Kan Sidospår Monteras Utan Svarv? Installation På OSB Och Träplankor, På Ett Skumblock Och På En Penoplex, Fästning På En Tegelvägg Utan Svarv

Innehållsförteckning:

Video: Kan Sidospår Monteras Utan Svarv? Installation På OSB Och Träplankor, På Ett Skumblock Och På En Penoplex, Fästning På En Tegelvägg Utan Svarv

Video: Kan Sidospår Monteras Utan Svarv? Installation På OSB Och Träplankor, På Ett Skumblock Och På En Penoplex, Fästning På En Tegelvägg Utan Svarv
Video: Durasid - EN 2024, April
Kan Sidospår Monteras Utan Svarv? Installation På OSB Och Träplankor, På Ett Skumblock Och På En Penoplex, Fästning På En Tegelvägg Utan Svarv
Kan Sidospår Monteras Utan Svarv? Installation På OSB Och Träplankor, På Ett Skumblock Och På En Penoplex, Fästning På En Tegelvägg Utan Svarv
Anonim

Hus gjorda av skumblock och träkonstruktioner ser inte särskilt attraktiva ut, så många ägare tenderar att slida dem med sidospår. Mot byggnader med detta material kan du inte bara förbättra byggnadens utseende utan också att dölja brister - krökta väggar eller slarvigt arbete av byggare. Siding perfekt tål temperaturförändringar och kan tjäna dig i årtionden, och ett stort urval av färger är till och med läskigt, eftersom det inte är så lätt att bestämma en nyans . Det finns dock en fråga som oroar varje byggare: är det möjligt att installera sidospår utan låda och i så fall hur man gör det?

Bild
Bild

Lådans syfte

Mantel är en av de viktigaste strukturella elementen i ett hus.

Det är en rambalk som är monterad vinkelrätt mot ställen och spärren - vertikalt och horisontellt och bildar ett slags nät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svarven ger rambyggnaden den nödvändiga styvheten och maskerar perfekt ojämnheter på ytan. Dessutom utför denna design flera fler funktioner:

  • gör det möjligt att fixa det motstående materialet - sidospår;
  • underlättar processen för att täcka huset;
  • skyddar väggar mot kondens och fukt;
  • skapar ventilationsluckor genom vilka olika kommunikationer kan utföras;
  • utrymmet mellan väggen och det motstående materialet är fyllt med luft, med kompetent arbete kan du hålla värmen i rummet och förhindra drag.
Bild
Bild

Mantel används nästan överallt: för tak, tak, golv och, viktigast av allt, för väggarna . Denna struktur är fixerad från utsidan och gör att lasten från taket kan fördelas jämnt över hela väggarean. När du bygger byggnader i flera våningar måste du veta att varje våning kräver sin egen låda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggsvarvning är av två typer:

  1. horisontell - i det här fallet är stöden belägna i en vinkel på 90 grader, även en nybörjare klarar sin skapelse;
  2. sned - vinkeln mellan balkarna och ramens stödelement är 45 grader, vilket gör själva strukturen mycket starkare.

Skapandet av lådan är inte en så svår process, men det kräver viss kunskap, ansträngning, tid och pengar. Lyckligtvis kan man i vissa fall undvika detta byggstadium.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med trädmontering

Trähus är nu ganska sällsynta, men ibland är det nödvändigt att slida sådana strukturer med sidospår . Detta är exakt situationen där svarven inte behövs: om väggarna är helt plana kan du fästa det motstående materialet direkt på ytan.

Det finns bara en fördel med den ramlösa installationsmetoden - det sparar tid och kräver inga stora utgifter . Det finns praktiskt taget inga brister, men de som finns är ganska allvarliga. I en sådan design finns det inget nödvändigt gap mellan sidospåren, vilket resulterar i att kondensbildningen ökar. Alla trämaterial (OSB -brädor, stockar eller brädor) har en negativ inställning till fukt, blir snabbt mögliga och ruttnar under dess påverkan. Både plast- och vinylfasader (särskilt ljusa) är mycket lätta att fläcka, det måste tvättas regelbundet och det är omöjligt att göra detta utan att skada trästrukturen.

Bild
Bild

Är det möjligt att montera på en tegelvägg och från block?

Det ska sägas direkt att installation av sidospår direkt på en tegelvägg eller på en blockvägg är en mycket dålig idé.

Även en helt plan yta (och detta händer ganska sällan) ger ingen anledning att spara på lådan.

Försök att spika på penoplex eller luftbetong kommer att ta mycket tid och ansträngning, och efter ett eller två år kommer ägarna att ångra det, eftersom de måste ta bort det helt, utföra ytbehandling och igen slida huset.

Bild
Bild

Hur monteras?

Professionella råder dig att tänka på ångspärr om det definitivt inte finns någon låda. För att göra detta kan du använda en polyetenfilm med ett lager av laminering och metallfolie, ett skummat substrat med en folieyta, ett diffust membran eller isospan.

Algoritm för handlingar

  1. Behandla träytor med ett antiseptiskt medel.
  2. Efter att väggarna har förberetts installeras en plattvärmeisolator mellan spärren.
  3. Med hjälp av en tråd fixeras isoleringen, varefter själva filmen monteras. Det bör läggas med en överlappning på intilliggande väggar med 10-15 centimeter.
  4. Därefter utförs den inre limningen av sömmarna och fogarnas yttre kanter.
Bild
Bild

Först då kan sidosidan monteras. För att göra detta behöver du följande material:

  • sidospår;
  • hörnelement;
  • startstång;
  • ebb.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet kan underlättas om du förbereder dig i förväg:

  • tätningsmedel;
  • självgängande skruvar;
  • skruvmejsel;
  • sax för metall;
  • en hacksåg med fina tänder;
  • linjal och måttband;
  • nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktioner för att fästa sidospår på en yta utan svarv:

  1. plankorna fästs i de yttre och inre hörnen, hörnen är fixerade, plattorna monteras på dörrarna och fönstren;
  2. en horisontell linje markeras längs vilken remsorna kommer att fixeras i framtiden;
  3. startprofilen är fixerad med självgängande skruvar;
  4. resten av profilen fixas med hjälp av låsanslutningen;
  5. ytterligare remsor installeras nära fönster- och dörröppningar;
  6. dekorativa remsor fästs och finishpanelen installeras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mantel är det viktigaste strukturella elementet när du skapar ramhus . Dess infästning skyddar strukturen och beklädnadsmaterialet från kondens, men skapandet av denna struktur tar tid och pengar. När du mantlar trähus med sidospår kan du klara dig utan att installera en ångspärr av hög kvalitet, men när du installerar sidospår på ett skumblock är det bättre att inte spara pengar och installera en horisontell eller sned låda.

Rekommenderad: