Hur Fanerar Man Plywood? DIY Fanering, Val Av Material Och Lim

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fanerar Man Plywood? DIY Fanering, Val Av Material Och Lim

Video: Hur Fanerar Man Plywood? DIY Fanering, Val Av Material Och Lim
Video: Limma fanér 2024, Maj
Hur Fanerar Man Plywood? DIY Fanering, Val Av Material Och Lim
Hur Fanerar Man Plywood? DIY Fanering, Val Av Material Och Lim
Anonim

Under moderna förhållanden är det svårt och mycket dyrt att göra möbler eller dörrblad av massivt trämaterial. Därför används för massproduktion limmat sågat virke i form av plywood, bestående av flera lager av naturligt trä. Som regel används billiga träslag för att ge materialet ett presentabelt utseende, det är fanerat. Faner ska förstås som den tunnaste snittet av värdefullt trä, som limmas på ytan av ett billigt material . Priset på fanerade material är ganska överkomligt, och deras utseende kännetecknas av estetik och skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Produkter tillverkade av plywood med fanerfinish ser ut som om de är gjorda av naturligt trä.

Förutom ett ädelt och naturalistiskt utseende har fanerat material också många fördelar som visar sig under produktens drift.

Bild
Bild

Beroende på tillverkningstekniken är fanermaterialet indelat i flera typer

Skalad -det erhålls genom att skära av ett tunt skikt av trä i det ögonblick då tunna materialark skärs av en stock som är fastspänd på en speciell maskin. Fanéret skärs strikt i riktning mot sitt spannmål. Al, tall, ek eller björk utsätts för liknande bearbetning. Denna typ av faner används för fasad- och möbelmaterial.

Bild
Bild

Sågad - denna typ av faner fås på en maskin som är utrustad med sågblad, deras antal är upp till 20 enheter. Efter att ha passerat genom sådana dukar sågas stocken till tunna och jämna arbetsstycken. Sågat faner har en hög slitstyrka. Denna typ av bearbetning används för mjuka barrträd. Färdigt timmer används för tillverkning av musikinstrument, parkettbrädor, dyra designmöbler.

Bild
Bild

Hyvlad - är tillverkad av hårda och värdefulla träslag. Mahogny, ek, bok bearbetas. Processen att skära lager utförs på en maskin. Skikten skärs noggrant med speciella knivar vinkelrätt mot fibrernas gång. Som ett resultat av denna bearbetning erhålls ett högkvalitativt och tunt träfaner. Det används för att göra dyra dörrblad och exklusiva möbler.

Bild
Bild

I produktionen där plywoodfanering utförs används skivfaner oftast . Innan beklädnaden påbörjas rengörs och poleras trämaterialet med hög kvalitet. Därefter måste faner skäras enligt parametrarna på den fanerade ytan.

Sedan distribueras en limkomposition på denna yta, som består av en bas och en polymerisationshärdare. När limet är jämnt applicerat täcker du arbetsytan med ett tunt lager faner.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sin starka vidhäftning skickas arbetsstycket under en press, där produktens yta, under påverkan av höga temperaturer, är jämn och faneren är ordentligt ansluten till plywood. Överskott av lim som kan bildas på kanterna på arbetsstycket avlägsnas genom slipning. När faneringsprocessen är klar behandlas produkten med lack - matt eller blank. Lacken skyddar produkten från mekanisk påfrestning och smuts.

Bild
Bild

Fanerat material har ett antal fördelar jämfört med konventionell plywood:

  • attraktivt utseende;
  • motståndskraft mot miljöpåverkan;
  • ett stort urval av färger och texturer av trä;
  • möjligheten att kombinera olika texturer och färger på material i en produkt;
  • låg kostnad för produkter i jämförelse med massivt trä.

Men oavsett hur högkvaliterad fanerad plywood är, det kräver noggrann hantering.

När det gäller dess motståndskraft mot mekanisk spänning är det naturligtvis sämre än massivt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Vid tillverkning av fanerade material är produkttyperna indelade beroende på vilka råvaror som används, naturliga träslag.

Askfanerat material

Strukturen i detta trä har ljusa färger och ett subtilt naturmönster. Askfaner är bra eftersom det har elasticitet och sällan splittras … Askfanertjocklek varierar från 0,5 till 0,6 mm. Ask är resistent mot plötsliga temperaturförändringar och reagerar inte på detta genom att klyva.

Askfanerat virke används för tillverkning av dörrpaneler, parkett, i möbelproduktion (skåpmöbler fasader och mycket mer). Askfanerad plywood används ofta för väggbeklädnad inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material fanerat med ek

Den har en ljus och rik ton, samt ett starkt uttalat trämönster. Fanérstrukturen har hög tillförlitlighet och långsiktig driftskapacitet … Tjockleken på ekfaner kan vara från 0,3 till 0,6 mm. Material som är fanerade med ekfaner är inte lika flexibla, men mycket hållbara.

Bild
Bild

Ekfaner används för tillverkning av dekorativa väggpaneler, liksom för implementering av stora element i möbeldekor.

Förutom faner av hög kvalitet kräver faner av plywood limkomposition . Dess egenskaper beror på tjockleken på vändvirket och dess egenskaper. För att utföra fanering med dina egna händer kan du använda trälim eller PVA -komposition. Det är värt att notera dessa typer av lim är endast lämpliga om produktens arbetsyta är väl slipad . För komplexa delar med utstick och fantasifulla former behöver du ett lim av en starkare komposition och en hög grad av vidhäftning. För detta ändamål används polyuretanskompositioner, t.ex. lim Kleiberit eller Titebond.

Efter att arbetsstyckets främre del har klistrats med faner är det nödvändigt att limma materialet längs kanterna. Detta viktiga steg utförs med ännu mer hållbara limtyper. Till exempel kan ett epoxiharts eller ett bindemedel som innehåller det användas som ett sådant medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bindningsmetoder

Kvaliteten på det fanerade materialet och dess styrka beror direkt på hur snyggt och exakt limmades fanen på plywoodämnet … Det finns tre typer av fixeringsmetoder för faner.

Bild
Bild

Kallkontaktmetod

Detta anses vara det svåraste sättet att utföra limning av faner. För dess genomförande används en limkomposition, som snabbt kan polymerisera. Denna stelningsgrad har sina fördelar och nackdelar. Faktum är att på grund av den snabba vidhäftningen kan defekter i lokaliseringen av faner på arbetsstycket inte märkas och korrigeras i tid, och efter polymerisation är det inte längre möjligt att ändra någonting.

Om faner ligger platt och tätt på arbetsstycket, är det nödvändigt att skapa en klämma med förstärkning för att stärka vidhäftningen på de två ytorna.

För detta ändamål placeras arbetsstycket under en speciell presspress, eller tryck på det manuellt. På detta sätt rekommenderas att bearbeta arbetsstycken som är små i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Het limmetod

Kärnan i denna metod är det arbetsstyckets yta och fanerytan bearbetas separat med lim . Limkompositionen ska torka ut lite, varefter faner appliceras på arbetsstycket. Därefter behandlas den fanerade ytan med en varm press eller strykjärn, om arbetet utförs hemma. För att inte förstöra finishen måste du stryka faner genom ett lager rent papper. Vid denna tidpunkt, under påverkan av hög temperatur, kommer limkompositionen att smälta och skapa hög vidhäftning.

För att utföra denna efterbehandlingsmetod används en tjock limkomposition .… Vid luftbubblor eller ojämnheter under limning av material kan situationen korrigeras. Limkompositionen, som i form av överskott har lämnat arbetsstycket, avlägsnas med en fuktig trasa.

Bild
Bild

Kallfogningsmetod med pressning

Metoden är baserad på användningen av klämanordningar som kallas klämmor. Komprimering av de bundna ytorna utförs tills limmet är fullständigt polymeriserat.

Välja en eller annan typ av fanering, det är viktigt att slutföra de efterföljande etapperna av arbetet . Efter att limmet torkat slipar jag arbetsstycket lite och täcker det med ett genomskinligt snabbtorkande lack. Redan 24 timmar efter fanering kan produkten användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fanerar man?

Du kan limma faner på plywood hemma med egna händer.

Sådant arbete utförs när de vill restaurera begagnade möbler eller ett dörrblad.

Klistermärket på slutvirket utförs efter att ha avslutat en viss cykel av förberedande arbete.

Bild
Bild

Träning

Möbelfasader eller innerdörrar måste demonteras, alla dekorativa element och metallbeslag tas bort från dem. Innan du börjar limma faner måste du förbereda din arbetsplats . Det är mest praktiskt att göra detta på ett snickeribord, eller installera gamla stolar som en improviserad plattform.

När arbetsstycket frigörs från alla element börjar de rengöra det. Det är nödvändigt att ta bort skiktet av den gamla lacken. Den avlägsnas med en tunn metallspatel, och du kan också använda varmluftstrålen från en konstruktion hårtork. Om arbetsstycket är nytt och tillverkat av mjuka barrträd måste oegentligheter i form av knutar eller droppar utskjutande harts rengöras.

Området där hartset var, för avfettning, torka sedan med aceton eller lösningsmedel.

Nästa steg i arbetet blir utförandet av högkvalitativ ytslipning. Om det finns gropar eller sprickor, är de spacklade med en förening som innehåller komponenterna i trälim. Efter slipning måste ytan grundas innan limet appliceras.

Bild
Bild

Skära upp

I detaljhandelsnätet kan faner köpas i form av ark rullade i rullar . Innan du skär dem måste virket räta ut. För att göra detta rullas rullen ut på golvet och fuktas med en trasa fuktad med vatten. Därefter appliceras ett ark plywood eller gips över virket och trycker dem på toppen med något tungt föremål. Det kommer att ta tid för fanerarken att justeras - först då kan de skäras. Denna procedur görs enligt följande:

  • arbetsstyckets yta mäts;
  • de erhållna måtten är markerade på ett fanerark, medan ytterligare 5 cm läggs åt sidan på lager på varje sida vid felaktig mätning;
  • enligt de avsedda dimensionerna skärs en del ur faner med en speciell plywoodkniv eller en nedsänkningssåg (sax används endast som en sista utväg, eftersom deras användning kan leda till sprickbildning av duken).
Bild
Bild

Ibland är det nödvändigt att sammanfoga flera fanerark. Detta kan göras med gummit tejp, lägg det på baksidan av virket.

För att träkornmönstret ska se så naturligt ut som möjligt, det är noga utvalt … Den anslutna duken är gjord med tillägg från en given storlek med 5-7 cm.

Bild
Bild

Fanering

I detta skede Det är viktigt att limma arbetsstycket jämnt på det valda sättet . Förbered lim, pensel, trasa, rent papper och strykjärn för arbete. Faneriet vänds upp och ned och fixeras i hörnen med klämmor, varefter limet appliceras. Och även det förberedda arbetsstycket bearbetas med lim. Därefter limmas faner på arbetsstycket, vilket undviker förvrängning av materialet och bubblor. Efter att ha limt och eliminerat små fel appliceras papper på ytan på delen och passerar genom materialet från mitten till kanterna med ett strykjärn och pressar det med kraft. Efter att den främre delen är klar trimmas det överflödiga materialet med en vass kniv. Därefter kantas arbetsdelens änddelar med smalare fanerband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt utstickande lim och överflödigt material måste avlägsnas omedelbart.

När limmet är helt torrt rengörs beklädnadens kanter med fint papper eller med en fil, beroende på materialets tjocklek. Efter avslutat arbete måste produkten täckas med nitrolack.

Rekommenderad: