Spånskivans Mått: Standard Plåttjocklek, Bredd Och Längd, 10-16 Mm Brädor För Möbler. Vilka Andra Dimensioner Finns Det?

Innehållsförteckning:

Video: Spånskivans Mått: Standard Plåttjocklek, Bredd Och Längd, 10-16 Mm Brädor För Möbler. Vilka Andra Dimensioner Finns Det?

Video: Spånskivans Mått: Standard Plåttjocklek, Bredd Och Längd, 10-16 Mm Brädor För Möbler. Vilka Andra Dimensioner Finns Det?
Video: Inventor lenght width thickness to part list 2024, Maj
Spånskivans Mått: Standard Plåttjocklek, Bredd Och Längd, 10-16 Mm Brädor För Möbler. Vilka Andra Dimensioner Finns Det?
Spånskivans Mått: Standard Plåttjocklek, Bredd Och Längd, 10-16 Mm Brädor För Möbler. Vilka Andra Dimensioner Finns Det?
Anonim

Mängden spånskivor är behagligt imponerande. För närvarande kommer det inte att vara svårt att välja det bästa alternativet för någon uppgift. Detta material kan användas både för möbler och för vägg- eller golvdekoration. Beroende på syftet skiljer plattorna åt i parametrar. De påverkar styrkan, kvaliteten på arbetsområdet, förmågan att motstå vissa belastningar. I den här artikeln kommer vi att överväga allt om spånskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är måtten?

Som regel finns spånskivor som säljs i sin helhet. Om du behöver en liten bit av plattan måste du fortfarande köpa hela . Det erforderliga området på duken finns bara i stora industrier som arbetar med trä och material från det. Oavsett vad spånskivor används för är det viktigt att känna till deras mått, eller snarare längd, bredd och tjocklek. Detta kommer att förenkla arbetet med detta material avsevärt. Typiskt är arken 183 till 568 centimeter långa och 122 till 250 centimeter breda.

Olika storlekar gör att du bättre kan välja arken så att de passar ihop . Bland storlekarna anses plattor på 244 x 183 cm, 262 x 183 cm, 275 x 183 cm vara universella, vilka är praktiska att transportera och vid behov är lätta att såga. Plattornas dimensioner bestäms vanligtvis av statens standard. Om arket överensstämmer med denna standard kan det anses vara god kvalitet.

För vissa tillverkare kan måtten på spånskivan skilja sig åt. Beroende på storlek kan arken väga från 40 till 70 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längd

Standardspånskivor, både slipade och oslipade, har en längd på 180 centimeter eller mer. Samtidigt kan den ökas i steg om 10 millimeter. När det gäller laminerade brädor varierar deras längder från 183 cm till 568 cm . Felet med denna parameter, enligt standarden, överstiger inte 5 mm.

De mest populära är spånskivor med en längd av 275 cm, 262 cm, 244 cm . Det bör klargöras att varje tillverkare producerar ark med vissa parametrar. Så, Swisspan föredrar ark med en längd på 244 och 275 cm, och Egger - 280 cm. För plattor som produceras av Kronospan Ryssland är längden strikt 280 och 262 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredd

Spånskivornas bredd kan variera från 120 till 183 centimeter. I detta fall kan avvikelser från standarden inte överstiga 5 millimeter. Ark med en maxindikator på 183 cm är den största efterfrågan bland konsumenterna . Denna bredd föredras också av Swisspan -tillverkaren. På Egger antar plattformatet endast ett standardvärde - 207 cm, medan Kronospan Ryssland använder båda dessa bredder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocklek

Tjockleken på spånskivan är från 1 till 50 millimeter. I detta fall är steget bara en millimeter. Det maximala behovet observeras för plattor med en tjocklek av 16 mm . Swisspan -varumärket producerar spånskivor med en tjocklek på 10 mm, 16 mm, 18 mm, 22 mm och 25 mm, och tillverkaren Egger har, förutom den vanliga tjockleken, 19 mm brädor. Kronospan Ryssland, förutom ovanstående, producerar ark med en tjocklek på 8 mm, 12 mm och 28 mm.

Vanliga spånskivor har som regel en tjocklek på 1 mm . För laminerade ark börjar det från 3 mm. En tjocklek på 40 mm eller mer krävs för produkter där ökad tillförlitlighet är viktigt, men de används inte så ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man storlek?

Med parametrarna för spånskivan kan du bestämma dess egenskaper, liksom för vilka ändamål det är bättre att använda det. En av de viktigaste parametrarna är plattans tjocklek . Det är denna parameter som är ansvarig för materialets styrka. Det är också viktigt att ta hänsyn till det under drift och transport. Vanligtvis, ju tjockare arket, desto större belastning tål det. Därför bör plattor med maximal tjocklek användas för produkter som kommer att utsättas för ökad spänning. Man måste dock komma ihåg att arkens flexibilitet kommer att minska. Denna parameter är bättre för tunna ark med en tjocklek av högst 10 mm. Dessutom kan detta ses även vid låga belastningar.

När det gäller plattor med en tjocklek på 25 mm eller mer kommer deras flexibilitet att vara låg . Som ett resultat, under tung belastning, kommer en spricka att dyka upp på en sådan platta, den kommer att böja eller till och med gå sönder. Och även arkens hårdhet beror på tjockleken. Ju större tjocklek, desto högre hårdhet blir spånskivan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att göra en skiljevägg, en överliggande panel eller element av möbelartiklar, där det inte blir några tunga laster, är ett tunt ark med en tjocklek av 6 mm eller mer bäst lämpad för detta. Och även plattor inom 8 mm och 10 mm är lämpliga för dessa ändamål. Plattor med en tjocklek av 16 mm, 17 mm och 18 mm är utmärkta underlag för golvet . De är lämpliga för att skapa skåpmöbler eller garderober. Tallrikar från 20 mm till 26 mm används för köket, särskilt för tillverkning av bänkskivor (24 mm), massiva möbeluppsättningar (26 mm).

Tjock spånskiva från 34 mm till 50 mm är nödvändig för de produkter som kommer att belastas hårt . Sådana lakan kan användas för köksbord, hyllor i hyllor, industrigolv, bord för olika enheter och enheter.

Man bör komma ihåg att en stor platta kommer att kräva att stödkonstruktionerna förstärks. När allt kommer omkring måste de stå emot både plattans vikt och vad som passar på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Innan du köper spånskivor bör du beräkna det belopp som krävs. Detta kommer att förenkla arbetsflödet och den slutliga kostnaden för produkten avsevärt. Efter att ha gjort alla nödvändiga beräkningar i förväg kan du rädda dig själv från problem med saknade ark eller kvarvarande överskott . Innan du bestämmer det erforderliga antalet ark är det värt att tydligt förstå vad de ska användas till.

Till exempel, om spånskiva kommer att användas för väggbeklädnad, är det viktigt att mäta parametrar som höjd och bredd . Sedan måste du beräkna ytvärdet. Om basens storlek är 2,5 x 5 meter blir området 12,5 kvadratmeter. m. Med hänsyn till att bladets storlek kommer att vara 275 x 183 cm blir dess yta fem kvadratmeter. Det visar sig att du behöver tre paneler, eller snarare 2, 5.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du täcker golvet måste du rita upp ett diagram . För att göra detta, mäta längden och bredden på den horisontella ytan. Därefter görs en ritningsplan, där de mottagna data överförs. Enligt de möjliga parametrarna för spånskivan är det dessutom nödvändigt att justera materialet. Denna metod är ganska komplicerad, men den låter dig ta hänsyn till många nyanser, inklusive onödig trimning.

För ett så ansvarsfullt jobb som tillverkning av möbler krävs vissa färdigheter. Om objektet har sina egna parametrar är det nödvändigt att rita upp en ritning . Därefter bör du bestämma måtten på var och en av delarna, med hänsyn till var den ska placeras. Alla dessa data måste sedan matas in i skärprogrammet, vilket hjälper till att ta reda på exakt hur många spånskivor som behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att förtydliga det beräkningen av antalet spånskivor kan utföras oberoende enligt sågningsschemat eller med hjälp av ett speciellt program . För den första metoden kommer det att ta många timmar att hitta den lämpligaste kombinationen av skärlinor. Det bästa stället att börja är genom att rita en skärplan. I detta fall bör delarnas linjer vara så nära varandra som möjligt, vilket kommer att minska materialförbrukningen avsevärt. Därefter måste du placera alla delar på ritningen inom rektangeln. Sedan kan du välja den optimala arkstorleken.

Säker, om fantasin inte är särskilt bra eller det finns problem med geometri, så är det värt att göra mockups av alla delar av papper . Samtidigt är det viktigt att respektera bildförhållandet och följa en enda skala. Det är värt att betona att det i det här fallet är mycket enkelt att placera figurerna på ett sådant sätt att man förstår vilken platta som fungerar bäst. Det enklaste sättet är att använda programmet, som själv väljer det bästa skärmönstret. Det räcker med att ange antalet delar och deras form i den. Därefter presenteras ett layoutdiagram på ett ark med vissa parametrar.

Ofta används sådana program i byggvaruhus, där de skär spånskivor på beställning.

Rekommenderad: