Skelstenar: Proportioner Av Murbruk För Murade Väggar Av Skalberg, Dess Förbrukning För Sten. Hur Man Korrekt Lägger Skalsten Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Skelstenar: Proportioner Av Murbruk För Murade Väggar Av Skalberg, Dess Förbrukning För Sten. Hur Man Korrekt Lägger Skalsten Med Egna Händer?

Video: Skelstenar: Proportioner Av Murbruk För Murade Väggar Av Skalberg, Dess Förbrukning För Sten. Hur Man Korrekt Lägger Skalsten Med Egna Händer?
Video: MURARE 2 TEKNIK 4 BLANDA ETT PERFEKT BRUK 2024, April
Skelstenar: Proportioner Av Murbruk För Murade Väggar Av Skalberg, Dess Förbrukning För Sten. Hur Man Korrekt Lägger Skalsten Med Egna Händer?
Skelstenar: Proportioner Av Murbruk För Murade Väggar Av Skalberg, Dess Förbrukning För Sten. Hur Man Korrekt Lägger Skalsten Med Egna Händer?
Anonim

Skaldjur är en sten som består av många små snäckskal av blötdjur. Den vanligaste varianten anses vara Krim -sorten. Denna ras produceras inte - den bryts i färdig form från kustlanden. Idag kommer vi att prata om egenskaperna hos denna sten och hur man korrekt lägger sådant material med egna händer.

Bild
Bild

Särdrag

Skalsten kallas ofta också för skalsten. Denna sten har en konsistens som liknar strukturen av grus. Beroende på dess huvudsakliga egenskaper är stenen uppdelad i flera separata typer: congeria, gastropod och brachiopod.

Skalsten har utmärkta dekorativa egenskaper, så det blir allt mer populärt vid reparationer . Dessutom har den ett intressant och vackert färgschema. Stenens yta genomsyras av många små porer, vilket gör att den kan behålla värme under lång tid.

Bild
Bild

Med rätt bearbetning blir stenen ett material med maximal motståndskraft mot olika ogynnsamma väderförhållanden, så den kan användas för efterbehandling av strukturer som kommer att placeras senare i det fria.

Rakushnyak används alltmer för att avsluta bostadshus, eftersom det kommer att kosta mycket mindre än de vanliga byggstenarna .… I vissa fall är det dessutom täckt med tegel från utsidan - detta görs för att skydda materialet från överdriven fukt.

Bild
Bild

Material och verktyg

För att lägga skalstenen bör du förbereda allt du behöver för detta i förväg. Förutom själva stenen måste du köpa komponenterna i lösningen. För detta kan du använda vanligt cement. Och du måste också förbereda en volymetrisk behållare där lösningen kommer att beredas.

Som nödvändiga verktyg för murverk måste du ta en byggnadsnivå, en murslev, ett måttband, en hammare och en spatel för att blanda murbruk . Vid beräkning av den nödvändiga mängden sten bör hänsyn tas till det område som ska täckas (fönster- och dörröppningar beaktas inte).

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbrukning och sammansättning av lösningen

Innan byggnadsarbeten påbörjas är det nödvändigt att blanda murbruk korrekt och observera alla proportioner. Som huvudbyggnadsmaterial kan du använda antingen vanligt cement eller en speciell blandning av grader 10, 25 eller 50.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beredning av massan bör en liten mängd kalk tillsättas till den. Vatten är ett obligatoriskt element. Vid blandning av alla beståndsdelar bör en viskös mortel erhållas. Kompositionen görs ibland med hjälp av tyrsa. Och även andra element kan ingå i den:

  • lera;
  • mura;
  • sand;

Om du använder sand för matlagning tar 4 hinkar av sådant material 1 hink cement. Vid tillverkning av kompositionen blandas först alla torra komponenter med varandra, och först tillsätts vatten gradvis till den resulterande massan, och allt detta omrörs noggrant.

Bild
Bild

Hur gör man det rätt?

När lösningen och själva skalstenen är klara kan du gå direkt till installationen av materialet. Först kan du skissera ett schema för framtida murverk, vilket hjälper till med installationen.

Bild
Bild

Själva läggningen av väggarna kan göras på flera sätt: enkelradig, dubbelradig och flerradig metod med bandage av sömmarna . I de två sista fallen utförs installationen på ett sådant sätt att block läggs tvärs över (skedrader) och längs (raderader) på väggbeklädnaden växlar med varandra.

Bild
Bild

Med tvåradsmetoden växlar sådana block kontinuerligt . I metoden med flera rader bildas först flera skedlinjer (oftast 3-5), och sedan monteras en rumpa. Enradig installationsmetod används när murverket är ½ tegel. I alla fall börjar arbetet med bildandet av strukturens hörn.

Bild
Bild

I vilket fall som helst måste man se till att fogens vertikala fyllning är tillräcklig. I vissa fall måste den färdiga byggnadskompositionen hällas i dem ovanifrån.

Bild
Bild

Kom ihåg att tjockleken på de vertikala sömzonerna under arbetet inte får vara mer än 20 millimeter. Tjockleken på horisontella sömmar bör inte överstiga 15 millimeter.

Vid läggning av skalsten bör särskild uppmärksamhet ägnas åt sömmarna . Om de fylls felaktigt kommer små tomma "broar" att bildas i beläggningen, vilket kommer att låta kylan passera genom sig själva, vilket avsevärt försvagar värmeisoleringen av hela byggnaden.

Bild
Bild

Tjockleken på de bärande väggbeklädnaderna är i allmänhet densamma som tjockleken på stenblocken. Om du bygger interna skiljeväggar som inte är bärande strukturer, är det bättre att lägga murverket i halva blocket.

Bild
Bild

När du avslutar med sådant material kan du binda till en annan byggnad. Detta kommer att göra den övergripande strukturen ännu mer robust och pålitlig. Sådan läggning för sammanfogning kommer att se den mest presentabla och snygga ut.

Bild
Bild

Om du lägger med en hel sten, kommer cirka 25 block att gå till en kvadratmeter. Om du avslutar i en halv sten behöver du cirka 13 block för samma område.

Bild
Bild

När du har lagt det sista översta lagret av skalberg måste det hällas med betongbeläggning . Gör detta för att jämna ut ytan. Sedan måste du placera ett speciellt förstärkningsbälte ovanpå allt detta. För detta är det bättre att använda förstärkning; ett armeringsnät kommer också att kunna passa.

Rekommenderad: