Väggbeklädnad Med OSB -plattor: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna Och Hur Tätar Man Lederna? Installation Av OSB På En Annan Ram, Dimensioner På OSB -kort

Innehållsförteckning:

Video: Väggbeklädnad Med OSB -plattor: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna Och Hur Tätar Man Lederna? Installation Av OSB På En Annan Ram, Dimensioner På OSB -kort

Video: Väggbeklädnad Med OSB -plattor: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna Och Hur Tätar Man Lederna? Installation Av OSB På En Annan Ram, Dimensioner På OSB -kort
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Väggbeklädnad Med OSB -plattor: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna Och Hur Tätar Man Lederna? Installation Av OSB På En Annan Ram, Dimensioner På OSB -kort
Väggbeklädnad Med OSB -plattor: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna Och Hur Tätar Man Lederna? Installation Av OSB På En Annan Ram, Dimensioner På OSB -kort
Anonim

Väggbeklädnad med OSB -plattor med svarv för efterbehandling gör att du snabbt kan förbereda ett bostadshus för efterföljande efterbehandling. Installation av OSB på olika typer av ram utförs med hänsyn tagen till särdragen i deras orientering, dimensioner, bärkapacitet för basen. I avsaknad av erfarenhet av hur man fixar panelerna, hur man stänger fogarna på OSB -kort, är det värt att bekanta sig i förväg för att inte stöta på problem under arbetets gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Väggbeklädnad med OSB -paneler har vunnit popularitet inom ramkonstruktion. En sådan beläggning tillåter på kort tid att bygga ett hus under tak med installation av väggar utanför och inuti byggnaden. Skivan är limmad med hartsartade ämnen, bildade under tryck, består av 3-4 lager chips, lagda i olika riktningar.

Bild
Bild

Som ett material för beklädnad av väggar i byggnader och strukturer används OSB så brett som möjligt i både bostäder och kommersiella konstruktioner . Detta jämförs positivt med plywood eller spånskiva, som är svåra att anpassa till utomhusbruk. Materialet är hållbart, lätt att skära i storlek. Vissa brädor finns med en färdig flamskyddsimpregnering; de kanske inte har en slät kant, utan en ås eller spåranslutning.

Bild
Bild

Hur beräknar man antalet plattor?

När man väljer OSB som material för väggbeklädnad är noggrann beräkning mycket viktigt. De viktigaste standardstorlekarna beror på produktionsstandarden - europeisk eller amerikansk, är indelade i:

  • 2440 × 1220 mm (USA);
  • 2500 × 1250 mm (EU).
Bild
Bild
Bild
Bild

Moduler av icke-standardstorlekar, med ökad längd eller bredd, produceras ibland på individuell order . Det enklaste sättet att planera antalet tallrikar är att använda fodrat papper i en bur. Vågen är lättast att ta enligt följande: 250 mm för 1 bur av europeiskt material och 300 mm för amerikanskt material. Med hänsyn till dessa indikatorer ritas en väggplan, plattor anges på den.

Bild
Bild

Dockningsmetoden beaktas också vid planering. Till exempel, under sidospår eller gipsskivor, kan du montera materialet med icke-fabrikskanter . För målning krävs mer exakt geometri. För detta är plattorna anslutna uteslutande enligt de snitt som tillhandahålls av tillverkaren. Ju färre fogar det finns desto bättre, så de försöker använda arken som en helhet.

Bild
Bild

Vid beräkning av materialet är det viktigt att tillhandahålla ett lager. Detta hjälper till att undvika problem vid upptäckt av defekter eller fel vid skärning. Om du inte vill slösa tid på att bygga ritningar kan du helt enkelt dela upp väggytan i liknande parametrar på 1 ark - detta bestämmer deras antal. I detta fall läggs ytterligare 20% av materialet för oförutsedda utgifter.

Bild
Bild

Materialval

Det är inte bara storleken som spelar roll. När du planerar att välja OSB för beklädnad av ytterväggar är det värt att överväga plattor, vars tjocklek börjar från 12-16 mm. De har en högre bärighet och ger hög hållfasthet. För interiörarbete kan du ta material med en mindre tjocklek. Dessutom är det vanligt att välja OSB-plattor i enlighet med deras klassificering.

  1. OSB-1 . Material endast avsett för rum med låg luftfuktighet. Bärförmågan är låg.
  2. OSB-2 . Strukturpaneler med förbättrad bärighet. Designad endast för användning i torra miljöer.
  3. OSB-3 . En mångsidig skiva för användning i ytterbeklädnad eller som bas för väggar inuti en byggnad. Lämplig för rum som kräver ökad fuktbeständighet för de material som används - badrum, kök, badrum.
  4. OSB-4 . De mest hållbara och fuktbeständiga brädorna. Materialet är väl skyddat från effekterna av atmosfärisk fukt, tål betydande driftsbelastning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ytterbeklädnaden används endast plattor av klass 3 och 4 . Resten är väl lämpade endast för interiörarbete. Ju högre antal våningar i byggnaden, desto tjockare bör plattorna vara. Ett lanthus för säsongsbruk kan mantlas med OSB 6-8 mm. För inredning väljs endast paneler av klass E1 med ett minimum av formaldehyd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsteknik

Du måste också kunna fästa OSB -kort korrekt på ytan. Om byggnaden är konstruerad av monolit eller plattor kan plattan skruvas direkt på betongytan genom att förborra hålen och sätta in pluggar om det behövs. Kontinuerlig installation används om du bara behöver jämna ut ytan för efterbehandling, för att förbättra dess värmeisolerande och ljudisolerande egenskaper.

Bild
Bild

På samma sätt kan du fästa materialet på väggen från skumblocket, skruva fast det på träbasen-här kan du göra utan förborring, spika plattorna med spikar eller fixa det med självgängande skruvar. En ram i form av en låda används vid installation av paneler inuti och utvändigt. Plattorna kan monteras på en metall- eller träprofil, lameller. Denna monteringsmetod tillåter följande.

  1. Isolera väggarna . OSB läggs ovanpå ett värmeisolerande lager för att skydda mineralull eller expanderad polystyren från yttre påverkan. Metoden är lämplig för utomhus- och inomhusarbete.
  2. Mantelväggar i ramkonstruktion . I detta fall är väggarna formade på båda sidor av basen. Utanför skyddar de isoleringen mot nederbörd, vind och inifrån förhindrar de att den krymper. OSB-plattan utför i detta fall också bärande funktioner.
  3. Jämna ut ytan på väggarna . Detta är nödvändigt för reparation och restaurering av gamla byggnader, vars väggar inte kan stärkas. Utanför är en låda gjord, till vilken plattorna är fästa, dekorativ trim är monterad ovanpå dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

För utomhusarbete är ramen oftast monterad av träblock med ett tvärsnitt på 50 × 50 eller 40 × 50 mm. Ohyvlat virke av gran, tall passar. Inuti byggnader och konstruktioner används metallprofiler, liknande de som används för installation av gipsskivor.

Bild
Bild

Utanför

Gör-det-själv-väggbeklädnad utanför innebär användning av vindtäta, fuktsäkra filmer eller membran. De fixeras med ett ventilationsgap som rekommenderas av tillverkaren. Lådans steg spelar också roll . Vid isolering av väggar beräknas det enligt isoleringens bredd minus 20 mm. I andra fall är ramstödet placerade så att plåtfogar faller på dem, mellanliggande element är placerade på ett avstånd av 600 mm eller mer.

Bild
Bild

Proceduren för beklädnad av ytterväggarna i OSB kommer att vara följande

  1. Preliminärt arbete . För kosmetiska reparationer kan du delvis ta bort det gamla väggbeklädnaden och sedan rengöra dem från smuts och damm. Det är också värt att ta bort hängande föremål och element i kommunikationssystem från väggarna.
  2. Förberedelse av basen . I vissa fall kan förstärkning behövas, inklusive på fundamentet, tätning av sprickor, antiseptisk behandling av områden som påverkas av svamp och mögel.
  3. Installation av ramen . Stängerna är monterade i ett plan, oftast i ett vertikalt. Överst och nedtill på anslutningen kan du förstärka dem med hörn. Hörnelement placeras alltid först.
  4. Uppvärmning . Om sådan finns placeras ark av värmeisolerande material av lämplig storlek mellan elementen i svarven. Det är viktigt att isoleringen hålls tätt även utan ytterligare fixering.
  5. Fäst ångspärren . Det kommer att förhindra problem med luftcirkulationen, säkerställa avlägsnande av fukt från isoleringen. Ovanpå den monteras moträcken, samtidigt som det skapas ett ventilationsgap och fungerar som en fästpunkt för träbaserade paneler.
  6. Installation av 1 rad OSB . Typiskt placeras arken vertikalt, utåt. Endast plattor upp till 9 mm tjocka monteras horisontellt i envåningshus. I detta fall fästs svarven också i längdriktningen. Det första elementet monteras från byggnadens hörn med ett mellanrum på 1 cm från fundamentet, med en skena eller startprofil. Fästning görs med ett steg på 10-15 cm, gapet mellan intilliggande plattor lämnas på 2-4 mm.
  7. Fäst efterföljande rader . Varje nivå är fixerad med en förskjutning av 1 steg. På angränsande delar av väggarna utförs plattans installation med en överlappning, så att en rak fog erhålls. Andra våningen är mantlad enligt samma schema, men med en förskjutning så att sömmarna på var och en av nivåerna inte matchar exakt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av fästelement bestäms av typen av ram. För stål, aluminiumprofiler används självgängande skruvar för metall, i andra fall - för trä. Den optimala hårdvarulängden varierar i intervallet 25-45 mm.

De måste skruvas in strikt i en riktning, annars kommer materialet under drift att utsättas för belastningar som leder till dess vridning. Hattarna sjunker ner i basen.

Bild
Bild

Inuti

När man arbetar inne i byggnader och konstruktioner kommer OSB -golvteknik att ha vissa skillnader. I detta fall utförs väggbeklädnaden enligt profilerna. Metaller monteras ovanpå en betong- eller tegelbas, ett träkloss inuti en stock. Med en märkbar krökning av väggarna bör du vara uppmärksam på gipsbeslagen, som hjälper till att jämna ut alla höjdskillnader. Inomhusinstallation av OSB-plattor skiljer sig lite från arbetet med att fixa dem utanför byggnaden. Men vissa finesser måste fortfarande beaktas.

  1. Installation av svarvställ. Det utförs med en stigning på 400-600 mm.
  2. Fästplattor med skruvar eller spik. För metallramen behöver du speciell hårdvara.
  3. Storleken på mellanrummet mellan plattorna är 3-4 mm. Ett streck på 1 cm bildas från taket och golvet.
  4. Du måste fästa skruvar eller spikar minst 10 mm från plattans kant, i steg om 100-150 mm. I den centrala delen av plattan ökas stigningen till 300 mm.
  5. Inuti byggnader måste plattorna placeras vertikalt. Detta minimerar antalet leder.
Bild
Bild

Ark måste vändas med den främre delen inuti rummet . Denna yta har en lackerad glans, flisen är större här än inifrån. Med OSB-3, OSB-4, innan den efterföljande finishen, måste du slipa den fuktbeständiga impregneringen. För att undvika onödiga problem hjälper köp av plattor avsedda för inomhusbruk från början.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att husets invändiga beklädnad alltid startas först efter att ytterväggarna är klara. För ett ramhus är det bättre att välja OSB-3 för alla stadier av arbetet, vilket är lämpligt för både badrummet och ytterväggbeklädnaden.

Bild
Bild

Hur stänger man lederna?

Monteringsgapet mellan arken måste bevaras. Men när fästen är klar måste den repareras. Det enklaste sättet är att stänga sömmarna utanför byggnaden med elastiska fyllmedel. De kan användas för att täcka luckor upp till 5 mm. Det är viktigt att kompositionen är avsedd för utomhusbruk.

Bild
Bild

Du kan också göra ett kitt själv . För detta blandas PVA -lim med litet avfall från snickeri. Kompositionen är inte helt fuktbeständig, det är bättre att stänga luckorna som behandlats med den med tunna remsor eller överlägg. Bland de färdiga blandningarna utmärks också tätningsföreningar av typen "varm söm", med ett stort gap som lägger en speciell sladd inuti.

Rekommenderad: