Hur Tillverkas Plywood? Tillverkningsteknik Och Utrustning, Tillverkare I Ryssland, än Limning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tillverkas Plywood? Tillverkningsteknik Och Utrustning, Tillverkare I Ryssland, än Limning

Video: Hur Tillverkas Plywood? Tillverkningsteknik Och Utrustning, Tillverkare I Ryssland, än Limning
Video: SVEZA Birch Plywood Production 2024, Maj
Hur Tillverkas Plywood? Tillverkningsteknik Och Utrustning, Tillverkare I Ryssland, än Limning
Hur Tillverkas Plywood? Tillverkningsteknik Och Utrustning, Tillverkare I Ryssland, än Limning
Anonim

Plywood kan utan överdrift betraktas som ett av de mest populära och efterfrågade materialen över hela världen. Dess stora fördel är att den kan bearbetas perfekt även utan komplex fabriksutrustning. - nästan alla skickliga ägare kan arbeta med det . Du bör vara medveten om produktens egenskaper och metoderna för dess produktion.

Bild
Bild

Särdrag

Av oerfarenhet tror många att plywood är en slags enhetlig materialstandard, men det kan faktiskt vara olika beroende på produktionsmetod och användbart syfte. Detta material klassificeras efter typen av bearbetning.

  • FC … Sådana ark klarar av fukt. Plywoodskikten hålls samman av urealim. Plåtens tillämpning är mycket bred: från underlag för golv i områden med hög trafik till väggbeklädnad inuti byggnader, tillverkning av möbler och lådor.
  • FSF … Ett slags material med ännu högre fuktbeständighet, vilket uppnås tack vare fenolformaldehydlimet. FSF är en mer pålitlig och hållbar produkt som passar även för takarbete.
  • FBS . Sådan plywood tillverkas genom impregnering av trä med ett speciellt harts som kan lösas upp i alkohol. Sådan bearbetning bidrar inte bara till förbättringen av arkets fuktresistenta egenskaper, utan också immuniteten mot extrema temperaturer. FBS kan inte kallas icke-brännbart, men det motstår eld bättre än de ovan beskrivna "släktingarna".
  • FBA … Ett utmärkt val för dem som bryr sig om miljöns ekologi: produktionen använder säkert lim på albumin och kasein. Naturmaterial skapar dock en märkbar nackdel: sådan plywood är rädd för fukt.
  • BV … Med alla egenskaper liknar det FBS, men något sämre än det när det gäller fuktbeständighet.
  • FOF … Samma FSF, men klistrad ut från utsidan med mycket tjockt papper, som är impregnerat med harts.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även plywoodskivor klassificeras enligt förekomsten av defekter på faner som materialet är tillverkat av . För detta används romerska siffror från I till IV, där jag betyg är det bästa och med det minsta antalet defekter, och grad IV tillåter kontinuerlig täckning med brister, förutsatt att kantavlastningen inte överstiger 5 mm. Samtidigt, för att möta arbete och för att spara pengar, gör många tillverkare den ena sidan märkbart bättre och smidigare än den andra. I detta fall indikeras betyget med ett bråktal, till exempel 2/4, där ena sidan är grad II, och den andra har brister.

Bild
Bild

De viktigaste typerna av pressutrustning

Även om bearbetning av plywood inte kräver en stor mängd sofistikerad utrustning (och därför används materialet i stor utsträckning av hantverkare hemma), är tillverkningen av sådana ark tekniskt mycket mer komplicerad. Processen använder ett stort antal olika verktyg:

kalibreringsmaskiner och rengöring av träråvaror, olika trimningsenheter och ibland speciella bad, om träet först måste mjukas;

Bild
Bild
Bild
Bild

automatiska maskiner för skalning, används för att skära trä i faner;

Bild
Bild
Bild
Bild

speciella knivar , inklusive guillotintypen, på grund av vilken fanertejpen skärs i fragment av erforderlig längd beroende på storleken på det framtida arket, och dagens maskiner kan inte bara klippa utan också oberoende stapla sådana bitar;

Bild
Bild

tunneltork - det är nödvändigt att träfaner torkar ordentligt, utan att deformeras under torkningsprocessen;

Bild
Bild
Bild
Bild

limproduktionsenhet , som i de flesta moderna modifieringar inte bara knådar limet, utan också applicerar det på fanerytan;

Bild
Bild

limmaskiner - anpassa faner enligt måtten och formen på det framtida arket, belägg skikten i följd med lim och applicera dem ovanpå varandra;

Bild
Bild

pressmaskiner - i de flesta industrier används varma och kalla pressar separat;

Bild
Bild

utrustning - låter dig ta bort överskottet, så att det nästan färdiga arket överensstämmer helt med deklarerad längd och bredd;

Bild
Bild

diverse utrustning för eventuell efterbehandling - används endast om något ovanligt ark krävs, till exempel perforerad eller specialfärg.

Bild
Bild

Tillverkningsprocess

Plywoodproduktionstekniken består av många på varandra följande steg som kan bemästras av ett relativt litet företags ansträngningar. Låt oss titta närmare på hur rundade och relativt tunna stockar blir till platta ark av ganska stor storlek.

Bild
Bild

Material (redigera)

Plywoodråvaror är långt ifrån den sista betydelsen i frågan om hur högkvalitativt arket kommer att bli. Varje träslag har sina egna prestandaegenskaper, så olika material är tillverkade av olika träslag.

Plywood är tillverkad av både lövträ och barrved, vissa träslag används oftast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk

Kanske, den optimala lösningen för tillverkning av plywoodskivor - Det är inte för ingenting som många tillverkare hyllas för sina björkprodukter. Sådant trä är mycket tätt och hållbart; även en tunn faner går inte sönder eller spricker i den.

Tack vare dessa egenskaper spricker den resulterande plywoodskivan mycket mindre under varje bearbetning, den kan skäras och borras utan risk för förstörelse.

Bild
Bild

Al

Om materialet är planerat att användas utomhus, och det oundvikligen kommer att utsättas för regelbunden exponering för en stor mängd fukt och extrema temperaturer, kommer älfaner, som helt motstår uttorkning, att vara mycket användbar. Sådana råvaror deformeras inte, oavsett väderförhållanden . Samtidigt är alved ganska dyrt, därför kan du knappt hitta plywood från det i sin rena form.

Det finns som tillsats till plywood tillverkad av billigare träslag.

Bild
Bild

Lind

Sådant trä är bra eftersom det finns ganska ofta även i de regioner där det inte finns några täta skogar, medan lindfaner i dess egenskaper liknar de sorter som beskrivs ovan.

Det är relativt enkelt att skära en lind stock i faner - arken är släta och snygga, de spricker inte eller böjer sig.

Bild
Bild

Barrträd

Bland företrädarna för barrträd den vanligaste tall och gran anses vara den mest lämpliga för tillverkning av plywoodskivor , även om gran, cederträ och lärk också används ibland. Om vi pratar om träkvaliteten, brukar barrträd vanligtvis kritiseras: i stockar skiljer årringar sig inhomogen, därför faneras sprickorna ofta och skalas ojämnt, vilket särskilt är "synd" av tall. Denna struktur av plywood gör den förutsägbart mindre hållbar, men produkten är fortfarande attraktiv i fall där det inte förväntas en tung belastning på strukturen. Denna plywood väger mycket mindre och är lättare att transportera.

Dessutom impregneras barrstammar naturligt med olika hartser som stöter bort skadedjur och förhindrar mögel.

Bild
Bild

Varje träslag har både fördelar och nackdelar. För att lösa problemet gör många moderna tillverkare ett enda ark av flera träslag, alternerande fanerlager.

Limning

Ett helcykelföretag köper sällan faner bara för att limma det - bearbetningen börjar med loggar . Först och främst rengörs sådana råvaror från bark och skär av knutar på en speciell automatiserad linje. Därefter skärs stammen i fragment som är lämpliga för efterfasering.

Under leveransprocessen kan träet få en ojämn fukthalt och faneren skärs ojämnt. För att undvika problemet, träbitar blötläggs i bad med vatten, till vilka ämnen som förbättrar träets användbara egenskaper tillsätts . Därefter skickas bitarna till en skalmaskin, där faner avlägsnas från ytan med vassa blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall är faner antingen remsa eller ark . I denna form skärs den i fragment som är praktiska för bildandet av produkter av den planerade storleken. Den skurna fanen passerar genom en speciell transportör, där den blåses med varm luft och får en fuktnivå på högst 4–6%. Efter det, oftast manuellt, sorteras fanéret efter bitarnas storlek.

Fortsätt sedan direkt till limning. Limmet appliceras endast på skiktet som kommer att vara inuti tjockleken på arket, dess "framsida" appliceras ovanifrån utan att smörjas med lim. Beroende på vilken tjocklek på produkten som krävs kan tillverkaren lägga till fler yttre lager, men samtidigt är det som kommer att vara kärnan i nästa steg alltid belagt med lim.

För att ytterligare komprimera materialet pressas det … Pressmetoden beror på vilken typ av lim som används: det är antingen 6 timmar vid en stabil temperatur (kallpress), eller snabb kompression med värme och högt tryck (varmpress). Laminering och slipning slutför produktionsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare i Ryssland

Plywood är fortfarande en värdig konkurrent till plastpaneler och har samtidigt stor efterfrågan från konsumenterna. Många egenskaper hos materialet beror direkt på tillverkarens goda tro. Till exempel är plywood från asiatiska länder inte särskilt populärt på de ryska marknaderna, eftersom det är av låg kvalitet.

Produktens tillverkningsprocess är relativt enkel, och Ryssland är exakt det land där det inte råder brist på främst råvaror i form av trä, därför producerar vi aktivt plywood själva. Så att läsaren förstår vems produkt det är värt att vara särskilt uppmärksam på kommer vi att peka ut flera av de mest populära fabrikerna.

Syktyvkar plywoodfabrik . Komirepubliken är ett av de mest slående exemplen på den ryska regionen med en enorm mängd skogar, därför är det inte förvånande att plywood av hög kvalitet tillverkas här. Denna tillverkare har sitt eget varusegment, från vilket han helst inte vill komma ut, nämligen: plywoodskivor i stort format, som aktivt köps av möbeltillverkare.

Anläggningen förstår att inte bara stora fabriker kommer att arbeta med sina produkter, därför är en del av plywood laminerad avsiktligt.

Bild
Bild

OGK Sveza . Gruppen omfattar 6 företag som tillsammans kan förse konsumenten med det bredaste utbudet av olika träprodukter, och även i olika regioner i vårt stora land.

I modellserien av plywood kan du plocka upp ark för alla behov, men hantverkare värdesätter Sveza björkplywood särskilt mycket.

Bild
Bild

GC "United Panel Group " … En annan sammanslutning av företag som engagerar sig i den massiva leveransen av träprodukter till marknaden. På grund av produktionsskalan kan den erbjuda köparen ett stort urval av olika arkalternativ: bland standarderna finns 27 format och 3 dussin lösningar i tjocklek.

Liksom i fallet med den tidigare tillverkaren är företagets huvudspecialisering ark av björkfaner, men filmen med plywood av detta märke är också högt värderad.

Rekommenderad: