Shalevka: Brädornas Dimensioner. Hur Många Bitar Av Trä Shalyovka Finns I En Kub? Staket Från Brädor Och Andra Användningsområden, Kantade Och Ej Kantade Brädor

Innehållsförteckning:

Video: Shalevka: Brädornas Dimensioner. Hur Många Bitar Av Trä Shalyovka Finns I En Kub? Staket Från Brädor Och Andra Användningsområden, Kantade Och Ej Kantade Brädor

Video: Shalevka: Brädornas Dimensioner. Hur Många Bitar Av Trä Shalyovka Finns I En Kub? Staket Från Brädor Och Andra Användningsområden, Kantade Och Ej Kantade Brädor
Video: Bygger ett uterum på en helg - timelapse 2024, April
Shalevka: Brädornas Dimensioner. Hur Många Bitar Av Trä Shalyovka Finns I En Kub? Staket Från Brädor Och Andra Användningsområden, Kantade Och Ej Kantade Brädor
Shalevka: Brädornas Dimensioner. Hur Många Bitar Av Trä Shalyovka Finns I En Kub? Staket Från Brädor Och Andra Användningsområden, Kantade Och Ej Kantade Brädor
Anonim

Under många år har trä varit ett oumbärligt material i byggprocessen, nämligen under interiör och utvändig väggdekoration. Nyligen använder fler och fler specialister shalevka, eller, som det också kallas, foder.

Detta material är enkelt och lätt att använda och har också utmärkta tekniska parametrar, så även amatörer kan använda det .… I denna artikel kommer vi att berätta i detalj om dess egenskaper, funktioner och användningsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Shalevka är en träkantad bräda som tillhör timmer och är tillverkad av lövträd . Det är en rektangulär platt parallellpiped erhållen genom att skära ett bräda med en cirkelsåg. Under produktionsprocessen är träet praktiskt taget omöjligt att bearbeta, varför ytan på det kantade brädet är grov och fibrös. Shalevka, som en typ av virke, har ett antal fördelar, bland vilka följande faktorer bör noteras.

  • Hög styrka .
  • Densitet … När det gäller denna parameter är densiteten hos shalyovka praktiskt taget inte sämre än ekens densitet. Träkantad bräda är hur hårt virket är att det inte ens är möjligt att genomborra det med en spik.
  • Hög nivå pålitlighet .
  • Naturlighet , miljösäkerhet.
  • Lätthet på jobbet.
  • Hög hållbarhet … Shalevka är resistent mot olika svampsjukdomar och sönderfallsprocessen.
  • Brett urval och sortiment.
  • Lågt pris . Detta är inte att säga att detta material är mycket billigt, men dess kostnad är helt motiverad av kvaliteten.

För närvarande används kantad bräda mycket oftare i byggprocessen än hyvlat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storlekarna på shalyovka kan vara olika, men de måste alla uppfylla kraven som anges i GOST 8486–86 “Timmer. Mått och syfte . Enligt denna statliga standard kan shalevka ha följande dimensioner:

  • längd - från 1 m till 6,5 meter (idag på trämarknaden kan du oftast hitta maximal längd, som är 6 meter);
  • bredd - 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250 och 275 mm;
  • tjocklek det kan vara 16, 19, 22, 25, 32, 40, 44, 50, 60 och 75 mm.

Som du kan se är storleksområdet för kantade brädor ganska olika, vilket gör det möjligt att välja ett material som är idealiskt för att utföra en viss typ av konstruktions- eller installationsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volym

Mycket ofta kan en användare som ska köpa timmer för jobbet inte bestämma exakt hur mycket det kommer att behövas. Dessutom säljs en sådan produkt inte i bitar, utan i kubikmeter. Denna fråga är mycket relevant. Det är därför vi vill erbjuda dig detaljerad information om hur du beräknar den nödvändiga volymen shalevka och hur många bitar som finns i en kub av trä. Du måste utföra följande beräkningar:

  • beräkna volymen på en bräda - för detta måste du multiplicera sådana kvantiteter som materialets längd, bredd och tjocklek;
  • konvertera det resulterande värdet till meter;
  • för att bestämma det erforderliga antalet brädor måste du dividera enheten med det tidigare erhållna värdet.
Bild
Bild

Till exempel, för konstruktionen du har valt en shalevka "femtio", måste du göra följande beräkning:

  • 6 m (längd) * 5 cm (tjocklek) * 20 cm (bredd) - som ett resultat får vi talet 600;
  • efter konvertering till kubikmeter får vi siffran 0, 06;
  • vidare, 1/0,06 = 16,66.

Av detta följer att i 1 m³ kantad bräda "femtio" finns det 16 hela brädor.

Bild
Bild

För din bekvämlighet erbjuder vi dig en tabell som visar volym och antal brädor i 1 m³ av de vanligaste storlekarna

Storlek, mm

Volym på 1 bräda, m³

Antal brädor

250*250*6000

0, 375
50*200*6000 0, 06 16
30*200*6000 0, 036 27
25*125*2500 0, 0075 134

Med hjälp av ovanstående formel och tabell kan du exakt bestämma mängden material som behövs för att utföra jobbet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Shalevka har ett brett spektrum av applikationer. Det används i följande fall.

  • För grova byggarbeten . När du installerar formning för fundamentet och någon annan monolitisk del av en byggnad eller struktur, är det den kantade träplattan som används.
  • När arbetet avslutas … Partitioner, ramar är monterade från shalevka. Det kan också användas som ett dekorativt element eller som en formning.
  • Inom möbelindustrin .
  • För konstruktion av inneslutande strukturer . Ett staket av kantade träplattor kommer att vara mycket pålitligt och hållbart, det kommer att kunna fungera i många år utan några visuella deformationer och integritetsbrott.
  • Tillfälliga strukturer eller små sommarstugor uppförs ofta från shalevka , fiskebroar.

Trots att den kantade brädan är mycket hållbar kan den inte användas för installation av bärande strukturer. Detta beror på otillräcklig tjocklek på virket. Shalevka används där materialparametrar som styrka och tillförlitlighet är viktiga.

Detta är det perfekta valet för takläggning och golvläggning av en byggnad. På grund av dess höga motståndskraft mot väderförändringar är det viktigt att använda kantade brädor när man ska bygga byggnader utomhus eller i rum med en hög luftfuktighetskoefficient.

Rekommenderad: