Spånskivsågning: Skäralternativ, Skivsågning. Vad Mer Kan Du Exakt Skära Spånskiva Hemma? DIY Skärande Laminerad Spånskiva

Innehållsförteckning:

Video: Spånskivsågning: Skäralternativ, Skivsågning. Vad Mer Kan Du Exakt Skära Spånskiva Hemma? DIY Skärande Laminerad Spånskiva

Video: Spånskivsågning: Skäralternativ, Skivsågning. Vad Mer Kan Du Exakt Skära Spånskiva Hemma? DIY Skärande Laminerad Spånskiva
Video: Cutting Chipboard with the Cricut Maker Knife Blade 2024, Maj
Spånskivsågning: Skäralternativ, Skivsågning. Vad Mer Kan Du Exakt Skära Spånskiva Hemma? DIY Skärande Laminerad Spånskiva
Spånskivsågning: Skäralternativ, Skivsågning. Vad Mer Kan Du Exakt Skära Spånskiva Hemma? DIY Skärande Laminerad Spånskiva
Anonim

Laminerad spånskiva (spånskiva) är idag huvudmaterialet för massproduktion av möbler. Denna träbearbetningsprodukt används inte bara i möbelfabriker, utan används också av hantverkare.

För tillverkning av möbler måste laminerade spånskivor klippas på ett sådant sätt att materialet inte täcks av ett nätverk av sprickor eller flis . Sådan skärning kan utföras med speciell industriutrustning eller vanliga hushållsverktyg. Att utföra arbete kräver viss kompetens och erfarenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

En egenskap hos laminerad spånskiva är att materialet har en hård skyddande beläggning, som är en flerskiktsfilm av papper med harts, pressad under hög temperatur och tryck. Tjockleken på det laminerade skiktet av spånskiva är liten, men det skyddar materialet på ett tillförlitligt sätt mot fukt och mekaniska skador . Sågning av spånskiva är en svårighet på grund av det faktum att det laminerade lagret spricker under skärverktygets verkan och därmed försämrar arkets estetiska utseende. Bredden på chipsen är liten, men det är inte alltid möjligt att eliminera dem.

Skärning av laminerad spånskiva kan göras med en sticksåg, cirkelsåg eller en konventionell handsåg med glesa fina tänder.

Bild
Bild

För att klippa materialet exakt och effektivt måste du följa följande regler:

  • för att sågtänderna inte ska skada det laminerade materialskiktet, klistras självhäftande tejp på skärlinan;
  • för att underlätta sågningsprocessen med ett vass knivblad är det nödvändigt att repa lamineringsskiktet tills spånskiktet nås, medan bladets riktning ska vara tangentiell i förhållande till materialets yta;
  • under sågningsprocessen är det viktigt att hålla sågbladet i en spetsig vinkel på 30 grader i förhållande till arbetsstyckets yta;
  • vid användning av ett elverktyg utförs arbete med låga hastigheter;
  • på den färdiga delen är det nödvändigt att skära ett tunt lager av den laminerade delen i en vinkel på 45 °;
  • efter skärning placeras arbetsstyckets kant i riktningen från periferin till mitten;
  • efter att kanten på snittet har lagts in stängs det med en självhäftande melaminplåsteremsa, eller det kan vara en C- eller T-kant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du behöva?

På möbelfabriker skärs laminerad spånskiva med specialutrustning - vanligtvis en CNC -maskin, på vilken bordet läggs ett ark. Cirkelsågen på en sådan maskin gör ett rent snitt utan flis. Formskärning av arbetsstycken sker i massmängder, och förutom sågning i produktionsprocessen används ytterligare enheter och material för att bearbeta möbeldelar . De flesta handelsföretag tillhandahåller befolkningen tjänster för att såga inköpta möbelskivor, men vissa hantverkare föredrar att göra detta arbete på egen hand. Att såga spånskivor med egna händer hemma är mycket svårare. En handfil kräver försiktighet från befälhavaren och närvaron av ett visst verktyg.

Det är mest praktiskt att skära den laminerade spånskivan med en router eller sticksåg . Kapningen är mest effektiv med en cirkelsåg, men det är svårt att välja rätt blad för ett rent snitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att arbeta med bearbetning av spånskiva krävs dessutom ett speciellt arbetsbord med framkanter.

När du utför arbete med en vanlig sticksåg, i avsaknad av erfarenhet av att arbeta med materialet, bildas ofta chips, eftersom det med hjälp av detta verktyg är ganska problematiskt att göra ett perfekt snitt. Sågningsprocessen kan underlättas genom att fästa ett bimetalliskt laminatsågblad i sticksåg, vars tänder vässas i inre riktning . Arbete med en sticksåg utförs vid låga hastigheter på sågbladsmatningen, de gör detta så att det inte uppstår sprickor på den laminerade ytan vid arbete.

Ett annat sätt att skära ett laminerat spånskivor är att använda ett hacksågblad . För arbete är en bågsåg för metall lämplig, som har mycket små tänder. För arbete måste bladet förberedas, det vill säga tänderna måste spädas med 0,5 i bladets tjocklek. Själva bladet måste vara tillverkat av härdat stål. Inte alla elverktyg är lämpliga för arbete med laminerat material. Denna möbelbräda kan inte sågas med kvalitet med en vinkelslip som kallas en kvarn. Rotationshastigheten för disken för detta verktyg är mycket hög och marker på spånskivan kommer att vara oundvikliga, särskilt om en cirkulär skiva med stor diameter används för arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Skivor gjorda på ett ark av träbaserat material kan göras på olika sätt.

Enkel

Hemma kan uppgiften att linjesåga spånskivor utföras med vissa verktyg

Kontursåg . Ett handverktyg som kan användas för att skära små spånskivor. En pusselfil måste tas med de minsta tänderna. Sticksågens rörelser ska utföras utan tryck och ryck, bladmatningshastigheten väljs så lågt som möjligt. Som regel finns det inga marker på sidan av möbelskivan, där filen med tänder in, kan de bildas på motsatt sida av bladet. Men om sågningen utförs noggrant och långsamt, kan du uppnå ett rent och högkvalitativt snitt.

Bild
Bild

Cirkelsåg . Användningen av detta elverktyg underlättar kraftigt uppgiften att göra ett rakt snitt. Produktiviteten hos en cirkelsåg är betydligt högre än en sticksåg. För arbete måste du hämta en skiva med små tänder. Arbetsbordet där den cirkulära skivan är installerad är vanligtvis utrustad med styrskenor, med vilka det är mycket lättare att göra ett jämnt och snyggt snitt.

De listade verktygen gör ett bra jobb med att skära material, men de kan bara göra raka snitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Curvilinear

Det är ganska svårt att få ett lockigt snitt hemma. För att klara denna uppgift behöver byggaren göra ett speciellt elverktyg som kallas en skärare. Denna enhet hjälper inte bara till att göra en krökt linjär skärning, utan skyddar också materialet från att flisor ser ut när arbetet utförs.

Processen att arbeta med en fräs är följande:

  • på ett ark vanligt spånskiva eller plywood, skissera de nödvändiga konturerna;
  • med en sticksåg, skär ut en del längs en given kontur, gå tillbaka från den 1-2 mm för noggrannhet vid skärning;
  • den färdiga mallen rengörs med en fil och sandpapper;
  • plywoodmallen appliceras på spånskivan och säkrar den från alla sidor med klämklämmor;
  • med hjälp av en skär som är utrustad med ett lager, skärs materialet, rör sig längs konturen av plywoodmallen.

En elektromiljö kan ha 2 eller 4 skärblad. Alla blad måste helt fånga höjden på arbetsstyckets arbetstjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandad

I vissa fall, vid tillverkning av exklusiva designmöbler, krävs det att man använder tekniken för rak och krökt sågning i kombination med varandra. I produktionen utförs denna uppgift med formateringsutrustning. Spånskivan läggs på skrivbordet och fixas . Skärlinjerna är markerade på arket och sågbladet startas vid maskinen. Bordet vid maskinen är rörligt och styrs automatiskt. Arket på bordet rör sig i riktning mot sågklingan, vilket gör ett jämnt och snyggt snitt.

Hemma används en sticksåg eller cirkelsåg för att göra ett rakt rakt snitt . Efter att de raka snitten har gjorts används en fräs och med hjälp av den skärs arbetsstycket längs en given kontur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärteknik

För att göra ett smidigt snitt av spånskivor med egna händer är det hemma viktigt att inte bara använda nödvändiga elverktyg utan också att använda ytterligare enheter som hjälper till att utföra sågning av materialet av hög kvalitet.

För att klippa av laminerad spånskiva hemma och få ett bra resultat samtidigt, kommer efterlevnad av 3 villkor att hjälpa

  • Du måste skära materialet med hjälp av en guide. För detta ändamål kan du använda 2 snickeriklämmor och en byggnadsnivå.
  • Ju mindre tänderna på sågklingan, desto enklare och bättre skärning av det laminerade materialet.
  • Klipphastigheten ska vara låg. Om du ökar antalet varv för verktyget kan sågklingan börja böja, så ett jämnt snitt fungerar inte längre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Raka snitt av laminerad spånskiva görs på formatskärningsutrustning . Innan du skär, är det nödvändigt att förbereda materialet för arbete. För att göra detta repas en rak linje på ett materialark med en kniv eller vass syl längs en linjal, vilket gör det möjligt att skära igenom lamineringsskiktet i förväg med minimal risk för flis. Därefter tar de en bågfil för metall eller en sticksåg och ställer in arbetsbladet så att det passar jämnt in i den tidigare tillverkade repan.

Efter att spånskivan har skurits får dess sektioner inte bara slipas med en fil och sandpapper . Självhäftande tejp av melamin limmas vanligtvis över snittet. Skärningen i hörnen på arbetsstyckena är vanligtvis 45 grader, medan tejpens delar måste klippas i samma vinkel och tätt stötas mot varandra.

Oftast används laminerad spånskiva för möbelprodukter, vars tjocklek är 16 mm eller 18 mm. Snittningstejpen väljs enligt arkets tjocklek.

Rekommenderad: