Bräda 40 Mm: Hur Många Bitar På Sex Meter Och Fyra Meter Fyrtio I En Kub? Mått På Kantade Och Ej Kantade Brädor, Bredd Och Längd, Val Av Självgängande Skruvar

Innehållsförteckning:

Video: Bräda 40 Mm: Hur Många Bitar På Sex Meter Och Fyra Meter Fyrtio I En Kub? Mått På Kantade Och Ej Kantade Brädor, Bredd Och Längd, Val Av Självgängande Skruvar

Video: Bräda 40 Mm: Hur Många Bitar På Sex Meter Och Fyra Meter Fyrtio I En Kub? Mått På Kantade Och Ej Kantade Brädor, Bredd Och Längd, Val Av Självgängande Skruvar
Video: Grupp-program - ABC för Ljusbärare! 2024, Mars
Bräda 40 Mm: Hur Många Bitar På Sex Meter Och Fyra Meter Fyrtio I En Kub? Mått På Kantade Och Ej Kantade Brädor, Bredd Och Längd, Val Av Självgängande Skruvar
Bräda 40 Mm: Hur Många Bitar På Sex Meter Och Fyra Meter Fyrtio I En Kub? Mått På Kantade Och Ej Kantade Brädor, Bredd Och Längd, Val Av Självgängande Skruvar
Anonim

Erfarna hantverkare vet att allt virke mäts i kubikmeter.

Antalet brädor med olika tjocklekar och längder per kubikmeter varierar mycket . Vad ska jag göra om du behöver ett visst antal fyrtio plankor eller om du bara känner till den erforderliga mängden i kvadratmeter, hur du kan beräkna den nödvändiga volymen virke - vi kommer att berätta för dig i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

En 40 mm tjock bräda, populärt kallad en fyrtio, är ett mycket populärt virke bland byggare. Används främst för byggnadsställningar och byggnadsställningar, men också bra för golv. För dessa ändamål, använd en torrhyvlad kantskiva.

Huvudskillnaden mellan en kantad bräda och en okantad bräda är närvaron av en kant med bark på den senare . Kantat virke har klara kanter och samma bredd längs hela längden. Obrett bräda används oftast för installation av staket och barriärer, taksvarvning, byggande av skjul och uthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Huvudmaterialet som används för den fyrtionde är furu. På grund av att tallvirke är ganska starkt och motståndskraftigt kan brädorna tål en betydande belastning. För samma ändamål används granbrädor.

Lärk används mindre ofta, men på grund av träets egenskaper väljs det vid installation av golv i ett badhus eller annat rum med hög luftfuktighet

Ek- eller björkbrädor är idealiska för golv, möbler, har en vacker konsistens och är lämpliga för produkter och rum med minimal luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Tjockleken på de fyrtio är alltid densamma - 40 millimeter. Bredden på brädet kan variera. Standardbredden anses vara brädor med parametrar 100 mm, 120 mm, 150 mm, 180 mm, 200 mm och 250 mm . Längden är vanligtvis 4 eller 6 meter.

Hur mycket är det i en kub?

För att beräkna antalet bitar per kubikmeter används följande formel - 1 kubikmeter är uppdelad i bredd, längd och höjd, vars parametrar omvandlas till meter. På detta sätt kan du beräkna både kantade och ogiftade brädor, för de senare tas bredden från mitten av brädet på grund av skillnaden i parametrar.

Till exempel, ta reda på antalet kubar på en sex meter lång bräda 40x100: för att göra detta, dividera 1 med 0, 04, dividera sedan resultatet med 0, 1 och 6. Det resulterande talet - 41, 667 avrundas till närmaste helhet, det vill säga till 41. Volymen på ett fyrmeters bräda beräknas på samma sätt.

För tydlighetens skull presenterar vi data i tabellform . Som du kan se kan du ta reda på den mängd kubikmeter som krävs, till exempel att veta golvytan. Brädans längd är standard - fyra meter och sex meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Skivmått, mm Antal, st

Brädans yta i 1 kubikmeter, m2

40*100*4000 62 24, 8
40*120*4000 52 25
40*150*4000 41 24, 6
40*180*4000 34 24, 5
40*200*4000 31 24, 8
40*250*4000 25 25
40*100*6000 41 24, 6
40*120*6000 34 24, 5
40*150*6000 27 24, 3
40*180*6000 23 24, 8
40*200*6000 20 24
40*250*6000 16 24
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken självgängande skruv är lämplig?

För fyrtio är självgängande skruvar optimala, vars längd är från 50 millimeter. Huvudtricket som används av erfarna hantverkare är att för pålitlig fastsättning måste den självgängande skruven skruvas fast i huvudytan med en tredjedel av brädans tjocklek . Således får vi en tredjedel av 40 millimeter ungefär lika med 13 millimeter och därför är självgängande skruvar med en längd på 50-55 millimeter optimala för användning.

Vid hemlig fastsättning måste man komma ihåg att materialets totala tjocklek bör vara ungefär 5-7 millimeter större än längden på den självgängande skruven. Annars kommer en liten knöl att dyka upp vid fästpunkten.

För det för att fästa brädorna behöver du självgängande skruvar som är konstruerade för att fungera med trä . Från universal och de som används för att arbeta med metall, kännetecknas de av en större trådhöjd och en skarp spets. Sådana produkter fäster bättre på trä och deformeras inte så mycket när de skruvas in.

Det är också nödvändigt att överväga var den färdiga produkten kommer att användas för att förstå från vilka självgängande skruvar i metall behövs . Med tillräcklig luftfuktighet behövs förkromade, oxiderade eller galvaniserade självgängande skruvar-de är resistenta mot korrosion och rost mycket långsamt. För torra rum är vanliga fosfaterade självgängande skruvar lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Brädans kvalitet beror på många parametrar, men de viktigaste är fuktnivå, kvalitet, skick och träslag. Låt oss överväga dessa faktorer mer i detalj.

  • Fuktighet . Nybörjare och hantverkare glömmer ofta bort krympning och krympning när de arbetar med träkonstruktioner. Många nybörjare tror att de säkert kan arbeta med en "vinter" bräda, med hänvisning till det faktum att saftrörelsens process i trädet på vintern bromsas och trähalten minskar. Fukthalten i sådant sågat virke är dock högre än de 22% som rekommenderas av GOST, och under drift kan materialet deformeras. Det säkraste sättet är att köpa en redan torr bräda. Torkning sker naturligt eller i speciella kammare. Den torra brädan ska vara platt, utan böjningar eller vändningar.
  • Träets skick . Ofta går inte bara ett levande träd, utan också död ved till sågsnittet, och om trädet har dött av skadedjur måste sådant material köpas med försiktighet. I regel fungerar sådant virke som grogrund för skäggbaggen eller trämask och är mottaglig för mörk röta. Det är ganska enkelt att ta reda på vilket trä materialet kommer ifrån - en död träskiva är gråare i färgen och väger märkbart lättare.
  • Träarter . Som vi redan skrev är brädor gjorda av både barrträd och lövträd. Barrträd är de mest tillgängliga, medan de är resistenta mot sönderfall och har en antiseptisk effekt. Lövträ är perfekt för inredning.
  • Kvalitet . Barrträd har 5 sorter, lövfällande - endast 3. Grad påverkar antalet tillåtna defekter, mikrosprickor är särskilt farliga. Lövfällande material kan väljas, där en liten del av bristerna är tillåtna, vilket inte kan vara kritiskt. Första klassen skiljer sig från kraven på barr- och lövträd. Bruna eller blå fläckar normaliseras, sprickor med tillåten längd kan finnas tillgängliga. I andra klass är mindre brister tillåtna inom normalområdet. Tredje klass - små svampinneslutningar och olika fläckar är tillåtna för lövträ, några av defekterna överstiger normen. Den fjärde klassen har ett stort antal defekter, varav några inte är standardiserade. Femte klass är praktiskt taget en produkt av låg kvalitet.

Det är omöjligt att föreställa sig snickeri utan att använda brädor, och här måste du ta hänsyn till allt - både brädans förbrukning och dess kvalitet.

Genom att känna till brädans dimensioner kommer det inte att vara svårt för dig att beräkna det nödvändiga timmerets kubikkapacitet, och förbrukningen av en högkvalitativ bräda kommer att vara nästan hundra procent, särskilt om du köper första klass och använder själv -skruvar med "rätt" längd.

Rekommenderad: