Plywood För Golvet: Vilket är Det Bästa Att Välja? Plåttjocklek Och Typer, Fuktbeständig Stapel Och Annan Plywood. Hur Ska Man Lägga?

Innehållsförteckning:

Video: Plywood För Golvet: Vilket är Det Bästa Att Välja? Plåttjocklek Och Typer, Fuktbeständig Stapel Och Annan Plywood. Hur Ska Man Lägga?

Video: Plywood För Golvet: Vilket är Det Bästa Att Välja? Plåttjocklek Och Typer, Fuktbeständig Stapel Och Annan Plywood. Hur Ska Man Lägga?
Video: How to Lay Tile Over Plywood 2024, Maj
Plywood För Golvet: Vilket är Det Bästa Att Välja? Plåttjocklek Och Typer, Fuktbeständig Stapel Och Annan Plywood. Hur Ska Man Lägga?
Plywood För Golvet: Vilket är Det Bästa Att Välja? Plåttjocklek Och Typer, Fuktbeständig Stapel Och Annan Plywood. Hur Ska Man Lägga?
Anonim

Genom att känna till typerna och användningsordningen för plywood för golvet kan du fastställa vilken typ av material som är bättre att välja. Det är nödvändigt att förstå tjockleken på arken och de specifika typerna, med egenskaperna hos fuktbeständig räfflad film och andra typer av plywood. Det är lika viktigt att ta reda på exakt hur man lägger det. I den här artikeln kommer vi att överväga typer och användning av plywood för golvet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den ovillkorliga fördelen med plywoodgolvet är dess överkomliga pris . Men det är viktigt att noggrant kontrollera om parkettgolvgolvet verkligen är klart (om detta är det valda alternativet). Många prover levereras oavslutade, ytterligare efterbehandling av golvet måste göras. Om arbetet är slutfört kommer produkten att vara billigare än de billigaste träskivorna. Det är lätt att använda istället för traditionella laminatgolv.

Installation av plywoodelement på golvet tar väldigt lite tid. Allt arbete utförs på några timmar med minimal ansträngning . Den svåraste manipulationen är slipning, läggning, limning (alternativ - spikning), målning (andra efterbehandlingsalternativ) av golvet. Om golvet är ganska stort och konfigurationen är mycket komplex, kommer det ibland att vara nödvändigt att arbeta i 2 eller 3 dagar.

Problemet är dock bara noggrant, men inte i komplexitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood, vilket är viktigt, skiljer sig åt i flexibilitet . Det kan målas med en mängd olika färger. Eller så kan du - överge de vanliga brädorna och använda rutor eller till och med en mer invecklad form. Och även om du inte gillar resultatet kan du alltid lägga på ett nytt beläggningsalternativ. Den maximala förenklingen av arbetet är också möjlig - plywoodämnen beställs helt enkelt färdiga och ombeds att klippa dem exakt i storlek.

Plywood säljs nästan överallt, i någon järnaffär - det är inte nödvändigt att gå till ett stort köpcentrum eller en stormarknad med byggvaror . Mängden av dess alternativ beror på tjockleken och kvaliteten på faner. Som ett resultat är det inte så svårt att hitta ett golvbeläggning med idealiska egenskaper. Flerlagersanordningen skulle i sig vara en fördel med materialet. Tack vare den här egenskapen är den ganska stark och fungerar länge.

Kvalitetsplywood är ganska stabil i nästan alla förhållanden . Den kan användas oavsett klimat i ett visst område. Det är också säkert i miljö- och sanitära termer (förutom vissa skadliga impregneringar). Men man måste förstå det även den bästa plywood är relativt svag . Ofta och långvarig gång, fallande av olika föremål, installation och omarrangering av tunga skåp handlar inte om henne.

Traditionella plankor och bambu är mycket starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Men både nackdelarna och fördelarna med plywood för golvet bör diskuteras mer specifikt, eftersom det finns i en mängd olika typer och utföranden. Den viktigaste graderingen ges i GOST 1996. Följande huvudkategorier av plywoodskivor anges där:

  • E - en särskild grupp som inte har några deformationer;
  • I - produkter med sprickor och andra kränkningar högst 20 mm;
  • II - sprickbildning upp till 20 cm i längd, små träinsatser är tillåtna;
  • III - en typisk platta har högst 9 defekter (med ett tvärsnitt på upp till 6 mm), högst 10 maskhål per 1 m²;
  • IV - material av lägsta kvalitet, ark kan innehålla maskhål upp till 45 mm i diameter, defekter längs kanten med 4–5 mm djup (dessutom är fullständig täckning av ytan med sammanväxta knutar tillåten).

I teorin är valet mellan dessa sorter obegränsat. Men experter tror det för undergolv är det bättre att använda en produkt från grupp 2–4 (detta blir mer ekonomiskt). Men det främre golvet är mest korrekt att göra av plywood på nivå I eller till och med E . Naturligtvis spelar teknisk prestanda också en viktig roll.

Så, fuktresistent plywoodgolv kan användas i köket, i mindre utsträckning i badrummet och toaletten, när du utformar inflygningar till poolen.

Bild
Bild

Den räfflade typen av material förtjänar särskild uppmärksamhet . Under tillverkningsprocessen pressas råvaran varm. Detta möjliggör en relativt hög hållfasthet och förmåga att motstå betydande belastningar. Ljud- och värmeisolering förbättras också jämfört med konventionella alternativ. De främsta fördelarna är följande:

  • enkel uppsamling och demontering av golvet;
  • exakt anslutning med ett fjäderlås;
  • förmågan att delvis ta bort golvet och byta ut materialet, lägga nya kommunikationer utan att kränka den övergripande integriteten;
  • du behöver inte använda komplexa enheter och specialverktyg.

Men räfflad plywood är inte det enda alternativet. Den laminerade sorten är ganska utbredd . Dessa är alltid flerskiktsprodukter, tack vare tillsatsen av plast absorberar de inte alls vatten. Därför är ruttnande, svullnad, mögelbildning - åtminstone så länge skyddsskiktet är intakt - helt uteslutet. PVC -skiktet, vilket är viktigt, ökar också golvbeläggningens estetiska egenskaper.

Det kan målas på det mest invecklade sättet utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är väldigt lätt att efterlikna även elitved utan extra kostnad. Man bör komma ihåg att vissa typer av filmbelagd plywood inte är täckta med plast, utan med ett pappersmantel . Det är inte så stor skillnad på estetik. På grund av impregneringen av det yttre lagret med speciellt utvalda hartser ger det bra motståndskraft mot fukt och effektivt undertryckande av bakteriekolonier.

Extruderad plywood kan redan betraktas som en riktig klassiker. Strängt taget bör det inte särskiljas i en speciell form, eftersom tryckbehandling utförs i någon plywoodproduktion. Det ska inte förväxlas med följande material:

  • Träfiberskiva;
  • Spånskiva;
  • OSB;
  • Spånskiva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

FBA

Denna typ av plywood tillverkas genom limning av faner med en speciell albuminokasinblandning. Ur miljösynpunkt är FBA en oklanderlig produkt, men den kan inte användas överallt . För att maximera användningen av sådan plywood försvåras av dess otillräckliga fuktmotstånd.

Du kan bara möta sådant material i torra rum.

Bild
Bild

FSF

Ett sådant märke innebär dimensionering med en hartsartad komposition baserad på fenol-formaldehyd . Sådan bearbetning garanterar utmärkta prestandaegenskaper. Materialet kommer att vara mekaniskt starkt och praktiskt taget slitstarkt. Fuktmotståndet är ganska högt. FSF används i byggindustrin, industrin och köps ofta för takarbete.

Den intensiva frisättningen av formaldehyd är emellertid extremt hälsofarlig, därför bör FSF endast användas i byggnader utanför bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

FC

Detta alternativ innefattar sammanfogning av faner med en karbamidkomposition. Denna teknik är mycket bättre lämpad för olika inomhusmiljöer. Plywood med urealim är mycket hållbart. Säkerhetsnivån är tillräcklig för användning i möbler, så den är också lämplig för golvet.

Risken för överdriven fukt måste dock beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

FB

I detta fall är faner mättad med bakelitbaserad lack. Denna lösning ökar dramatiskt motståndet mot vatteninträngning . FB -plattan kan användas säkert även i tropiska och subtropiska områden. Tjockleken på arbetsstycket är vanligtvis liten, eftersom isolering inte tillhandahålls. FB är också lämpligt för golv i laboratorier, kök, verkstäder och andra platser där exponering för aggressiva ämnen är sannolik.

Bild
Bild

BS

I detta fall används också behandling med en bakelitbaserad komposition, men inte med lack, utan med lim . Detta faner kallas ibland luftfasetter, eftersom det tidigare användes vid tillverkning av flygplan och flod-, sjöfartyg. Detta material är mycket hållbart och tolererar perfekt kontakt med fukt. Skadliga svampar växer inte i den.

Det är inte svårt att böja BS -faner på ett godtyckligt sätt.

Bild
Bild

BV

Denna typ av plywood limmas med en vattenlöslig bakelitlösning. Plattor som erhålls på detta sätt är inte tillräckligt motståndskraftiga mot vatten. Men deras styrka är på en hyfsad nivå. Bakelitplywood av vilken typ som helst måste uppfylla GOST 11539-2014 … Det finns inga specifika begränsningar för storleken, så det är nödvändigt att täcka detta ämne mer detaljerat.

Bild
Bild

Dimensioner

Optimal tjocklek av plywood bör väljas individuellt . När du gör ett undergolv rekommenderas att du använder ett material som inte är tunnare än 12 mm. I detta fall kan den främre ytbehandlingen framgångsrikt produceras med 10 mm produkter. Att lägga i två lager är tillåtet, men det måste tydligt förstås om ett sådant steg behövs . Tjock plywood (upp till 25 mm) är att föredra för verkstäder, fabrikshallar, köpcentrum och biografer och andra platser med hög golvbelastning.

Det minsta antalet lager i plywood för ett golv är 3 lager. Ark med en tjocklek av 12 mm är gjorda av 9 lager. 16 mm -produkten består av 11 limmade lager. Det rekommenderas inte att lägga plywood som är mindre än 3 mm tjockt på golvet. Under en parkett med en tjocklek av 16 mm bör ett underlag med ett lager på 1 cm användas, för en tjockare (från 17 till 20 mm) behövs ett stöd på 1,2 cm, och vid användning av stor parkett, du måste lägga ark som inte är tunnare än 1,5 cm.

Att lägga på stockar innebär användning av ännu tjockare plywood - minst 18 mm. I praktiken hos inhemska tillverkare är två typer av plattor utbredda: standard och förstorade format. Typisk design är ett fyrkantigt ark med en kant på 1525 mm. Rektangulära produkter har en storlek på 2440x1525 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora plattor når ibland 3660 mm längd. Typiska FC -mått (i centimeter):

  • 152, 5x152, 5;
  • 127x152, 5;
  • 122x152, 5.

FSF skärs oftast i plattor och ark:

  • 150x300;
  • 122x244;
  • 125, 2x305;
  • 125x250 cm.
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att ta reda på vilken plywood som är bäst för ditt hem måste du vara uppmärksam på följande punkter:

  • typ av täckning och funktioner i rummet;
  • säkerhetskrav (det säkraste materialet är valt för barnkammaren);
  • studieintyg från tillverkare;
  • köpa en produkt av FC -klass i permanentboende rum;
  • fokusera på fuktinnehåll (i faner av hög kvalitet högst 15%);
  • välj styrkan enligt dina behov;
  • kom ihåg att plattor i större format är svårare att montera;
  • nummerera alla kopior i bunten.

Om golvbeläggningen är något deformerad kan 6 mm tjockt material undvikas. Det är möjligt att hantera skillnaderna på detta sätt, men lättnaden kommer fortfarande att visa sig. Bra utjämning uppnås med plywood med en tjocklek på 9 till 15 mm. Om stockar redan har lagts ut måste du ta hänsyn till deras bredd.

Och naturligtvis är den tjockaste och starkaste plywood placerad under garderoben eller soffan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man lägga?

För att använda golvplywood korrekt läggs den ut och justeras noggrant. Samtidigt får vi inte glömma de luckor som skiljer de olika delarna åt . De försöker lägga lakan ovanpå golvet med lite växling. Det är väldigt dåligt om alla fyra sömmarna är på ett ställe. Efter att ha förberett och numrerat plattorna måste du börja arbeta omedelbart.

Det är fullt möjligt att lägga plywood på undergolvet under linoleum. Själva materialet rekommenderas att behandlas med ett antiseptiskt medel. Den grova basen rengörs och torkas. Alla ruttna områden tas bort och byts ut. Med en betydande förändring i geometri jämfört med normen måste du ändra hela den grova basen.

Det rekommenderas att välja sådana ark så att de fyller hela utrymmet så sömlöst som möjligt .… Smala segment är endast lämpliga för de första segmenten i rad, som ligger vid själva väggarna och utsätts för lätt spänning. Innan du skär arken är det lämpligt att upprätta ett diagram. Viktigt: samma metod bör användas när du lägger plywood under en parkettbräda.

De sågade arbetsstyckena kontrolleras noggrant så att det inte blir flis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Så här ser ett av alternativen för ett högkvalitativt plywoodgolv ut. Flerfärgade "brädor" med ett originalmönster ser mycket bra ut.

Bild
Bild

Och det här är plywoodgolv. Kombinationen av mörkbruna rutor och ljust träklädsel är härlig.

Bild
Bild

Men plywoodparkett kan se ut så här.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du korrekt lägger plywood på limet med egna händer nedan.

Rekommenderad: