Beklädnad Med Marmor: Efterbehandling Av Väggar Och Fasader, Beklädnad Av Marmor För Inredning Av Huset, För öppen Spis Och Badrum, Vård

Innehållsförteckning:

Video: Beklädnad Med Marmor: Efterbehandling Av Väggar Och Fasader, Beklädnad Av Marmor För Inredning Av Huset, För öppen Spis Och Badrum, Vård

Video: Beklädnad Med Marmor: Efterbehandling Av Väggar Och Fasader, Beklädnad Av Marmor För Inredning Av Huset, För öppen Spis Och Badrum, Vård
Video: Installation av friskluftsventil 2024, April
Beklädnad Med Marmor: Efterbehandling Av Väggar Och Fasader, Beklädnad Av Marmor För Inredning Av Huset, För öppen Spis Och Badrum, Vård
Beklädnad Med Marmor: Efterbehandling Av Väggar Och Fasader, Beklädnad Av Marmor För Inredning Av Huset, För öppen Spis Och Badrum, Vård
Anonim

Nästan varje person behöver veta allt om marmorbeklädnad. Detta material används för dekoration av väggar och fasader, motstående marmor används för inredning av huset, öppen spis och badrum. Men att bara täcka ytorna med dekorativt material är inte tillräckligt - bra vård krävs också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Marmorbeklädnad ökar stadigt i popularitet. Denna process manifesterade sig även i Ryssland, där en sådan sten inte är särskilt efterfrågad och förknippas antingen med något ceremoniellt och högtidligt eller med kyrkogårdsmonument. Men om du kontaktar ett företag som erbjuder marmorbeklädnadstjänster, eller försöker göra detta arbete själv, kommer du snabbt att upptäcka att det faktiskt inte finns ett, utan flera materialalternativ.

I närvaro av fasta medel beställer de vanligtvis en naturlig marmorbeläggning. En sådan sten är miljövänlig och varje prov är unikt. Färgen på marmor varierar mycket. Det finns kända röda, rosa, grå, vita och svarta sorter. Berget kan dock också ha:

  • gul;
  • beige;
  • Brun;
  • svart;
  • gröna färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan dessa typer av material är inte bara förknippad med själva färgschemat, utan också med ytans egenskaper. Mörka färger är extremt praktiska . Bristen på glans gör att du fritt kan använda materialet för golv. Ljus marmor går främst på väggar, fasader och tak. Ingen förbjuder att använda det för golvet, men detta kräver mer noggrant underhåll.

För golv används vanligtvis ett tjockare material än för väggar . Detta beror på skillnaden i den tillåtna belastningen på den formade ytan. Konstgjord marmor är vanligtvis ett alternativ till naturligt. När det gäller dess estetiska egenskaper sammanfaller den helt med sin naturliga motsvarighet. Nackdelen är det svagare mekaniska motståndet - på grund av detta rekommenderas det inte att rengöra golvet med konstgjord marmor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men detta material är mycket motståndskraftigt mot fukt. Det kan hanteras (rengöras) säkert med vatten. Flytande föroreningar absorberas inte av den konstgjorda marmorn. Det ytskyddande lagret utsätts dock för kraftigt slitage och därför är korrekt vård mycket viktigt. Konstgjord marmor kommer att hålla minst 20 år med noggrann hantering, och den installeras mycket snabbt. Eftersom blocken är lätta behöver du inte förhärda ytan. Rationellt underhåll bevarar inte bara beläggningens mekaniska utan även dekorativa egenskaper, inklusive dess färg. Det är också värt att notera:

  • motståndskraft mot höga och låga temperaturer;
  • låg slaghållfasthet;
  • överkomligt (i jämförelse med naturligt analogt) pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstgjord marmor, som innehåller naturstenflis, skiljs ut i en separat kategori. Det är vanligt att kalla sådant material för ett konglomerat . Utåt ser det väldigt lyxigt och mycket intressant ut visuellt. Det är omöjligt att skilja det "för ögat" från naturlig marmor. Det finns inte heller någon särskild skillnad i installationsordningen. Det är ännu enklare att arbeta, eftersom konglomeratet är lättare och inte tvingar väggen att förstärkas.

Det är också värt att notera den ökande efterfrågan på marmorflis . Den är monterad ännu enklare än de andra listade alternativen. Ett speciellt pulver erhålls genom att blanda lim med krossat agglomerat.

Marmorflis kännetecknas av en imponerande variation av nyanser. Med dess hjälp är det möjligt att bilda en beläggning som är nästan obegränsad i variation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material stöds också av:

  • möjligheten att kombinera olika toner;
  • fuktmotstånd;
  • praktiskhet;
  • noll absorption av lukt (smulan är lämplig även för köket);
  • lång driftstid;
  • slitstyrka;
  • motstånd även mot öppen låga;
  • stabilitet när den utsätts för extrema temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av marmor i inredning

Badrum

Att dekorera en hemvägg med dekorativ marmor i ett badrum är en extremt attraktiv idé. Denna beläggning är perfekt där och för golvdekoration. Huvudbetoningen ligger på texturens unikhet och komplexitet. Beroende på det valda designkonceptet kan både ljusa och mörka materialtyper användas . I moderna badrum är ytor med raka linjer välkomna. I gammaldags och helt enkelt sofistikerade interiörer skulle en mer populär lösning vara användning av marmor, prickad med olika ådror.

Nackdelen med marmor i badrummet är dock inte bara det höga priset, som man brukar tro . Många av dess typer innehåller järn, och det kan mycket väl rosta. Detta förstör omedelbart hela den estetiska effekten. Behandling med speciella tätningsmedel och andra vårdåtgärder kommer till undsättning, men detta är mödosamt och ganska dyrt.

Dessutom kan ett antal aktivvårdsprodukter skada marmorfinishen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vardagsrum

I detta rum är vändande marmor också ganska lämpligt. Med ett skickligt urval kommer det att visa ägarnas känsliga smak och kommer inte att skapa intryck av någon önskan om överdrivet patos . I vardagsrummet är eldstäder ofta dekorerade med marmor. Denna teknik kan avsevärt öka deras estetiska dragningskraft. Kompositmarmorstrukturer ser lyxiga och ädla ut, även spillda läskedrycker kan tolereras.

Stendekoration fungerar också bra för konstverk . Marmor är en utmärkt bildram eller dekorativ miljö. Det är sant att du måste välja det med stor analys och placera det på samma sätt och betona rummets styrkor. Ett av inredningsalternativen innebär att det bildas hela marmorväggar som harmoniskt passar in i alla interiörer och skapar en känsla av verklig lyx. De är något billigare, men pelarna och backarna av marmor är fortfarande underbara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kök

Dekorationen av köksutrymmet med marmor är inte bara vacker, utan också bekväm och funktionell. Som redan nämnts passar denna sten perfekt in i en mängd olika interiörer. Köket kan avslutas med gjuten marmor, känd för sin naturliga sammansättning och prisvärdhet. Diskbänkar (diskbänkar) och bänkskivor, fönsterbrädor och ett antal andra föremål är gjorda av sådant material. Gjuten marmor:

  • lätt att reparera;
  • drivs under mycket lång tid;
  • är inte en strålningskälla;
  • kan utföras i nästan vilken godtycklig form som helst;
  • otillräckligt motståndskraftig mot temperaturfluktuationer och betydande belastningar;
  • kollapsar vid kontakt med slipmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett valet av naturlig eller konstgjord marmor för köket bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dess färg. Du bör vara extremt försiktig när du använder mörka toner, särskilt de med rikedom . Deras överdrivna användning kommer att skapa en känsla av visuell tyngd. Det är mycket mer korrekt att komplettera den dominerande ljusfyllningen med mörka färger. Vita marmorprodukter hjälper till att visuellt utöka utrymmet; speciella beläggningar hjälper till att undvika utseende.

Plattor som imiterar marmor används ofta på golvet, väggarna eller i förklädningsområdet . Det kännetecknas av en imponerande variation av mönster och prydnader. Om golvet är korrekt lagt samman går venerna samman för att bilda en imitation av en solid platta. En kombination av marmor av två kontrasterande toner är också ganska acceptabelt, när venerna i ett område motsvarar huvudnyansen i det andra området.

Uppmärksamhet! Glansig marmorbeklädnad kan blända med reflekterat ljus, så det är viktigt att tänka noga på belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fasadbeklädnad

Marmor kan användas inte bara för innerväggar, utan också för ytterväggar, och till och med för en sockel. Det är möjligt att välja en specifik lösning just om vi tar hänsyn till:

  • landskapsdrag;
  • typ av byggnad;
  • omgivande arkitektur och natur;
  • klimatparametrar;
  • termiska och akustiska egenskaper hos stenen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verkliga marmorfasader är opraktiska i det ryska klimatet (även vid den varma Svarta havskusten). Mycket oftare kan du hitta deras imitationer baserade på andra material. Så många människor föredrar Inkerman -sten eller Krim -kalksten. Om du ändå väljer riktig marmor måste du dessutom bestämma vad du föredrar:

  • modulära ytskivor;
  • mosaik;
  • stora plattor;
  • hackad sten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

Marmor, liksom granit, måste appliceras på underlaget så tätt som möjligt. Även ett litet tomrum kan förstöra det hela. Golvet hälls upp och ett självutjämnande golv monteras ovanpå värmesystemet. Marmor, till skillnad från granit, kan inte monteras på ojämna ytor. Limet väljs med hänsyn till färgen på stenen och sömmarna, och plattorna läggs med en strikt specificerad expansionsfog.

Ju större brickor, desto sämre kalibrering och desto högre monteringsfel. Ännu fler problem kan uppstå med plattor. Ibland måste du till och med polera om dem för att förbättra geometrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ompolering utförs också för att skapa känslan av ett gammalt golv och andra originaleffekter. Det är möjligt att fixera marmorplattan på väggen endast med hjälp av speciella lim, efter noggrann förberedelse för att bygga upp vidhäftning.

Du måste pressa plattorna kraftigt, men utan någon förskjutning . Alla sömmar måste strikt följa längs raka vertikala och horisontella linjer, om inte ett annat installationsschema väljs. Det ska torka efter att ha lagt från 22 till 25 timmar. Omedelbart efter torkning gnids sömmarna med vitt Portlandcement. När det stelnar lite (det tar 10 - 12 minuter) fuktas massan och komprimeras med en trasa eller säckväv. Det är bättre att ta bort överflödigt injekteringsbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialvård

Naturlig marmor kan skadas allvarligt av alkohol, citronsaft, tomatsås och andra oxidanter. Förutom att skydda mot dem måste du ge upp blekmedel. Det säkraste och säkraste sättet att rengöra är att torka av med varmt vatten med en mjuk trasa. Om du behöver hantera fläckar måste du använda en tvålösning.

Effektiv maskering av fläckar och effekterna av erosion uppnås genom månatlig behandling med ett speciellt tätningsmedel . Feta fläckar avlägsnas med ammoniak eller mineralsprit. Organiska blockeringar avlägsnas med väteperoxid. Rost avlägsnas med kompresser. Vattenfläckar - Emery.

Rekommenderad: