Tak Av PVC -paneler I Badrummet (54 Bilder): Hur Man Reparerar I Ett Rum Med Egna Händer, Avslutar Med Takpaneler

Innehållsförteckning:

Video: Tak Av PVC -paneler I Badrummet (54 Bilder): Hur Man Reparerar I Ett Rum Med Egna Händer, Avslutar Med Takpaneler

Video: Tak Av PVC -paneler I Badrummet (54 Bilder): Hur Man Reparerar I Ett Rum Med Egna Händer, Avslutar Med Takpaneler
Video: PVC Interlocking Ceiling Panels 2024, April
Tak Av PVC -paneler I Badrummet (54 Bilder): Hur Man Reparerar I Ett Rum Med Egna Händer, Avslutar Med Takpaneler
Tak Av PVC -paneler I Badrummet (54 Bilder): Hur Man Reparerar I Ett Rum Med Egna Händer, Avslutar Med Takpaneler
Anonim

I badrummet är det fullt möjligt att göra ett sträcktak med egna händer. Att lägga ut PVC -paneler och mantla dem är snabbt om du följer våra rekommendationer. Du kan montera alla tak, till exempel speglade, mönstrade eller aquapanel. Valet är ditt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Takbehandling med PVC -paneler har både fördelar och nackdelar. Att ha kunskap om produktens styrkor och svagheter hjälper dig att vara beredd på oförutsedda situationer.

Låt oss börja med proffsen

  • med hjälp av PVC -paneler har du möjlighet att göra takytan även utan att bli av med den tidigare takfinishen;
  • PVC -paneler gör ett utmärkt jobb med att dölja alla ledningar för kommunikation och ventilationssystem;
  • enkel installation av belysningsarmaturer och belysning i paneltaket;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • i jämförelse med gipsskivkonstruktion är plastprofiler mycket enklare i installationsarbetet;
  • det finns möjlighet till ytterligare specialiserad installation av buller, ljud och vattentätning;
  • installationsarbete på installationen av PVC-paneler utförs med fästelement (pluggar respektive självgängande skruvar), för detta arbete krävs ingen speciell kunskap och färdigheter;
  • PVC -panelen är fuktbeständig och lätt att rengöra, som inte utsätts för skadliga effekter av bakterier;
  • om så önskas kan plastprofiler monteras två gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det stora antalet positiva aspekter har PVC -paneler vissa nackdelar

  • En stor mängd av det föreslagna materialet ser billigt ut och inte särskilt presentabelt. Men det finns också mycket värda produkter.
  • När du köper budgetprofiler i plast finns det möjlighet till ljusöverföring från den inbyggda belysningsanordningen. I denna situation rekommenderas att köpa en lampa i en dyrare priskategori med tätare innerväggar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med en PVC-panel är en struktur på flera nivåer eller komplex böjning inte möjlig. Detta material är inte avsett för konstruktion av komplexa dekorativa tak.
  • PVC -panel för att täcka takytan är acceptabel vid högt i tak. Detta material har för vana att "äta" några centimeter av bostadens höjd.
  • Fogen och sömmen på panelerna kommer att synas efter installationsarbetet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av panel

Innan du fortsätter med manteln av taket med PVC -paneler, rekommenderas att du köper alla nödvändiga element: ramramar, en profil och en specialiserad PVC -taklist för taket.

Det kan vara en verklig utmaning att välja rätt material, presenterat på hyllorna i järnaffärer i ett brett sortiment.

Det finns en klassificering av PVC -paneler, som tar hänsyn till de tekniska egenskaperna för varje typ

Startprofiler är de mest populära idag. Deras funktionalitet bestäms genom att dölja eller maskera panelens ände. För detta förfarande är det nödvändigt att fixa startprofilen över hela rummets yta, med hänsyn till markeringslinjen för den nya takytan

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Externa och inre plasthörn krävs för en mer exakt och estetisk skarv i hörnområden.
  • Du behöver profiler i H-format om det är brist på panelen i längd. En sådan produkt tjänar uteslutande för anslutning av ändarna.
  • Plastlister för takytan krävs för att maskera panelens ände. I slutändan är dessa vanliga startprofiler, men de har dekorativa element i form av gränser.
  • F-formade profiler krävs för att dölja panelens ände. De är oumbärliga vid efterbehandling av väggytan med olika angränsande material.
  • Multifunktionella plasthörn - vanliga hörn i L -format. De kan användas för att täcka olika leder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -paneler tillverkas i olika färger. Allt beror på dina personliga preferenser och önskningar. Du kan enkelt välja rätt färg för ditt badrum för att matcha interiören. Det finns fasta och strukturerade material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

PVC -panelen finns i olika storlekar. I de flesta fall är plastprofilens längd 2, 6 m, 2, 7 m, 3 m. Bredden på PVC -panelen är ofta standardiserad: 240 mm, 250 mm, 300 mm 320 mm, 375 mm. Oavsett vald längd och bredd varierar paneltjockleken alltid från 8 till 10 mm.

För att beräkna det erforderliga antalet PVC -paneler måste du först beräkna takytans yta . För att göra detta, mäta alla sidor av badrummet (längd och bredd) och multiplicera de resulterande parametrarna. Dela sedan ytan på takytan med ytan på en enhet av produkten. Du hittar parametrarna för plastpanelen på etiketten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Innan du fortsätter med installationsarbetet är det nödvändigt att bekanta dig med de nödvändiga konstruktionsverktygen för att arbeta med PVC -paneler.

Först och främst utförs montering av takytan med:

  • borrar och hammarborrar;
  • hacksågar för metaller;
  • en vass kniv;
  • pluggar, självgängande skruvar med pressbrickor;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • metallprofiler för undertak: UD - profiler och CD - profiler;
  • PVC -paneler;
  • startprofiler och golvlister;
  • nivå;
  • avstängningar.

Installation av en takyta gjord av PVC -paneler är en ganska enkel process, medan det inte krävs att man har särskilda konstruktionskunskaper och kunskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta på steg för steg i installationsprocessen.

Träning

Först måste du utföra förberedande åtgärder innan du installerar plastpaneler i badrummet. Om det finns någon struktur på takytan måste den demonteras.

Det är inte nödvändigt att uppnå en plan takyta, eftersom taket kommer att döljas bakom en struktur gjord av plastpaneler . Men om det faller av områden av gips i taket, rekommenderas det att bli av med dem. Den rengjorda takytan måste behandlas med en jordlösning med djupare penetration, vilket skyddar taket från bildandet av svampavlagringar och mögel. Grundlösningen appliceras med en rulle i flera lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att jordlagret har torkat kan du börja markera. För att göra detta, markera platsen för det nya PVC -taket med en linje. Avståndet från ytan på det gamla taket beror på hur du planerar att använda utrymmet under taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om detta utrymme inte används kommer indragningen att vara 4-5 centimeter. Och om utrymmet innebär installation av belysningsenheter eller läggning av kommunikationssystem, görs en fördjupning mellan plastpanelerna och taket i badrummet med den storlek du behöver. Använd byggnadsnivån och överför linjen för det nya taket till alla sidor av väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramtillverkning

Efter framgångsrik markering längs de markerade linjerna på väggarna fixeras UD - profiler i formatet 2,5 cm x 2,5 cm. Duvor används för fastsättning. Ta sedan i takprofilerna, sätt in dem i styrningarna och fixa dem med självgängande skruvar med pressbrickor.

På en anteckning! Det finns inget behov av att borra ett hål i takprofilerna i förväg . Med en skruvmejsel för att dra åt de självgängande skruvarna passar skruvarna perfekt i metallprodukter och fästelementen blir mycket starka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att fästa profilen på takytan med hjälp av hängare. I processen med detta förfarande krävs det att regelbundet uppmärksamma det faktum att den avsedda horisontella linjen inte rör sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Om du planerar att installera inbyggda belysningsenheter i PVC-paneler måste du förbereda följande element: ledningar, kopplingsblock, isoleringstejp och en omkopplare.

När du väljer en belysningsenhet rekommenderas att föredra de modeller vars effekt inte överstiger 40 watt. Om man ignorerar detta finns det risk för överhettning av plastpanelen, vilket resulterar i deformation och giftiga ångor.

Ledningarna måste fixeras i områdena för den framtida installationen av belysningsarmaturen . Vid den föreslagna punkten gör vi en slinga med en tråd 10-14 centimeter lång. För mer bekväm och tillförlitlig fastsättning av ledningarna på ramstrukturen, använd spärrar. Det rekommenderas inte att dra åt det ordentligt, eftersom det finns risk för att deformera flätan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra hålet, använd en trämaterialskrona. En tydlig sammanfallande av diametern med armaturens dimensionella parametrar krävs, men inte mindre än 4 mm av ytringarna. Standarddiametrar inkluderar parametrar från 58 mm till 74 mm. Eftersom det är svårt att fixa de gjorda hålen - planera installationsplatsen mycket noga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering av duken från paneler

Så det sista steget blir samlingen av PVC -paneler på takytan.

För att lyckas hantera denna process måste du följa en enkel algoritm

  • Plastlistar monteras på styrprofilerna för montering av paneler. Fästdon tillverkas med självgängande skruvar som skruvas fast i fästremsorna. Vid leden vid sockelns hörnsektioner sågas de i en vinkel på 45 grader.
  • Inledningsvis måste PVC-panelen sättas in med en hylla i golvlistens spår och fästas i takprofilerna med självgängande skruvar med en pressbricka.
  • Resten av materialen fixeras på samma sätt, men hyllan ska inte sättas in i spåren på golvlisten utan i spåren på den intilliggande panelen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att bygga en sömlös takyta måste materialen fixeras tätare i förhållande till varandra.
  • Det händer ofta att den sista panelen är något större än önskad storlek. I detta fall krävs trimning av panelen. Panelen skärs av med 5-6 millimeter mindre än det område där det är nödvändigt att installera den. Till att börja med är den sista panelen tätt monterad i spåren på sockeln, varefter den förskjuts i det näst sista materialets riktning för ett tätare tryck.
Bild
Bild

Att göra ett tak från PVC -paneler i badrummet , inga byggkunskaper krävs, du kan enkelt hantera det själv. Detta är en ganska enkel och tröttsam process, men omsorg och noggrannhet krävs. I synnerhet är det nödvändigt att korrekt markera taket och göra ramstrukturen. Dessa två steg skapar en plan takyta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

I små badrum är installationsarbeten utan styrprofiler tillåtna. För att göra detta, limma golvlisterna på väggytan runt hela omkretsen av rummet. Det rekommenderas att använda flytande naglar för denna procedur. Taklistar monteras på upphängningen på ett sådant sätt att dess kanter något skymmer de övre delarna av de redan limmade golvlisterna.

När du köper en PVC -panel, var uppmärksam på tjockleken på framsidan och förstyvningens storlek . I båda fallen fungerar principen: ju mer desto bättre, och i detta fall, desto mer pålitlig. Helst finns det minst 20 förstyvningar och en materialtjocklek på 2,5 mm. Dessa indikatorer är ansvariga för en lång livslängd och motståndskraft mot mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bästa alternativen

En av fördelarna med en plastpanel är dess höga vatten- och fuktbeständighet. Tack vare en specialiserad filmbeläggning är fuktöverföring utesluten. Och på grund av att ett stort antal olika färglösningar idag har släppts är det extremt enkelt att välja det nödvändiga materialet.

PVC -panelen är den mycket söta platsen, med tanke på prisvärdheten . Takytan, färdig med plastmaterial, kan installeras utan inblandning av specialister, eftersom installationen är extremt enkel. På grund av särdragen hos dockningsfästena ser många paneler ut som en enda duk.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -paneler används ofta för att jämna ut ojämna tak. Detta kräver inte att bli av med den gamla beläggningen. Sådant material kräver inte underhåll, det räcker med att systematiskt torka av ytan med ett speciellt tvättmedel.

Rekommenderad: