Takdekoration Med Plastpaneler (71 Bilder): Installation Och Beklädnadsteknik, Hur Man Fixar PVC -paneler Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Takdekoration Med Plastpaneler (71 Bilder): Installation Och Beklädnadsteknik, Hur Man Fixar PVC -paneler Med Egna Händer

Video: Takdekoration Med Plastpaneler (71 Bilder): Installation Och Beklädnadsteknik, Hur Man Fixar PVC -paneler Med Egna Händer
Video: PVC Ceiling Cladding installation 2024, April
Takdekoration Med Plastpaneler (71 Bilder): Installation Och Beklädnadsteknik, Hur Man Fixar PVC -paneler Med Egna Händer
Takdekoration Med Plastpaneler (71 Bilder): Installation Och Beklädnadsteknik, Hur Man Fixar PVC -paneler Med Egna Händer
Anonim

Det är svårt att överskatta plastens betydelse i en modern människas liv. Detta material har trängt in i olika sfärer i mänskligt liv, och i konstruktion och dekoration används det absolut överallt.

Ett av de snygga och praktiska sätten att avsluta taket är gjord av PVC -paneler . En specialist med liten erfarenhet av reparation eller till och med en nybörjare kommer att kunna hämta dem.

I vår artikel kommer vi att prata om hur man bygger ett tak från paneler på egen hand och sparar på löner för efterbehandlare, vars tjänster inte alls är billiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val och skillnad från vägg

Tak -PVC -paneler består av två plastplåtar, som fästs med speciella förstyvningar. En stor fästlist går längs arkets längd på ena sidan och en liten fästlist på motsatt sida. Den stora tjänar till att fästa PVC -arket på ramen, och det lilla - för att fästa arken på varandra.

Alla delar har en spik på sidan, vilket bidrar till större strukturell hållfasthet . Takpanelstillverkare garanterar att produkten håller i 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takpaneler är konventionellt uppdelade i flera typer.

Efter typ av anslutning finns:

  • sutur - efter installationen finns det en synlig skarv mellan de enskilda delarna;
  • sömlös - lederna förblir osynliga för utsidan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera typer skiljer sig beroende på färgschemat

  • Massiva paneler är enkla men praktiska och är UV -beständiga. De ändrar inte sin nyans under hela driftstiden.
  • Lackerad - ytan på sådana paneler behandlas med ett glansigt lackskikt, vilket stärker panelen och ger den också ett elegant dekorativt utseende. Nackdelarna med sådana modeller inkluderar uppkomsten av repor med minimal fysisk påverkan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med ett mönster - ett mönster appliceras på utsidan av produkten. Sådana paneler är gjorda av mjukare plast, så deras pris är lägre, men livslängden är också kortare.
  • Laminerade - paneler imiterar naturligt trä och sten, de är extremt känsliga för solljus, under påverkan av UV -strålar börjar de spricka och förlorar sina konsumentegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plastpaneler har ett antal fördelar jämfört med andra efterbehandlingsmaterial

  • de håller längre än material av naturligt ursprung;
  • skydda taket på ett tillförlitligt sätt från de negativa effekterna av yttre faktorer;
  • materialet är lätt att använda, uppdelat i plåt, tallrik och rack. de är lätta att ta hand om och kan anslutas under (till exempel tillåter inte gips kabeldragning).
Bild
Bild
Bild
Bild

Paneler kan ha olika standardstorlekar. Takplattornas längd är 270, 300, 400 och 600 cm. Och bredden sträcker sig från 10 till 25 cm. Långa paneler används oftast i rymliga rum (industrifack, garage) och kortare används ofta i reparation av bostadshus och lägenheter. …

Bild
Bild

Enligt sin form är panelerna indelade i plåt, platta och rack

  • Bladpaneler är som regel stora, de är fixerade i taket med små spikar och luckorna gnids med speciella tätningsmedel.
  • Kaklade paneler i sin design liknar vanliga kakelplattor, är små i storlek, skiljer sig åt i estetik och användarvänlighet.
  • Rackmaterial ser ut som foder, och de monteras på samma sätt med speciella konstruktionsfästen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takpaneler skiljer sig från väggmotstycken. Väggarna är mycket tyngre och mer hållbara eftersom de måste klara ytterligare påfrestningar (hyllor / möbler / andra dekorativa element). Takplattor är däremot tunna och sköra. De är lätta, vilket underlättar deras installation och fixering i taket. Samtidigt är det lättare att skada dem, men detta kan inte anses vara en nackdel - taket har en minimal fysisk påverkan, så det är helt enkelt inte nödvändigt att panelerna har en tät struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med materialet

Huvudmaterialet för tillverkning av takpaneler är polyvinylklorid, det är ett mycket hållbart material med ett antal otvivelaktiga fördelar.

  • har en låg kostnad - alla genomsnittliga ryssar har råd med snygg PVC -beklädnad;
  • skiljer sig åt i mångsidighet - den används i rum av alla typer, stilar och ändamål;
  • hygroskopicitet - plast absorberar inte vatten, visar motståndskraft mot de yttre miljöernas negativa effekter, deformeras inte och sjunker inte under påverkan av fuktighet och extrema temperaturer;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • materialet är slagtåligt och slitstarkt-det utsätts inte för skador på grund av stötar av medel- och låg kraft, men naturligtvis, om du träffar en sådan beläggning med en yxa med hela din styrka, kommer den att gå sönder, men materialet är pålitligt skyddat mot mindre repor och flis;
  • plastens långa livslängd är välkänd - om produkten är av god kvalitet, så är det mest obehagliga som kan vänta ägaren av plasttaket över tiden en obetydlig färgförändring, och även då bara i de fall då det är under konstant exponering för solljus;
  • PVC-paneler är resistenta mot aggressiva syra-basföreningar, de kan enkelt tvättas med alla rengöringsmedel;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • materialet kännetecknas av god ljudisolering och är ett utmärkt val för dem som älskar lugn och ro;
  • PVC -paneler är inte rädda för översvämningar - om grannar oväntat översvämmar dig kan panelerna enkelt tas bort, torkas och hängas tillbaka;
  • om en av panelerna tappar sin ursprungliga glans eller går sönder, är det enkelt och enkelt att byta ut, en sådan reparation kräver inte att hela taket täcks.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet saknar dock nackdelar . I synnerhet kan taket inte installeras i rum där lufttemperaturen är konstant hög. Under sådana förhållanden deformeras beläggningen snabbt; det finns inget sätt att reparera det. Plast, särskilt om det är av dålig kvalitet, kan släppa ut skadliga och giftiga ämnen. Det är därför du bör överge dess användning i sovrum och barnrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggmaterial av hög kvalitet måste på förhand vara brännbart. I praktiken blir det tyvärr annorlunda, och då kan tragedin inte undvikas. För att förhindra att detta händer bör du bara köpa produkter från pålitliga tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning, verktyg och tillbehör

Som redan nämnts varierar tjockleken på moderna takpaneler från 5 till 10 mm, bredden är 250-500 mm och längden varierar från 2700 till 3000 mm.

För att beräkna det erforderliga antalet paneler bör du beräkna ytan på varje panel, för detta multipliceras dess längd med dess bredd. Sedan bör du göra liknande beräkningar och beräkna takytan. Allt är enkelt här: takytan ska divideras med ytan på en panel och lägg sedan till 15-20% i reserv. Om ett bråktal erhålls till följd av beräkningar är det bättre att avrunda det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lika viktigt att korrekt beräkna det erforderliga antalet skenor och metallprofiler . För att göra detta kan du rita upp ett diagram: rita en reducerad takplan, rita längsgående linjer, ange ett avstånd på 500-600 mm mellan dem - så här erhålls mängden nödvändigt material. Antalet skruvar beräknas utifrån antalet profiler och standardfästet för fästelement på 30 cm.

I varje beräkning måste du lägga till en marginal. Som praktiken visar måste personer med liten arbetserfarenhet ofta köpa ytterligare komponenter som är nödvändiga för efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Vid förarbeten innan taket är klart räcker det inte att beräkna mängden nödvändigt material. Det är värt att fokusera särskild uppmärksamhet på förekomsten av sprickor, flis och andra ytdefekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande är en komplett lista över verktyg som du kan behöva arbeta med

  • En stansare behövs när ramen installeras.
  • Skruvmejseln används vid montering av paneler på balkar eller metallprofiler. I princip kan en stansare användas för detta ändamål, men det är ganska tungt, så det kommer att vara svårt för en nybörjare utan arbetserfarenhet att klara det.
  • En konstruktionshäftapparat behövs om takpanelerna fästs med fästen.
  • Nivån används för att förbättra märkningen.
Bild
Bild
  • Markör - för olika markeringar.
  • Roulett.
  • Cirkelsåg eller sticksåg - kommer att krävas vid installationen av ramen för att klippa av profilelementen.
  • Stege. Eftersom det är tänkt att arbeta på höjden, behövs därför en stödpunkt. I avsaknad av en trappstege kan du använda ett vanligt bord, men ett professionellt verktyg är fortfarande säkrare och mer pålitligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gummiklubba - används vid justering av PVC -paneler.
  • Hörn.

Om du planerar att designa dekorativa element, bör du köpa en gjutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att alla nödvändiga beräkningar har gjorts och verktygen har köpts kan du gå vidare till ytförberedelse och efterbehandling direkt.

Gör så här:

  • den gamla beläggningen avlägsnas;
  • all belysning och elektrisk utrustning demonteras;
  • taket är rensat för damm och smuts.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter ska du knacka på takytan med en hammare - detta gör att du kan upptäcka defekter som måste korrigeras innan arbetet påbörjas.

Preparatet avslutas med applicering av en primer. När ytan har torkat, börja installera taket direkt.

Bild
Bild

Monteringsalternativ

Allt arbete med att avsluta taket med PVC-paneler kan enkelt och enkelt utföras även av en icke-professionell. Ändå bör du känna till de grundläggande nyanserna i olika installationsmetoder.

Som regel fästs panelerna antingen utan ram eller med en gångjärnsram.

Bild
Bild

Svarvning

Ett av sätten att montera panelerna på är att fästa dem på ramen. Detta gäller särskilt när det gäller ojämna ytor. Grunden för ramen är svarven. Detta är en enhet som möjliggör installation av hög kvalitet i alla typer av rum (med hög luftfuktighet, ouppvärmd, etc.). För att installera ramen krävs ingen inblandning av specialister, allt arbete kan utföras för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fixa svarven bör du använda en träbalk, plast- eller metallprofilremsor.

Materialvalet beror på:

  • höjden på oegentligheter på takets yta;
  • inomhus fuktnivå;
  • befälhavarens erfarenhet av material av olika slag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast svarv är lätt att installera. Den kan användas i rum med vilken luftfuktighet som helst, dessutom är plast ett billigt material, vilket också är ett plus för en sådan låda. Eftersom elementen i PVC -ramen är tunna kan sådana tak limas i rum med lågt i tak. I detta fall kommer höjden att minska mycket något.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På hyllorna är dock plastprofiler för svarven sällsynta gäster . Att hitta dem på den fria marknaden är ganska problematiskt. Nackdelarna med överlappning inkluderar möjligheten att bara använda den på plana ytor. Om defekterna i basen överstiger 5 mm är det inte möjligt att uppnå en perfekt täckning.

Metall- och trälister är mer populära på grund av deras prisvärdhet, hållbarhet och motståndskraft mot ogynnsamma väderförhållanden. Dessa material har länge och fast etablerat sig som de mest optimala för tillverkning av beklädnad för taket och för ytterligare infästning av takplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hängande ram

Högkvalitativ finish av taket med paneler är en enkel sak, men det kräver stor noggrannhet och noggrannhet.

Ramstrukturer används i rum med högt luftfuktighetsindex, liksom i dåligt uppvärmda rum. Annars kommer beläggningen snabbt att deformeras och med tiden försämras den helt och försvinner helt enkelt.

Bild
Bild

Ramen är en låda, som fästs med en standardhöjd på 40 cm. Panelerna skruvas sedan direkt på den upphängda ramen. Du kan mantla dem med spikar eller självgängande skruvar.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att skära panelerna i förväg, detta kan leda till obehagliga överraskningar och onödig skada på materialet . Det är mer ändamålsenligt att skära plattorna efter det, applicera dem på lådan och fixera gränserna för det nödvändiga elementet.

Sist men inte minst är det nödvändigt att docka panelerna och dekorera fogarna; för detta ändamål används golvlister och frigolitramar som installeras med flytande spik.

Som du kan se är det inget svårt att fästa panelerna i taket; även en amatör i dekoration kan hantera arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramlöst sätt

Ett enklare sätt att installera takplattor anses vara en ramlös metod. Förutom ovanstående material behöver du i detta fall lim som plattorna på taket kommer att fixeras på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för att utföra sådant arbete:

  • ytan som ska behandlas rengörs från damm och smuts, och sedan grundas och täcks med ett lim (det är bäst att använda en hackad murslev);
  • på baksidan av panelen ska lim appliceras i remsor eller i prickar;
  • panelen ska fästas i taket med kraft i några sekunder;
  • efter att trycket har upphört kan panelen släppas och dess plats korrigeras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod har en betydande nackdel - den tillåter inte att sy strålkastare, LED -remsor och andra ljuselement, därför är till exempel ett tak i två nivåer inte tillräckligt effektivt. Det är därför, redan innan du påbörjar arbetet, bör du överväga ett sätt att stärka panelerna så att du inte ångrar de missade möjligheterna i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Venta Är ett belgiskt företag, ledande på byggmarknaden. Paneler med en mängd olika tekniska parametrar och konstruktioner produceras under detta märke. Senast har företaget behärskat produktionen av digitaltryckta paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forte - en tillverkare från Italien med ett världsomspännande rykte. Det har framgångsrikt producerat och sålt sina produkter på marknaden sedan 1969. Företaget har sin framgång tack vare införandet av den mest avancerade tekniken, kontinuerlig förbättring av organisationens ledning och strikt kontroll över kvalitetssystem. Företaget försöker marknadsföra produkter i det bredaste sortimentet som gör att du kan implementera alla designidéer i ditt hem.

Rysk fabrik " Planet Plastic " från Moskva har presenterat sina produkter på hemmamarknaden sedan 2001. All produktion är baserad på användning av importerat material och utförs på utländsk utrustning. Företaget erbjuder sina kunder mer än 150 typer av paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan tillverkare - Ural-Plast från Magnitogorsk. Företagets produktionsanläggningar arbetar också med importerad utrustning, bredden i sortimentet här bildas av snygga, originella och verkligt exklusiva mönster.

Tillverkare " AnV-plast " från Krasnodar gjorde sig ett namn 2001 och uppnådde på kort tid framgångar i sin bransch. Företaget följer principen att stödja en inhemsk tillverkare, därför köps alla råvaror för tillverkning av PVC -plattor endast från ryska företag, vilket avsevärt minskar produktionskostnaderna och gör det tillgängligt för de flesta landsmän.

Rekommenderad: