Fasadpaneler För Trä: Metall Och Laminerade För Yttre Dekoration Av Husets Fasad

Innehållsförteckning:

Video: Fasadpaneler För Trä: Metall Och Laminerade För Yttre Dekoration Av Husets Fasad

Video: Fasadpaneler För Trä: Metall Och Laminerade För Yttre Dekoration Av Husets Fasad
Video: Sätta fasadpanel (Del 1 - Förberedelser) | Byggmax tipsar 2024, Maj
Fasadpaneler För Trä: Metall Och Laminerade För Yttre Dekoration Av Husets Fasad
Fasadpaneler För Trä: Metall Och Laminerade För Yttre Dekoration Av Husets Fasad
Anonim

Fasadfasader med trä ser alltid snygga och respektabla ut. Kostnaden för sådan efterbehandling är dock hög, och trädet behöver konstant skydd. På grund av dess höga fuktgenomsläpplighet, brandrisk och tendens att förfalla kan materialet inte tjäna länge. Ett utmärkt alternativ är fasadpaneler av slitstarka material som imiterar trästruktur.

Bild
Bild

Vad det är?

Fasadpaneler som "imiterar trä" är plattor eller sidoskivor, vars framsida imiterar en eller annan träslag. Grunden för ett sådant material kan vara sidospår, metallprofiler, fibercement och andra material. Som regel utför sådana paneler inte bara dekorativa funktioner utan har också högpresterande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från trä är sådana material obrännbara (till exempel fibercementpaneler) eller mer motståndskraftiga mot förbränning. Moderna material för fasaden kännetecknas av låg fuktabsorbering och har också en vattentät bas som förhindrar att fukt tränger in från väggarna i materialets tjocklek.

Beklädnadspaneler jämför också positivt med trä i frostbeständighet och väderbeständighet . Under hela driftstiden behåller paneler från en trogen tillverkare sin färg och sitt ursprungliga utseende. Det bör noteras att naturliga träytor mörknar efter den första vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna träliknande paneler är miljövänliga och biostabila. Om ett träd är mottagligt för infektion av trämaskbaggar och fukt blir täckt av mögel, kan sådana problem undvikas genom att använda paneler. Hög värme- och ljudisolering är också en fördel med panelerna, och tack vare installationsfunktionerna är det möjligt att lägga ett lager isolering mellan materialet och väggarna i byggnaden.

När det gäller utseendet, tack vare modern teknik, imiterar plast, metallfasader och fibercementpaneler "imiterar trä" nyanserna och strukturen i trä så exakt som möjligt. Även vid närmare inspektion är det inte alltid möjligt att märka att den lyxiga träytan bara är en imitation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet kännetecknas av enkel fastsättning, vilket beror på panelernas utrustning med en låsmekanism eller spår. Tack vare dem uppnås också strukturens soliditet, fasadens motståndskraft mot vindbelastningar.

Som ni vet krymper trä (ibland upp till 15-20%), vilket leder till att strukturen förvrängs . Användningen av trästrukturerade paneler gör att de kan monteras utan att ta hänsyn till deformation under krympningsprocessen. Efter beklädnad behöver du inte vänta 6-12 månader innan du fortsätter med ytterligare väggdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen, till skillnad från naturligt trä, behöver panelerna inte regelbundet underhåll och behandling med speciella föreningar. De flesta av dem kan självrengöras, andra behöver bara tvättas regelbundet med vatten. Panelernas livslängd varierar från 20 till 50 år.

Vyer

Beroende på vilket material panelerna för husets yttre dekoration är gjorda urskiljs flera typer.

Plast

Sådana paneler finns i vinyl- och akrylvarianter. De kännetecknas av fuktbeständighet, väderbeständighet, frostbeständighet. Produkterna är tillräckligt starka, men med betydande mekanisk påfrestning kan de spricka. De anses vara de lättaste panelerna, därför kräver de inte förstärkning av fasaden.

Bild
Bild

Metallisk

Metallpaneler har en stor säkerhetsmarginal jämfört med sina PVC -motsvarigheter. Detta leder till höga indikatorer på deras slitstyrka, en lång driftstid. Basen för produkterna är aluminiumprofiler eller "rostfritt stål". Metallen i sig är känslig för korrosion, men tillverkarna utför högkvalitativt korrosionsskydd av materialet, så att fukt och rost inte är rädda för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fibercement

Materialet är baserat på renad cellulosa och cementbruk. Ibland, för att öka styrkan, tillsätts kvartssand till kompositionen. Resultatet är ett hållbart material som kan hålla upp till 100 år.

Låg fuktbeständighet, brandbeständighet (fibercement brinner inte eller smälter), frostbeständighet upp till 100 cykler, samt höga värmeisoleringsegenskaper i kombination med prisvärdhet - allt detta är anledningen till fibercementprodukternas ökande popularitet. Tack vare den keramiska beläggningen uppvisar panelerna också hög UV -beständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med materialet är dess ganska stora vikt (i genomsnitt 15-25 kg / m kW). Det är värt att notera att plastanaloger bara väger 3-5 kg/ m2 kW. Detta faktum kräver användning av en solid grund.

Separat kan vi särskilja flerskikts sandwichpaneler, vars särdrag är ett isoleringsskikt . På grund av detta kräver de ytor som ska mötas inte installation av ett lager av värmeisolerande material. Sandwichpaneler låter dig snabbt bygga en snygg ventilerad fasad.

Bild
Bild

Det finns träpolymer "smörgåsar" tillverkade av avfallsförädlingsföretag. Spån och sågspån ges en enhetlig storlek (som trädamm), varefter blandningen fylls med polymerhartser. Som ett resultat visas ett material som ser ut som en spånskiva, men som har fuktbeständighet, styrka och biostabilitet. Det finns också laminerade ytor som är ännu mer motståndskraftiga mot fukt och ett mer "elegant" utseende.

Fanerade paneler används sällan på grund av deras relativt höga kostnad . Materialet är en papperscellulosakompositbas, på vars främre yta ett skikt av fint träfaner appliceras. Ovanifrån stängs den med ett skyddande polymerskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på syftet med materialet för yttre dekoration, fasad och källare paneler skiljer sig. De senare är fixerade i byggnadens nedre, källardel. Sockeln utsätts för högre mekanisk spänning, aktiv påverkan av fukt, smuts, vägreagenser, frysning. Det är logiskt att materialet för att avsluta denna del av fasaden ska ha högre prestandaegenskaper.

Sockelpaneler uppfyller dessa krav fullt ut . Varje linje (plast, metall, fibercement) har en samling av sådana produkter. Trots detta rekommenderar experter att avstå från att använda plastprodukter i byggnadens nedre del. Företräde bör ges till starkare och mer hållbara motsvarigheter av metall, liksom på basis av fibercement.

Bild
Bild

Design

Panelerna kan imitera vilken träyta som helst. De mest populära är paneler för virke, rundade stockar, eurolining, skepp eller annat bräde. Tack vare användningen av billiga (jämfört med trä) väggpaneler är det möjligt att göra en ful struktur till en respektabel byggnad, dekorerad med så sällsynta träslag som ek, bok, ceder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av träkornspaneler är främst lämplig för byggnader i "rustik" stil. Det kan vara både ett traditionellt ryskt timmerhus och alpina chalethus, samt utsökta byggnader i Provences anda.

För Provence -stil är ljusa paneler som ser ut som målade brädor lämpliga. För den skandinaviska stilen är det att föredra att använda blekta brädor, liksom analoger målade i grå, grafitnyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träplattor passar bra med sten- eller metallytor, liksom material som imiterar gips.

Som regel är den nedre delen av lantgårdar gjorda av sten (eller snarare paneler som imiterar natursten), resten av fasaden är gjord av träliknande paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationen av paneler som imiterar foder och tegel ser original ut . För att undvika monotoni av träytor, samt för att tillföra dynamik till utsidan, tillåter den olika orienteringen av "fodret".

När du bara använder träliknande paneler i dekoration rekommenderas att kombinera 2 kontrasterande eller 2-3 liknande nyanser. Så du kan lägga till volym i fasaden, betona de arkitektoniska elementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

Trots att installationen är ganska enkel måste den utföras med beaktande av vissa krav.

Fästning av produkter "under ett träd" kan göras direkt på väggarna eller på en förskapad svarv . Det senare kan vara av trä eller metall (det föredragna alternativet, eftersom det inte kräver ytterligare bearbetning). Installation på en låda gör att du kan dölja defekter och ojämnheter i ytor, för att bevara ett luftgap mellan fasaden och väggen, samt att göra yttre isolering av fasaden och lägga ett lager av värmeisolerande material mellan lådan och vägg.

Bild
Bild

Först och främst är en startprofil monterad på lådan, som fungerar som början för att lägga de återstående plattorna. Den är fixerad på ett avstånd av 10 cm från hörnen. Tallrikarna staplas från botten till toppen. Ytterligare element och tillbehör används för att dekorera hörn, avsatser, plattband och andra element i fasaden.

När du köper material är det viktigt att inte glömma behovet av ett lager (för sannolikheten för äktenskap, klippning). Som regel läggs ytterligare 10-15% till huvudantalet paneler för beståndet.

Rekommenderad: