden. Varje planka löper från kant till kant och är en massiv träbit. Den största fördelen med denna limningsmetod är estetiken och hållbarheten hos den formade modulen, den ser enhetlig ut. Sådana sköldar kan dekoreras med en glasyrbeläggning, de ser ut som en solid matris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Splitsad … I denna limningsmetod är lamellerna anslutna längs längden och bredden, det finns mycket fler sömmar, ibland används även mikrotips för närmare kontakt med alla element. Denna metod har nackdelar associerade med heterogeniteten, variationen av strukturen. Samtidigt har skarvskärmen en högre böjhållfasthet och är lämplig för att skapa bärande konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trämöbler kan ha olika metoder för ansiktsbehandling. Runda eller spårvald, fräst version oftast föreslår de att man väljer när man gör enskilda produkter. För efterföljande bearbetning är sköldar av hårda arter bättre lämpade - lönn, ek, mjuka nålar går oftast till element som är enklare i form.

Klassificering av typer av möbelskivor med sina dekorativa komponenter mest efterfrågade inom möbelindustrin.

Bild
Bild

Här urskiljs flera kategorier samtidigt, som bestämmer färgens enhetlighet och fibrernas placering i förhållande till varandra

Radiell … Det mest homogena alternativet i utseende, lamellerna ligger parallellt med varandra, färgen är naturlig, utan skarpa övergångar. Fibrerna i strukturen löper radiellt, avvikelsen i de enskilda remsornas bredd bör inte vara mer än 20 mm.

Bild
Bild

Natur … Denna klass av möbelskivor kännetecknas av en homogen struktur, men det är tillåtet att inkludera ljusa "ögon" upp till 3 mm i diameter. Det finns inga strikta krav på fibrernas riktning.

Bild
Bild

Välj … En klass där ytan kan vara heterogen i färg och storlek på lameller. Träfibrer är oftast placerade i olika riktningar. I utvalda klasssköldar finns det märkbara defekter - lockighet, knutar.

Bild
Bild

Rustik … Den mest brokiga versionen, ibland är den gjord av trä av olika arter. Trots att den inte är av högsta kvalitet är rustik särskilt älskad av designers. Utvändigt liknar den färdiga plattan parkett; ofta behöver den bara lackeras eller vaxas för att få en attraktiv dekorativ lösning.

Bild
Bild

Denna klassificering är inte helt officiell, men den gäller både produktion och försäljning . Köpare bör ta hänsyn till det så att de från början inte slösar bort tid på att leta efter de alternativ som inte stämmer väl överens med de uppsatta uppgifterna.

Oftast måste du ta hänsyn till de material som skärmarna är gjorda av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Möbelbrädor av elit trä är inriktade på tillverkning av möbler, bänkskivor . Ytmönstret kan vara enhetligt eller brokigt - varje alternativ har sina egna fördelar och nackdelar. Den största fördelen med ekpaneler är hög densitet - från 730 till 780 kg / m3. Dessutom är de ganska massiva, solida och hållbara.

Bild
Bild

Träfiberskiva

I detta fall sker tillverkning enligt standardteknik, men med mer värdefulla råvaror - naturligt lövträ, vilket väsentligt ökar materialets driftsegenskaper . Ena sidan eller båda kan vara släta. Varmpressning med hartser ger tillräcklig bindningsstyrka. Men om formaldehyder används kan en sådan bräda inte längre kallas möbler.

Bild
Bild

Lärk, al och lind

Dessa typer av naturligt trä har ett vackert mönster, är tillräckligt starka och hållbara. Ha lindträd det finns en fördel i form av innehållet i speciella naturliga antiseptika, vilket gör det resistent mot sönderfall och andra biologiska skador. Lärkträd inte rädd för kontakt med fukt. Al vacker, ganska fast och tät. Möbelpaneler av trä av dessa arter används ofta i inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från tall och gran

Möbelpaneler i mjukt trä - några av de mest prisvärda … Dessutom är de lätta, fuktbeständiga på grund av deras höga hartsinnehåll. Materialets densitet är ganska låg - högst 520 kg / m3.

Bild
Bild

Bambu

Detta exotiska material produceras i begränsade mängder och är mycket uppskattat av älskare av asiatisk estetik. Bambu möbelskivor har god flexibilitet, de kan användas för att skapa strukturer med komplex geometri … På grund av deras sällsynthet är de dyra, men de ser väldigt originella ut, så de är alltid efterfrågade.

Bild
Bild

Spånskiva och MDF

Klassiska MDF- och spånskivor kan också klassificeras som möbelskivor. Men råvarorna för deras produktion är långt ifrån alltid miljövänliga . Deras mekaniska och fysiska styrka är också märkbart sämre än deras analoger från massivet. MDF -skivor anses vara ett mer elitmaterial, de är mer värdefulla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns en godkänd uppdelning av alla typer av möbelskivor i klasser

  • C … Lägsta betyget med ett stort antal defekter. Det kan finnas upp till 75% spved, ett stort antal knop som inte faller ut, ytbucklor, flis och sprickor. Syftet med produkterna är huvudsakligen tekniskt.
  • B . En variationstolerant mot få defekter. Om det här är knutar bör det inte vara mer än 2-3 stycken per 1 m2. Förekomsten av lockar är möjlig, savträ bör vara närvarande i volym upp till 10%. Detta är ett material av hög kvalitet som kan bära betydande funktionella belastningar.
  • A . Möbelskivor av denna klass kan ha små variationer i färg och struktur på komponenter. Ett litet antal friska knutar är möjliga, men i allmänhet oönskade.
  • 0 eller "extra ". Den högsta kvaliteten på produkterna, kraven för den är de strängaste. Det ska inte vara några defekter, fibrernas färg och struktur efter limning är alltid enhetlig, fogarna märks knappast. Mönstret på sådana sköldar är dåligt uttryckt, det verkar som om det är en massiv träplatta.

Det är viktigt att tänka på att möbelskivan kan ha olika klasser för varje sida. Det är därför märkningen oftast ser ut så här: A / A, B / B, A / B.

Bild
Bild

Dimensioner

Utbudet av mått på möbelskivor beror på deras syfte … De mest populära bredderna sträcker sig från 200 till 600 mm med en tjocklek på 16 till 20 mm. Längden på små paneler varierar från 900 mm till 4000 mm. Det finns också alternativ för bredden 0, 3 och 1, 1 m. Tjockleken på sådana skärmar är 40 eller 50 mm, längden är från 1 till 6 m.

Du måste förstå det dimensionella egenskaper regleras inte av kraven i GOST . Tillverkare kan själva ställa in de optimala parametrarna. Till exempel anses medelstora paneler vara det mest populära alternativet. Storformatspaneler 5000 × 1200 mm används för dekoration av stora ytor. Konstruktionen innehåller alla alternativ, vars längd överstiger 2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Färgschemat för möbelskivor beror på vilken typ av trä som användes för deras tillverkning. Följande färger anses vara de mest populära:

  • wenge;
  • vit - den finns i lönn, tall;
  • nöt;
  • körsbär med en karakteristisk rödaktig nyans;
  • Brun;
  • brun;
  • Elfenben;
  • al - i naturen har den upp till 30 toner av trä.

Det här är de mest efterfrågade alternativen. Dessutom kan möbelskivan tonas, målas, penslas.

Bild
Bild

Var används de?

Användningen av möbelskivor är efterfrågad främst vid tillverkning av bord och bänkskivor, fasader på köksredskap och skåp . I sin struktur är de nära massivt trä. Produkter kan fräsas, huggas. Av de subtila sorterna vackra snidade skärmar för radiatorer eller skärmar erhålls. Tjock gå till skapandet av trappsteg, fönsterbrädor, dörrblad, hyllor och förvaringssystem.

Användningen av möbelskiva är efterfrågad inom inredningsområdet . Här används den ovanliga strukturen och mönstret av skarvade material, som påminner om parkett. Golv med denna finish kan lackeras, vaxas och behandlas. Väggdekoration eller bildande av skiljeväggar kan också utföras med hjälp av möbelskivor.

Om du vill skapa ett starkt och ljudisolerande tak passar dessa limmade brädor också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en lämplig möbelskiva bör du följa vissa regler. Även ett olikartat material kan vara vackert och funktionellt om det är gjort enligt alla regler. När du undersöker skölden måste du vara uppmärksam på ett antal viktiga parametrar.

  • Produktklass . Sköldar utan knutar är märkta med märket "extra", de använder de bästa materialen, det finns krav för val av lameller. Klass B / B skarvad med giftfritt lim. Det gör att små knop kan ingå i matrisen.
  • Bindningsmetod … Hellaminerade paneler anses vara möbler, skarvade paneler används oftare vid tillverkning av laddade strukturer.
  • Pris … Barrträsprodukter är billigast. I premiumsegmentet ingår ek, bok, bambu. Genomsnittlig kostnad, men ganska tillräcklig styrka och dekorativitet för lövträ - lönn, körsbär, al.
  • Enhetlighet … Seriösa tillverkare använder trä av samma art för tillverkning av möbelskivor. Om fibrernas struktur är mycket olika är det osannolikt att materialet anses vara av god kvalitet.
  • Utnämning … Om du planerar att göra ett dörrblad, fönsterbrädan, trappsteg från panelerna kan du inte betala för mycket för massiva lameller och välja ett typinställningsalternativ. För bänkskivor och fasader är en panel av hög kvalitet med nästan osynliga spår av limning att föredra.

Med tanke på dessa rekommendationer kan du enkelt klara uppgiften att hitta det mest attraktiva materialet för tillverkning av inredningsartiklar eller inredning.

Rekommenderad: