Väggdekoration Med Plywood: Beklädnad Av Ett Rum Inuti Ett Trähus Och Väggbeklädnad I En Lägenhet, Typer Av Moderiktig Inredning

Innehållsförteckning:

Video: Väggdekoration Med Plywood: Beklädnad Av Ett Rum Inuti Ett Trähus Och Väggbeklädnad I En Lägenhet, Typer Av Moderiktig Inredning

Video: Väggdekoration Med Plywood: Beklädnad Av Ett Rum Inuti Ett Trähus Och Väggbeklädnad I En Lägenhet, Typer Av Moderiktig Inredning
Video: 1 rum och kök med extra allt 2024, April
Väggdekoration Med Plywood: Beklädnad Av Ett Rum Inuti Ett Trähus Och Väggbeklädnad I En Lägenhet, Typer Av Moderiktig Inredning
Väggdekoration Med Plywood: Beklädnad Av Ett Rum Inuti Ett Trähus Och Väggbeklädnad I En Lägenhet, Typer Av Moderiktig Inredning
Anonim

Väggbeklädnad inuti sommarstugor, hus och lägenheter kan tillverkas av olika material. Efterbehandling med plywoodskivor har varit populär i mer än ett decennium - det ger en tät och praktisk grund för ytterligare dekoration. I arbete används vanliga och dekorativa paneler vanligtvis, beroende på arbetsteknik utförs installationen på lim eller en ramkonstruktion.

Bild
Bild

Särdrag

Plywood är ett material som är välkänt för många av oss . Fram till för några decennier sedan var det ett av huvudalternativen för förädling av bostäder. Numera har användningen av plywoodpaneler för inredning inte tappat sin relevans på grund av den intressanta strukturen och höga tekniska och operativa egenskaper. Fördelarna med plywood inkluderar:

  • ytans styvhet och styrka - panelerna är mycket starkare än till exempel gips;
  • miljösäkerhet - plywood är tillverkad av faner;
  • lätthet - låg vikt bestämmer enkelheten vid lastning, transport och direkt läggning av plattor;
  • plywoodskiva möjliggör väggdekorationsalternativ;
  • materialet har exceptionella ljudisoleringsegenskaper - detta är särskilt viktigt när du installerar golv;
  • överkomlig kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av plywoodskivor, som skiljer sig åt i sina driftsparametrar. De har alla olika tillämpningsområden. Till exempel, om du vill använda väggplattor som foder för något annat fasadmaterial, kan du klara dig med de mest budgetförslag.

Vilken plywood används?

Vid reparationsarbete i bostads- och affärslokaler används vanlig eller dekorativ plywood; för att uppnå det mest effektiva resultatet kan plattorna kombineras. Vanlig plywood är gjord av ark limmade ihop, med olika antal lager. För beklädnad används främst 2 grader.

FC … För limning av ark används ureaföreningar som har ökad motståndskraft mot fukt. Tack vare detta kan materialet installeras i rum med hög luftfuktighet. Denna lösning är optimal för grovkök, nära trappan, liksom i sommarstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild

FBA … För att fanera plywoodytan, använd kasein-albuminlim. Detta alternativ är ofta valt för väggbeklädnad i barnrum och i sovrum, eftersom det anses vara det säkraste när det gäller miljövänlighet. Bland bristerna kan man notera den låga fuktmotståndet hos sådana ark, varför de måste behandlas med speciella skyddande impregneringar över hela ytan, liksom i fogområdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

För beklädnad av plywood av alla vertikala baser bör produkter med E1 -utsläppskategori företrädesvis ges. Han påpekar säkerheten med kakelplattor för människors och husdjurs liv och hälsa.

Storleken på en typisk plywoodplåt är 1525X1525, tjockleken på brädorna varierar från 9 till 12 mm . För att minska materialkostnaden produceras plywood i flera graderade kategorier. Om du kommer att använda panelerna uteslutande för att jämna ut väggarna för ytterligare beklädnad med dekorativa produkter kan du köpa plywood i klass 3 eller 4. För beklädnad av hushållslokaler är det bättre att välja produkter av 2 kvalitetskategorier: det finns sprickor på ytan av dessa ark, så materialet behöver ytterligare spackling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om plywoodskivorna kommer att fungera som en avslutande mantel, kommer paneler av grad 1 att behövas. Du kan också hitta elitkategorin plywood till salu. Det används dock ganska sällan. Detta beror på henne låg förekomst i butiker och ett mycket högt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga plywoodskivor är traditionellt tillverkade av såväl lövträ som barrved … Lövträd har goda dekorativa egenskaper och hög hållbarhet. Ändå är det bättre att föredra produkter gjorda av gran eller tall: de är lätta och prisvärda. Den mest framgångsrika lösningen skulle vara kombinerade paneler. Dekorativa plywoodskivor är laminerade produkter, de presenteras i följande typer:

  • F / F - dekorativ beläggning appliceras på båda sidor, arkets yta är slät;
  • F / W - beläggningen appliceras över hela ytan av plattan, den yttre delen är slät och den inre delen har en fin maskstruktur;
  • SP / SP - bearbetningen av sådan plywood liknar den första metoden, sådana ytor är vanligtvis konstruerade för ytterligare målning;
  • F / SP - en alternativ version av plywood med en slät sida, optimal för målning, för applicering av färger, emaljer och andra beläggningar;
  • F / U - den billigaste typen av dekorativ plywood, filmen tillhandahålls uteslutande på framsidan.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en elegant inredning i ett rum väljer de vanligtvis plywood med en trästruktur eller enfärgade brädor. Lösningar med snidad struktur eller perforering ser ganska snygga ut. Dekorativa väggpaneler i plywoodfaner tillverkas i olika storlekar, detta beror direkt på beläggningstypen och tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Oftast utförs väggbeklädnad av plywood på vindar, stugor och i tvättstugor. Processen är ganska enkel, men särskild uppmärksamhet måste ägnas åt ytbehandling. I en träkonstruktion kan sådan klädsel utföras utan förinstallerad ram, naturligtvis endast under förutsättning att de vertikala ytorna är helt plana.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om de är krökta måste du först göra en ramstruktur från en stapel.

Om du tänker trimma betongbaser med plywood, då ramen är obligatorisk oavsett om ytorna är jämna . Bjälkarna ger strukturen den erforderliga styrkan och säkerställer fixering av plywoodskikten så att alla skarvar faller exakt på lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om plywoodplattor köps för beklädnadsbalkonger och loggior, bör företräde ges till vattentäta material, eftersom ramen kommer att utsättas för nederbörd och låga temperaturer under den dåliga säsongen. I vissa situationer läggs plywoodskivor på isoleringen, indraget från den vertikala ytan bör vara 1,5–2 cm mer än tjockleken på isoleringsskiktet. Den bästa lösningen är att använda mineralull . Den har höga värmeisoleringsegenskaper, är lätt och faller inte för skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsalternativ

Innan du lägger plywood med dina egna händer måste du först förbereda basen och arbetsverktyget. Komplexet av arbeten inkluderar rengöring av ytan, behandling av beläggningen med speciella impregneringar från mögel samt svamp och röta. Dessutom måste träytor dessutom impregneras med brandskyddsmedel som skyddar mot brand. Alla andra aktiviteter utförs först efter den slutliga torkningen av väggar och plywood.

Bild
Bild
Bild
Bild

På lådan

Arrangemang av ramen anses vara den vanligaste lösningen: det möjliggör inriktning av baserna även med mycket starka krökningar. Installation av plywoodskivor utförs på en balk. Alternativt kan du överväga att installera galvaniserade profiler. Den första metoden är optimal för trä- och tegelbyggnader, den andra tekniken är att föredra när man arbetar med betong i kylrum. Genomgången innehåller flera steg.

  • Först måste du förbereda alla element i lådan … Bjälkarna måste förbehandlas med skyddande impregneringar samt torkning, beroende på ytvariant och egenskaper hos föremålet. Dessutom kan du behöva installera ånga och vattentätning.
  • Därefter görs en villkorad märkning av skelettstigningarna … De placeras med hänsyn till måtten på plattan och skärningen. Ett mycket viktigt krav: kanterna ska inte placeras över hålrummen.
  • Fixeringen av svarven börjar med installationen av de övre och även de nedre balkarna … Alla delar ska vara i linje med varandra, indrag från väggarna skapas med hänsyn till alla oegentligheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att mantla en träbas med plywood kan du använda skruvar … Vid arbete med hårda ytor fästs lådan på pluggarna. Stolparna bör ställas in i steg om 450 till 500 mm. För fastsättning på väggen används vanligtvis tekniken för direktkontakt, eller metallsuspensioner används. Alla delar är inställda på byggnadsnivå, medan eventuella oegentligheter korrigeras med hjälp av underlag. Allt inre utrymme är förstärkt med överlägg.

Bild
Bild

Självgängande skruvar krävs för att säkra svarven, deras kärna ska vara minst 3 gånger längre än själva plywoodskiktet . Skivorna placeras i flera rader i ett rutmönster för att förhindra överlappande fogar horisontellt. Skruvar skruvas in med ett steg på 17–20 cm, indrag från kanterna ska vara 25 mm, områdena i mitten är också fixerade på ett avstånd av 25 cm. Hattarna är nedsänkta i spol. Om plywoodskivor ska användas för att avsluta beklädnad måste försänkning göras först. Vid arbete är det absolut nödvändigt att se till 10 mm mellanrum från taket och golvlinjen. Huvuddelarna måste vara försedda med det minsta mellanrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

På lim

Limning av plattorna med lim är lite svårare. I detta fall måste beläggningen säkerligen genomgå en noggrann förberedelse för att utesluta eventuella defekter. Ytorna är dessutom belagda med en primer. För att fanera basen med plywood måste du följa enkla steg.

Först bereds en limlösning, det är lämpligt att ta tvåkomponentsblandningar: de ger den mest hållbara vidhäftningen. För beklädnad väljs paneler vars insida inte har någon beklädnad. Det är inte värt att ta ett laminerat dubbelsidigt ark, eftersom beläggningen måste slipas.

Bild
Bild

För att fanera väggarna med plywood för lim är det nödvändigt att utesluta förekomst av smuts och damm på basen.

Limmortel kan appliceras exklusivt på baksidan av panelen , varefter produkten pressas hårt. En skarv bildas mellan elementen med ett mellanrum på 2-3 mm. Det är mycket viktigt att observera avståndet från taket, liksom golvet och angränsande väggar. För att öka styrkan i kanterna kan du skruva i en plugg eller självgängande skruv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera

Ytbehandling av plywoodbeklädnad kan innehålla ett av alternativen

  • Om dekorativa paneler av hög kvalitet användes kan ytorna lackeras .… För att ge beläggningen den önskade nyansen förbehandlas plywood med fläck och fogarna förseglas med lim med träflis eller sågspån.
  • Färgning … En ganska intressant effekt kan uppnås genom att använda flera toner samtidigt och samtidigt markera virvlarna med färg.
  • Tapetsering - utförs enligt standardteknik.
  • Du kan göra designen mer fashionabel genom att applicera ett mönster på panelens yta . För att göra detta kan du använda en stencil eller, om du har konstnärlig förmåga, skapa en komposition själv.
  • Du kan dekorera plywoodbeläggningen genom att elda med en gasbrännare .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förfina plywood och skapa nödvändigt följe i rummet måste särskild uppmärksamhet ägnas åt rätt val av belysning.

Rekommenderad: