Dekorera En Balkong Med Plastpaneler (40 Foton): Hur Man Täcker Ett Transparent PVC -balkongtak Med Egna Händer Inifrån Och Ut

Innehållsförteckning:

Video: Dekorera En Balkong Med Plastpaneler (40 Foton): Hur Man Täcker Ett Transparent PVC -balkongtak Med Egna Händer Inifrån Och Ut

Video: Dekorera En Balkong Med Plastpaneler (40 Foton): Hur Man Täcker Ett Transparent PVC -balkongtak Med Egna Händer Inifrån Och Ut
Video: How to Install Corrugated Polycarbonate Roofing | Mitre 10 Easy As DIY 2024, April
Dekorera En Balkong Med Plastpaneler (40 Foton): Hur Man Täcker Ett Transparent PVC -balkongtak Med Egna Händer Inifrån Och Ut
Dekorera En Balkong Med Plastpaneler (40 Foton): Hur Man Täcker Ett Transparent PVC -balkongtak Med Egna Händer Inifrån Och Ut
Anonim

Balkongen har länge upphört att användas uteslutande som ett grovkök för förvaring av saker och torkning av kläder. Idag är det en fullvärdig del av bostadsutrymmet i en lägenhet eller ett privat hus. Därför behandlar ägarna dess dekoration lika vördnadsfullt och uppmärksamt som de gör för dekorationen av resten av lägenheten.

Reparation är inte bara besvärligt, utan också kostsamt. Budgetmaterial för efterbehandling hjälper dig att dekorera interiören i en modern stil och spendera minst pengar på det. De presenteras i ett brett sortiment och har högpresterande egenskaper. Plastpaneler är ett utmärkt exempel.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Valet av efterbehandling för en balkong är ett ansvarsfullt företag. Inte alla material klarar temperaturförändringar och konstant exponering för solljus. Plastpaneler har ett antal obestridliga fördelar jämfört med sina motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland fördelarna med detta material:

  1. UV -beständighet (paneler tappar inte sin färgintensitet även efter långvarig användning).
  2. Hållbarhet (livslängd från 20 till 50 år).
  3. Styrka.
  4. Motståndskraftig mot plötsliga temperaturförändringar.
  5. Vattentät.
  6. Resistent mot insekter och gnagare.
  7. Bra värme- och ljudisoleringsegenskaper.
  8. Enkel installation och enkelt underhåll.
  9. Möjligheten att avsluta balkongen på egen hand utan inblandning av ett professionellt team.
  10. Stort utbud av.
  11. Miljövänlighet och säkerhet för andra.
  12. Prisvärd kostnad.

Plastpaneler används lika ofta för att dekorera tak och väggar, bara i den första versionen väljs ett material med låg vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper material måste du vara uppmärksam på flera punkter:

  1. Förstärkande revben på insidan av panelen ger panelen styrka. Ju oftare revbenen är placerade desto starkare och mer tillförlitlig blir den färdiga ytan.
  2. Insidan och framsidan av panelen ska målas jämnt. Färgen ska vara jämn, utan förekomst av föroreningar eller föroreningar. Ett tecken på låg kvalitet är den gråtonade inre delen.
  3. Kanten på plastremsan ska vara platt, slät och fri från ojämnheter. Under installationen måste panelerna passa tätt mot varandra tills ett karakteristiskt klick visas. Först då blir anslutningen tät.
  4. Paneler kan ha olika bredd. Smala är bäst lämpade för att klä en öppen balkong. Sådant material tål temperaturfluktuationer bättre.
Bild
Bild
Bild
Bild

De otvivelaktiga fördelarna med plastpaneler inkluderar deras utmärkta kompatibilitet med andra typer av material: gips, trä, metall, glas, textilier, tegel.

Detta utökar kraftigt möjligheterna till inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som alla andra material har plast ett antal egna egenskaper och nackdelar:

  1. Vid uppvärmning avger plasten en obehaglig lukt.
  2. Materialet är känsligt för stark mekanisk påfrestning (det kan spricka från en kraftig stöt).
  3. Möjlighet till termisk deformation (till exempel vid mycket låga temperaturer).

Trots detta är plastpaneler fortfarande ett av de mest populära, budgetmässiga och praktiska materialen för balkongdekoration inomhus och utomhus.

För mer information om hur du avslutar balkongen med PVC -plastpaneler, se följande video.

Olika sorter

Plastpaneler är indelade i flera grupper beroende på storlek, tjocklek, utseende, konsistens, förekomsten av olika tillsatser och andra egenskaper.

Bild
Bild

Externt ser PVC -paneler ut som volymremsor med inre förstyvningsribbor. De kan vara sömlösa (då ser den färdiga duken solid och jämn ut) och söm (beläggningen har små luckor). Det senare alternativet används ofta för vertikal beklädnad av små utrymmen. Längdsömmar "sträcker" visuellt rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleksområde

Standardpaneler finns i ett stort antal storlekar och tjocklekar. För dekoration av taket används ett smalt foder, för väggarna - plastpaneler av olika bredd.

Bild
Bild

Efter typ av täckning

Under termotryck överförs ritningen till panelen med en speciell termisk film. Fördelarna med denna metod inkluderar möjligheten att applicera mönster och färger av varierande grad av komplexitet och intensitet. Det skyddande lackskiktet som täcker filmen ger den färdiga panelen en blank glans.

Offsettryckmetoden tillämpas med typografiska formulär. Ritning kan vara väldigt olika, inklusive fotografisk. Den mest populära är imitation av naturstenar: marmor, granit, malakit och andra mineraler.

Bild
Bild

Ett annat alternativ för att applicera en prydnad är laminerad film. Olika mönster appliceras på den, inklusive ett mönster som upprepar texturen av natursten, textilier och bambu. Sedan limmas denna film på panelen.

Förberedelsemetod

Det första tillverkningsalternativet består av pressning och stansning av polyvinylklorid. Det andra alternativet är sandwichpaneler. Detta är ett ganska nytt designalternativ, men det har redan blivit mycket populärt. Sådant material består av två lager av polyvinylklorid och ett lager av isolering. Vanligtvis används mineralull eller expanderad polystyren som ett mellanlager.

Bild
Bild

En sådan panel kan vara ensidig (vanligtvis används för att dekorera väggar eller sluttningar) och dubbelsidig (designpartitioner). Materialen som ingår i sandwichpanelernas sammansättning gör det möjligt att inte använda ytterligare lager av ånga eller vattentätning när du dekorerar ytor. Materialet finns i flera tjocklekar.

Nackdelen med sådana paneler är deras ganska stora övergripande dimensioner (1,5 * 3 meter).

Utseende

Plastpaneler idag presenteras i ett mycket brett sortiment, så det kommer inte att vara svårt att välja ett alternativ för att avsluta en balkong som är lämplig i stil, storlek och kostnad. Paneler kan vara vanliga eller mönstrade, släta eller texturerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transparenta paneler är ett originellt sätt att dekorera din balkong på ett ovanligt sätt, vilket gör den mer öppen och ljus . Genomskinlig plast överför perfekt solljus och har alla operativa och fysiska och mekaniska egenskaper hos ett konventionellt material. En balkong som är klar med genomskinliga paneler kan exempelvis användas som ett växthus i hemmet.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och material

I arbetet med plastpaneler kan följande verktyg behövas:

  • byggnadsnivå;
  • gipsskniv (perfekt för skärning av plast);
  • konstruktion häftapparat;
  • korsskruvmejsel;
  • borr eller skruvmejsel med magnetfäste;
  • bågfil för metall.
Bild
Bild

Nödvändiga material:

  • trälister eller metallprofil för tillverkning av läktar;
  • isolering;
  • ytterligare remsor (start, finish, anslutningsremsa, inre och yttre hörn av plast);
  • raka paneler för väggdekoration;
  • hörnpaneler med två kanter för att avsluta balkonghörn och med tre kanter för att dekorera sluttningar.
Bild
Bild

För att fästa listerna, panelerna och ytterligare element behöver du pluggar 6 mm tjocka och 8 cm långa, självgängande skruvar, häftklamrar för häftapparat, klossar, flytande spikar, monteringsskum (beroende på vilken typ av fäste du väljer).

Beräkning av material

För att korrekt beräkna den erforderliga mängden material är det nödvändigt att mäta rummets omkrets. Det resulterande värdet måste divideras med bredden på de valda panelerna och några reservdelar måste läggas till för trimning eller skrot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förarbete

Balkongbeklädnad börjar med det förberedande arbetet. Det slutliga resultatet beror till stor del på hur noggrant det utförs.

Förberedande arbete inkluderar:

  • avlägsnande av gamla beläggningar (färg, tapeter, paneler, gips);
  • kontrollera alla ytor för sprickor, gropar, flisar, utbuktningar;
  • tätning av sprickor med cement-sandbruk, avlägsnande av utbuktningar med en perforator, skydd av metallinredningselement med en korrosionsskyddande beläggning;
  • ytbehandling med ett antiseptiskt medel för att förhindra uppkomsten av svamp och mögel (denna procedur utförs 2-3 gånger i rad med ett intervall på cirka 4 timmar).

Om detta föreskrivs av projektet måste balkongen isoleras och glasas. Ytorna som ska behandlas måste täckas med ett tätskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För beklädnad av väggar och tak med plastpaneler exponeras en trä- eller metallkista. Detta gör att du kan skapa det nödvändiga luftgapet mellan plasten och värmeisoleringen. Beroende på det valda materialet exponeras svarven på ett visst sätt. För vertikalt placerade paneler - horisontell låda och vice versa.

Bild
Bild

Fästmetoder

Plastpaneler kan fästas på väggar, tak och golv på olika sätt:

Det enklaste och mest kortlivade alternativet är installation på flytande naglar. Denna metod används för relativt nyligen planade tak och väggar. Panelerna kommer att hålla exakt så länge limet torkar, så dess livslängd bör kontrolleras med säljaren

Bild
Bild

Den starkaste och mest pålitliga monteringsmetoden är montering på en metallkista. Oftast används en metallram för takbeklädnad, eftersom basen för plast ska vara så pålitlig och stark som möjligt

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland används även PVC -remsor för att skapa svarven. Denna metod är den minst vanliga, eftersom den är ganska svår att genomföra

Bild
Bild

Det mest populära alternativet idag är en trälåda. Det kräver en träskena 50 * 20 mm och pluggar

För att fästa panelerna i lådan, beroende på dess typ, behöver du trä- / metallskruvar, häftklamrar eller klossar.

Bild
Bild

Hur man syr med egna händer inuti: steg för steg instruktioner

Efter förberedelsestadiet kan du gå direkt till beklädnaden med paneler.

Bild
Bild

Det bästa stället att börja är från taket. Hela arbetsprocessen omfattar flera steg:

  1. Ytan är markerad. För detta markeras takets mitt och en längsgående linje dras genom det med hjälp av en nivå. Vidare utförs märkningen på alla sidor av taket och drar sig tillbaka från väggkanten med 5 cm.
  2. En galvaniserad profil appliceras längs takets omkrets och hål upp till 5 cm djupa borras i väggen var 25-30 cm.
  3. Spindelskruvar sätts in i de erhållna hålen och profilen fixeras med en skruvmejsel.
  4. Beroende på takets storlek installeras sedan 1-2 längsgående profiler.
  5. Startremsor av plastpaneler är fästa på längsgående profilen.
  6. Om designprojektet möjliggör installation av lampor, dras ledningarna igenom i detta skede.
  7. Den första panelen sätts in i startremsan och fästs med självgängande skruvar på längsgående profil och kant. Efterföljande paneler sätts in och fixeras på samma sätt. Den sista panelen skärs i storlek om det behövs. Taket är klart!
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att arbeta med väggpaneler:

  1. Tillverkning av träsvarv. På ett avstånd av 10-15 cm från taket och golvet ligger horisontella remsor längs rummets omkrets. Sedan installeras varje halvmeter vertikala lameller.
  2. Den startande plastprofilen är fäst.
  3. Vid väggarnas fogar installeras yttre eller inre plasthörn
  4. Installation av plastpaneler. Den första remsan fästs från ett hörn till ett annat eller från hörnet till dörren / fönstret öppnas strikt vertikalt eller horisontellt. Den lilla lutningen i början kommer bara att öka med varje ny panel. Panelen sätts in i startremsan tills den klickar och fästs med självgängande skruvar i lådan. Varje nästa remsa läggs mycket jämnt och tätt pressat mot föregående panel.
  5. Den sista remsan trimmas och sätts in i spåret på föregående panel för att uppnå en tät tätning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Faser av beklädnad utanför

Balkongens utsida är en scen som inte är mindre viktig än inredningen. För att vara säker på ett högkvalitativt och snabbt resultat är det bäst att använda hjälp av professionella byggare. Men om detta inte är möjligt kan du mantla balkongen från utsidan med egna händer:

  1. Först måste du komma ihåg att för utomhusdekoration används ett material som är speciellt utformat för detta ändamål. Bredden på sådana paneler varierar från 10 till 37,5 cm.
  2. Plastbeklädnad anses vara ett av de mest praktiska och prisvärda sätten att dekorera en balkong utanför. Panelerna är inte rädda för vatten, tolererar temperaturfluktuationer bra, har utmärkta dekorativa egenskaper, är hållbara och kräver inte särskilt underhåll.
  3. Arbetet börjar med förberedelsestadiet, rengöring av ytan från gamla ytor och eliminerar defekter.
  4. Nästa steg är att fästa trä- eller metallstänger på balkongräcket som en svarv.
  5. Därefter installeras plasthörnen, startprofilen och installationen av huvudmaterialet börjar. Varje panel fästs på beklädnaden vertikalt med hjälp av självgängande skruvar eller en konstruktionshäftapparat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att efterbehandling av balkongen från utsidan (om vi inte pratar om husets första våning) är en process som är förknippad med risker och faror. När du arbetar är det nödvändigt att strikt följa säkerhetsreglerna. Det är nödvändigt att utföra installationsarbete med en assistent.

Rekommenderad: